witam,
zaczynam na OCP, przed chwilą przedstawiłem się Wam i od razu mam pierwsze pytanie:
jeszcze w tym roku odbiorę octavię tour i chciałbym, żeby w miarę przyzwoicie w środku grało... doradźcie proszę jakie modyfikacje wprowadzić w tym temacie???
radyjko dostanę w prezencie od dilera (mp3, usb), dokładnie jeszcze nie wiem co to będzie -jak będzie pojazd to mamy wybrać, do tego 4 standardowe głośniki z przodu,
nie jestem audiofilem, ale lubię jak coś ładnie brzmi w aucie, nie chcę stosować też wielu przeróbek przy tej okazji, no i pewno na początek za dużo kaski nie będzie :cry:
pozdrawiam.
friday the 13th, skoro nie chcesz stosowac wielu przerobek to zrob tylko jedno - popraw wytlumienie drzwi,
jak - poczytaj FAQ działu jest tam niemal manual z fotkami.
Na tym bedziesz mógł poprzestać.
Dodatkowe głosniki z tyłu są potrzebne jedynie pasażerom tylnej kanapy i nikomu wiecej.
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
radyjko dostanę w prezencie od dilera (mp3, usb), dokładnie jeszcze nie wiem co to będzie -jak będzie pojazd to mamy wybrać, do tego 4 standardowe głośniki z przodu,
Jeśli odbierasz nówkę to niestety zrobiłeś pewien błąd choć niektórzy tego za błąd nie uznają w takiej konfiguracji brak jest głośników z tyłu ale i kabli do nich też nie ma więc własnoręczne dołożenie głośników z tyłu już nie jest takie proste bo trzeba te kable podciągnąć (fakt taniej wychodzi kupienie porządnego sprzętu i samemu przeciągnięcie kabli niż kupienie zestawu 4 dodatkowych głośników ale jednak trzeba włoży w to dołożenie trochę pracy (w tym trochę rozebrać auto)).
nie jestem audiofilem, ale lubię jak coś ładnie brzmi w aucie, nie chcę stosować też wielu przeróbek przy tej okazji, no i pewno na początek za dużo kaski nie będzie
wygłusznode drzwi + zestaw odseparowany
woofer w dystansie Mdf
wygłuszenie około 200 zł
dystanse około 50
zestaw odseparowany woofer +tweeter około 300 zł
jak mało basu to ewentualnie subwoofer + wzmacniacz około 500zł
tak to mniej więcej wygląda
jak poczytasz posty na forum to bediesz wiedział jakie maty jak wygłuszyć i jaki zestaw odseparowany :wink:
to już wiem co nieco
myślę, że zacząłbym od wygłuszenia drzwi /na początek.
jakbyście znali przyzwoitego fachowca z okolic Łodzi, który zająłby się tym to poproszę namiary... albo jak rzucą się Wam na oko posty na ten temat to poproszę linki bo z natury leniwy jestem.
z góry dzięki!
pozdrawiam serdecznie.
friday the 13th, nie kombinuj kup kompletny zestaw bo na kombinowanie z komponentami roznych producentów jest jeszcze dla Ciebie za wczesnie :diabelski_usmiech
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
podejście drugie
pójdę w kierunku audio kolegi kruk4,
głośniki: helix DB (kiedyś chyba takie miał) lub Hertz DSK165 (cena za woofery, syczki i zwtotnice podobna)
no i do bagażnika chyba FLI trap12 -ale ciężko spotkać
tylko znowu pojawiło się kilka dylematów :x
odwiedziłem w łodzi firmę pt Bartex i powiedziano mi tam, że z O1 są pewne problemy przy wygłuszaniu, ponieważ trzeba podgiąć jakąś blaszkę (użył bardziej fachowej terminologii), i na kilkadziesiąt aut które robili kilka ciekło później ze ze względu na jakąś gąbkę za głośnikiem- jeżeli dobrze pamiętam. rzucił też sporą cenę około 600pln :| plus 150 za podpięcie zestawu na przód
facet dodał też że radia sony nie są do grania (oprócz kilku modeli),
w takim układzie mój budżet ok1200 znowu będzie za mały...
co robić????
po obejrzeniu kliku instrukcji na forum sam za wyciszanie się raczej nie wezmę :roll:
Wygłuszanie nie jest trudne. Zresztą satysfakcja jest potem ogromna. Mi zajęło to może z 5 godzinek z montażem głośników. Z braku funduszy, wygłuszałem Soudalem. Koszt z Helix DB62.1 i dystansami, wyniósł ok. 400zł. Różnica w dźwięku jest kolosalna.
Czesc
Tak jak pisali koledzy wyzej... poczytaj posty z forum tam masz b. wiele informacji.
Hertze osobiscie bym odradzil ze wzgledu na b. duza dziure w pasmie i ostry tweeter...
Za 1200 Zl mozna juz cos podstawowego zlozyc z wygluszeniem bez subwoofera. Zalezy jeszcze czy interesuje Cie sprzet uzywany (zawsze mozna wytargac cos lepszego). Radio na wstepie bym sprzedal i w zamian dokladajac pare PLN kupil cos lepszego
Pozdr.
Bartek
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
A co mam sadzic Ja tam ze swoich "Soniakow" jestem zadowolony
Na forum jest troche postow o wygluszeniu i na prawde wiele filozofii tutaj nie ma.
Pozdrawiam
Bartek
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz