A co z tyłu ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzesiek3210
    Banned
    • 2006
    • 34

A co z tyłu ?

Witam wszystkich!
    Oszalałem z radości dnia 04.02.2006 dołączając do szczęśliwych posiadaczy SKODY OCTAVIA - nareszcie jest moja!!!
    Cieszę się że trafiłem do WAS na forum!!!
  • Nastar
    Rider
    • 2005
    • 460

A co z tyłu ?

Witam.
    Octavia TDI 110KM Tour Plus Ice+ , odebrana z salonu...kilka dni temu :-)
    Małe pytanie: jak niedrogo i efektywnie nagłośnić tył auta ? Zaznaczam , że nie mam audiofilskich wymagań. Pytanie dotyczy TYLKO kwestii głośników i sposobu ich montażu.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję z rzeczowe odpowiedzi.
    Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak ma grac jak fabryka lub ciut lepiej, to Rafalus chcial sprzedac jakies coaxy JBL-a chyba i to wrzuc w tyl (tylko nie wiem jak jest w ltb z glownikami, ale on je chyba tam mial) no i przewody trzeba puscic od radia. I teraz jest zonk, bo taniosc polega na tym, ze pewnie nie masz kabli do tylu a ASO zazyczy sobie za doprowadzenie przewodow od radia do glownikow jakies 200zl :lol: jak nie wiecej zlodzieje :evil:
      Jak zrobisz sam, to w razie jak sie cos sypnie z elektryka, to znajda powod zeby Ci cofnac gwarancje wlasnie za te przewody.

Druga sprawa, czy Ty tam ciagle kogos wozisz?? Jak jezdzisz sam to przod starczy w zupelnosci.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• luky8
        Rider
        S_OCP Member
        • 2004
        • 623

A faktycznie MUSISZ mieć z tyłu głośniki?? Bo faktycznie jak sie przekonałem na własnej skórze to wystarczy dobry przód, ale na ten temat jest juz sporo na tym forum, poszukaj w dziale CA. k
        Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• Nastar
          Rider
          • 2005
          • 460

Wszystko pięknie - ale gdzie montować głośniki ? Na półce ? Bo chyba nie masz na myśli fabrycznych "gniazd montażowych" ???
          Szkoda , że w drzwiach nie ma nic tak jak np. w Golfie IV...
          Myslałem też o jakichś elipsach (chyba 6x9 się to nazywa...) Miałem w poprzednim aucie fajne Magnaty...
          Tył bezdyskusyjnie - MUSI być !
          Takie przyzwyczajenie...
          Poza tym na razie z przodu mam to co daje fabryka... a tak a propos - co daje ? Bo w salonie nie mieli pojęcia...
          Może też "trza" wymienić ?
          Pozdrowka z Wałcza
          Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

• Purchawa
            Admin
            S_OCP Member
            • 2004
            • 8007

Re: A co z tyłu ?

Zamieszczone przez Nastar
            Małe pytanie: jak niedrogo i efektywnie nagłośnić tył auta ?
            Przepraszam, ze tak zapytam. A czy masz druga pare uszy zwroconych do tylu ?
            Jak nie, to po co Ci naglosnienie z tylu?
            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• luky8
              Rider
              S_OCP Member
              • 2004
              • 623

Przód to Blaupunkty, ja wymieniłem na Hert-a ESK-165 i razem z wykonaniem panela mocującego i wytłumienia drzwi daje to piorunujący efekt (aczkolwiek nie każdy sie z tym może zgodzić ) w sumie samo wygłuszenie drzwi już dużo daje.
              co do tyłu to (ak chesz dać koniecznie głośniki) proponował bym zrobienie nowej półki z jakiegoś sztywniejszego materiału i bedziesz sobie mógł je przykręcać jak ci sie podoba, w fabryczne miejsca raczej mało który głośnik sie zmieści, nie mówiąc już o dobrym graniu.

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

Tył bezdyskusyjnie - MUSI być !
                Takie przyzwyczajenie...
                no cóż, tylko krowa nie zmienia zdania :diabelski_usmiech

proponuję posłuchać PORZĄDNIE nagłośnionego autka (nie ma to nic wspólnego z hałasem generowanym przez głośniki)

zgodnie z zasadami fizyki i ludzkiej fizjologii wystarczy PORZĄDNE nagłośnienie przodu, aby uzyskać przestrzenną scenę dźwiękową
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• mmario
                  Drive
                  • 2005
                  • 54

Re: A co z tyłu ?

Witam.
                  Octavia TDI 110KM Tour Plus Ice+ , odebrana z salonu...kilka dni temu :-)
                  Małe pytanie: jak niedrogo i efektywnie nagłośnić tył auta ? Zaznaczam , że nie mam audiofilskich wymagań. Pytanie dotyczy TYLKO kwestii głośników i sposobu ich montażu.
                  Pozdrawiam i z góry dziękuję z rzeczowe odpowiedzi.
                  Jak lubisz lub wozisz gości na tylnej kanapie to nie musisz nic wielkiego zakładać i tak z przodu nie słyszysz :|
                  Polecam pociągnąć kabelki pod osłoną plastikową progu i zakładać w oryginalne miejsca (nie widać i nie kusi) jakieś firmowe 13, napewno Ci z tyłu będą mogli lepiej słyszeć radyjko :lol:

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Bo montujac elipsy z tylu wiekszosc uzyskala bas, ktorego nie ma z fabrycznych glosnikow i oto tu sie rozchodzi. Mi szkoda byloby dziurawic polki z tylu, nie zmienia to faktu co do montaz kabelkow.

Montaz w ASO kabelkow = gwarancja
                    Montaz poza ASO kabelkow = mozliwe problemy(to tak jak z chipem w silniku, tylko pierwsze widac golym okiem, a drugie widzi ktos kto wie, o co chodzi w tym wszystkim)
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Nexus6
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4847
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez Maicroft
                      Bo montujac elipsy z tylu wiekszosc uzyskala bas, ktorego nie ma z fabrycznych glosnikow i oto tu sie rozchodzi.
                      a wystarczy wytłumić przednie drzwi :diabelski_usmiech k

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Zamieszczone przez Nexus6
                        Zamieszczone przez Maicroft
                        Bo montujac elipsy z tylu wiekszosc uzyskala bas, ktorego nie ma z fabrycznych glosnikow i oto tu sie rozchodzi.
                        a wystarczy wytłumić przednie drzwi :diabelski_usmiech k
                        A czy ja twierdze inaczej :szeroki_usmiech
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Ziomal
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 5841
                          • Octavia I (1U2)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Teraz większość firm które zajmują się całym CA nie chcą montować głośników z tyłu ,radzą lepszy przód zrobić ale ja sobie nie wyobrażam takiej jazdy :| JA mam elipsy na tylnej półce rozmieszczone , a co do przewodów to nie dałem zaobić ASO - Fizyk Ryzyk :wink:
                          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Nexus6
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4847
                            • Volkswagen

Zamieszczone przez Ziomal
                            Teraz większość firm które zajmują się całym CA nie chcą montować głośników z tyłu ,radzą lepszy przód zrobić ale ja sobie nie wyobrażam takiej jazdy :|
                            po prostu nie słuchałeś DOBRZE nagłośnionego autka - a z Twojego miasta jest 2 Mistrzów Europy w Sound Off :diabelski_usmiech k

Komentarz

• Ziomal
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 5841
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Robert z Audi 80 które sprzedał i chyba Peugeot 206 CC tak ? Uwierz mi słyszłem u kumpla w toledo ma z tyłu i z przodu dobre głośniki . Cudownie grają i ten bass

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

Robert z Audi 80 które sprzedał i chyba Peugeot 206 CC tak ? Uwierz mi słyszłem u kumpla w toledo ma z tyłu i z przodu dobre głośniki . Cudownie grają i ten bass
                                nie, to nie Ci :diabelski_usmiech

Paweł z Xantii i drugi gość z Matiza

posłuchałbyś i sam wziąłbyś tylne głośniki i wywalił do śmieci k

sorry - ale nakładanie dźwięku z przodu i z tyłu to po prostu kibel dźwiękowy :evil:

Komentarz

• Ziomal
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 5841
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Wiesz u mnie czesto ktoś jeździ z tyłu a nie miałem zbyt dużo kasy na głośniki.
                                  to tu mnie zaskoczyłeś bo nigdy o takich nie słyszałem a znajwiam się na CA jak u nas są , a widziałeś jaka Octa srebrna combi jeździ po białymstoku? duza fela ,niebieskie szyby , i zabudowa w bagażniku ,mam fotki jak chcesz

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• luky8
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 623

Wszystkie te auta były opisane w tegorocznych wydaniach "GT" :diabelski_usmiech

Komentarz

• Ziomal
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 5841
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ja nie czytam tego typu gazet i tak moją lekturą jest Auto Świat

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

a ja nie wiem co sie dziwicie... osobiscie uwazam ze mam dobrze "naglośniony" przód (odpowiedni sprzęcior DLS'a + SONY CDX F7750), co nie zwolnilo mnie od checi posiadania nagłośnienia z tyłu, ktory robi raczej za czesc bardziej wysokotonowa (w pozycji siedzacej cykacze z tylnich drzwi, te przy klamce mam duzo blizej ucha niz te przednie ze słupków). Inne wrazenia sa słuchajac na 8 głośnikach niż na 4-ech - tymbardziej na dobrze dobranych. U mnie mozna to porownac do pseudo quadrofonii.

Komentarz

• Nexus6
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4847
                                          • Volkswagen

to tu mnie zaskoczyłeś bo nigdy o takich nie słyszałem a znajwiam się na CA jak u nas są , a widziałeś jaka Octa srebrna combi jeździ po białymstoku? duza fela ,niebieskie szyby , i zabudowa w bagażniku ,mam fotki jak chcesz
                                          ROTFL - ilość sprzętu nie przekłada się bezpośrednio na jego jakość

czuli bling bling (by pimp my ride) to nie sound off :diabelski_usmiech

[ Dodano: Czw 01 Gru, 05 07:48 ]
                                          Zamieszczone przez lec
                                          a ja nie wiem co sie dziwicie... osobiscie uwazam ze mam dobrze "naglośniony" przód (odpowiedni sprzęcior DLS'a + SONY CDX F7750), co nie zwolnilo mnie od checi posiadania nagłośnienia z tyłu, ktory robi raczej za czesc bardziej wysokotonowa (w pozycji siedzacej cykacze z tylnich drzwi, te przy klamce mam duzo blizej ucha niz te przednie ze słupków). Inne wrazenia sa słuchajac na 8 głośnikach niż na 4-ech - tymbardziej na dobrze dobranych. U mnie mozna to porownac do pseudo quadrofonii.
                                          wybacz, ale już w pierwszym zdania trafiam na sprzeczność :diabelski_usmiech
                                          "dobrze "naglośniony" przód" i "SONY CDX F7750" - to takie wykluczające się stwierdzenia

moja sugestia - zajrzyj do Audio Complexu i poproś o możliwość posłuchania PORZĄDNIE nagłośnionego autka
                                          bo jak słucham o tej pseudo kwadrofonii to mam problemy z podniesieniem się z podłogi po ROTFLowaniu :diabelski_usmiech

W temacie głosników z tyłu odsyłam WSZYSTKICH do FAQ - punkt 5.5 (i nie ma że boli) :szeroki_usmiech

Komentarz

moze radio nie jest high-endowe ale naglosnienie takie jak powinno. I bylo wlasnie brane i zakladane w Audio-Complexie ! (P-n, Promienista). Calosc wiec gra dobrze. Wiec nie zachowuj sie jakbys zjadl wszystkie rozumy, sa ludzie ktorzy tez sie cokolwiek w sprzecie orientuja i sa tacy ktorzy nie musza miec wzmiacniacza na lampach zeby miec orgazm. Do onanistow sprzetowych tez nie naleze, jeszcze na glowe nie upadlem i nie mam zamiaru sobie z auto demo-car'a tworzyc...

Moze sprecyzuj co wg Ciebie znaczy "dobrze", zapewnie ten poziom jest dla wielu oznaczany jako "ja juz nie słysze roznicy/wypas dobrze/upadl na głowe dobrze" audio high-end.... i dla wiekszosci smiertelnikow jest nieosiagalny z powodu to zasobnosci portfela, to priorytetow przy wydawaniu ciezko zarobionej kasy.

pozdrawiam

Komentarz

• howard7
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 1120

lec, podjedz na spota i posłuchaj jak gra sprzet u nexusa wedlog mnie jest to facet, ktory wie o czym pisze
                                              i zapewniam cie ze nie jest to instalacja, ktora kosztuje jakies chore pieniadze i nie trzeba brac kredytów by miec cos dobrze grajacego
                                              zeby nie to ,ze czesto jezdze z pasazerami z tyłu to rowniez bym nie myslal o naglosnieniu z tyłu (przekonalem sie o tym po odsłuchaniu instalacji wlasnie NEXUSA)
                                              a teraz wiem jak bedzie wygladala moja instalacja :szeroki_usmiech
                                              POZADNY PRZOD i jakies male 13 na tył by mi ludzie z tylu nie marudzili ze nie slysza radja w trasie
                                              SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                              Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

nie mowie ze nie wie o czym pisze.... zapewnie wiec 1000x wiecej ode mnie. Nie lubie po prostu jak ktos patrzy z góry na sprzet innych. Niestety jest to czeste u ludzi wszelkiej branży - jak ktos robi w High-End to potem wysmiewa sprzet dla "normalnych" ludzi. Chyba ze sie umie zdystansowac i zrozumiec ze nie kazdy musi miec sprzet za 10k w aucie. Ja za swoj dalem w sumie jakies 4k i na moje potrzeby wystarcza.

A na spocie sie pewnie pojawie jak tylko odbiore auto i bedzie jakis sensowny termin dla mnie. Chetnie poslucham, pewnie bede zadroscic, ale watpie abym zmienial sprzet w najblizszym czasie (swoj kupowalem w lipcu br). Co najwyzej rozbuduje i byc moze zwrocie sie z tym wlasnie do Nexusa. (chyba ze kopara mi tak spadnie ze nie bede mogl spac po nocach... to kto wie... :P )

Komentarz

• howard7
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 1120

lec, ale on nie patrzy z gory na sprzet innych ma poprostu swoje zdanie ktorego sie trzyma dla neksusa tyl to zlo (podobnie jak dla mikrusa chlapacze sa profanacja)
                                                  a na marginesie wydaje mi sie (mimo ze jestem w tych sprawach jeszcze wiekszym laikiem niz ty) ze jego instalacja tez jest warta tyle co twoja (jesli nie mniej)
                                                  a pozatym nexus jest bardziej urzytkownikiem niz producentem :wink:
                                                  ale koncze OT bo za chwile dostane
                                                  SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                                  Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

Pracuję...