Co sie stało z basem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dontak
    Rider
    • 2008
    • 586
    • Octavia III combi (5E5)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Co sie stało z basem

nareszcie jakaś konkretna trasa się trafiła 2x450, za tydzień powtórka - właściwie to już bym mógł jechać

niestety samochód został przetestowany na zwierzętach :twisted:

ogólnie masakra na przednim zderzaku i lusterkach

no ale z racji ogólnego dobrego samopoczucia za kółkiem i dość dużej ilości skilowanych samochodów na trasie dodałem sobie dziś +3pkt do mocy :szeroki_usmiech
    OIII 1.2 TSI 105 KM

• marqz
    Ambiente
    • 2007
    • 100

Co sie stało z basem

Witam.
    [Jako, że nie mam za bardzo teraz przez jakiś czas możliwości podjechać do serwisu, który mi montował więc pomyślałem , że zapytam tutaj najpierw o opinię.]

Od pewnego czasu mam zrobiony (niestandardowy) system audio dwa głośniki w drzwiach i skrzynka basowa z tyłu w boczku. Od początku wszystko było ustawione przez monterów z serwisu.
    Wszystko grało należycie.
    Kiedy dzisiaj wsiadłem do auta i zacząłem słuchać radia odniosłem wrażenie jakby głośnik basowy trochę przycichł. Pierwsze co pomyślałem, że może to wina wrzuconego koca i śpiwora w bagażniku wprost przy głośniku ale ku mojemu zdziwieniu było inaczej. Pusto wokoło. Sprawdziłem wzmacniacz. Kabelki połączone i diody te co mają się świecić świecą...
    Bas sobie "basuje" ale mam wrażenie, że ciszej niż do tej pory. Tu nie chodzi o łup łup ale o to, że nawet na niskim poziomie volume przyjemnie dopełniało przód a teraz odnoszę wrażenie jak gdyby przy niskim poziomie prawie nic z tyłu nie dochodziło.
    Oczywiście wciskając głowę do bagażnika słychać że ten głośnik gra.
    Combi 1.9TDI

Komentarz

• oizo
      Rider
      • 2010
      • 394
      • Octavia I combi (1U5)
      • AZJ 2.0 MPI 115 KM

moze ci sie zresetowaly ustawienia radia, nie wiem jak to masz dokladnie podlaczone. moze miales wiecej na tyl a pod tyl jest wzmach a moze wiecej basu dolozone. pokombinuj albo jedz tam gdzie montowales. co do mrozu to nie sadze bo u mnie na -20 ostatnio gralo normalnie
      Moja furka
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• noogi
        Ambiente
        • 2006
        • 114
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

To pewnie od mrozu.
        Latem (ciepło) bas jest lepszy - miękkie jest zwieszenie głośnika, zimą (zimno) wszystko tężeje i już tak fajnie nie słychać...
        -= BXE Power =-

Komentarz

• marqz
          Ambiente
          • 2007
          • 100

Zamieszczone przez oizo
          moze ci sie zresetowaly ustawienia radia, nie wiem jak to masz dokladnie podlaczone. moze miales wiecej na tyl a pod tyl jest wzmach a moze wiecej basu dolozone. pokombinuj albo jedz tam gdzie montowales. co do mrozu to nie sadze bo u mnie na -20 ostatnio gralo normalnie
          Hej.
          Zapomniałem dodać.
          Ustawienia są te same. Zmiany ustawień (odejmowanie - dodawanie ) basu nawet jest słyszalne.

[ Dodano: Czw 14 Sty, 10 13:13 ]
          Zamieszczone przez noogi
          To pewnie od mrozu.
          Latem (ciepło) bas jest lepszy - miękkie jest zwieszenie głośnika, zimą (zimno) wszystko tężeje i już tak fajnie nie słychać...
          Trochę mi głupio przyznać.. myślałem podobnie ale nie byłem przekonany co do tego aby zimno miało mieć aż taki wpływ. Przyszło mi tez do głowy to, że ostatnio zaliczyłem dziurę ale taką, że aż trzeba było felgę wymienić i że może coś..... też... ale szybko przestałem to brać pod uwagę.
          Jutro jadę w dłuższą podróż to poobserwuje jak będzie po jakimś czasie "rozegrania"
          Jak coś to podjadę do tego serwisu. Może to tylko subiektywne uczucie.
          W każdym razie dzięki za sugestie.
          Combi 1.9TDI

Komentarz

• Oprawca
            Drive
            • 2006
            • 95

Jeśli sub masz zasilany wzmacniaczem - mógł się rozjechać potencjometr wzmocnienia.
            Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
            Xetec T28@Sony XES M1
            Tec LS155@Sony XES M1
            2 x Infinity Beta 8@DLS A6

Komentarz

• marqz
              Ambiente
              • 2007
              • 100

Zamieszczone przez Oprawca
              Jeśli sub masz zasilany wzmacniaczem - mógł się rozjechać potencjometr wzmocnienia.
              Tak. Mam zasilany.
              Sprawdzę zatem
              Combi 1.9TDI

Komentarz

• oizo
                Rider
                • 2010
                • 394
                • Octavia I combi (1U5)
                • AZJ 2.0 MPI 115 KM

jak masz suba przez mostek na wzmachu czy nie bo np mogl poleciec jeden kanal i wtedy duzo slabiej gra. duuuzo jest mozliwoscisprawdz polacznia itd pokretla.
                Moja furka
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• marqz
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 100

Zamieszczone przez oizo
                  jak masz suba przez mostek na wzmachu czy nie bo np mogl poleciec jeden kanal i wtedy duzo slabiej gra. duuuzo jest mozliwoscisprawdz polacznia itd pokretla.
                  Hej. Sprawdze również to. Dzięki.
                  Combi 1.9TDI

Komentarz

Pracuję...