Kupiłem Sony CDX GT424 do O1 i jestem załamany odbiorem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cardriveros
    Classic
    • 2010
    • 30

ja mam antene president giorgia + radio ręcznego alana muli42
  • mlac
    Ambiente
    • 2008
    • 200
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam
    Wiem temat wałkowany ale nie wiem co mam robić. Kupiłem Sony CDX GT424

zamontowałem separator i jestem załamany dzwiekiem jaki odbieram (szczególnie chodzi o radio). Zastanawiam się czy nie sprzedać tego SONY. W Astrze miałem Blaupunkta CD33 i fabryczne głośniki i grało jak lala (oczywiście nie dla koneserów ale dla mnie było OK).
    Poradzcie co robić? Auto nowe dopiero tydzień więc wymiana anteny nie wchodzi w gre. Słuchając radia mam wrażenie że cały czas gra nie czysto. Mieszkam w centrum Krakowa więc sygnał jest dość silny. Co ciekawe odbiera mi np. RMF z Katowic ale dzwiek jest jakiś ch.... na wszystich stacjach radia. W weekend biore próbnik radio od siostry z auta i będe robił testy ale może coś poradzicie. Może SONY mają generalnie takie słabe tunery? Może kupić Blaupunkta??
    Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
    Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Wyciągnij radio i zamiast separatora wetknij do gniazda antenowego w radio, kawałek drutu/ śróbokręt/itp ( oczywiście tak, żeby metal dotykał tylko do środkowej części gniazdka antenowego ). W takiej konfiguracji, w centrum miasta radio powinno smigać bez problemu. Jeśli będzie ok to znaczy że masz źle podłączony/uszkodzony separator, lub uszkodzony wzmacniacz w stopce anteny. Sprawdź też ( trzeba rozebrać kawałek podsufitki z tyłu auta ) czy kabel antenowy jest dobrze podłączony do stopki anteny ( ktoś tu chyba pisał że coś tam nie styka i czasem trzeba poprawić ).

Jeśli na kawałku drutu radio nie będzie chciało chodzić to faktycznie wina leży po stronie radia i wtedy to tylko serwis...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

kowal 2002, kolega ma nowe auto z tego co pisze, więc ewentualnie może być zły separator-no chyba,że coś kolega spalił jak podłączał soniacza

mlac, blaupunkty są znane z b.dobrych tunerów stąd może taka drastyczna różnica, choć soniacz jak i każde sprawne radio dobrze podłączone powinno odbierać poprawnie radio...

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

A ja powiem tak:
          - miałem kiedyś jakieś stare radio Philipsa i grało beznadziejnie
          - zamontowałem separator i wcale nie było lepiej
          - okazało się, że separator był uszkodzony i jak zamontowałem nowy to było ok
          - potem kupiłem Sony CDX-GT410U i na próbę zamontowałem bez żadnego separatora - i teraz najlepsze: w takiej konfiguracji gra bardzo dobrze (w sensie jakości sygnału radiowego)

Może mi ktoś to wytłumaczyć ? Wszyscy twierdzą, że w Octavii MUSI być separator, bo bez tego radio nie gra, a moje jak na złość gra zupełnie bezproblemowo.
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Ziomal
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 5841
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez _tm_
            Wszyscy twierdzą, że w Octavii MUSI być separator, bo bez tego radio nie gra, a moje jak na złość gra zupełnie bezproblemowo.
            Nie jesteś sam :szeroki_usmiech
            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• mlac
              Ambiente
              • 2008
              • 200
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Dzieki wszystkim za rady. Jutro zabieram się za testy. Najpierw odłącze ten separator zobacze czy jest w ogóle jakaś różnica. Potem podłącze kaseciaka Blaupunkta 30 od siostry i wszystko sie wyjaśni. Oczywiście dam znać jak poszło
              Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

Zamieszczone przez _tm_
                A ja powiem tak:
                - miałem kiedyś jakieś stare radio Philipsa i grało beznadziejnie
                - zamontowałem separator i wcale nie było lepiej
                - okazało się, że separator był uszkodzony i jak zamontowałem nowy to było ok
                - potem kupiłem Sony CDX-GT410U i na próbę zamontowałem bez żadnego separatora - i teraz najlepsze: w takiej konfiguracji gra bardzo dobrze (w sensie jakości sygnału radiowego)

Może mi ktoś to wytłumaczyć ? Wszyscy twierdzą, że w Octavii MUSI być separator, bo bez tego radio nie gra, a moje jak na złość gra zupełnie bezproblemowo.
                może być prosta sprawa: Sony w wyjściu na antenę podaje jakiś prąd? i stąd separator może jest zbyteczny

ale to tylko moja teoria :roll:

Komentarz

• mdo1
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 441

Zamieszczone przez arci9
                  ale to tylko moja teoria
                  cos w tym moze byc, bo ja tez bez separatora nie narzekam i tez mam sony

Komentarz

• b-bar01
                    Elegance
                    • 2007
                    • 985
                    • Octavia I (1U2)
                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez _tm_
                    Wszyscy twierdzą, że w Octavii MUSI być separator, bo bez tego radio nie gra,
                    to jakieś zabobony u mnie w O1 z 2003 ambiente jest firmowe symphony, na 100% nie ma separatora ani innych wzmacniaczy czy innych głupot. z radia wychodzi normalny kabel ant. i idzie do org. anteny. Przy antenie też nie ma żadnych płytek itp.
                    żeby nie było że nie było, całość rozbierałem i widziałem na własne oczy. Moje radio przez pewien czas doskonale odbierało w mieście na kawałku drutu zwiniętego w kłębek i wciśniętego za schowek
                    *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• mdo1
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 441

Zamieszczone przez b-bar01
                      u mnie w O1 z 2003 ambiente jest firmowe symphony
                      firmowe ponoc maja zasilanie anteny wbudowane w radio

niefirmowe nie maja - stad potrzeba separatora

Komentarz

• arci9
                        RS
                        • 2004
                        • 2007

b-bar01, bo w firmowych (ori) odtwarzaczach w wyjściu antenowym jest prąd i dlatego.Separator stosuje się do nie oryginalnych odtwarzaczy

Komentarz

• b-bar01
                          Elegance
                          • 2007
                          • 985
                          • Octavia I (1U2)
                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez arci9
                          wyjściu antenowym jest prąd
                          to też sprawdzałem, nie ma ani pół V, chyba że mój woltomierz jest kaput
                          Moje radio przez pewien czas doskonale odbierało w mieście na kawałku drutu zwiniętego w kłębek i wciśniętego za schowek
                          wydaje mi się że jest mylone nazewnictwo:
                          separator- ustrojstwo separujące dwa/lub więcej sygnałów na jednym kablu, stosowane wtedy gdy na jednej antenie chcemy mieć radio i GSM lub radio-GSM-CB (sirio triflex)
                          wzmaczniacz ant.- ustrojstwo wzmacniające słaby sygnał radiowy.
                          być może w symphony jest wzm. ant. wbudowany w radio bo tego nie rozbierałem ale na pewno nie ma go na kablu ani w stopce anteny poza tym w zeszłym roku podłączyłem na próbę jakieś radio Daewoo w swojej O1 i też grało super

Komentarz

• arci9
                            RS
                            • 2004
                            • 2007

być może w symphony jest wzm. ant. wbudowany w radio bo tego nie rozbierałem
                            byłem pewien, że w większości aut grupy VAG wraz z anteną jest wzmak (zresztą w moim leonie a wcześniej Octavce był takowy) i jak jest nieorginalne radyjko to brak jest dodatkowego zasilania i każde radio nie ori słabo łapie fale radiowe - praktyka niejako to potwierdza

zresztą jak się dokłada separator, to trzeba do niego "dodać" prąd bo inaczej nie widać efektów jego pracy

Komentarz

• kowal 2002
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 5161

wydaje mi się że jest mylone nazewnictwo:
                              separator- ustrojstwo separujące dwa/lub więcej sygnałów na jednym kablu, stosowane wtedy gdy na jednej antenie chcemy mieć radio i GSM lub radio-GSM-CB (sirio triflex)
                              wzmaczniacz ant.- ustrojstwo wzmacniające słaby sygnał radiowy.
                              być może w symphony jest wzm. ant. wbudowany w radio bo tego nie rozbierałem ale na pewno nie ma go na kablu ani w stopce anteny poza tym w zeszłym roku podłączyłem na próbę jakieś radio Daewoo w swojej O1 i też grało super
                              Separator o którym mowa w kontekście tego wątku robi jeszcze co innego a mianowicie:
                              1. w części od separatora w stronę anteny dokłada składową stałą ( +12 V - zasilanie do wzmacniacza antenowego w stopce anteny )
                              2. w części od separatora do radia eliminuje składową stałą ( którą dodał po swojej drugiej stronie ) aby do gniazda antenowego radia trafiał tylko sygnał w.cz. ( sygnał radiowy ).

Generalnie może nazwa "separator" nie oddaje do końca jego prawdziwej funkcji ( czyli zapewnienia zasilania do wzmacniacza antenowego po przewodzie sygnałowym ), ale jak powiesz separator do radia grupy VW to wszyscy wiedzą o co chodzi.
                              "Triflex" do oczywiście całkiem inna bajka, bo jest to właściwie filtr pasmowy zapewniający podział sygnału z jednej anteny na poszczególne zakresy częstotliwościowe...

Wzmacniacz antenowy na pewno nie jest wbudowany w radio ( było by to trochę bezsensu ). Wzmacniacz na 100 % powinien być w stopce anteny ( trzeba ją całkowicie rozebrać żeby się do niego dostać ), chyba, że masz podmienioną antenę na taką bez wzmacniacza ( wygląda identycznie ). O ile pamiętam to cała grupa VW od bardzo dawna stosuje anteny ze wzmakiem w stopce...

Komentarz

• b-bar01
                                Elegance
                                • 2007
                                • 985
                                • Octavia I (1U2)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                                O ile pamiętam to cała grupa VW od bardzo dawna stosuje anteny ze wzmakiem w stopce...
                                Napiszę jeszcze raz dla pewności bo widzę że nie wszyscy czytają
                                1. O1/2003/ambiente/symphony(fabryczne)
                                2. brak jakiegokolwiek napięcia na wyściu ant. w radiu
                                3. kabel ant. od początku do końca, bez niczego
                                4. antena fabryczna z oznaczeniami VW, audi bez niczego, podłączony jest tylko kabel ant. i nic więcej.
                                5. wszystko działa super
                                6. podłączenie, na próbę, radio/CD Daewoo zakończone powodzeniem, co pozwala domniemywać że podłączenie jakiegokolwiek radia zakończy się sukcesem
                                7. wszystko co dało się rozebrać, zostało rozebrane.
                                Wnioski:
                                1. moja O1 nie należy do grupy VW
                                2. ja w ogóle nie mam Skody tylko coś innego > widać oszukali mnie przy kupnie

Komentarz

• arci9
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2007

6. podłączenie, na próbę, radio/CD Daewoo zakończone powodzeniem, co pozwala domniemywać że podłączenie jakiegokolwiek radia zakończy się sukcesem
                                  dla pewności -> dobry odbiór masz nie tylko w warszawie ale i poza nią? 8)

Komentarz

• kowal 2002
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 5161

O ile pamiętam to cała grupa VW od bardzo dawna stosuje anteny ze wzmakiem w stopce...
                                    Napiszę jeszcze raz dla pewności bo widzę że nie wszyscy czytają
                                    1. O1/2003/ambiente/symphony(fabryczne)
                                    2. brak jakiegokolwiek napięcia na wyściu ant. w radiu
                                    3. kabel ant. od początku do końca, bez niczego
                                    4. antena fabryczna z oznaczeniami VW, audi bez niczego, podłączony jest tylko kabel ant. i nic więcej.
                                    5. wszystko działa super
                                    7. wszystko co dało się rozebrać, zostało rozebrane.
                                    Wnioski:
                                    1. moja O1 nie należy do grupy VW
                                    2. ja w ogóle nie mam Skody tylko coś innego > widać oszukali mnie przy kupnie
                                    Punkt 3. 4. 5. i 7. - przy instalacji z anteną ze wzmakiem wizualnie jest identycznie.

Wnioski rozumiem "z przymrużeniem oka"; a tak na serio to naprawdę jesteś pierwszą osobą z jakiś 20 u których w aucie ( VAG ) zaglądałem w inst. antenową, która ma antenę bez wzmaka... Ale widać jest to możliwe...

Komentarz

• b-bar01
                                      Elegance
                                      • 2007
                                      • 985
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez arci9
                                      dobry odbiór masz nie tylko w warszawie ale i poza nią?
                                      Tak, wszystko było sprawdzane na trasie z Wawy do Węgorzewa i z powrotem.
                                      żadnych zaników sygnału itp. itd. działający rds, z napisami, czyli wszystko ok

Komentarz

• b-bar01
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 985
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

przy instalacji z anteną ze wzmakiem wizualnie jest identycznie.
                                        wiem że tak jest ale jeżeli u mnie na wyjściu z radia nie ma 12v to antena powinna mieć oddzielne zasilanie ( dodatkowy kabelek ) a tu nic nie ma, patrz pkt. 7.
                                        Widziałem taką antenę ze wzmakiem i da ją się łatwo rozebrać.

Komentarz

• kowal 2002
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 5161

przy instalacji z anteną ze wzmakiem wizualnie jest identycznie.
                                          wiem że tak jest ale jeżeli u mnie na wyjściu z radia nie ma 12v to antena powinna mieć oddzielne zasilanie ( dodatkowy kabelek ) a tu nic nie ma, patrz pkt. 7.
                                          OK. Czyli jednak istnieją wersje z anteną pasywną; ciekawe od czego to zależy ( raczej nie od rocznika, bo prawie na 100% robiłem radio w Octach starszych niż twoja i tam był wzmak w antenie :? ...

Komentarz

• arci9
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2007

jak się domyślam, wzmak jest w stopce anteny...?

Komentarz

• mlac
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 200
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Widze że dyskusja się rozwineła
                                              Nie wytrzymałem do jutra i zrobiłem testy dzisiaj wieczorem.

Miejsce testów okolice galerii Kazimierz w Krakowie
                                              1. Odpiołem separator i podpiołem antene bezpośrednio do radia
                                              wynik: brak odczuwalnej różnicy łapie wszystko podobnie
                                              2. Podpiołem zamiast anteny półmetrowy kabel antenowy
                                              wynik: gra tak samo znajduje wszystkie stacje (które słucham)
                                              3. Zmierzyłem napiecie na końcówce półmetrowego kabla podpietego jako antena
                                              wynik: brak napiecia
                                              4. Podpiołem separator i zmierzyłem napiecie na wyjściu separatora
                                              wynik: jest napiecie 11.45 V
                                              5. Odpiołem sparator i zmierzyłem napiecie na wtyczce która wchodzi do radia
                                              wynik: brak napiecia

Wnioski z punktu 1 i 2: Radio jest OK
                                              Wnioski z punktu 3: Radio nie daje napiecia na wyjściu anteny
                                              Wnioski z punktu 4 i 5: Separator działa poprawnie

Pytania:
                                              1. Czy jakby był zepsuty wzmacniacz w antenie to radio łapałoby tak samo stacje
                                              -na separatorze,
                                              -bez separatora na antenie,
                                              -na półmetrowym kablu antenowym??
                                              Zaznaczam auto ma 10 dni więc myśle że wzmacniacz powinien być OK

2. A może to wszytsko wina głośników??? Może wsadzili jakieś badziewie i dlatego mam wrażenie że gra to tak jakby były jakieś zakłócenia???

Pozdr
                                              Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• Nexus6
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4847
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez mlac
                                                A może to wszytsko wina głośników??? Może wsadzili jakieś badziewie i dlatego mam wrażenie że gra to tak jakby były jakieś zakłócenia???
                                                no raczej zbyt wiele sie nie spodziewaj po przetwornikach ktore są warte mniej niz 5 euro,
                                                do tego są zamontowane bez sensu :diabelski_usmiech
                                                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• arci9
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2007

Zamieszczone przez mlac
                                                  Pytania:
                                                  1. Czy jakby był zepsuty wzmacniacz w antenie to radio łapałoby tak samo stacje
                                                  -na separatorze,
                                                  -bez separatora na antenie,
                                                  Jeśli popsuł się wzmak w antenie to z separatorem czy bez to słychać będzie dobrze tylko blisko nadajników czyli głównie w mieście.
                                                  Przerabiałem ten temat, zmieniłem całą antenę ze wzmakiem (akurat do Seata kosztuje 84zł w ASO), różnica jest kolosalna :szeroki_usmiech

Wczytałem się po raz kolejny że auto masz nówkę sztukę?Mało prawdopodobne ,że popsuty jest wzmacniacz, no chyba, że przy podłączaniu coś sam popsułeś..?

Przy samej podsufitce (w miejscu gdzie znajduje się antena) powinno znajdować się łączenie kabla idącego od radia z samą anteną, może coś się rozpieło?
                                                  Musisz odkręcić rączki , odpiąc dwie śruby i odgiąć podsufitkę, wtedy zobaczysz ten kabel.

Albo prościej: pożycz radio lub/i antenę i sprawdź jakie będą rezultaty :roll:

Komentarz

Pracuję...