Jaka antena (radio) do O1 ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arek27skoda
    Classic
    • 2008
    • 3

Zalej go sobie paliwem i nawet nie odczuje, ze cos bylo robione.
    Aro
  • przespol
    Classic
    • 2007
    • 22

Witam,

Chcę wymienić antene na dachu (uszkodzony bat, brak uszczelki przy podstawie + słaby odbiór radia). Chciałbym sie dowiedzieć jaki typ anteny powinienem kupić. Na allegro jest ich sporo:

1

2

albo z dodatkowym kablem z wzmacniacza 3

Chce uniknąć wielokrotnego rozbioru podsufitki. Dlatego może ktoś wie jaki typ anteny będzie najlepszy. I czy dla konkretnego modelu potrzebny jest separator (aktualnie nie posiadam separatora, ale poza miastem mam problemy z odiobrem stacji). Radio JVC nie ori. Antena juz była jak kupiłem auto ( O1 przed liftem - liftback).

Pozdrawiam i z góry dzięki!
    Przespol

Komentarz

• Marcinisko
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2006
      • 149

Najtańsza opcja to antena nr 2 i separator antenowy przy samym radiu (koszt około 15 zł+przesyłka), zależnie od rodzaju końcówki np:
      1
      2

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Jak dla mnie :
        1.TAk - identyczna jak mam w Leonie - takie samo złącze , w skodzie nigdy nie wymieniałem...
        2.NIe - musiałbyś kabel miec długi i przeciągnąć przez całe auto pod podsufitką aż do ...separatora i wtedy do radia.
        3.NIE - IMO do nowszych Octavi typ O2.

[ Dodano: Sob 12 Kwi, 08 21:28 ]
        Acha, cena jak dla mnie kosmos, za całą antenę zapłaciłem w serwisie Seata 84zł (stopka+bat) - więc warto spytać w ASO skody, choćby telefonicznie

Komentarz

• pskosz
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 703

U siebie wymieniałem i akurat pasowała mi antena numer 3.
          Ale musisz sprawdzić odchylając podsufitke bo widziałem w octaviach też numer 2
          pozdrowienia

Komentarz

• przespol
            Classic
            • 2007
            • 22

Dzięki za opinie.

Widze że zdania są podzielone. Postaram sie znaleść troche wolnego czasu i powalczyć z podsufitką. Jak sprawdze jaki typ anteny mam to będę sie martwić co dalej

Swoją drogą antena nr. 1 i 2 różnią sie końcówką przewodu oczywiście oprócz ceny (chyba że sie mylę). Ciekawe czy nie dało by sie tylko podmienić końcówek tak aby z taniej 2 zrobić 1. Zobaczymy jak sie to rozwinie - dam znać.

pozdro
            Przespol

Komentarz

• arci9
              RS
              • 2004
              • 2007

Zamieszczone przez przespol
              Postaram sie znaleść troche wolnego czasu i powalczyć z podsufitką. Jak sprawdze jaki typ anteny mam to będę sie martwić co dalej
              5 minut roboty, już nie pamiętam jak w Octavi dokładnie jest, ale w Leonie rozbierałem 2 tygodnie temu...I najpier trzeba podważyć plastikową listwę przy tylniej szybie, jak się ja zdejmie to widać symetrycznie umieszczone śrubki plastkowe (klucz 10), odkręca się je i git.Jeszce tylko rączki (po 2 śruby) i można na tyle podsufitkę odgiąć, aby dostać się do anteny.A złączę antenowe widać, bez rozkręcania rączek.

Komentarz

• Marcinisko
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2006
                • 149

Zamieszczone przez arci9
                ....
                2.NIe - musiałbyś kabel miec długi i przeciągnąć przez całe auto pod podsufitką aż do ...separatora i wtedy do radia.
                ...
                Chcę wymienić antene na dachu (uszkodzony bat, brak uszczelki przy podstawie + słaby odbiór radia). Chciałbym sie dowiedzieć jaki typ anteny powinienem kupić
                z powyższego wnioskuję, że kabla nie trzeba wymieniać i jest on już poprowadzony :P

Komentarz

• arci9
                  RS
                  • 2004
                  • 2007

Zamieszczone przez Marcinisko
                  z powyższego wnioskuję, że kabla nie trzeba wymieniać i jest on już poprowadzony :P
                  generalnie nie,lecz gdybyś kupił antenę z poz.2, to musiałbyś podmienić kabel, bo on jest z końcówką prosto do radia.Dlatego napisałem że z poz.1 , bo tam jest odp. końcówka, którą dopinasz do istniejącego kabla (zaraz przy tylniej szybie)

Komentarz

• przespol
                    Classic
                    • 2007
                    • 22

Zanim doszedłem to etapu sprawdzania anteny kupiłem na allegro separator. Właśnie go zamontowałem i nagle okazało sie że jest tyle stacji w eterze Nawet poza centrum..

W związku z zaistniałą sytuacją ogranicze sie do wymiany bata ze względów wizualnych (ktoś był taki śmieszny i ucioł go w połowie).

Najważniejsze że radio gra, koszt pare złotych, czas - 5min, a przyjemność z własnoręcznie wykonanej pracy - bezcenna

Dzieki wszystkim za cenne uwagi i pozdrawiam!
                    Przespol

Komentarz

• mdo1
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 441

kupiłem na allegro separator
                      daj linka do aukcji albo do czlowieka jesli mozesz

Komentarz

• przespol