Nawigacja w nietypowym miejscu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomi98
    Rider
    • 2004
    • 564

Bez podłączenia auta pod komputer nic nie wymyślimy, przyczyn może być dużo. Podłącz auto pod komputer i będziesz wiedział co go boli.
  • _tm_
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2333
    • Superb III (3V3)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Wpadłem właśnie na nowy pomysł z serii "co by tu jeszcze popsuć"
    Obecnie do nawigacji uzywam HTC Diamond i trochę mnie drażni to, że żeby jej użyć muszę włożyć telefon w uchwyt, podłączyć zasilanie, uruchomić program, poczekać aż zlapie fix-a, itp. Prostym rozwiązaniem jest montaż stacji multimedialnej z nawigacją, ale ma to kilka wad:
    - dobre, firmowe rozwiązania są drogie i chyba nie da się ich pożenić z AutoMapą (AM używam od "zawsze" i raczej nie dam się przekonać do czegokolwiek innego)
    - są dostępne stosunkowo tanie radia 2-DIN oparte o Windows CE ( np. http://allegro.pl/item547564947_wysw...dvix_kame.html ), czyli można na nich zainstalować AM, ale te urządzenia to chyba jakaś chińska tandeta
    - każde urządzenie 2-DIN rzuca się w oczy i stanowi potencjalny łup dla zlodzieja

W związku z powyższym wpadłem na pomysł, aby kupić nawigację typu Nokia 500 i zamontować ją na stałe w jakimś mało rzucającym się w oczy miejscu. Pierwszy pomysł to osłona przeciwsłoneczna kierowcy, a drugi to zaadoptowanie schowka z jakiegoś samochodu i zamontowanie go na środku deski rozdzielczej (chyba O2 ma taki schowek, więc wiecie o co mi chodzi). Głównym założeniem jest to, że jakiego rozwiązania bym nie wybrał to musi ono być estetyczne. Odpada przyklejanie nawigacji "izolacją" do osłony przeciwsłonecznej, itp.
    Czy ktoś widział jakieś nietypowe sposoby montażu nawigacji i mógłby podrzucić jakiś pomysł - gdzie i jak to zamontować ?
    S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
    Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
    -------------------------------------------------------------------------
    O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
    O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
    O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• pkacz
      Ambiente
      • 2008
      • 214
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Widzieć nie widział ale można by faktycznie porzeźbić w osłonie - wyciąć obrobić i wstawić navi tylko musiałoby być odpowiednio cienkie... W swoim czasie chciałem tak instalować RUXa 701 ale za gruby był

Komentarz

• Thundi
        L&K
        • 2005
        • 1157

Zamieszczone przez _tm_
        Obecnie do nawigacji uzywam HTC Diamond i trochę mnie drażni to, że żeby jej użyć muszę włożyć telefon w uchwyt, podłączyć zasilanie, uruchomić program, poczekać aż zlapie fix-a, itp.
        Pozekać aż złapie sygnał - musisz zawsze
        Uruchamianie programu w każdym trochę trwa - nawet w wbudowanych nawigacjach potrafi to jakiś czas trwać.
        Włożyć i podłączyć - no tu można nieco czasu zaoszczędzić Wystarczy kupić uchwyt z możliwością podłączenia zasilania. Wtedy tylko wkładasz urządzenie a do prądu podłącza się samo (w czasie gdy montujesz do uchwytu.

Więc może warto zastanowić się nad nieco lepszym uchwytem niż kombinować ?
        O ortografie dba FF.
        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Thundi
          Pozekać aż złapie sygnał - musisz zawsze
          Uruchamianie programu w każdym trochę trwa - nawet w wbudowanych nawigacjach potrafi to jakiś czas trwać.
          Kolega ma Toyotę Avensis z fabryczną nawigacją i tam jest tak, ze nawigacja jest dostępna od razu po wciśnięciu odpowiedniego guzika w radiu. GPS jest włączony non-stop i zawsze ma fix-a.

Zamieszczone przez Thundi
          Więc może warto zastanowić się nad nieco lepszym uchwytem niż kombinować ?
          No właśnie to "kombinowanie" to jest kolejna zaleta, bo fajnie jest zrobić coś w sposób nietypowy
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Thundi
            L&K
            • 2005
            • 1157

Zamieszczone przez _tm_
            Kolega ma Toyotę Avensis z fabryczną nawigacją i tam jest tak, ze nawigacja jest dostępna od razu po wciśnięciu odpowiedniego guzika w radiu. GPS jest włączony non-stop i zawsze ma fix-a.
            A owszem owszem ale uruchamianie radia też trwa nie działa to jak włącznik światła
            Natomiast Nokia 500 niestety uruchamiać mapę będzie tak samo długo jak HTC i o to mi chodziło.
            Zaś z Fixem można zrobić tak aby odbiornik podłączyć na stałe z autem (taki na bluetooth) i mieć go stale włączonego i wtedy czas szukania sygnału jest dość krutki lub zerowy.

Zamieszczone przez _tm_
            No właśnie to "kombinowanie" to jest kolejna zaleta, bo fajnie jest zrobić coś w sposób nietypowy
            Jeśli twoim celem jest wykombinowanie nowego sposobu to proszę bardzo
            Ja podałem jak ulepszyć to co masz ale żeby praca była jak najmniejsza bo ja wole proste rozwiązania
            O ortografie dba FF.
            Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
            http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...