Witam , poczytalem troche o tych antenach i separatorach no ale mój problem jest nie co inny wymieniłem antene ale oryginalna nie miała wzmacniacza jeden kabel i wszystko teraz mam z kabelkiem do zasilania ,podpiołem sie gdzies do prądu i gra ale radio nie bardzo :cry: i teraz moje pytanie czy do takiej anteny moge podpiąc ten separator o którym tyle sie tutaj mówi ???czy też musiałbym wymienic antene na taka bez wzmacniacza jak była od nowości . Doradżcie mi bo bez radia jak bez ręki a tak same szumy i uciekające fale radio Sony oryginalnego nie mialem w poprzedniej było fabryczne i grało jak złoto.
Sprawdzilem starą antene i miala wzmacniacz jak sie okazuje kupilem nie taka jak trzeba no ale musze sie z nia mordować więc moze ktos mi podpowie co zrobic aby jako tako odbierac jakies audycje radiowe?
rafalis222, jak kiedyś miałem cordobę, to mi urwało mi antenę na myjce. zrobiłem awanturę i gościu z myjki zapłacił mi za antenę. z tej radości zrobiłem ten sam błąd, kupiłem złą. ale dobry pan z seata zamówił prawidłową i udało mi się ją wymienić.
spróbuj i ty, może ci się uda pojechać i wymienić na prawidłową. bo inaczej to nie będzie grało. wiem, bo to już przeszedłem. :wink:
rafalis222, Masz dobrą antenę, ale inaczej zasilany wzmacniacz. Musiałbyś teraz przeciągnąć dodatkowy przewód od radia do anteny i puścić nim prąd z niebieskiego kabelka wychodzącego z radia. Wtedy Ci ładnie zagra.
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Moze tak tylko trzeba byłoby zdejmować praktycznie całą tapicerke a to chyba nie najlepszy pomysl prościej chyba wydać 50 zł na antene no i na ten plastik przy podsufitce bo juz przy pierwszym rozbieraniu te zatrzaski sie powyłamywały i praktycznie teraz juz zapewne bedzie ten plastik do wymiany . Pomysle jeszcze może przez podłoge jakoś bo mam tam kabelek do głośników pociągniety .
Tak na marginesie moze mi ktos doradzić jakie glośniki kupić na tyl , bo jak kupilem ta Skode to miala 17 cm duże Pionnery w specjalnej pólce ale pólka jest za ciężka i wyrywa sie z tych plastikowych kołków w klapie bagaznika a ja musze go używac codziennie wiec chciałbym w te ogyginalne otwory cos wmontowac . Doradzcie cos koledzy ladnie to wszystko grało ale za ciężkie niestety dla mnie podstawa bagażnik bo zostalem ojcem jakis czas temu i samochodzik zmienił nie co zastosowanie.
Moze tak tylko trzeba byłoby zdejmować praktycznie całą tapicerke a to chyba nie najlepszy pomysl
Nie trzeba. Przynajmniej ja nie zwalałem podsufitki jak przeciągałem przewód do anteny od CB. I jakoś się dało. A zajęło mi to około 10 minut. Wystarczy zdjąć plastik z przedniego lewego słupka i odchylić podsufitkę z tyłu przy antenie. Bierzemy dłuuuuuugi prosty drut i przeciskamy go pomiędzy dachem a podsufitką od tyłu do przodu. Jak się pokaże, to przyklejamy do niego przewód i wyciągamy. Później tylko sprowadzić go po słupku do radia i podłączyć. Cała zabawa.
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
... Bierzemy dłuuuuuugi prosty drut i przeciskamy go pomiędzy dachem a podsufitką od tyłu do przodu. Jak się pokaże, to przyklejamy do niego przewód i wyciągamy...
To najlepsza metoda tylko zamiast drutu proponuje przykrywkę od małego plastikowego korytka elektrycznego ( szer. 12-15 mm ). Jest płaska więc ładnie wchodzi w wąskie szczeliny, jest w miarę sztywna na boki więc można nią dobrze "kierować" i nic się nie zgina przy wpychaniu, nie zahacza o tapicerkę, itd...
Mam jeszcze jedno pytanie jak wam sie udało zdjąc z tyłu ta osłone plastikowa podsufitki te zatrzaski tak trzymaja że praktycznie fuks żeby tego nie uszkodzic . Może znacie jakis sklep internetowy gdzie mozna to kupic lub gdzie szukac tego elementu i jak on sie nazywa .
Wiem o co chodzi tylko ze te spinki mocujące u mnie tak siedza że jak ten plastik wyciągam to spinki zostaja w karoseri a w plastiku wylamuja sie te mocowania tych spinek .Może taki typ albo takie felerne te spinki .
u mnie tez tak mocno trzymają t razy tam grzebałem i coraz gorzej ale oco roic sobie problem idz do sklepu kup poxipol za 10 zł i ładnie przyklej spinki do plastiku i juz nigdy ci nie odpadną...co do anteny tez kupiłem nową za 40 zł tania ale szczerze nigdzie droższej nie było a nie kupie na allegro za 9.99zł potrzebowałem kompletnej z kablem bo jakis poprzedni własciciel jak zmieniał radio to miał chyba problem z wsadzeniem radia z separatorem i go obcioł idiota zamowiłem separator na allegro i zobaczymy jak bedzie grało z nim bo narazie i bez niego gra dobrze
Komentarz