Jakie głosniki polecacie do octavi 2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BeataBaron
    Classic
    • 2010
    • 1

U mnie uszczelki w tylnych drzwiach też zaczęły skrzypieć od paru tygodni. Jakos tak od początku zimy. Dzisiaj przesmarowałem uszczelki w tylnych lewych drzwiach eksperymentalnie gliceryną. Zobaczę jaki bedzie efekt.
  • lukis81
    Classic
    • 2008
    • 8

wszystkich forumowiczów
    Jakie głośniki polecacie do o2 na przód zamiast serii czy montować standardowe 16,5 cm czy szukać takie jak seria 18cm. A jakie na tył założyć bo z tyłu nie mam instalacji i podejrzewam ze żadnych dystansów też tam nie ma czy montować takie jak są w serii czyli 14 cm czy 16,5 cm bo na necie gdzieś znalazłem dystanse do montażu 16cm w tylnych drzwiach lecz tylko głębokość 45 mm czy wejdą tam głębsze np.60mm po dołożeniu jeszcze dystansów. A i jeżeli bym chciał założyć na tył 14cm to skąd wziąsć takie dystanse zeby pasowały jak ich tam nie ma
    proszę o opinie i porady

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

lukis81, poczytaj najpierw FAQ, przemyśl i wróć do tematu z konkretnymi pytaniami
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• lukis81
        Classic
        • 2008
        • 8

OK tak wiec czy próbował już ktoś zamontowac w o2 na tyle głósniki 16 cm gł 60 mm?

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

lukis81, a po co :?:
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• lukis81
            Classic
            • 2008
            • 8

Po prostu chcę zamontować głośniki z tyłu i już. Dlatego się pytam bo zostały mi takie z OI. Jeżeli ktoś próbował założyć do OII 16cm na tył to proszę o poradę jakie dystanse zastosować i czy wejdą o głębokości 6cm. Nie chcę rozbierać boczków kilka razy po to aby się przekonać czy wejdą czy nie i jakie dystanse potrzebuje.

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Przy dystansach 45mm i głośniku 13cm odstęp pomiędzy głośnikiem a najbliższym miejscem tapicerki ( dolny róg ) wynosi ok. 9-10 mm. Przy delikatnym założeniu, że membrana 13 cm głośnika będzie pracować z amplitudą +/- 5 mm to zostaje max. 5 mm zapasu. Przy dobrym głośniku 16,5 cm amplituda prawdopodobnie bliższa będzie +/- 10 mm, więc z tej strony zapasu nie ma ( czyli 45 mm dystans to faktycznie max ). Oznacza to, że magnes "wchodzi" w drzwi na głębokość ok. 1,5 cm co może oznaczać spotkanie z szybą. Dodatkowo głośnik 16,5 cm nie wejdzie centralnie w otwór w drzwiach; żeby się zmieścił pod tapicerkę, musi być przesunięty o ok. 2 cm do tyłu i w górę drzwi, a że ma też zazwyczaj większy magnes niż 13-ka to w rezultacie brzeg magnesu zbliży się jeszcze bardziej do krawędzi szyby...
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• lukis81
                Classic
                • 2008
                • 8

Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedz. Czyli 16stki do odstawki i trzeba się zaopatrzyć w 13stki. Jeszcze raz dzięki

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

lukis81, jeszcze jedna ważna sprawa. Nie odpowiedziałeś na stosunkowo ważne pytanie jakie zadał Nexus6: Po co Ci te głośniki z tyłu?
                  Jeśli potrzebujesz nagłośnić tył samochodu dla pasażerów to dobre, dzielone ( midbass+tweeter ) 13 powinny w zupełności wystarczyć.
                  Natomiast jeśli chcesz dołożyć te głośniki po to by uzyskać większe natężenie dźwięku ( lub lepszego kopa na basie :twisted: ) to raczej sobie daruj, bo po prostu się rozczarujesz. Przy dobrze zrobionych głośnikach przednich ( 16,5 cm ) dopięcie "tyłu" na 13 niewiele daje. W takim wypadku lepiej dołożyć te 200 - 300 pln ( za głośniki + duperele do tyłu ) do głośników przednich; efekt jakościowy będzie dużo lepszy niż w przypadku przód + tył...
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...