Nawigacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roberto
    Classic
    • 2004
    • 34

Nawigacja

witam,
    wlasnie staje przed zakupem octavii 2 . Planowany silnik to 1,9 tdi 105 KM, mam zwiazane z tym pytanie - na co zwrocic uwage ? czy moze jednak inny silnik ? jakie sa mankamenty tego auta ? zawieszenie a moze hamulce lub sam silnik ? poza tym mam pytanie do osob kupujacych w salonie - jakie rabaty mozna uzyskac - osobiscie chcialbym otrzymac rabat 7% - czy jest to mozliwe czy raczej nie ?

z gory dzieki za odpowiedzi
    ps. jutro ide rozmawiac z dealerem na temat rabatow
    pzdrw, roberto
  • karolz
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2004
    • 823

Nawigacja

Witam
    czy ktos z obecnych tu na forum ma zamontowana taką nawigacje w swojej octavi ?

bo przymierzam sie do zakupu tego wynalazku tylko nie wiem czy jest to warte tej $$$$
    bo za 2500 mozna palama z GPS kupic :roll:
    NajtFukinPatrol North-West

Komentarz

• BaPit
      Rider
      S_OCP Member
      • 2004
      • 630

Re: Nawigacja

Zamieszczone przez karolz
      Witam
      czy ktos z obecnych tu na forum ma zamontowana taką nawigacje w swojej octavi ?

bo przymierzam sie do zakupu tego wynalazku tylko nie wiem czy jest to warte tej $$$$

o masz. ale cena koleś oszalał. wyrwał za granicą pewnie z jakiegoś szrota i teraz próbuje znaleźć naiwniaka. mój kolega ma to zamontowane (nie dokładnie ten zestaw, ale z A8). korzysta głównie z telewizji - jak go widziałem ostatnio, to nie było jeszcze mapy Polski na płycie - nie wiem, czy już jest, bo chyba te inne "nawigacje" działają na trochę innej zasadzie, niż ta jakby policzył koszta, to wydał pewnie z 4* mniej na to, ale niestety on kupował "hurtowo" części z rozbitków i przerobił swoją Octę z 98 1.8 20V roku na nowiutkiego RSa z wnętrzem od RSa i A8 normalnie magik :shock: :shock:

Pozdr!
      BP
      była mocna Octa, a jest konik
      Greckie Delikatesy

Komentarz

• dede_adam
        L&K
        S_OCP Member
        • 2004
        • 1449

cena jest ciut przy wysoka no i map polskich jeszcze nie ma
        a jak sa to takie ze lepiej na nich nie polegac. :wink:

no i oczywiscie musisz liczyc sie z mozliwoscia zniszczenia
        wnetrza przy montazu bo nigdy idealnie jej nie wpasuje...

chyba ze znajdziesz kogos kto juz u niego kupil i wszystko
        mu bangla

Komentarz

• grzesio
          Drive
          • 2004
          • 53

PocketPC i bezprzewodową czujkę GPS do tego i mapę Polski.
          Za kasę tego rzędu bez kłopotu.

I choć nie znam funkcji tego czegoś z allegro, to jestem przekonany, że będziesz bardziej zadowolony.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Na tej aukcji kazde zdjecie prezentuje inne auto chyba duzo tego sprzedaje :diabelski_usmiech

A wracajac do tematu. Jakis czas temu kupilismy Palma Asusa do tego GPS na BT i zestaw AutoMapa. I nie ma z tym problemu mape wytyczy pokazuje bardzo dokladnie po Warszawie nie na najmniejszego problemu z trafieniem w najmniejsza uliczke. Jest juz chyba 16 miast szczegolowo opracowanych.

Tu zestaw takiego wlasnie Palma razem z mapa w wersji XL licencja na rok na auktualizacje bezplatne potem wykupuje sie jesli oczywiscie chce sie miec mapy na biezaca za jakas tam oplate licencje na kolejny rok. Bede wiedzial w czerwcu 2005 ile to kosztuje :szeroki_usmiech . W cenie 2500 netto(faktura, a na Allegro jej nie dostaniesz od goscia) masz wszystko nowe z roczna lub dwu letnia gwarancja)

Mapy do nawigacji DX z VW sa juz dostepne ale ich dokladnosc na dzien dzisiejszy w Polsce pozostawia wiele do zyczenia. I nie wiem czy te nawigacje maja glosowe prowadzenie czy tylko komunikaty na ekranie
            Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez dede_adam
              cena jest ciut przy wysoka no i map polskich jeszcze nie ma
              a jak sa to takie ze lepiej na nich nie polegac. :wink:

no i oczywiscie musisz liczyc sie z mozliwoscia zniszczenia
              wnetrza przy montazu bo nigdy idealnie jej nie wpasuje...

mu bangla
              mapa ponoc juz jest co prawda uboga

nic nie musisz niszczyc bo to romiar 2 DIN- w octavi sa identyczne montowane

cena realna to od 1200zl do 1800 z tym ze tylko te drozsze sa ori od skody czyli maja zielone podswietlenie i menu skodowskie

Komentarz

• karolz
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2004
                • 823

BaPit,
                o masz. ale cena koleś oszalał. wyrwał za granicą pewnie z jakiegoś szrota i teraz próbuje znaleźć naiwniaka
                ta cena to cena z montazem i z przerobieniem na zielone podswietlanie

dede_adam,
                mu bangla
                gosc twierdzi ze zamontowal tego juz paredziesiat sztuk i wszystko bangla byl gotow nawet dac mi telefon do jakiejs osoby z warszawy co montowala to u niego

Maicroft,
                Na tej aukcji kazde zdjecie prezentuje inne auto chyba duzo tego sprzedaje
                nawet napisal to w opisie aukcji :helm
                Dołączone fotografie przedstawiają wygląd urządzena w samochodach w których miałem już okazje zamontować.

Dzieki wszystkim za info
                chyba zdecyduje sie na palma :szeroki_usmiech

Komentarz

ale same guziki beda swiecily na zielono czy bedzie menu skody i logo przy wl.?

pytam z ciekawosci bo w dzialaniu oczywiscie nie ma to znaczenia

Komentarz

• karolz
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 823

Zamieszczone przez danielpoz
                    ale same guziki beda swiecily na zielono czy bedzie menu skody i logo przy wl.?

pytam z ciekawosci bo w dzialaniu oczywiscie nie ma to znaczenia

cale podswietlanie ma byc na zielono
                    menu po polsku (w skodowskim nie ma polskiego menu)
                    a logo :roll: nie pytalem o logo - pewnie VW a moze jest opcja wgrania swojego loga :niewiem

Komentarz

troche mnie zaskakujesz ze w navi skody nie ma Polskiego menu?

musze troche poryc i sie dowiedziec

Komentarz

• karolz
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 823

troche mnie zaskakujesz ze w navi skody nie ma Polskiego menu?

musze troche poryc i sie dowiedziec
                        ej takie info uzyskalem od tego kolesia
                        moze navi skody sciagane od niemcoof niema menu po polsku i nie ma mozliwosci wgrania - tak to zrozumialem

Komentarz

i tak tez moze byc :?

przypominam ze ta navi nie czyta w slocie CD a do ogladania TV potrzebny jest dodatkowo tuner

Komentarz

• karolz
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 823

i tak tez moze byc :?

przypominam ze ta navi nie czyta w slocie CD a do ogladania TV potrzebny jest dodatkowo tuner
                            cd nie czyta ale w zestawie jest zmieniarka ...

Komentarz

• Mufon
                              Drive
                              • 2004
                              • 70

Zamieszczone przez grzesio

PocketPC i bezprzewodową czujkę GPS do tego i mapę Polski.
                              Za kasę tego rzędu bez kłopotu.

I choć nie znam funkcji tego czegoś z allegro, to jestem przekonany, że będziesz bardziej zadowolony.
                              bezprzewodowa masz na mysli na bluetootha?
                              Rozgaldam sie na takim rozwiazaniem, jedynie co mnie meczy w tym rozwiazaniu bezprzewodowym jest... zasilanie takiego GPS-a, trzeba sie wpinac do instalacji badz do gniazdka zaplaicznki wiec tak naprawde jest przewodowy
                              Jest fajnie rozwiazanie MIO 168 w sam raz do nawigacji z wbudowanym GPS i nie targa sie tylu kabli po samochodzie, jedyna wada tego PPC jest niestety, nieco mniej czuly GPS

Pozdr
                              mirek

Komentarz

• grzesio
                                Drive
                                • 2004
                                • 53

Zamieszczone przez Mufon

bezprzewodowa masz na mysli na bluetootha?
                                Rozgaldam sie na takim rozwiazaniem, jedynie co mnie meczy w tym rozwiazaniu bezprzewodowym jest... zasilanie takiego GPS-a, trzeba sie wpinac do instalacji badz do gniazdka zaplaicznki wiec tak naprawde jest przewodowy
                                Ja kojarzę Preteca i jeszcze jeden, którego marki nie pamiętam.
                                Działa via Bluetooth i ma akumulatorek LiIon.
                                Przewodowy może być w domu (bo chyba i tak nie zostawisz w samochodzie) a w autku - kabel zbędny.
                                Sprawdza się toto podobno nawet.
                                Koszt ~700PLN+VAT

Komentarz

• Mufon
                                  Drive
                                  • 2004
                                  • 70

[/quote]

Ja kojarzę Preteca i jeszcze jeden, którego marki nie pamiętam.
                                  Działa via Bluetooth i ma akumulatorek LiIon.
                                  Przewodowy może być w domu (bo chyba i tak nie zostawisz w samochodzie) a w autku - kabel zbędny.
                                  Sprawdza się toto podobno nawet.
                                  Koszt ~700PLN+VAT[/quote]

ok, ladowac moge w domciu, a co jak jade np w trase?problem ladowania niestety pozostaje. Ogolnie bluetooth jest jeszcze "baterizerny" i sklaniam sie ku MIO 168.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Faktycznie problem baterii istnieje w kazdym rozwiazaniu palmtopowym. Przy tym wersja na BT ma ta zalete ze mamy o jeden przewod mniej. A samo zasilania prowadzimy do zapalniczki ktora jest pod podlokietnikiem i tylko kabelek wisi. Ja nie zauwazylem zeby to czemus przeszkadzalo chyba ze ktos jezdzi bardzo energicznie :diabelski_usmiech to wtedy trzeba by nadajnik GPS na rzepa dodeski przyczepic zeby nie latal.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• grzesio
                                      Drive
                                      • 2004
                                      • 53

Zamieszczone przez Maicroft
                                      Faktycznie problem baterii istnieje w kazdym rozwiazaniu palmtopowym. Przy tym wersja na BT ma ta zalete ze mamy o jeden przewod mniej. A samo zasilania prowadzimy do zapalniczki ktora jest pod podlokietnikiem i tylko kabelek wisi. Ja nie zauwazylem zeby to czemus przeszkadzalo chyba ze ktos jezdzi bardzo energicznie :diabelski_usmiech to wtedy trzeba by nadajnik GPS na rzepa dodeski przyczepic zeby nie latal.
                                      Ale te GPS-BT mają czas pracy na akumulatorku 6-8h. Dużą część tras da się na tym oblecieć. A na te naprawdę długie to faktycznie kabelek do zapalniczki.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Faktycznie sam GPS troche trzyma, ale z Palmami jest problem. One wlaczone przy minimalnym wysilku maja trzymac 19godzin przykladowo. A okazuje sie ze gdy caly czas procek w nich mysli nad trasa do tego chodzi BT to 2-3 godziny moze byc problemem.
                                        Wiec w sume trzeba na trasie ladowac palma a od palma do GPS droga niedaleka wiec juz tez mozna podlaczyc. I tak to ten sam kabelek tylko druga koncowka.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• grzesio
                                          Drive
                                          • 2004
                                          • 53

Faktycznie sam GPS troche trzyma, ale z Palmami jest problem. One wlaczone przy minimalnym wysilku maja trzymac 19godzin przykladowo. A okazuje sie ze gdy caly czas procek w nich mysli nad trasa do tego chodzi BT to 2-3 godziny moze byc problemem.
                                          Wiec w sume trzeba na trasie ladowac palma a od palma do GPS droga niedaleka wiec juz tez mozna podlaczyc. I tak to ten sam kabelek tylko druga koncowka.
                                          1. Czasem może być wygodnie jak czujka leży na podszybiu, a palm czy inne urządzenie jednak zupełnie w innym miejscu. Nawet u pasażera z tyłu jak zechce.
                                          2. Podłączenie przez BT jest bardziej uniwersalne. Mogę do PocketPC, mogę pożyczyć koledze do palma a mogę z laptopem (i OziExplorerem!) sprząc.
                                          3. Ja jestem duuużym miłośnikiem gadżetów. I bezprzewodowy GPS bardziej mi się podoba. A nie jest jakoś drastycznie droższy.

Komentarz

• Mufon
                                            Drive
                                            • 2004
                                            • 70

Wlasnie o ten kabelek mi chodzi, gdyby nie on, bylo by super.

Pzdr
                                            mirek

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Zamieszczone przez Mufon

Pzdr
                                              mirek
                                              A jakbys go puscil pod deska i wyprowadzil tylko na podszybie wtedy po kabinie sie nie wala. A zasilanie np z radia, czyli dostaje impuls ze stacyjki i juz laduje. Trcoeh zabawy jest ale juz nie przeszkadza. Wtedy przy podszybiu wystaje 20cm przewodu a nie poltora metra.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Mufon
                                                Drive
                                                • 2004
                                                • 70

Zamieszczone przez Mufon

Pzdr
                                                mirek
                                                A jakbys go puscil pod deska i wyprowadzil tylko na podszybie wtedy po kabinie sie nie wala. A zasilanie np z radia, czyli dostaje impuls ze stacyjki i juz laduje. Trcoeh zabawy jest ale juz nie przeszkadza. Wtedy przy podszybiu wystaje 20cm przewodu a nie poltora metra.
                                                oczywscie masz racje, ale nie chce ingerowac w instalacje, mam ten problem ze chce to zalozyc w 10-15 autach a sa rozne, od octavi przez passaty do ostaniej omegi sztuk kilka.
                                                wiec szukam rozwiazania bezprzewodowego w miare prostego do samodzielnej realizacji bez ingernecji w instalacje elektryczna na ktorej sie nie znami nie zamierzam sie poznac.
                                                Komplet instalacji z holderem ( nie na szybie) kosztuje jakies 1000 zl, a to mocno podraza cala zabawe, IMHO juz nie oplacale przy zakupie PPC z mapa i GPS za jakies 2500-3000 zl.

Pozdr
                                                mirek

Komentarz

Pozwólcie, że dorzucę swoje pięć groszy a'propos navi:

1) mapa polski już jest i działa całkiem nieźle
                                                  2) poza zmieniarką trzeba kupić przejściówkę, która emuluje sygnał z czujników abs i biegu wstecznego, chyba, że chcemy ciąć fabryczne wiązki (koszt ~150zł)
                                                  3) przy zakupie zwrócicie uwagę na wersję(!), starsze nie obsługują ficzersów korkowych ( działających wszędzie ale nie w PL), oraz są problemy z tunerem TV i wejściem AV
                                                  4) mnie powstrzymuje jeden aspekt - złodziejstwo, obawiam się. że długo bym się tą navi nie nacieszył

--
                                                  pozdrawiam,
                                                  grisza

Komentarz

Pracuję...