Zamieszczone przez andriu21tg
Octavia III i Superb II FL
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez blackrspadero to może będziesz 1 co ma o3 na forum
[ Dodano: Pią 01 Lut, 13 20:01 ]
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez andriu21tga ja odebrałem VII i jako auto do podwożenia dzieci do przedszkola super :P
Ja tez oglądałem golfa VII, ladne autko ale troche za maly bagaznik, jezdzilem I40 i OPTIMĄ ale mimo że klasa wyższa od Octy to jednak trąci koreą w środku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez andriu21tga ja odebrałem VII i jako auto do podwożenia dzieci do przedszkola super :P
Komentarz
-
-
Wszystko zależy co ona będzie warta "na żywo". Jak będzie dobrze z miejscem, materiałami choć na to wielu ( nie jak my tu sie rozwodzimy) nie zwraca aż takiej uwagi to skoda sie będzie sprzedawać. Bo powiedzmy za popularne 1,4 ambitny lub elegancki z ceną 70 z groszem to wielu myślę sie skusi. To będzie inaczej niz z rapidem. Rapid to rapid, budżetówka i oczekuje sie żeby było tanio a nie do końca jest. Ale w octavii już tak nie musi byc. Tym bardziej że to nowość. Marley, pomijając względy estetyczne to rzeczywiście SII jest lepsza ofertą w 1,4 nawet niż O3. Ale to są ceny wyprzedażowe co podajesz '12 , tak? A te sie pokończą niedługo. Może być ciężko z biciem rekordów od razu. Ale jak autko będzie OK to prywatnie wielu Polaków kupi do tego dobra oferta dla flot i nie będzie tak źle.
Przy cenach "bieżacych" innych modeli z rocznika nie ma dramatu. Porównanie z wyprzedażowymi nie ma sensu. Bo nie wiadomo jakie będą akcje ewentualnie z trójką przy wyprzedażach - to dopiero przed nami.
Ale jeśli tak patrzeć to widząc cenę 2.0 TDI elegance 92 tyś... utwierdzam sie w słuszności mojego wyboru.
Może coś nam "skrzywionym" sie nie podobaż w niej ( czego inni specjalnie nie zauważą) ale myślę, że wyniki będą, jak nie to małe rabaty pewnie trzeba będzie czekać.
Bo Octa ma swoje miejsce w naszej narodowej mentalności i jeśli golf będzie konkurencyjny cenowo to walory praktyczne w naszych realiach zdecydują że wielu jednak kupi octe z dużym kufrem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez marlej108nie, nie - Superb 1.4 tsi active za 69k zl nowy do produkcji.
ps. cena pewna na 108% o ktorej pisze...
ps.2 wiec pytanie jest takie - jakie znizki beda powiedzmy po pol roku - czyli od wrzesznia na O3? czy cos kolo 10k (z rabatem od Skody + dealera) czy max. 5k (od Skody i dealera)... bo jak za male to IMHO lepiej wziac Superba jesli ktos koniecznie sie upiera na zakup Skodillaka,
Komentarz
-
-
marlej108, nie do końca superb może być lepszy od O3, żeby sie nie okazało że octa będzie bardziej nowoczesna i superb przy niej już nie będzie miał takiej przewagi jak ma teraz nad obecna O2 więc poczekajmy jak octa wejdzie na salonysuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
OK, nie zerkałem już chwilę w cenniki
Ale SII lfb 1,4 to mały % sprzedaży. Stąd też taka cena . Ambition masz już +12 koła widze w cenniku bazowo. Za te same pieniądze w O3 masz Ambition 1,4 ale 140 KM a w O3 będzie sie z pewnością lepiej zbierał niż 125 w SII.
Tu jest kwestia gustu i podejścia ale podstawowego SII ja nie brałbym tu jako wyróżnika i alternatywę bo oprócz wyglądu to wielu ludzi nie potrzebuje takiego auta w stosunkowo słabym jak na takie auto silniku.
Bo zakup takiego SII to tatalne zwycięstwo myslenia do bólu praktyczne nad jakimikolwiek emocjami. Ja bym nie kupił za te kasę takiego auta. Wielu podobnie uważa.
To takie podejście "na siłe" Bo zdecydowanej większości pewnie wystarczy O3 za te kasę ale z lepszym wypasem, mocniejszym silnikiem no i ładniejszym wyglądem niż branie na siłę podstawowego SII
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paweł2Panowie to bedzie hit zobaczycie duze auto dobrej jakosci o naprawde zwawych motorach i jak dojda rabaty to taki 1.4TSI Ambition bedzie do wyrwania za ok 67-68k i bedzie hicior
Komentarz
-
-
Najgorsze jest to,że jak ja chce benzyne w dsg to ponizej 90350 nie zejde,a do tego jeszcze kombi bym chciał-to dodatkowe ok.2tys.+metalic
Dlaczego nie ma 1.4 w dsg
Myslałem o nowej w kombi i dsg,ale skutecznie mnie zniechęciły te ceny,bo jakieś 95 tysi z octavie to troche duzo.
Liczyłem,że sie w 85-ciu kawałkach zmieszczę :lol:Jaro
Komentarz
-
-
jlupino, jak ci szkoda 95kzł na octavię to kup sobie inne z klasy wyższej i bedziesz pan zadowolony :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
najlepszy jest tekst w tabelce o OIII , że z silnikiem 1.2 tsi o mocy 85 koni, to niby przyśpieszyć ma, cytuje:
"Przyspieszenie
0-100 km/h 12,0 s" się zastanawiam jakim cudem?! może fabia z tym silnikiem tak przyśpiesza (może nawet ciut lepiej), ale ciężka octavia z silnikiem od kosiarki i 85 koni pod maską? :P stawiam na wynik 13-14 s sekund w realu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108olaboga - cena z cennika to jest dla idioty :-)
[ Dodano: Sob 02 Lut, 13 08:14 ]
Zamieszczone przez marlej108bo jak za male to IMHO lepiej wziac Superba jesli ktos koniecznie sie upiera na zakup Skodillaka,Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez marlej108olaboga - cena z cennika to jest dla idioty :-)
[ Dodano: Sob 02 Lut, 13 08:14 ]
Zamieszczone przez marlej108bo jak za male to IMHO lepiej wziac Superba jesli ktos koniecznie sie upiera na zakup Skodillaka,
A ja podkreslam jeszcze jedna rzecz - Superb robiony byl jako auto drozsze, Rapid jako dziadowoz dla niewymagajaych (i nie umiejacych liczyc pieniedzy - na szczescie ich malo...) a Octavia III ciekawe dla kogo bedzie robiona??? Bo moze byc tak, ze jesli odejmiemy tak ok. 11.000 zl od ceny cennikowej (powiedzmy ze o tyle bedzie taniej we wrzesniu-pazdzierniku) to robi sie juz jakas roznica co do cen Superba, bez takiej duzej obnizki ta roznica jest niewielka. I wydaje mi sie, ze duzo moze zalezec od jakosci wykonania nowej Octavii. Tu sie niektorzy podniecaja, ze w standardzie maja radio (wow!) a do O2 trzeba se bylo dokupic (np. na allegro Blues za 300 zl.... - ale wydatek..., albo Swing za 600 zl), ale zapominaja ze zawieszenie dostaja blizsze Octavii 1 niz 2... tylna kanape krotsza (dlugosc siedziska od pleckow do ud) o 5 cm (to bardzo duzo!) i na dodatek nie ma juz zwyklych silnikow tylko wszystkie tsi - niby o nowej konstrukcji... ale czy ta nowa konstrukcja nie oznacza kolejnych przygod dla klientow - krolikow doswiadczalnych? Nie wiem. Moze nie.
Ciekaw jestem jakosci plastikow i bebechow O3. Jesli beda przynajmniej tak dobre jak w O2 to bardzo dobra wiadomosc. Jesli beda slabsze to hmm... przy niewielkiej roznicy (powiedzmy 10%) - Superb pokonuje O3 moim zdaniem na kazdej linii (moze poza wygladem, ale co kto lubi). Oczywiscie moze pisze brednie, bo przeciez O3 wygrala w tescie z Passatem... a wczesniej Passat wygral z Superbem pod wzgledem jakosci materialow... wiec moze O3 lepsza od Passata (watpie), lepsza od Superba (watpie) ale oczywiscie gorsza (tak bylo w tescie w tej samej gazetce - dwa numery wczesniej - autobild) od krola (przepraszam cesarza ;-) kompaktow - czyli Golfa.... :-))))
Wiec te testy to se faktycznie w d...pe mozna wsadzic i na zywo trza maszyny obejrzec :-)
Ps. podejrzewam, ze skoro dotychczas numerem 1 w sprzedazy Octavii byla wersja silnikowa 1.6 to teraz to bedzie 1.2 tsi 105koni (bo jest jednak wyraznie tansza od 1.4 tsi). Ale to tylko moje przypuszczenia :-)
ps.2 Powiem tez szczerze ze jak roznica w cenie miedzy O3 a Golfem bedzie np. wynosic max. 10% to wolalbym kupic Golfa, a jeslibym potrzebowal duzego bagaznika to po prostu wersje kombi, ktora za kilka miesiecy ma byc juz obecna w serii VII. Poniewaz podejrzewam, ze po prostu O3 bedzie jednak gorzej zrobiona (pod wzgledem wyciszenia, prowadzenia, itp.) niz Golf. Tak bylo dotychczas - przetestowalem to na wlasnej skorze majac oba te pojazdy. Sorry, ze to pisze na moim ulubionym forum, ale mysle ze kazdy kto bierze pod uwage zakup Octy powinien zobaczyc co za te kase moze dostac u konkurencji, w tym u starszego brata VW.... moze sie zdziwic ze cena bedzie zblizona.
Oczywiscie moze byc i tak, ze jak zobacze O3 to prawie padne na kolana i bede zbieral kase na najlepszy samochod po sloncem... ale chyba jednak w taki rozwoj wypadkow watpie....
Pozdro i milego dnia :-)
Komentarz
-
Komentarz