Zauważyłem, że mojej Octavi I nie działa lewy głosnik wysokotonowy. Niestety nie jestem pewien czy tak było od momentu kupienia auta ale faktem jest, że teraz nie działa.
1. Po zamianie głosników efekt ten sam - czyli głosnik sam w sobie jest OK
2. Ostatnio rozbierałem tapicerkę drzwi w związku z modułem sterowania centralnym zamkiem i musiałem odpiąć dolny głośnik. Posiada on dwie takie same wtyczki i tu pytanie czy:
1. WAZNE JEST PODŁĄCZENIE TYCH WTYCZEK, CZY SĄ JAKIES KONSEKWENSJE ZAMIANY TYCH WTYCZEK W GŁOSNIKU?
- niestety nie ma tam żadnego opisu i oznaczenia, a wtyczki można bez problemu zamienić
2. CZY PROBLEM NIEDZIAŁAJĄCEGO GÓRNEGO GŁOŚNIAK MOŻE BYĆ ZWIĄZANY Z TYM, ŻE WTYCZKI W DOLNYM GŁOŚNIKU SĄ PODŁĄCZONE ODWROTNIE (ZAMIENIONE) ?
Wtyczki samej w sobie nie da się zamontować odwrotnie gdyż ma specjalny kształt aby nie pomylić biegunów. W moim przypadku mam dwie takie same wtyczki podłączane do jednego głośnika .
Opis wtyczek :
Wtyczka 1
Wtyczka 2
Opis wejść w głośniku:
Wejście 1
Wejście 2
Zakładam, że fabryczne podłączenie jest takie:
A. Wtyczka 1 - Wejście 1 / Wtyczka 2 - Wejście 2
Pytanie jest takie co się stanie jak podłączę to w takiej konfiguracji:
B. Wtyczka 1 - Wejście 2 / Wtyczka 2 - Wejście 1
Zastanawiam się czy to może mieć wpływ na to, że nie działa górny głośnik. Biegunowość jak pisałem, przy podłączeniu jest OK.
dioralop, bez różnicy jak podepniesz.... jedna wtyczka idzie z sygnałem do głośnika a druga jest od wysoko tonowego. w midbasie i tak te 2 wtycdzki się łączą wiec nie ma różnicy czy podepniesz na lewo czy na prawo....
:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Moze cos z radiem Ci padlo?
Wydaje mi sie ze podlaczenie odwrotnie wtyczek moze miec jakies znaczenie skoro glosnik nie gra...
Nie przerwal sie nigdzie zaden z przewodow od glosnika?
moze gdzies w kostce cos sie odlaczylo?
wyjmij radio i zobacz czy wszystko pasi i poruszaj wtyczkami od glosnikow (nie wiem jakie masz radio ale w instrukcji powinien byc opis ktory przewod od czego) - moze to jest przyczyna?
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz