no własnie, zauważyłem że teraz kable strasznie badziewne robią np głośnikowe, szczegolnie te tańsze
położyłem w jednych drzwiach 2,5kw voicekraft ops: i po zdjęciu izolacji same druty były takie nijakie, dupowate, miękkie jak pędzel do farbek i za chiny nie szło zalać cyną końcówek... (ale do nowych zwrotek zastosuje konektroy widełkowe) ale nic ciekawszego w mojej wsi w cenie nawet do 6-7 zł za mb i grubości 2-2,5kw ni ma :x no chyba że mediamarkt kable caliber lub vivanco...
czy jeśli zrobiłbym bi-amp to potrzebuje zwrotnicy jakiejs innej niż ta co będę miał w zestawie z głośnikami ? (czy w ogóle ją będę podłączał ?)
wtedy z tego co rozumiem przy bi-ampingu woofery podłączam pod kanał 3+4 i mode na low i kręcę low pass i bass boost (taka zwrotnica we wzmacniaczu ?)
a gwizdki zasilam z kanału 1+2 i mode na high i kręcę high pass ?
Czy przy biamp muszę mieć 4 rca pociągnięte z radia ?
a jak nie będzie biamp to mode ustawiam na FULL ? i mostkuje kanały...
dobrze kombinuje ?
ponizej daje zdjęcie wzmacniacza
jezeli chodzi o bi-amp to sa dwa wyjscia
aktywka albo pasywka
wtedy albo pasywnie tniesz pasmo o ile Ci radio/ wzmacniacz na to pozwala albo pasywnie wtedy musisz miec osobno na zwrotkach wej/wyj dla woofera i tweetera
Ja u siebie mam na wszelki wypadek zwrotnice zrobione osobno dla tweetera i woofera bo nigdy nic nie wiadomo
Czy ten piecyk ma plynna regulacje fazy ?
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
hmmmmm musisz miec zwrotnice do woofera i tweetera zeby glosnikow nie uwalic
Plecionke da sie zdobyc taniej
co do kabli glosnikowych to w budzet lidze moge Ci polecic kable Hama
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
musisz miec zwrotnice do woofera i tweetera zeby glosnikow nie uwalic
ale można wykorzystać ori zwrotnicę tylko lepiej je użyć do przefiltrowania pasma wooferów czy tweeterów ?
Zamieszczone przez ziutsane
Plecionke da sie zdobyc taniej
a gdzie tego szukać jak nie w sklepach CA ?
co z tego ze kupie taniej np na allegro jak przesyłka zniszczy mnie :szeroki_usmiech
Zamieszczone przez ziutsane
polecic kable Hama
kurna tylko gdzie to znaleźć... na miejscu ?
bo w sklepach CA mają marżę +30% bo to sklep CA
[ Dodano: Wto 06 Sty, 09 15:52 ]
byłem w ALCE kupiłem 12m kabla głośnikowego ACR 2,5mm2 za 6zł
kusi mnie podłączenie bi amp bo wtedy dodatkowo będę miał możliwość tegulowania sopranu i basu z poziomu samego wzmacniacza...
i wtedy:
tweeter będzie miał zwrotnice z zestawu
woofer będzie filtrowany przez sam wzmak
jeśli tylko uda mi się przepuścić kable z drzwi do środka od strony kierowcy to zrobie biamping a wtedy zwrotnice dam w bagażniku i sobie przetestuję moj problem:
moze to pytanie retoryczne ale czy da się w powiedzieć już teraz czy dźwięk z woofera puszczony prosto z mojego pieca (posługując się tylko możliwością kręcenia we wzmacniaczu) będzię lepszy/gorszy niż gdybym użył zwrotnicy z zestawu ?
[ Dodano: Nie 11 Sty, 09 19:22 ]
no i dzisaj walczyłem z instalacją
niestety bez sciągacza do ramion wycierek nie dałem rady ich zdjąć i przeprowadzić kabla do wzmacniacza
straciłem jakies 5h mordująć się i próbując je zdjąć ale NIE DA RADY
poprawiłem (dołożyłem) dokładając materiału w drzwi kierwocy oraz przeciągnąłem kable do środka od woofera i tweetera....
[ Dodano: Nie 11 Sty, 09 21:24 ]
[ Dodano: Nie 18 Sty, 09 10:43 ]
w końcu to zagrało w biampingu
musze tylko przykręcić klocka do oparcia wraz z zwrotnicami
generalnie dźwięk niemożliwy
tylko są 2 problemy, pierwsze ze nie umiem tego poprawnie zestroić i brzęczą lusterka zewnętrzne :evil:
[ Dodano: Czw 22 Sty, 09 17:13 ]
będzie jeszcze jeden komplet zwrotnic do wooferów (taki sam jak na fotach)
Komentarz