Hertz, czy Phonocar?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rolek110
    Classic
    • 2008
    • 21

Hertz, czy Phonocar?

"...Kolejne opony, jakie trafiły na warsztat niemieckich specjalistów możemy znaleźć na kołach popularnych aut kompaktowych, takich jak Opel Astra, Ford Focus czy VW Golf. Chodzi tutaj o drugi najbardziej popularny rozmiar kół na rynku, czyli 205/55 R16 H. W tej kategorii było znacznie lepiej niż pośród mniejszych opon. Najgorsze noty uzyskały jedynie trzy komplety z 18 przebadanych. Okazały się nimi Firestone Winterhawk 2, Goodride SW602 i Kenda Polar Trax (KR19). Dwie ostatnie marki powstają w Chinach.
    Na najwyższą notę zasłużyło ogumienie pięciu czołowych producentów - Continental Winter Contact TS 830, Dunlop SP Winter Sport 3D, ESA Tecar Super Grip 7, Goodyear UltraGrip 7+ oraz Hankook Icebear W 440.

Badania niemieckiego ADAC ponownie pokazały, że to, co dobre musi kosztować. Opony, które otrzymały najniższe noty, to produkty z najniższej półki cenowej. Wyjątkiem są jedynie opony Firestone, które należą do cenowych średniaków."

tekst za:http://moto.wp.pl/kat,23681,title,Na...wiadomosc.html
  • moss
    Ambiente
    • 2007
    • 153

Hertz, czy Phonocar?

Jestem zainteresowany kupnem głośników na przód do Octavii I w cenie do 150zł z przesyłką.
    Znalazłem dwie propozycje moim zdaniem godne uwagi:

Który zestaw wybrać waszym zdaniem? Sam nie mogę się zdecydować, więc proszę o szybką pomoc.
    Z góry dzięki.
    Pozdrawiam

Komentarz

• domisnis
      Elegance
      • 2008
      • 884
      • Opel

ja osobiście to mam HERTZ DSK165 i jestem z nich bardzo zadowolony a jak tamte grają to nie wiem...
      MOJA (była) PEREŁKA
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=23957

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

moss, o ile kojarze to w OI głośniki są dzielone ( tweeter jest w trójkącie przy lusterku a wofer w drzwiach ). W takim układzie te Hertz-e które wybrałeś nie będą dobre; musisz wziąć zestaw odseparowany ( oddzielnie wofer i tweeter ) czyli np. TAKIE ale niestety wtedy nie wyrobisz się w cenie...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• moss
          Ambiente
          • 2007
          • 153

A źle to będzie grało jeżeli będzie razem w głośniku woofer i tweeter i jeszcze oddzielnie tweeter w słupku?

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Zamieszczone przez moss
            A źle to będzie grało jeżeli będzie razem w głośniku woofer i tweeter i jeszcze oddzielnie tweeter w słupku?
            No raczej kiepsko...

Biorąc pod uwagę budżet to na twoim miejscu kupiłbym same wofery ( z dystansami MDF ) i zostawił fabryczne tweetery. Jest tylko pewien problem - jeśli nic nie zrobisz z drzwiami ( tzn. nie wytłumisz ) to nawet jak zmienisz głośniki na teoretycznie lepsze okaże się że poprawy praktycznie nie ma :? .
            Jesli masz teraz działąjący fabryczny zestaw OI to nie wiem nawet czy nie lepiej było by przeznaczyć te 150 pln na wytłumienie drzwi ( np. taśmą Soudala ) zamiast na zmianę głośników, efekt końcowy byłby pewnie lepszy...

Komentarz

• moss
              Ambiente
              • 2007
              • 153

Głośniki mają być przejściowo w Octavii rodziców,później trafią do Fiata Punto II.
              Patrząc z takiej perspektywy,które głośniki z pierwszego postu wybrać?

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

A jak jest w Punciaku, są tam oddzielnie tweetery, czy nie ...

Komentarz

• moss
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 153

Właśnie nie.
                  Przejściowo jak je włoże do Octavii będą grały w niej lepiej niż seria?

Powiem szczerze, że dla mnie w miare dobrze gra stream mp3 w O2 z seryjnymi głośnikami, więc jak będzie od tego lepiej grało to +.

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

No jeśli docelowo będą w Punto, gdzie muszą być głośniki w układzie koaksjalnym to z tych dwóch bierz Hertze.

Co do tego czy będą grały lepiej niż seria to powiem tak: będą grały inaczej :roll:, ale czy lepiej kwestia gustu...
                    W razie czego na czas ich pobytu w Octavii odepniesz złączkę od oryginalnych skodowskich tweeter-ów...

Komentarz

• kruk4
                      Rider
                      • 2008
                      • 656

powiem ci tak ja bym z tych dwóch wybrał phonocar ale osobiście bym sie wstrzymał i dołożył 50 zł to chyba nie jest dużo i kupił zestaw odseparowany polecany pod samo radyjko czyli HELIX Dark Blue 62.1
                      http://www.allegro.pl/item543984688_...sklep_d_g.html tu masz przesyłkę gratis
                      beda grały o niebo lepiej zaufaj mi
                      a z phonocara to bym brał te

dobry współczynnik cena jakość
                      tu też dobra cena a lepiej zagra od tego co proponujesz

wszystkie zestawy proponuje ci odseparowane czyli wyskotonowe oddzielnie a nie jak w twoich hertzach ze względu na lepszy dzwięk

fabryczne cyki są do d.... dlatego kup odseparowany
                      ale musze cie zasmucić nawet jak zmienisz na helixy albo phonocar seri titanium albo pro to żeby usłyszeć prawdziwe brzmienie tych głośników bedziesz musiał wygłuszyć drzwi....

pozdrawiam mam nadzieje ze pomogłem
                      OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
                      MOJE CAR AUDIO
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

• moss
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 153

Pomogłeś, ale jednak zdecydowałem się na Hertzy. Już kupiłem.
                        Zdam sprawozdanie jak się sprawują w temacie o Octavii.
                        Dzięki wszystkim za pomoc!

Komentarz

Pracuję...