Podłaczenie głosnika przedniego-dolnego...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luki992
    Classic
    • 2007
    • 11

Zamieszczone przez Purchawa
    O trzecie miejsce walka trwala do konca i miala sie rozegrac miedzy druzynami Krupina i Skodovaand.
    niestety przegraliśmy tą walkę ops: ale to tylko dlatego że miałem nr 13 na liście grajacych ;P myśle zę nastepnym razem sie poprawię

podziękowania dla zbyhnio, za fantastyczną grę w naszej drużynie
  • dioralop
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 34

Witam Formumowiczów,

Zauważyłem, że mojej Octavi I nie działa lewy głosnik wysokotonowy. Niestety nie jestem pewien czy tak było od momentu kupienia auta ale faktem jest, że teraz nie działa.

1. Po zamianie głosników efekt ten sam - czyli głosnik sam w sobie jest OK
    2. Ostatnio rozbierałem tapicerkę drzwi w związku z modułem sterowania centralnym zamkiem i musiałem odpiąć dolny głośnik. Posiada on dwie takie same wtyczki i tu pytanie czy:

1. WAZNE JEST PODŁĄCZENIE TYCH WTYCZEK, CZY SĄ JAKIES KONSEKWENSJE ZAMIANY TYCH WTYCZEK W GŁOSNIKU?
    - niestety nie ma tam żadnego opisu i oznaczenia, a wtyczki można bez problemu zamienić

2. CZY PROBLEM NIEDZIAŁAJĄCEGO GÓRNEGO GŁOŚNIAK MOŻE BYĆ ZWIĄZANY Z TYM, ŻE WTYCZKI W DOLNYM GŁOŚNIKU SĄ PODŁĄCZONE ODWROTNIE (ZAMIENIONE) ?

Wtyczki samej w sobie nie da się zamontować odwrotnie gdyż ma specjalny kształt aby nie pomylić biegunów. W moim przypadku mam dwie takie same wtyczki podłączane do jednego głośnika .

Opis wtyczek :
    Wtyczka 1
    Wtyczka 2

Opis wejść w głośniku:
    Wejście 1
    Wejście 2

Zakładam, że fabryczne podłączenie jest takie:
    A. Wtyczka 1 - Wejście 1 / Wtyczka 2 - Wejście 2

Pytanie jest takie co się stanie jak podłączę to w takiej konfiguracji:
    B. Wtyczka 1 - Wejście 2 / Wtyczka 2 - Wejście 1

Zastanawiam się czy to może mieć wpływ na to, że nie działa górny głośnik. Biegunowość jak pisałem, przy podłączeniu jest OK.

Z góry dziękuję za pomoc
    Dioralop

Komentarz

• deespe
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1468

dioralop, bez różnicy jak podepniesz.... jedna wtyczka idzie z sygnałem do głośnika a druga jest od wysoko tonowego. w midbasie i tak te 2 wtycdzki się łączą wiec nie ma różnicy czy podepniesz na lewo czy na prawo....
      :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• oolsztyniak
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6647
        • Superb II combi (3T5)
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Moze cos z radiem Ci padlo?
        Wydaje mi sie ze podlaczenie odwrotnie wtyczek moze miec jakies znaczenie skoro glosnik nie gra...
        Nie przerwal sie nigdzie zaden z przewodow od glosnika?
        moze gdzies w kostce cos sie odlaczylo?
        wyjmij radio i zobacz czy wszystko pasi i poruszaj wtyczkami od glosnikow (nie wiem jakie masz radio ale w instrukcji powinien byc opis ktory przewod od czego) - moze to jest przyczyna?
        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• ziutsane
          RS
          • 2007
          • 2376

ma znaczenie ale nie takie zeby glosnik przestal grac
          Radio: C90r+XDP210EQ
          Kable:Opt,Skyline,50 mm
          Wzm:XES M1+FP 1.800
          Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante