Ostatnio zastanawiałem się w jaki sposób możemy ochronić ranty naszych felg aluminiowych w samochodach, przed otarciami i zniszczeniami. Głownie chodzi o rysy spowodowane zbyt bliskim podjechaniem do krawężnika lub podobnej przeszkody. Znalazłem taki produkt na serwisie aukcyjnym ebay:
kurde no fakt hehe tak to jest jak sie w biegu czyta Szczerze mowiac najlepsze wyjscie to opona z rantem ochronnym (tak jak pisze piotrek_os), ale i on pada po jakims czasie. Zalezy oczywiscie kto jak czesto smyra kraweznik W tym przypadku zainwestowalbym w dorzsze tasmy nie jakies tanie. Tak serio to przypomina mi to tasme uszczelniajaca do okien
Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Bywa, nic się nie stało. Teraz każdy jest zalatany. Opony już mam i to w miare nowe, szkoda wymieniać ze względu na ranty. Te taśmy wpadły mi w oko, widziałem że są tańsze i droższe. Wiadomo, że jak się zbyt często spotkasz z krawężnikiem to nie ma na to mocnych, ale do takich okazjonalnych najechań to ta taśma powinna dać radę raczej.
Czy ktoś takie taśmy już testował? Widzę misza że Ty w UK jesteś, są one używane, widać auta z tym specyfikiem na felgach ?
Przepraszam, ale ten wynalazek z daleka pachnie mi druciarstwem i agrotuningiem.
Ten sam ciężar gatunkowy, co te nalepki na klapkę wlewu paliwa.
Ale co kto lubi...
Zamieszczone przez Bochen
(...)Wiadomo, że jak się zbyt często spotkasz z krawężnikiem to nie ma na to mocnych, ale do takich okazjonalnych najechań to ta taśma powinna dać radę raczej.
(...)
...Raczej nie.
Praw fizyki nie zmienisz.
Nalepka nie zapewni ochrony feldze przy otarciu o krawężnik.
Bochen, osobiscie sie z tym nie spotkalem chociaz jeden z chlopakow z ktorym pracuje zastanawial sie nad kupnem tego wynalazku. Ale jak to w jego przypadku bywa duzo gada a malo robi Doszedl do wniosku ze bedzie odnawial felgi...to bylo jakies 6 mies temu i dalej jak mial tak ma dalej porysowane uwalone itp
Tak na szybciora znalazlem filmik na YT. I rzeczywiscie wyglada to troche jak pianka uszczelniajaca Wyglada to fajnie ale domyslam sie ze przy pierwszym krawezniku odpadnie.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xt62bBXZo5k[/youtube]
Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Proponuję po prostu zakupić opony z ranten ochronnyi i dodatkowo uwazać i żadnych zadrapan na felgach nie będzie. W O II przy profilu 55 przez 5 lat nie miałem ani jednego zadrapania. Obecnie w SII przy profilu 45 też przez 1,5 roku zadrapan brak. U zony przy profilu 55 również nie ma żadnych zadrapań. Po prostu trzeba uwazać, podjeżdżać pod krawęznik na prostych kołach, powoli z niego zjeżdżać i nie stawiac auta tak aby felga ocierałą sie o krawęznik, no i regularnie i dokładnie myć felgi. To nie jest trudne, a z pewnością ochroni felgi od brzydkich zadrapań.
Komentarz