Zabezpieczenie radyjka Stream

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kruk67
    Classic
    • 2009
    • 20

Zamieszczone przez szkoda
    część :!: :szeroki_usmiech
    Szkoda,co palisz :?:

Witaj koleżanko.Nam też się nasze Skody podobają. :szeroki_usmiech
  • Klauzero
    Rider
    • 2008
    • 575

Witam,
    w tym tygodniu będę montował w/w radio. Powód - integracja z konsolą środkowa, info z sonarów cofania oraz brak konieczności "latania" z panelem w kieszeni.

Czy na pewno mogę spać spokojnie? Słyszałem, że stream łatwiej jest ukraść, niż zwykłe radio. Wystarczy tylko zdjąć zaślepki i odkręcić 4 śrubki Nawet obecność kodu chyba nie odstrasza złodziei . Można przejrzeć allegro, na którym są radia stream... dziwnym trafem bez pudełka i zaślepek, zazwyczaj "rozkodowane". Nie chcę wspierać tego procederu, więc kupiłem nowe, pytanie tylko czy można coś zrobić by nie znalazło się na allegro, bynajmniej nie w moim profilu?

Myślałem o zmianie śrubek na jakieś nietypowe (gwiazdki, imbusy i zwykłe). Tylko wyobrażam sobie złodzieja wkurzonego tym faktem, który po złości maluje graffiti wewnątrz samochodu lub rozwala wyświetlacz radia. Przesadzam? A może jest jakiś sposób by zabezpieczyć, wcale nie tanie radyjko?
    Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Klauzero, jak Ci będą chcieli ukraść radio to i tak ukradną. I tak więcej będzie Cię kosztowała wymiana rozbitej szyby niż to radio. Poza tym streama trzeba odkręcać a aftermarketowe radio się najczęściej wyszarpuje na chama albo wyjmakami. Nawet śrubokrętów nie trzeba. Ja bym się tym bardzo nie przejmował. Zauważ, że jakoś specjalnie dużo tych streamów na allegro nie ma. Nie da się jednak ukryć, że najlepiej zabezpieczone są radia Opla.
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Klauzro, jak napisał Shado jak ktoś będzie chciał ukraśc to i tak ukradnie choćbyś niewiem co robił. Co do zabezpieczeń Strema. Wyobrażasz sobie złodzieja siedzącego przez 3 min w aucie i odkręcającego srubki??!! Bo ja nie Złodziej najcześciej ma na swoją "robotę" przeznaczone ok. 30 s jeśli w tym czasie nie uda musie zabrać z auta tego po co przyszedl to daje spokój - po prostu dłuzszy czas to dla niego zbyt duże ryzyko złapania na goracym
        Takze myslę że na 90% niekt Ci tego streeema nie ukradnie.
        Czarny Elegance

Komentarz

• Klauzero
          Rider
          • 2008
          • 575

Trochę mnie uspokoiliście, tym niemniej pomysł z czterema śrubkami o różnych łebkach byłby dodatkowym czasowstrzymywaczem Co do streamów na aukcjach, to ostatnimi czasy wiele aukcji zostało usuniętych przez pracowników allegro.

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Klauzero, a dlaczego zostały usunięte? Czym łamały regulamin Allegro? Uważaj, żeby nie było tak, że za wszelką cenę będą chcieli ukraść to radio i zdemolują Ci deskę, albo zniszczą ją "za karę". A skoro już jesteśmy w tym temacie to skąd wziąć kod do swojego własnego radia? Ja nie dostałem kodu, gdy kupowałem auto.

Komentarz

• Klauzero
              Rider
              • 2008
              • 575

Zamieszczone przez shado
              Klauzero, a dlaczego zostały usunięte? Czym łamały regulamin Allegro? Uważaj, żeby nie było tak, że za wszelką cenę będą chcieli ukraść to radio i zdemolują Ci deskę, albo zniszczą ją "za karę". A skoro już jesteśmy w tym temacie to skąd wziąć kod do swojego własnego radia? Ja nie dostałem kodu, gdy kupowałem auto.
              Właśnie tego najbardziej się obawiałem w pierwszym poście "graffiti, porysowanie kokpitu ostrym narzędziem itp".

Według nowego regulaminu allegro, bazują tylko na donosach użytkowników "zgłoś nadużycie". Wyleciały głównie dlatego, że były sprzedawane bez kodu, tudzież funkcjonowały jako rozkodowane, ale nie posiadały zaślepek montażowych i pudełka. Ostatnia aukcja wyleciała za zdjęcie 3 radyjek, tylko jedno było nowsze (z nutką zamiast geo) i nie wiadomo było które licytujesz.

Co do kodu, sprzedawcy z allegro zarzekają się, że dostaniesz w salonie (rzekomo rozszyfrowują kod po naklejkach na radiu). W praktyce karzą sobie zapłacić 150zł za rozkodowanie. Kodów podobno nie przesyłają z fabryki, jeśli radio było w aucie fabrycznie (rozpoznaje VIN samochodu, a w innym aucie trzeba ten kod wpisać), bo traktują jako integralną część auta. Nie wiem komu wierzyć, mętne te odpowiedzi w salonach. W każdym razie kod mam

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Klauzero, auto rozpoznaje VIN i nawet jeśli je wyjmiesz, a potem wsadzisz ponownie do tego samego auta to nie zapyta o kod. W instrukcji jest napisane, bo sprawdzałem dzisiaj, że jeśli nie dostało się kodu z radiem to można go otrzymać w ASO. Jak dla mnie kasa za kod do mojego własnego radia to jest jakieś pieprzone złodziejstwo-przecież zapłaciłem za nie. Niedługo chciałbym zmienić radio na to które będzie w nowym Superbie i nowej Octavii więc to radio chciałbym zapewne sprzedać, a żeby jej sprzedać potrzebuje kod. Na tej samej zasadzie nie mogę go wystawić na Allegro chociaż pochodzi z legalnego źródła, bo nie mam kodu, ani pudełka, a zaślepki chciałbym sobie zostawić do nowego radia :diabelski_usmiech

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8039
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Re: Zabezpieczenie radyjka Stream

Zamieszczone przez Klauzero
                  Witam,
                  w tym tygodniu będę montował w/w radio. Powód - integracja z konsolą środkowa, info z sonarów cofania oraz brak konieczności "latania" z panelem w kieszeni.

Czy na pewno mogę spać spokojnie? Słyszałem, że stream łatwiej jest ukraść, niż zwykłe radio. Wystarczy tylko zdjąć zaślepki i odkręcić 4 śrubki Nawet obecność kodu chyba nie odstrasza złodziei . Można przejrzeć allegro, na którym są radia stream... dziwnym trafem bez pudełka i zaślepek, zazwyczaj "rozkodowane". Nie chcę wspierać tego procederu, więc kupiłem nowe, pytanie tylko czy można coś zrobić by nie znalazło się na allegro, bynajmniej nie w moim profilu?

Myślałem o zmianie śrubek na jakieś nietypowe (gwiazdki, imbusy i zwykłe). Tylko wyobrażam sobie złodzieja wkurzonego tym faktem, który po złości maluje graffiti wewnątrz samochodu lub rozwala wyświetlacz radia. Przesadzam? A może jest jakiś sposób by zabezpieczyć, wcale nie tanie radyjko?
                  Taaaaak, złodzieje będą stali w kolejce żeby ukraść Ci radio stream :szeroki_usmiech
                  Jak byś miał oryginalną navi to by Ci szybko wyjęli, stream-a raczej żaden złodziej Ci nie ukradnie.

A tak wogóle to Streama bardzo szybko się wyciąga, tylko trzeba wiedzieć jak. :szeroki_usmiech
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• rekin
                    Rider
                    • 2008
                    • 398

Zamieszczone przez shado
                    Klauzero,A skoro już jesteśmy w tym temacie to skąd wziąć kod do swojego własnego radia? Ja nie dostałem kodu, gdy kupowałem auto.
                    w renault jest tak ze idziesz do ASO podajesz VIN i otrzymujesz Kod do radia, sadze że w skodzie jest tak samo....
                    W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• shado
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 5315
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rekin, sprawdzę to w poniedziałek jak będę na regulacji tylnej klapy. Jak na razie wygląda na to, że ta informacja w ASO kosztuje.

Komentarz

• Guguś
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 1212

Ja osobiście przerabiałem tą sprawe, mam streema na sprzedaż kolegi, nówex, kupione razem z autem, jak poprosiłem go aby w serwisie postarał się o kod to powiedzieli mu, że albo jest naklejka na radyjku (oczywiście nie ma) a jeżeli nie ma to oni za 160 zetka mogą odkodować.

Jakaś paranoja.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• Klauzero
                          Rider
                          • 2008
                          • 575

Re: Zabezpieczenie radyjka Stream

Zamieszczone przez AdamB
                          Taaaaak, złodzieje będą stali w kolejce żeby ukraść Ci radio stream :szeroki_usmiech Jak byś miał oryginalną navi to by Ci szybko wyjęli, stream-a raczej żaden złodziej Ci nie ukradnie.
                          A tak wogóle to Streama bardzo szybko się wyciąga, tylko trzeba wiedzieć jak. :szeroki_usmiech
                          Będąc w salonie słyszałem opowieść, jak to klientowi wyrwali navi razem z przewodami - pospiesznie odcięte. ASO chciało zaoszczędzić kosztów i postanowili lutować przewody. Centrala Skody nie zgodziła się na lutowanie ze względów przeciwpożarowych. Trzeba było wymienić całą wiązkę ze sterownikiem. Koszt ok 15 tys. (navi+wiązka+robocizna). Wiązką, a raczej wiązanką niecenzuralnych słów rzucał przede wszystkim ubezpieczyciel, bo ASO podjęło się tej wymiany. Także 150zł za podanie kodu nie powinno dziwić. Aczkolwiek jedno i drugie to złodziejstwo.

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Klauzero, to złodziejstwo, bo oni ograniczają coś za co zapłaciłem. Jak mi nie podadzą kodu to napiszę do SAP i zgłoszę sprawę do rzecznika praw konsumenta. To tak jakby jakiś operator założył blokadę na moją komórkę, że nie mogę wsadzić innej karty sim (nawet tego samego operatora), bo potrzebny jest specjalny kod. Nie zamierzam płacić za coś co uważam należy mi się, bo już za to zapłaciłem.

Komentarz

• MiKruS
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7976

Streamy, ktore są w sprzedaży na allegro itd., to jest głównie sprzet z ukradzionych całych samochodów.

Po samego Stream raczej nikt sie nie włamuje. Przynajmniej ja nie słyszałem o takim przypadku.

Przy okazji mozna zapytac zresztą - Czy jest na forum ktos komu włamano się po Streama?
                              TDI 205PS

Komentarz

• Klauzero
                                Rider
                                • 2008
                                • 575

Zamieszczone przez MiKruS
                                Streamy, ktore są w sprzedaży na allegro itd., to jest głównie sprzet z ukradzionych całych samochodów.
                                Coś w tym jest, bo większość sprzedawców przyznaje, że radyjka pochodzą z niemieckich samochodów, tyle że rozbitych. Może tak być, bo ciężko jest mi wyobrazić sobie Helmuta, który wykręca streama przed sprzedażą rozbitka, ale kto wie...

Komentarz

• palioza
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 417

Ja przed oddaniem mojego streama w inne rece rowniez chcialem poznac kod. Ofc nie dostalem go. W ASO chcieli odemnie 50 zl za to, ale gosciu mial problemy z odzyskaniem go przez www. Ale jak looknal, ze auto kupowalem u nich i serwisuje u nich, to dal mi kod za darmo (po pewnych problemach z odzyskaniem coprawda, ale dalo rade )
                                  Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• shado
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 5315
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Klauzero, ostatnio jak na allegro był stream to jeszcze wisiały z niego na chama ucięte kable :twisted:

Komentarz

• Klauzero
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 575

Zamieszczone przez shado
                                      Klauzero, ostatnio jak na allegro był stream to jeszcze wisiały z niego na chama ucięte kable :twisted:
                                      Czyli jednak ktoś je kradnie z zaparkowanych samochodów. Wydawałoby się, że jest to nieopłacalne, ponieważ mało, że radio pasuje tylko do samochodów jednej marki, to jeszcze wymagany jest kod... a jednak!

Komentarz

• shado
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 5315
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Klauzero, to musiał kraść jakiś skończony debil, bo nie widzę żadnych podstaw, żeby musieć ucinać kable. Nie ma jakieś specjalnej filozofii, żeby odłączyć wtyczkę radiową i antenową - po co ucinać kable? Czasami zdarzają się idioci i na to nic nie poradzisz. Napisałem kiedyś pytanie do kolesia z Allegro z pytaniem o to czy radio z navi do Opla jest rozżenione z wyświetlaczem i odpowiedział mi, że nie, ale że za grosze mi to ktoś zrobi. Kolejny skończony debil, bo radii Oplowskich nie da się po prostu ot tak rozprogramować. Każe z nich "ożenione" jest z konkretnym wyświetlaczem i musi być najpierw "rozżenione", żeby je "ożenić" z innym. I nie ma w tym kraju speców, którzy to robią na lewo. Morał taki, że zawsze znajdzie się jakiś idiota, który się połakomi na radio nie mając pojęcia czy i za ile je później sprzeda. Ale Streamy raczej nie giną na potęgę - bardziej bym się bał o Audience, albo o te nowe radyjka, które teraz wejdą.

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Klauzero,
                                          prawdopodobieństwo że wywalą Ci akurat strema jest relatywnie niska w porównaniu z radiem nie fabrycznym, pomyśl trochę jak złodziej :
                                          - trzeba odkręcić bo uszkodzone to praktycznie nie zbywalne
                                          - pasuje tylko do jednego rodzaju aut
                                          - trzeba rozkodować
                                          - sporo mniejszy rynek zbytu
                                          A jak tam bardzo się boisz i to że Ci je walną to po zamontowaniu pojedz do ubezpieczyciela i doubezpiecz auto na sumę jaka wydałeś na strema.
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Klauzero
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 575

OK, uspokoiliście mnie, dzięki
                                            Tak, czy owak miejsce streama jest w konsoli środkowej, a nie w dziupli, czy na aukcji

Komentarz

• Tomasz_WS
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 170

Zamieszczone przez Klauzero
                                              Zamieszczone przez MiKruS
                                              Coś w tym jest, bo większość sprzedawców przyznaje, że radyjka pochodzą z niemieckich samochodów, tyle że rozbitych. Może tak być, bo ciężko jest mi wyobrazić sobie Helmuta, który wykręca streama przed sprzedażą rozbitka, ale kto wie...
                                              Sam kupiłem takie radio na allegro, mam papiery od helmutów - po prostu radio się gosciowi popsuło i wymienili mu na gwarancji (czytaj tak zakręcili ze jedno radio mechanik miał gratis) i moje też nie ma kodu(podobno rozkodowane) całe szczęście mam papiery na to radio nawet SKZ się zgadza z fakturą. Swoją drogą to pytam z ciekawości jak się rozkodowuje na stałe takie radio?
                                              Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

Zamieszczone przez shado
                                                bał o Audience, albo o te nowe radyjka, które teraz wejdą.

o co chodzi :?: możesz troszkę coś więcej shado :?:
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• shado
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 5315
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

leszekmw, nowe radyjka do Skód są już w drodze. Będą pasować też do OII (przynajmniej na pierwszy rzut oka kształt wygląda identycznie). Na forum już były nawet ich zdjęcia - kolorowy dotykowy ekran, obsługa SD kart itp..

Komentarz

Pracuję...