to nie tak prosto podłaczyc trzebac znac numer seryjny radio i po tym numerze rozkodowujac go okreslic ktore piny z radio podlaczyc z okreslonymi pinami dochodzacymi do maxi dota trzeba tez aktywowac ta funkje w radio ja uzyskalem pomoc czeskim klubie skody octavii
mam piny z maxi dot w kostce zielonej do radia - tej samej w ktorej jest sterowanie w kierownicy - sterowanie działa ( cyt. ) "aktywowac ta funkje w radio" - jak ???????
ps. w moim aucie fabrycznie było symphony które poprzedni własciciel zamienił na beckera i ja spowrotem wróciłem do symphony ale oczywiscie nie tego samego egzemplarza wiec cała instalacja od kierownicy i maxi dot jest
Musiałbyś sprawdzić czy idą dwa przewody z maxi dota do radia bo jeśli było wcześniej inne radio lub nie było maxi dota to pewnie ich nie ma . Wrzucałem już na forum schemat podłączeń
dzieki za podpowiedz do koja86: maxi dot , sterowanie w kierownicy i symphony były w moim aucie fabrycznie ( teraz mam tylko inny egzemplarz radia) wiec kable na 99 % są( sterowanie z kierownicy działa) sprawdzałem po pinach w kostce zielonej ponad kostka z głosnikami
odnosnie VAG kto to pomoze mi zrobic w Olsztynie (bo ja nie mam ani programu ani kabla i nie chce sie bawic nie znajac na tym)
ja bym sprawdził jednak te podłączenie pomiędzy lewąym wtykiem maxi dota a radiem . Bez kodowania powinno wszystko działać bez problemu. Aczkolwiek spotkałem się z radiami ,które w środku nie miały ścieżek i był zooonk
w radiu sprawdzic ścieżki ??????
wg mnie z maxi dota do radia idą kabelki do zielonej malej kostki ( pośrodku nad kostami iso z głosnikami ) mam tam doprowadzoną wiazkę oryginał ( tylko dwa piny wolne reszta zajete) myslisz ze w radiu brak scieżek - radio jest z niemiec a tam takiego syfu jak na polski rynek nie sprzedaja 98 % octavi ma maxi dota fabryczne radio luba navi
Re: wyswietlanie na maxi dot komunikatów z radia symphony
Zamieszczone przez Adam_32
Witam
kto pomoże w tym temacie :
OI tdi '02
kierownica wielofunkcyjna działa, nie działa wyswietlanie komunikatów z radia symphony na maxi dot
znalazłem cos w historycznych postach ale bardzo lakonicznie
Możesz przy okazji sprawdzić jaki masz model licznika (wystarczy podłączyć VAG'a) może się okazać że oryginalnie miałeś NAVI i komunikacja między NAVI a licznikiem była po 3 kabelkach a nie po 2 kablach.
Radio symphony takie które przynajmniej ja mam jest na CAN-ie (CAN komfort dla ścisłości) czyli dwa przewody.
Liczniki do OI sprzed 2002 nie miały magistrali CAN komfort.
A tak dla mnie możesz podać scan z VAG-COMa interesuje mnie jaki masz licznik, moduł komfortu, moduł kierownicy wielofunkcyjnej i radia.
Dzięki.
[ Dodano: Sro 12 Lis, 08 09:57 ]
Zamieszczone przez Adam_32
oki srawdzimy tylko musze poszukac wyjmaków do radia bo nie wiem gdzie je mam
ps. sa takie same jak do VW beta lub gama z Golfa IV ? czy tez navi MFD kto wie ?
Jak będę miał chwilę to zrobię zdjęcie takiego klucza. Na kompie znalazłem tylko coś takiego
Z tego co czytam to widze że mam chyba maxi-dota (o1 4x4 2002r) a nie wyświetla mi się na nim nic więcej oprócz sygnalizacji oleju, drzwi itp. Żadnych danych że radio (symphony) gra na ileśtam mhz, że zyżycia takie a nie inne... Może mam jakoś zablokowane wyświetlenie danych?
Moj problem wyglada tak. kupilem oryg radio symphony z mp3, kostke 3 podpialem i niestety sterowania z kierownicy nie mam ani nie wyswietla sie na liczniku w wysweitlacza komputera pokladowego (nie wiem jak sie nazywa).
Sprawdzalem w vagu przyciski w kiery dzialaja, radio tez wykryl i zrobilem mu test jest ok. Natomiast w sekcji CAN Gateway pisze blad 001304, ze nie ma komunikacji z radiem ...
Cholera a tak chcialem miec to sterowanie z kiery i na liczniku zeby sie wyswietlalo to sie podlamalem
Pomozecie ?
[ Dodano: Sro 22 Sie, 12 23:25 ]
Poradzilem sobie przekodowalem w vagu funkcja radio z wartosci 00401 na 00405 i sie udalo jestem szczesliwy mam sterowanie z kierownicy i na liczniku wysw pozdrawiam
Komentarz