Zakłócanie radia CB przez zasilacz od Navi.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jabemax
    Classic
    • 2008
    • 30

Dzięki za info i fotkę
  • AdamB
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 8030
    • Octavia IV (NX3)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Prośba do osób które spotkały się z problemem zakłócania CB przez zasilacz od nawigacji.
    Może ktoś polecić jakiś zasilacz na mini USB który nie będzie zakłócał CB. Chyba, że jest inne rozwiązanie problemu?
    Dziki z góry za podpowiedzi
    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• pantol
      Elegance
      • 2004
      • 754

Jarek "Vinci"

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez pantol
        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043774.html
        Mam nadzieję że pomoże

Komentarz

• pantol
          Elegance
          • 2004
          • 754

Zamieszczone przez AdamB
          Mam nadzieję że pomoże
          Najlepiej jak pdciągniesz +12V do CB bezpośrednio z AKU i do tego założysz filtr na zasilaniu NAVI.
          W sumie inwestycja groszowa. Wymaga tylko trochę pracy.
          Jeśli to nie pomoże można jeszcze zrobić dobry zasilacz (nie impulsowy). No ale to jak już sprawdzisz te prostsze rozwiązania
          Jarek "Vinci"

Komentarz

• czernobyl
            L&K
            • 2008
            • 1276
            • Octavia III (5E3)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

u mnie nie pomogło. dopiero ładowarka na stabilizatorze załatwiła problem. TU się rozpisałem na ww. temat
            założycielowi ww. wątku pomogło podłączenie się takie, jak tam opisał - najwyraźniej w o1 fl musi być jakiś dobry filtr gdzieś przy bezpiecznikach

Komentarz

• pantol
              Elegance
              • 2004
              • 754

Zamieszczone przez czernobyl
              u mnie nie pomogło. dopiero ładowarka na stabilizatorze załatwiła problem. TU się rozpisałem na ww. temat
              założycielowi ww. wątku pomogło podłączenie się takie, jak tam opisał - najwyraźniej w o1 fl musi być jakiś dobry filtr gdzieś przy bezpiecznikach
              No niestety teraz już mało kto robi dobre zasilacze do urządzeń przenośnych. Wszystko na przetwornicach a bardzo rzadko na stabilizatorach.
              W najgorszym wypadku można kupić wtyczkę + trochę laminatu i zrobić "niesiejący" zasilacz.
              Jarek "Vinci"

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8030
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Wolałbym wymienić zasilacz na inny. czernobyl, podałeś link do http://www.allegro.pl/ite...rola_v3_l6.html czy taką kupiłeś i załatwiło sprawę. Ze mnie jest żaden elektronik najlepiej dla mnie jest ją wymienić na inną.

Komentarz

• czernobyl
                  L&K
                  • 2008
                  • 1276
                  • Octavia III (5E3)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

AdamB, ładowarki millenium są na pewno OK, sam posiadam taką do nokii i szajsunga i obie są "niesiejące" - testowane na "onwie" MK3, czyli CB ze słabymi filtrami

aczkolwiek przy zakupie takiej czy innej ładowarki dedykowanej do telefonu:
                  1. najprawdopodobniej musiałbyś i tak ingerować we wtyczkę ładowarki, gdyż normalny standard miniUSB podaje 500mA, a większość nawi potrzebuje więcej (trzeba zewrzeć we wtyczce piny x oraz 4, aby urządzenie mogło pobrać więcej prądu - takie zabezpieczenie przed spaleniem portów USB w komputerze)
                  2. jaką masz nawigację, bo warto wiedzieć, ile prądu może zassać - większość nawigacji potrzebuje max 1A, choć ja mam wynalazka, do którego oryginalna ładowarka jest 2A. mogłoby się okazać, że dla bezpieczeństwa wypadałoby użyć dwóch identycznych ładowarek spiętych kablem wyjściowym (przetestowałem takie coś na sobie z jakimiś ładowarkami do motki v3 - działało)

ze mnie też żaden elektronik, ale taką ładowarkę opartą na stabilizatorze wykonałem w godzinę "na pająka", dolepiłem duży radiator i działa. i w tej wersji nie ma obaw o to, jakie natężenie będzie musiała podać ładowarka i czy to wytrzyma. koszt części to jakieś 10zł + radiator, jak masz jakiś stary w domu to możesz go użyć

Komentarz

• bradley
                    L&K
                    • 2008
                    • 1465

Mam podobny problem ale to wzmacniacz CA sieje. I zeby bylo smieszniej to nie jakis mega super watt z alledrogo 10000W a zwykly JL Audio 300/4. Dlawikow na 40A szukac mozna ze swieca. Temu nic nie pomoze (chyba, ze zmiana miejsca montazu wzmacniacza co u mnie nie wchodzi w gre), bo sam wzmacniacz podlaczony do zasilania powoduje zaklocenia (bez kabli sygnalowych, glosnikowych).
                    Skrecenie RF gain do 14 pomaga :wink:
                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

Pracuję...