Wybór komponentów do Car Audio

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prejbisz
    Classic
    • 2010
    • 19

Szofera Srebnej O1 z OCP na klapie, który dzisiaj przemknął około 15 po Ratuszowej w kierunku wybrzeża. Charakterystyczny - grill siatka

No i standardowo przy Płochocimskiej pod zajezdnią Michalczewskiego O1 Kombi z OCP na grill i klapie.
  • Gastrey
    Classic
    • 2008
    • 7

Witam!
    To mój pierwszy post na tym forum ponieważ od nie dawna jestem posiadaczem Skody Octavii GLX 1.9TDi bodajże AGR bo to wersja o mocy 66kW/90KM.
    W planach mam lifting nadwozia do wersji po lifcie ale najpierw mam zamiar zacząć od Car Audio. Niestety mój fundusz jes mocno ograniczony. W tej chwili posiadam sam wzmaciacz który okazyjnie kupiłem za 200zł( na alledrogo kosztuje około 500). Jest to MAGNAT RX-44 ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy to dobry sprzęt bo jestem w tym temacie laikiem.

Zakupiłem także maty do wygłuszenia oraz dystansy. Niestety moje maty to zwykłe maty bitumiczne mam też 4 aluminiowe ale jak zauważyłem polecacie markowe maty Dynamata. Nie szukam wyszukanych szczegółów w dzwięku CA od tego mam akurat system w domu ale chciałbym mieć jakość dzwięku conajmniej dobrą tylko nie wiem czy te maty mi w tym pomogą. Lubie mocną muzyke a wyczytałem, że nadaje się do niej dobrze sprzęt Herza. Wybrałem zestaw ESK-165.3 i także nie wiem czy to dobry wybór.

W tej chwili zastanawiam się też czy warto inwestować w głośniki w miejsca przystosowane fabrycznie(13cm średnicy) z tyłu. Zauważyłem też, że nikt nie poleca głośników w półce. Chciałbym jednak żebyście zaproponowali mi coś co da efekt dla wszystkich pasażerów bo przez większość czasu ich mam. Chciałbym także o pomoc w wyborze jednostki centralnej. Mam na ten cel około 400zł. Zastanawiałem się na JVC ale w tym temacie naprawde jestem jeszcze zielony. CO do wygłuszenia drzwi myśle, że dam rade sam. Ostatni problem to okablowanie. Kompletnie nie wiem jakie kable kupić żeby doprowadzić sygnał do głośników i wzmacniacza a także jak podłączyć zasilanie wzmacniacza i jaki kabel się do tego celu nadaje. Prosze o pomoc i z góry dziękuje.

----
    no cóż chyba nie ma chętnych do pomocy trudno..

Komentarz

• kruk4
      Rider
      • 2008
      • 656

Kolego to nie jest tak że nikt tobie niechce pomóc ale w jednym pytaniu podałeś tak naprawde kilka
      wygłuszenie
      jednostka centralna
      kable
      głośniki
      wzmacniacz

wygłuszenie odpowiem ci tak niektórzy stosują mate dekarską i jakąś piankę od paneli i sie zachwycają jezeli kupiłeś maty boll czy aap wygłusz i bedziesz zadowolony (w octavi jest taka konstrukcja drzwi że bez wygłuszenia lepiej ci niezagra nawet jak wstawisz głosniki hi end ....

jednostka centralna czytałem testy i opinie na różnych stronach i powiem tak jesli chodzi radio do 400 to polecam radio kenwood jak masz wiecej funduszy kup alpine

Jesli chodzi o kable podjedz do sklepu CA tam ci dokładnie doradzą nie kupuj tzw gotowych zestawów na allegro dołuż i kup pożądne a w sklepie ci doradzą

Głośniki... hmmm powiem tak każdy ma swoje zdanie i gust znam takich co ne widzą różnicy miedzy bezfirmówkami a markowymi................ :| wiec poco przepłacać
      wracając do ciebie uważam że te hertz zagrają dużo lepiej niż głośniki firm sony pioneer jvc blaupunkt. ja osobiście polecam głośniki marki TEC polecił mi je znajomy własciciel firmy CA też chciałem kupić hertz albo phonocar wysoka seria pokazał mi na na ściance demo i powiem tak zaufałem i nie żałuje polecam głośniki tec Xp6

Na tym forum jesli chodzi o "tansze" wzmacniacze to polecaja wzmacniacze grund zero
      ale ten magnat pewnie juz wycisnie cos z tych hertzów

nie montuj z tyłu głośników chyba żę robisz kino w smochodzie inaczej nie ma sensu
      jak bedziesz miał dobry przód pod wzmakem to pasażerowie z tyłu też bedą zadowoleni z dzwieku możesz mi zaufać

mam nadzieje że ci pomogłem pozdrawiam
      OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
      MOJE CAR AUDIO
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

• ziutsane
        RS
        • 2007
        • 2376

No dobra to ja napisze cos od siebie
        Hertze mialem u siebie. Gora natarczywa, kick mocny, brak srednicy. Magnaty do najlepszych wzmacniaczy nie naleza ale skoro kupiles to trudno.
        kruk4, czemu akurat Alpine? biorac pod uwage profil grania alpine z nizszych serii szczerze mowiac nie zdecydowal bym sie na takie radio przy tym typie glosnikow... bardziej kierowal bym sie w strone radia, ktore troszke uspokoi tweeter...
        Co do kabli to daj mi cynk na priv lub odezwij sie na moj gg moze sie dogadamy ...
        Pozdrawiam
        Radio: C90r+XDP210EQ
        Kable:Opt,Skyline,50 mm
        Wzm:XES M1+FP 1.800
        Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez ziutsane
          Hertze mialem u siebie. Gora natarczywa, kick mocny, brak srednicy.
          Zalezy z jaka jednostka sterujaca je polaczysz. Ja mialem je (tylko pierwsza wersje z filtrami zamiast zwrotnica) polaczone z Alpine 9812RB i nie byly jakies takie dla mnie natarczywe, teraz mam Clariona DXZ788rusb i faktycznie staly sie natarczywe wysokotonowki.
          Co polecisz w podobnej cenie do tych hertz-ow lepszego ? :roll:
          Bo za duzo tego nie ma, slyszalem tylko o Rainboowach i powerbasie :roll:
          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

Zamieszczone przez Samiec
            slyszalem tylko o Rainboowach i powerbasie
            nie porownuj Rainbowa do PB, bo nawet najniższa linia Rainbowa zagra znacznie lepiej od PB :diabelski_usmiech
            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Adamu
              L&K
              • 2006
              • 1384

slyszalem tylko o Rainboowach
              jeszcze jest ground zero. i przyznam ilekroc wchodze do dystrybutora w Łodzi to się zadziwiam bo grają w demoszafie i to całkiem całkiem.

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Zamieszczone przez Adamu
                ...jeszcze jest ground zero. i przyznam ilekroc wchodze do dystrybutora w Łodzi to się zadziwiam bo grają w demoszafie i to całkiem całkiem.
                Bo to całkiem fajne głośniczki są... Mam i złego słowa nie dam o nich powiedzieć...
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

jest pare fajnych niemieckich lub "niemieckich" marek - Audio System, Ground Zero czy Rainbow
                  mało popularne, ale za to warte każdej wydanej na nie złotówki :!:

Komentarz

• Samiec
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4287
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Nexus6
                    nawet najniższa linia Rainbowa zagra znacznie lepiej od PB :diabelski_usmiech
                    A w porownaniu z moimi hertz-em jak te najtansze rainbowny wypadna ?
                    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Nexus6
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4847
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez Nexus6
                      nawet najniższa linia Rainbowa zagra znacznie lepiej od PB :diabelski_usmiech
                      A w porownaniu z moimi hertz-em jak te najtansze rainbowny wypadna ?
                      obrazowo - jak Alpy przy Sudetach :P

Komentarz

Pracuję...