Stacja multimedialna - krótki test

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PIETRO1973
    Ambiente
    • 2008
    • 240

Witaj ryhO
    Mnie jest obojętne. Może być na podpromiu tak jak ostatnio. Ja na targi ide do południa więc po obiadku na spcik przyjade. Tylko jeszcze godzine trzeba ustalić, 15 czy 16 ta??
    Pozdr
    przed Virusem
    to wina ROGALA
    http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA
  • shado
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 5315
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ponieważ od jakiegoś czasu mam okazję użytkować stację multimedialną, a często padają na forum pytania o takie wynalazki to chciałbym się podzielić swoimi uwagami z użytkowania czegoś takiego.
    Urządzenie, które posiadam ma wbudowaną nawigację Garmina, moduł głośnomówiący Parrot'a, DVD, możliwość podpięcia USB, kamery cofania, iPoda itp. Posiada kolorowy dotykowy ekran - ilość przycisków jest ograniczona do minimum.
    Może przelecę krótko po funkcjach.
    1. Tuner FM.
    Na początku wydawał mi się najsłabszym komponentem w systemie. W okolicach Krakowa dziwnie skakał po częstotliwościach alternatywnych, czasami szumiał itp.
    Dziś odbyłem trasę Kraków-Hannover i jedynie w Katowicach miałem przez chwilę podobne problemy. Wszędzie po drodze natomiast radio grało czysto i przełączało się na inną częstotliwość we właściwych momentach. W sumie to nie wiem co mam teraz myśleć.
    2. Nawigacja.
    Nawigacja została przygotowana przez Garmina i ciężko jej coś zarzucić. Mapa z tego roku ma bardzo aktualne mapy w Polsce, a to, że Europejskie też to oczywiście jasne W każdym razie w zestawie dostajemy pokrycie map na cała Europę.
    Miałem do czynienia z wieloma nawigacjami, ale nie używaną dotąd przeze mnie funkcją było TMC. W Polsce niestety ten system nie funkcjonuje, ale w Niemczech działa i to całkiem przyzwoicie. Wyglądało to tak, że wjeżdżając do Niemiec dostałem informację z radia o utrudnieniach na drodze. Ma się możliwość przeglądnięcia utrudnień (w moim przypadku było to kilka robót na drogach, kilka wypadków, kilka kilkukilometrowych korków) i podjęcia decyzji czy chce się zmienić trasę, aby ominąć te utrudnienia czy nie. Co ciekawe informacja dotyczyła wydarzeń w promieniu 450km ode mnie. Była nawet informacja o zepsutej ciężarówce na poboczu
    3. Moduł głośnomówiący Parrot .
    Parrot jest chyba najbardziej znaną firmą na świecie dostarczająca moduły BT dla producentów aut. Telefon (Nokia E51) synchronizuje się bez problemów. Na początku mnie szlag trafiał, że nie mogę przeglądać książki telefonicznej, ale okazało się, że ta funkcja nie działa w czasie jazdy. Problem rozwiązało podpięcie odpowiedniego kabelka do masy (symulującego zaciągnięty hamulec ręczny).
    Dźwięk jest czysty (mikrofon umieszcza się koło kierownicy). Można mówić szeptem a rozmówca nas słyszy. Nie słyszy za to szumów z silnika itp. Generalnie tego mi brakowało dotąd w innych zestawach głośnomówiących. Rozmówcę słyszymy z głośnika (można wybrać z którego głośnika). Radio jest automatycznie wyciszane, można też wybrać autoodbieranie po kilku sekundach.
    Jest jeszcze taka funkcja jak rozpoznawanie mowy (można mówiąc wybrać osobę do której się chce zadzwonić), ale działa to tak sobie. Hałas z zewnątrz wpływa na to, że system ma często problemy z rozpoznawaniem słów (szczególnie jak był ich uczony na postoju).
    4.DVD
    Z wbudowanego DVD można zarówno słuchać muzyki jak i oglądać filmy DVD/DiVx, a także oglądać zdjęcia.
    Z ciekawych funkcji jest opcja "Zone". Pozwala ona słuchać radia z przodu i jechać jednocześnie na nawigacji, a z tyłu dziecko ogląda sobie bajkę i słyszy głos z tylnych głośników. Obraz widzi na zewnętrznym monitorze podpiętym do systemu.
    5. USB
    Można podpiąć pendrive, ale można z niego odtwarzać tylko muzykę. Nie ma możliwości odtwarzania z niego filmów (taka możliwość jest tylko z DVD). Można też podpiąć czytnik kart i odtwarzać muzykę z SD karty (chociaż instrukcja twierdzi, że nie).
    6.SD karta
    Czytnik SD kart służy tylko i wyłącznie do aktualizacji map nawigacyjnych
    7.iPod
    Jest możliwość podpięcia iPoda i sterownia nim z radia. Potrzebny jest dodatkowy kabel.
    8.Kamera cofania.
    Jest możliwość podpięcia kamery cofania. Obraz z niej będzie się wyświetlał po wrzuceniu wstecznego
    9. Sterowanie zewnętrznymi przełącznikami.
    Można podpiąć np pilota do bramy i otwierać ją z radia.
    10. Wzmacniacz.
    Jest możliwość podpięcia do wzmacniacza zewnętrznego
    11. Wejścia video.
    Można podpiąć 2 źródła video (np przenośny DVD) i wtedy dźwięk i obraz będzie transmitowany do radia.
    12. Pilot
    W zestawie jest pilot którym można sterować radiem
    13. Sterowanie z kierownicy.
    Można zakupić dodatkowy kabale/moduł który pozwala wykorzystać fabryczne sterowanie z kierownicy.
    14. TV DVB-T
    Można podpiąc tuner cyfrowej TV naziemnej, ale to osobny moduł.

Całość wygląda w OII mniej więcej tak. Zdjęcia pochodzą z jednej ze stron Audio:

Razem z radiem można dokupić ramkę, która dopasowuje radio do konkretnego modelu auta. W zestawie nie ma natomiast przejściówki do podłączenia (radio ma takie wyprowadzenia ISO jak OI).

A oto strona producenta:
    Kenwood car entertainment, car stereo, navigation, multimedia, receivers, Marine, motorsports, amplifiers, speakers, dashcam, accessories -
    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• lmazur
      Classic
      • 2009
      • 21

a jakie sa koszty zakupu takiej stacji ?? bo nad czyms takim wlasnei sie zastanawiam

Komentarz

• Thundi
        L&K
        • 2005
        • 1157

Koszt to około 6000zł (sześć tysięcy złoty)

A jak tam z Divixem ?? bo ponoć i to ma odtwarzać.
        O ortografie dba FF.
        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

Zamieszczone przez Thundi
          A jak tam z Divixem ?? bo ponoć i to ma odtwarzać.
          Zamieszczone przez shado
          4.DVD
          Z wbudowanego DVD można zarówno słuchać muzyki jak i oglądać filmy DVD/DiVx, a także oglądać zdjęcia.
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Twelvi
            Drive
            • 2009
            • 56

A ja kupilem JVC AVX 810 i jest zajebiaszczy i kosztuje 2.600 tysia problem jest tylko z ramka bo ta co kupilem to nie bardzo

Komentarz

• g_rego_r
              Rider
              • 2008
              • 496

Zamieszczone przez Twelvi
              2.600 tysia
              no to trochę przepłaciłeś kolego http://www.ceneo.pl/1408818

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mała aktualizacja po roku
                1. Dołożyłem kamerę cofania
                2. Działa TMC w Polsce

Komentarz

• mac_med
                  Classic
                  • 2010
                  • 14

Ja dziś kupiłem SONY XAV-70BT za 1699zł ma być w poniedziałek i mam zamiar podłączyć kamerkę cofania + 2 monitorki na zagłówki, jak już zamontuje to napiszę z fotami.

Komentarz

• Dobrzyl
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 209
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

mac_med, szkoda ze navi nie mam
                    Łukasz

Komentarz

• mac_med
                      Classic
                      • 2010
                      • 14

ja nie potrzebuję navi mam osobno garmina i tak mi sie wygodnie

Komentarz

• mulder
                        Drive
                        • 2010
                        • 96

fajna stacja ten KENWOOD i też ten SONY, ceny akceptowalne, chociaż wbudowane Navi bardziej mnie urządza temat wart pomyślenia, chyba, że ktoś poleca jeszcze coś innego?
                        Черный Bymep

Komentarz

• mac_med
                          Classic
                          • 2010
                          • 14

Zamieszczone przez shado
                          Mała aktualizacja po roku
                          1. Dołożyłem kamerę cofania
                          2. Działa TMC w Polsce
                          A jak podłączyłeś DVD aby działało podczas jazdy?

[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 00:33 ]
                          [Razem z radiem można dokupić ramkę, która dopasowuje radio do konkretnego modelu auta. W zestawie nie ma natomiast przejściówki do podłączenia (radio ma takie wyprowadzenia ISO jak OI).

Gdzie taką ramkę kupiłeś?

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

[quote="mac_med"]
                            Zamieszczone przez shado
                            A jak podłączyłeś DVD aby działało podczas jazdy?
                            Jest jeden kabelek, który wykrywa zwarcie do masy jak jest zaciągnięty ręczny - no to zwarłem ten kabelek na stałe do masy - dzięki temu działa DVD w czasie jazdy i można chodzić po książce telefonicznej.

Zamieszczone przez mac_med

[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 00:33 ]
                            [Razem z radiem można dokupić ramkę, która dopasowuje radio do konkretnego modelu auta. W zestawie nie ma natomiast przejściówki do podłączenia (radio ma takie wyprowadzenia ISO jak OI).

Gdzie taką ramkę kupiłeś?
                            Jak zamawiałem radio to zamówiłem od razu ramkę do OII - Kenwood miał takie ramki i nawet 2 rodzaje - jedna normalna plastikowa, a druga taka z aksamitnym pokryciem.

Komentarz

• mac_med
                              Classic
                              • 2010
                              • 14

dzięki za odpowiedź,

czyli jak podłączę do karoseri to na stałe będę miał DVD, czy masz jakiś inny pomysł?

Komentarz

• rafalus
                                L&K
                                • 2005
                                • 1140
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Moderatorr
                                Vorsprung durch Technik
                                Jakie masz podświetlenie stacji??
                                Jak masz włączone światła mijania to mimo wyłączonej stacji działa podświtlenie przycisków? Masz wbudowany ni zależny wentylator. Pytam ponieważ mam stacje 6019 wygląda identycznie ale co rok kurz dokleja się do rolek i radio nie wciąga płyt.
                                W tym roku po przeczyszczeniu wywaliłem takowy wntylator .
                                nowy cSIMC od Aliego
                                seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• shado
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 5315
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Podświetlenie przycisków (na niebiesko) działa cały czas. Podświetlenie ekranu zmienia się w zależności od godzin wschodu i zachodu słońca (dawniej miałem wg świateł mijania). Z tyłu jest wentylator. Na razie nie mam problemu z płytami. Bałbym się wywalać wentylator, bo bez powodu nikt go tam nie wpakował. Bez niego jest na pewno większa szansa upieczenia procka.

Komentarz

• rafalus
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1140
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Nie tak do konca z tym pieczystym . Myślałem nad tym wentylatorem . Ale już z 4 razy czyściłem rolki. Za dużo mam kabli za duzo czasu zajmuje montaż demontaż. Mam podłączony wzmacniacz a generalnie kosci mocy grzeją się najbardziej , navi nie mam.
                                    Jak coś bedzie nie tak bede musial zamotowac wiatrak znowu. Ale cooler dziala na zasadzie przewiewu radia a nie chloidzi nic konkretnie. A full zaciaga kurzu.
                                    podświetlenie zmienilem na zielonkawe. A jak ustawiles funkcje dzien noc?
                                    nowy cSIMC od Aliego
                                    seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                    Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Na podstawie sygnału z nawigacji wie kiedy jest wschód i zachód słońca i wtedy przełącza podświetlenie.

Komentarz

• coca-cola1
                                        Drive
                                        • 2012
                                        • 86

Re: Stacja multimedialna - krótki test

Zamieszczone przez shado
                                        Ponieważ od jakiegoś czasu mam okazję użytkować stację multimedialną, a często padają na forum pytania o takie wynalazki to chciałbym się podzielić swoimi uwagami z użytkowania czegoś takiego.
                                        Urządzenie, które posiadam ma wbudowaną nawigację Garmina, moduł głośnomówiący Parrot'a, DVD, możliwość podpięcia USB, kamery cofania, iPoda itp. Posiada kolorowy dotykowy ekran - ilość przycisków jest ograniczona do minimum.
                                        Może przelecę krótko po funkcjach.
                                        1. Tuner FM.
                                        Na początku wydawał mi się najsłabszym komponentem w systemie. W okolicach Krakowa dziwnie skakał po częstotliwościach alternatywnych, czasami szumiał itp.
                                        Dziś odbyłem trasę Kraków-Hannover i jedynie w Katowicach miałem przez chwilę podobne problemy. Wszędzie po drodze natomiast radio grało czysto i przełączało się na inną częstotliwość we właściwych momentach. W sumie to nie wiem co mam teraz myśleć.
                                        2. Nawigacja.
                                        Nawigacja została przygotowana przez Garmina i ciężko jej coś zarzucić. Mapa z tego roku ma bardzo aktualne mapy w Polsce, a to, że Europejskie też to oczywiście jasne W każdym razie w zestawie dostajemy pokrycie map na cała Europę.
                                        Miałem do czynienia z wieloma nawigacjami, ale nie używaną dotąd przeze mnie funkcją było TMC. W Polsce niestety ten system nie funkcjonuje, ale w Niemczech działa i to całkiem przyzwoicie. Wyglądało to tak, że wjeżdżając do Niemiec dostałem informację z radia o utrudnieniach na drodze. Ma się możliwość przeglądnięcia utrudnień (w moim przypadku było to kilka robót na drogach, kilka wypadków, kilka kilkukilometrowych korków) i podjęcia decyzji czy chce się zmienić trasę, aby ominąć te utrudnienia czy nie. Co ciekawe informacja dotyczyła wydarzeń w promieniu 450km ode mnie. Była nawet informacja o zepsutej ciężarówce na poboczu
                                        3. Moduł głośnomówiący Parrot .
                                        Parrot jest chyba najbardziej znaną firmą na świecie dostarczająca moduły BT dla producentów aut. Telefon (Nokia E51) synchronizuje się bez problemów. Na początku mnie szlag trafiał, że nie mogę przeglądać książki telefonicznej, ale okazało się, że ta funkcja nie działa w czasie jazdy. Problem rozwiązało podpięcie odpowiedniego kabelka do masy (symulującego zaciągnięty hamulec ręczny).
                                        Dźwięk jest czysty (mikrofon umieszcza się koło kierownicy). Można mówić szeptem a rozmówca nas słyszy. Nie słyszy za to szumów z silnika itp. Generalnie tego mi brakowało dotąd w innych zestawach głośnomówiących. Rozmówcę słyszymy z głośnika (można wybrać z którego głośnika). Radio jest automatycznie wyciszane, można też wybrać autoodbieranie po kilku sekundach.
                                        Jest jeszcze taka funkcja jak rozpoznawanie mowy (można mówiąc wybrać osobę do której się chce zadzwonić), ale działa to tak sobie. Hałas z zewnątrz wpływa na to, że system ma często problemy z rozpoznawaniem słów (szczególnie jak był ich uczony na postoju).
                                        4.DVD
                                        Z ciekawych funkcji jest opcja "Zone". Pozwala ona słuchać radia z przodu i jechać jednocześnie na nawigacji, a z tyłu dziecko ogląda sobie bajkę i słyszy głos z tylnych głośników. Obraz widzi na zewnętrznym monitorze podpiętym do systemu.
                                        5. USB
                                        Można podpiąć pendrive, ale można z niego odtwarzać tylko muzykę. Nie ma możliwości odtwarzania z niego filmów (taka możliwość jest tylko z DVD). Można też podpiąć czytnik kart i odtwarzać muzykę z SD karty (chociaż instrukcja twierdzi, że nie).
                                        6.SD karta
                                        Czytnik SD kart służy tylko i wyłącznie do aktualizacji map nawigacyjnych
                                        7.iPod
                                        Jest możliwość podpięcia iPoda i sterownia nim z radia. Potrzebny jest dodatkowy kabel.
                                        8.Kamera cofania.
                                        Jest możliwość podpięcia kamery cofania. Obraz z niej będzie się wyświetlał po wrzuceniu wstecznego
                                        9. Sterowanie zewnętrznymi przełącznikami.
                                        Można podpiąć np pilota do bramy i otwierać ją z radia.
                                        10. Wzmacniacz.
                                        Jest możliwość podpięcia do wzmacniacza zewnętrznego
                                        11. Wejścia video.
                                        Można podpiąć 2 źródła video (np przenośny DVD) i wtedy dźwięk i obraz będzie transmitowany do radia.
                                        12. Pilot
                                        W zestawie jest pilot którym można sterować radiem
                                        13. Sterowanie z kierownicy.
                                        Można zakupić dodatkowy kabale/moduł który pozwala wykorzystać fabryczne sterowanie z kierownicy.
                                        14. TV DVB-T
                                        Można podpiąc tuner cyfrowej TV naziemnej, ale to osobny moduł.

Całość wygląda w OII mniej więcej tak. Zdjęcia pochodzą z jednej ze stron Audio:

Obrazek
                                        Obrazek

Razem z radiem można dokupić ramkę, która dopasowuje radio do konkretnego modelu auta. W zestawie nie ma natomiast przejściówki do podłączenia (radio ma takie wyprowadzenia ISO jak OI).

A oto strona producenta:
                                        http://www.kenwood.eu/products/car/m...ers/DNX8220BT/

Ładniutki sprzecik. A mi po głowie chodzi też Kenwood ale DNX520VBT. Chyba podobne ma parametry i funkcje jak twój co?? Mógłbyś zapodać zdjecie jak wygląda obraz z kamery cofania?? I jaką kamerke zapodałeś?? Podaj link. Pozdrawiam

Komentarz

• Nexus6
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4847
                                          • Volkswagen

coca-cola1, zapytaj użytkownika hotrain, ma taka stacje w O2
                                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Stacja multimedialna - krótki test

Zamieszczone przez coca-cola1
                                            Mógłbyś zapodać zdjecie jak wygląda obraz z kamery cofania?? I jaką kamerke zapodałeś?? Podaj link. Pozdrawiam
                                            Kamerkę miałem najpierw taką:

zepsuła się zaraz po roku jak minęła 12msc gwarancja. Wcześniej też raz działała raz nie (szczególnie przy niskich temperaturach). Nie polecam.

Teraz kupiłem taką:

lepszy obraz w nocy, nic nie szwankuje, nawet przy mrozach poniżej -20C wszystko było OK.

Fotki wrzucę jak nie zapomnę zrobić.

Komentarz

Pracuję...