Czy mój bacik to dual, powiem Ci dopiero jutro, jak opakowanie i instrukcję od anteny obejrzę. Bacik z podstawką ma połączenie tylko i wyłącznie poprzez gwint, bacik jest z oplotem
wymiana anteny
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez abc_rlz.Panowie a jak zdemontować cała antenę z O2 ? chciałbym sobie wymienić na "rekina"
[ Dodano: Czw 15 Kwi, 10 10:11 ]
Zamieszczone przez jack.O Panie. Ja w Fabianie musiałem podsufitkę od strony bagażnika zdejmować, czyli czeka Cię zabawa z plastikowymi słupkami, których mocowania lubią pękać przy zdejmowaniuZałączone pliki
Komentarz
-
-
Witam kolegów!
Od niedawna walczę na forum skody bo jak do tej pory więcej bywałem na 206club.net :-) No ale... zmieniłem auto, zmieniłem forum :-) Czytam wasze rozważania apropos oryginalnej anteny, ostatnio chciałem ją odkręcić ale po paru próbach to się nie udało... więc przykręciłem ją z powrotem... Niestety od tej pory w radiu słyszę szum..... Czy coś uszkodziłem??? Czy przykręcenie anteny to jakiś specjalny zabieg??? Byłby wdzięczny za kilka słów komentarza :-)Jedna jest miłość, i tak ona brzmi
zawsze i wszędzie TDi:-)
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez maniek84Czy coś uszkodziłem??? Czy przykręcenie anteny to jakiś specjalny zabieg???
jeśli radio szumi to w zasadzie można powiedzieć że nie masz już anteny z punktu widzenia radia. Te anteny są antenami aktywnymi (ze wzmacniaczami i by-passe'm) a radia fabryczne mają niską czułość (chyba specjalnie żeby szumów z silnika nie wzmacniać i podawać na głośniki).
możliwe przyczyny:
1) przerwałeś/rozpiąłeś kabel antenowy
2) rozpiąłeś kabel zasilania wzmacniacza antenowego (w starszych modelach był wydzielony z tego co widziałem na rysunkach)
3) wzmacniacz przestał działać a by-pass nie daje niestety wystarczająco (standardowy problem z rozwiązaniami fabrycznymi) mocnego sygnału antenowego na wejście radia
4) obluzowałeś wszystko, popadał deszcz albo pojechałeś na myjnie, wdarła się woda i po wzmacniaczu (skoda ma g...ne uszczelki pod mocowaniem anteny porównując z antenami VW i Audi)
moim zdaniem czeka Cie rozgrzebanie podsufitki co jest wyzwaniem bo koszt samej anteny to jakieś 25PLN na Allegro, wiec przed rozebraniem lepiej sobie ją na wszelki wypadek zakup (przyda się w przypadku 3 i 4)
Komentarz
-
może się podepnę pod temat, od jakiegoś czasu zauważyłem że straszliwie pogorszył mi się odbiór stacji radiowych a nigdy nie miałem z tym problemu. po wyciągnięciu radia zauważyłem że jak się porusza kablem antenowym i przytrzyma w danej pozycji to odbiór od razu się polepsza ! próbowałem ułożyć kabel w tej pozycji i wsunąć radio ale po wielu próbach dałem sobie spokój, kabel nie wygląda na naderwany powyginany czy coś, ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z tym fantem ? moje radio to pioneer deh-4000ub
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez acero1964może się podepnę pod temat, od jakiegoś czasu zauważyłem że straszliwie pogorszył mi się odbiór stacji radiowych a nigdy nie miałem z tym problemu. po wyciągnięciu radia zauważyłem że jak się porusza kablem antenowym i przytrzyma w danej pozycji to odbiór od razu się polepsza ! próbowałem ułożyć kabel w tej pozycji i wsunąć radio ale po wielu próbach dałem sobie spokój, kabel nie wygląda na naderwany powyginany czy coś, ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z tym fantem ? moje radio to pioneer deh-4000ub
antenę masz uwaloną totalnie natomiast z chwilą kiedy chwytasz za końcówkę kabla Twoja osoba będąc w pewnym sensie strukturą promieniująco-odbierajacą czyli taką anteną z wysokostratnymi doprowadzeniami (opór skóry) i dołącza się szeregowo do kabla antenowego jako dodatkowa antena (nawet pomimo, iż nie dotykasz żyły sygnałowej). Ogólnie znany efekt, jak dotkniesz anteny jakiegokolwiek odbiornika znajdującego się na skraju zasięgu to zawsze polepszasz odbiór (widzialne i słyszalne)
Wepnij w gniazdo kawałek drutu i zobaczysz jak ładnie zacznie działać. Następnie wymień antenę (sporo ich się psuje z tego co widzę) na nową. A jak masz już dosyć odkręcania bata wjeżdzając na myjnie to polecam jedno z moich rozwiązań opisanych na innych wątkach. Obecny stan jest kolejną wersją rozwojową, jeszcze nie opisaną. Składa się ze wzmacniacza zakresu jedynie FM (to bardzo ważny szczegół) podłączonego do kabla antenowego w podsufitce, następnie za wzmacniaczem mam sumator dwudrożny (w tej roli splitter od CATV) a do splittera bezpośrednio wpięte dwa druty (pierwotnie był jeden i też było OK) i rozprowadzone pod maskownicą podsufitki i pod uszczelkami przy klapie bagażnika. Działa idealnie w mieście (wprowadziłem poprawki bo Planeta niedomagała - w Wa-wie w jakiś cienki nadajnik ich wpuścili albo koncesje taką mają)
Kolejne wersje w przygotowaniu
Komentarz
Komentarz