Poprawa fabrycznego zestawu audio w Octavii II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aldam
    L&K
    • 2006
    • 1036

Zamieszczone przez Nexus6
    aldam, stosując najtańsze materiały godzisz się na pewien kompromis :diabelski_usmiech
    właśnie ze względu na ten zapach chyba jednak bedę musiał sięgnąć głębiej do kieszeni.

@Skowron
    Tyłu nie odłączę. Akurat w samochodzie lubię jak głośniki grają z tyłu.
    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Skowron
      Drive
      • 2008
      • 92

aldam, wydaje mi się że nawet jeżeli jakiś zapach się pojawi to maksymalnie po tygodniu zniknie.
      A tak BTW to kurier właśnie przyniósł głośniki :twisted: teraz czekam na dystanse, rozkminię jakoś temat wygłuszenia i na pewno dam znać co z tego wynikło.
      A w upalne dni...Honda CB 750

Komentarz

• aldam
        L&K
        • 2006
        • 1036

jakie głośniki kupiłeś?
        podłączasz pod fabryczne radyjko?
        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Skowron
          Drive
          • 2008
          • 92

Kupiłem Helix Dark Blue 62.1. ogólnie bardzo długo zastanawiałem się nad różnymi głośnikami i w tej klasie cenowej (do 300zł) najrozsądniejsze wydawały mi się właśnie te helixy i Hertz dsk 165. dużo czytałem i znalazłem w sieci wiele porównań tych głośników i wybrałem helixy właśnie ze względu na fakt że nie będę podłączał wzmacniacza(według opinii użytkowników hertz słabo grają bez wzmacniacza a helixy dają radę). Mam gdzieś stary wzmacniacz kenwooda ale trochę odstrasza mnie po pierwsze ciągnięcie kabli z komory silnika do wnętrza a po drugie brak wyjścia w streamie. póki co złożę to co jest teraz w planie czyli głośniki, dystanse i wygłuszenie. jeżeli coś będzie nie tak to będę się wtedy martwił na forum jest dużo o tym radiu i ogólnie nie są to zbyt pochlebne słowa ale zobaczymy - bardzo mi pasuje wygląd fabrycznego radia więc raczej nie będę go wymieniał

[ Dodano: Wto 20 Paź, 09 16:47 ]
          Zamieszczone przez Skowron
          teraz czekam na dystanse
          godzinę po głośnikach zjawiły się też dystanse z mdf :szeroki_usmiech jutro lecę obejrzeć te dekarki

Komentarz

• aldam
            L&K
            • 2006
            • 1036

@Skowron

Wrzuć jakieś fotki z montażu.
            Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• kruk4
              Rider
              • 2008
              • 656

Zamieszczone przez aldam
              jak byś posłuchał dobrze zrobionej furki to byś zmienił zdanie ...
              jeżeli są dobre głośniki na przodzie + wzmak to ludzie z tyłu nie nażekają na jakość uwierz mi , a z przodu ... poprostu ma grać z przodu

i zauważ jeżeli wszyscy odradzają głośniki z tyłu, to coś w tym musi być

wybór należy do ciebie
              OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
              MOJE CAR AUDIO
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

• aldam
                L&K
                • 2006
                • 1036

ale ja się z Toba w pełni zgadzam.
                Stereo ma byc z przodu. Koniec kropka.
                Ja tył zostawiam z przyczyn praktycznych. Na wiosnę dzieciakowi montuję lcd + odtwarzacz dvd. Wyjście audio chcę podłączyć do AUX Streama. Dlatego zostawiam tył.
                Poza tym nie zależy mi na gruntownej przebudowie audio, a jedynie na poprawie fabrycznego zestawu.
                Zreszta ostatnio coraz mniej słucham muzyki w samochodzie. Winne jest cb
                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Zamieszczone przez kruk4
                  Zamieszczone przez aldam
                  jak byś posłuchał dobrze zrobionej furki to byś zmienił zdanie ...
                  jeżeli są dobre głośniki na przodzie + wzmak to ludzie z tyłu nie nażekają na jakość uwierz mi ...
                  Tak może jest w normalnych samochodach ( czyli takich z woferami z przodu drzwi ). W OII przez to, że głośniki są na końcu przednich drzwi to na tylnej kanapie słychać tylko dół i zero środka i góry ( jak ktoś ma dodatkowo suba w bagażniku to jest masakra ). Wiem, bo sprawdzałem u siebie ( żona trochę marudziła i miała rację). Generalnie przez to głupie położenie woferów ( a może dzięki temu ) to do w miarę dobrego nagłośnienia tyłu wystarczy dołożenie tam jedynie dobrego wysokotonowca z odpowiednio dobranym filtrem, bo reszta i tak dociera z przednich drzwi.

Dlatego ogólnie oczywiście tylko przód, ale jak pasażerowie są też często z tyłu to jednak warto żeby tam im coś brzękało.
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

aldam, popatrz sobie jak powinno być zrobione:

masz tam też rozebrane drzwi
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• aldam
                      L&K
                      • 2006
                      • 1036

@Nexus6
                      Wygląda naprawdę imponująco. Nawet sobie nie wyobrażam jak to musi świetnie grać. Jestem pod wrażeniem.
                      Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Skowron
                        Drive
                        • 2008
                        • 92

No to jedne drzwi mam zrobione...zajęło mi to pół dnia bo po drodze miałem parę zagwozdek ale udało się - teraz mam zrobione jedne drzwi z wygłuszeniem i wymienionymi głośnikami a drugie oryginalne no i trochę sobie to porównałem.
                        jeżeli chodzi o zdjęcie boczka to nie jest żaden problem bo na forum jest wszystko opisane tu:

pierwszy problem jaki się pojawił to było wyciągnięcie oryginalnego tweetera, gdzie trzeba było rozwiercić 3 bolczyki, następnym problemem okazały się dystanse MDF z firmy powe, które miały niewłaściwy rozstaw otworów, następnym problemem było przymocowanie nowego tweetera - ostatecznie zrobiłem to poprzez wytopienie dwóch dziurek w obudowie tweetera i umocowałem go opaską zaciskową, kolejnym problemem było umocowanie zwrotnicy ale udało mi się to zrobić poprzez wytopienie kolejnych otworków w elementach boczku i użycie opasek samo oklejenie drzwi to nie jest żaden problem (użyłem do tego taśmy dekarskiej tytan), jest jednak jedno ALE! podczas oklejania drzwi mina mi trochę zrzedła gdy musiałem odkleić kawałek taśmy wielkości paczki zapałek...powiem szczerze że łatwiej by było chyba zdjąć to z lakierem :evil: to ustrojstwo tak mocno się klei do drzwi że w razie konieczności naprawy czegoś wewnątrz, spodziewam się płaczu i zgrzytania zębów.

a teraz trochę o wrażeniach...porównując do oryginału na pewno jest o wiele ciszej (ogólnie stream dysponuje niewielką mocą dla takich głośników no i chyba obecność zwrotnicy ma tutaj znaczenie) na pewno bas nie jest też taki intensywny, natomiast wszystkie dźwięki stały się o wiele przyjemniejsze. nie ma już piszczących tweeterów i pierdzących wooferów tylko wszystkie dźwięki stały się takie bardziej na swoim miejscu - wyraźnie słychać że wysokie tony dochodzą z tweeterów a niskie wooferów. dokładnie opiszę co i jak jutro jak zrobię drugie drzwi ale póki co jeszcze nie użyję tej ikonki :shock:

[ Dodano: Sob 24 Paź, 09 19:04 ]
                        no, robota skończona no i...dupa :evil: głośniki grają cicho a bas jest o połowę słabszy niż było to wcześniej. no ale skoro powiedziało się A to trzeba powiedzieć B więc poradźcie co mam zrobić. odnalazłem swój stary wzmacniacz i nawet działa , mógłbym go podłączyć przez filtr, który podłącza się do wyjścia głośnikowego w radiu lub drugą opcją jest sprzedanie streama i zakup jakiegoś innego radia, ale z uwagi na fakt iż bym wolał nie zmieniać streama poproszę o wasze opinie na temat pierwszego rozwiązania lub ewentualne uwagi i inne pomysły.

na koniec dodam że wzmacniacz kupiłem razem z poprzednim autem i jak je sprzedawałem wzmak był akurat w naprawie i mi został :szeroki_usmiech udało mi się odnaleźć instrukcję do niego do której podam link w celu uzupełnienia informacji:

KENWOOD brand products USA site - Car entertainment, communications, and portable power station.

[ Dodano: Sob 24 Paź, 09 21:00 ]
                        szukam i szukam i znalazłem coś takiego:

sądzicie że sygnał na wyjściu uzyskany za pomocą tej przejściówki nie będzie wzmocniony z radia? dzisiaj rozmawiałem z człowiekiem który zna się troche na elektronice i to on wspomniał mi o tym rozwiązaniu dlatego się zainteresowałem.

[ Dodano: Nie 25 Paź, 09 14:11 ]
                        Kontynuując mój monolog...czytałem na jakimś brytyjskim forum że za pomocą wagcom da się przełączyć radio w tryb, gdzie na wyjściach głośnikowych będzie podawany niewzmocniony sygnał. nawiązując do podanego wyżej linka do aukcji, dotarłem także do schematu wtyczki Fakra jaka jest właśnie w Streamie. Widać na nim że w złączu B wtyki 3 i 9 oznaczone są jako LO-R i LO-L czy to są wyjścia Low level?

[ Dodano: Nie 25 Paź, 09 14:14 ]
                        oto schemat:
                        Załączone pliki

Komentarz

• Harry78
                          Classic
                          • 2009
                          • 29

Witam,

Ponieważ również jestem w trakcie poprawy fabrycznego nagłośnienia w O2, podoba mi się pomysł, zaprezentowany na pierwszej stronie tego wątku - pierścieni uszczelniających. Czy taki produkt można kupić gdzieś gotowy, idealnie pasujący ?

Pozdrawiam,
                          Andrzej

Komentarz

• ziutsane
                            RS
                            • 2007
                            • 2376

do O2 to to samo co dystanse MDF do golfa 5
                            na powe powinni miec cos takiego nawet z impregnatem
                            Radio: C90r+XDP210EQ
                            Kable:Opt,Skyline,50 mm
                            Wzm:XES M1+FP 1.800
                            Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Harry78
                              Classic
                              • 2009
                              • 29

Dystansy, głośniki, wzmacniacz, maty wygłuszające i okablowanie już mam, ale na myśli mam coś, co nazwane zostało "pierścienie uszczelniające", fotka jednego z forumowiczów:

Przy fabrycznym wykonaniu dźwięk z głośnika w sporej części pozostaje pod boczkiem, powstają rezonanse, jest tłumiony, a chodzi o to, żeby skierować go wyłącznie na "maskownicę głośnika", aby jak najwięcej dźwięku wyszło na zewnątrz.

Zauważyłem, że w boczku od strony wewnętrznej, wokół siatki głośnika jest owalna ramka z kilkoma otworami dookoła, które wyglądają tak jak by służyły do doczepienia tam czegoś.
                              Może istnieje jakieś oryginalne rozwiązanie, a może i inne, gotowe i dopasowane ?

Andrzej

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

Harry78, w tym samym poście co zdjęcie tych moich "pierścieni uszczelniających" jest screen z ETKA. Nr 24 to pierścienie uszczelniające stosowane w "topowej" opcji fabrycznego nagłośnienia OII czyli Sound System-ie. Nigdy ich nie widziałem więc nie wiem co są warte, ale można zapytać w ASO jak to wygląda cenowo ( podejrzewam, że cena - kosmos ). Trzeba by tylko sprawdzić, czy głośniki w Sound System-ie mają tą samą średnicę co w normalnej wersji, bo inaczej pierścień nie będzie pasował ( w SS głośniki są na pewno większe mocowo ).

Skowron ta wtyczka LINE OUT / AUX IN nic nie da bo w Stream-ie te piny na gniazdku ( LINE OUT ) są nieaktywne. Tak jak pisałem wcześniej jest opcja przełączenia końcówki mocy na pracę jako LINE DRIVER ( wystarczy chyba w VAG-u ustawić radio w opcję Sound System ), ale wyjście z każdego kanału nadal jest symetryczne ( tj. nie ma wspólnej masy tak jak to jest w przypadku typowego niesymetrycznego wyjścia Line Out ). Możliwe, że wystarczyło by dać na każdym wyjściu szeregowo kondensatory ( w sumie 8 szt i z każdej pary jeden dopiąć do masy ), ale mam wrażenie, że tak raczej nie będzie to dobrze pracować. Pewnie trzeba by dać układzik, który zamieni symetryczny sygnał z radia na niesymetryczny ( Cinch ) strawny dla wzmacniacza.

BTW
                                Końcówka mocy w Streamie to TDA 7566, aplikacja tego układu dostępna jest w sieci ( np. na stronie www.elenota.pl ). Przy 4 Ohm ma ona moc ok. 20W na kanał a ten twój wzmak Kenwood-a ok. 40 W na kanał więc teoretycznie powinno lepiej.

Komentarz

• ziutsane
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 2376

Nie ma co wierzyc w moce rzedu 40 W
                                  realnie to tak z 10-12 W
                                  Pozdr.
                                  Radio: C90r+XDP210EQ
                                  Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                  Wzm:XES M1+FP 1.800
                                  Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Skowron
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 92

ehh...kowal 2002, to wszystko ładnie brzmi ale trzeba mieć o tym duże pojęcie albo przynajmniej móc zlecić to komuś :? widzę że coraz bardziej realna staje się wizja wymiany Streama, która mi nie leży zbytnio.

Komentarz

• kowal 2002
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 5161

... no, robota skończona no i...dupa :evil: głośniki grają cicho a bas jest o połowę słabszy niż było to wcześniej. no ale skoro powiedziało się A to trzeba powiedzieć B więc poradźcie co mam zrobić. odnalazłem swój stary wzmacniacz i nawet działa ...
                                      No niestety, ale te Helix-y pomimo swojej niezbyt dużej mocy 50W RMS /100W MAX wymagają dosyć porządnego zasilania i radio po prostu może nie dawać rady ( zakładam oczywiście, że wszystko dobrze podłączyłeś: polaryzacja, zwrotka itd ). Zresztą w Google jak wpiszesz Helix Dark Blue 62.1 to od razu na 1 stronie wywala teksty w rodzaju: założyłem HDR 62.1 i nie mam basu; jest kicha, co zrobiłem źle itd, czyli podobnie jak u Ciebie.

Ja na przykład mam Ground Zero GZTC 16MK2, które dla porównania mają 100W RMS / 150 W MAX, czyli teoretycznie przy identycznej efektywności 91 dB, radio tym bardziej nie powinno dawać rady ich napędzać. Tymczasem chodzą bardzo ładnie i chociaż nie wykorzystują całego swego potencjału ( w planach wzmak w opcji Bi-Amping ) to basu jest aż nadto...

ehh...kowal 2002, to wszystko ładnie brzmi ale trzeba mieć o tym duże pojęcie albo przynajmniej móc zlecić to komuś :? widzę że coraz bardziej realna staje się wizja wymiany Streama, która mi nie leży zbytnio.
                                      Ja tam przy wzmaku na razie zostawię Stream-a a wyjścia po prostu wyciągnę z wewnątrz radia, bo jakoś nie bardzo mi leżą te wyjścia z przełączonej końcówki mocy...

A co do mocy tego twojego Kenwood-a to faktycznie źle spojrzałem, te 40 W jest przy obciążeniu 2 Ohm. Dla typowego obciążenia 4 Ohm moc wynosi 30W na kanał, czyli ta różnica w stosunku do radia będzie raczej mała.
                                      Jak chcesz sprawdzić co są warte te głośniki to, jeśli masz taką możliwość, zamiast radia podepnij pod głośniki jakiś porządny wzmak/amplituner domowy. Ja tak zrobiłem ( podpiąłem Technicsa SA-AX7 ) i muszę powiedzieć, że taka próba tylko utwierdziła mnie w tym, że potrzebuje wzmaka na przód...

Komentarz

• Harry78
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 29

Pytałem się w ASO na Al. Jerozolimskich o wspomniane wcześniej pierścienie uszczelniające z Sound Systemu. Nie są one przesadnie drogie (nie wiadomo też co są warte). Ich koszt to 34 PLN/szt. Niestety nie mają tego na miejscu, ani w Poznaniu - czyli wyłącznie na zamówienie - 3 tygodnie.

Zamówił bym je, lecz tu pojawiają się pytania:
                                        1) jaka jest średnica głośników w SS - oczywiście tych pod tyłkiem.
                                        2) czy są one umiejscowione identycznie jak w wersji bez SS, czy może są trochę przesunięte.
                                        3) czy ktoś posiada zdjęcie tego elementu.

Andrzej

Komentarz

• aldam
                                          L&K
                                          • 2006
                                          • 1036

@ Skowron

Dobry wzmak to podstawa. Nie znam akurat tego , który masz u siebie.
                                          Najsensowniej zrobić tak jak mówi kowal 2002
                                          Streama trochę szkoda.
                                          Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Skowron
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 92

aldam, wiem ze skoda Streama tylko problem w tym że ja sam nie jestem w stanie wyprowadzić wyjścia z wnętrza radia a nie znam też nikogo, kto by był w stanie to zrobić dla mnie w mojej okolicy. jak przeglądałem zagraniczne fora, znalazłem dokładną fotorelację z takiej operacji w radiu car 300 do VW, które zapewne jest podobne do streama ale tego nie jestem pewien. Drugą sprawą jest moc mojego wzmacniacza nawet gdybym miał wyprowadzone wyjścia - skoro jest tak jak piszą chłopaki to trochę lipa, chociaż w aucie w którym był poprzednio zamontowany napędzał w sumie 6 głośników (2 dwudziesto centymetrowe, 2 średniotonowe i 2 soprany podłączone przez zwrotnice) i to na dodatek jakiś partacz tak go podłączył że zasilanie brał z radia a masę z karoserii i dawał sobie radę. Ogólnie problemu by nie było gdyby były pieniądze :twisted: ale niestety budżet na tą modyfikację mam ograniczony...zresztą większość już wykorzystałem. Zamiana streama na radio jvc nastąpiła by praktycznie bez dopłaty i radio to miało by 50W, podłączenie było by proste.

Komentarz

• kowal 2002
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 5161

... Zamiana streama na radio jvc nastąpiła by praktycznie bez dopłaty i radio to miało by 50W, podłączenie było by proste.
                                              Uuuu z tymi 50W to bym nie przesadzał.
                                              Nie będę się zakładał, ale moc tego JVC ( czy też jakiegokolwiek innego radia ze zintegrowaną końcówą mocy ) nie będzie specjalnie większa od Streama, myślę że w najlepszym razie wyjdzie jakieś 25-28W. Także skórka za wyprawkę... Co najwyżej poprawi się równowaga tonalna dźwięku i na pewno odbiór radia...

BTW. W idealnej sytuacji przy super końcówce mocy ( z prawie zerowymi stratami ) i stałym ( nie "kucającym" przy "basie" ) napięciu zasilania ok. 13,7 V w układzie bez przetwornicy DC/DC podwyższającej napięcie ( takiej jaka jest we wzmaku i praktycznie nigdy w radiu ) możesz uzyskać w najlepszym wypadku ok. 33-35W.

EDIT. Ta końcówka z prawie zerowymi stratami to miałem na myśli inne straty poza tymi typowymi i oczywistymi dla klasy AB ( sprawność ok 50-70% ).

Komentarz

• aldam
                                                L&K
                                                • 2006
                                                • 1036

Skowron
                                                zrobisz jak uważasz. ja ze względów funkcjonalno-estetycznych streama zostawiam
                                                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Skowron
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 92

kowal 2002, to mnie zastrzeliłeś teraz swoją odpowiedzią :shock: zgłupiałem do reszty teraz bo myślałem że wyjście z sytuacji jest proste (dla mnie 50w na pudełku od radia oznacza 50w )

Zamieszczone przez aldam
                                                  zrobisz jak uważasz. ja ze względów funkcjonalno-estetycznych streama zostawiam
                                                  w tym problem że teraz to już nie wiem jak uważam i z tych samych względów bym chciał zostawić streama. może coś doradzicie?

Komentarz

• kowal 2002
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 5161

Skowron, cóż trzeba chyba dorobić wyjścia do Stream-a.

Jak wytrzymasz jeszcze jakiś czas ( może w weekend się uda ) to spróbuje zrobić u siebie ( bo też będę potrzebował ) i zrobię fotorelację tak, żebyś sam też mógł zrobić.

BTW. Czy ty masz Stream MP3 ( bo takiego będę robił u siebie ). Jeśli nie to niestety różnią się trochę płyty główne i możliwe, że ta fotorelacja niewiele pomoże...

Komentarz

Pracuję...