RNS-510 vs. swing

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • drlysy
    Classic
    • 2010
    • 11

RNS-510 vs. swing

Coke,
    czujnik jest tylko na jednym klocku, kontrolka sie swieci jak jeszcze jest ok 0,5 cm grubości.
    Zamieszczone przez Coke
    mechanik oglądał mi je dzisiaj i powiedzial że jeszcze są w normie
    sprawdź sam tylko ten klocek z czujnikiem, jest szansa że mechanik rzucił okiem na resztę a ta może byc dobra, być może zacisk bierze nierówno lub przetarł się kabelek i styka do masy.
    O!PISSSSS fujjjjjj)
  • ali7
    Ambiente
    • 2008
    • 179

RNS-510 vs. swing

Witam

Ostatnio słuchałem u kumpla jak gra columbus z seryjnymi glosnikami w mincie FL. Powiem szczerze, ze totalna porazka, zero niskich tonów, jak kaseciak w 125p
    Obecnie w elegance FL mam swinga i jest przepaść w dosłownym tego slowa znaczeniu pomiedzy jednym a drugim. U mnie niskie wprawiaja w wibracje wszystkie lusterka i nic nie charczy przy 90% glosnosci. Z czego to wynika, czy głosniki w elegance sa inne niz w mincie, czy moze w elegance teraz wygluszaja drzwi? Pomijam fakt roznicy, ze w elegance jest 8 glosnikow, bo je wylaczalem i nie bylo wiekszej roznicy dla siedzacych z przodu.
    Slyszalem rowniez, ze w RNS-510 jest bardzo dobry wzmacniacz.
    Pytanie jakie mnie nurtuje, to czy columbus nie bedzie grał gorzej niz swing, bo zamierzam zrobic podmiane. Jesli chodzi o ustawienia audio, to w columbusie nie znalazlem opcji loudness. Obawy jeszcze bardziej sie wzmagają po wczesniejszych doswiadczeniach, jak w o2 przed fl zmienialem strema na MFD2. Stream grał wyraznie lepiej.
    Prosze o opinie.

Pozdrawiam
    ali
    @200KM

Komentarz

• _tm_
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 2333
      • Superb III (3V3)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Re: RNS-510 vs. swing

Zamieszczone przez ali7
      Witam

Ostatnio słuchałem u kumpla jak gra columbus z seryjnymi glosnikami w mincie FL. Powiem szczerze, ze totalna porazka, zero niskich tonów, jak kaseciak w 125p
      Obecnie w elegance FL mam swinga i jest przepaść w dosłownym tego slowa znaczeniu pomiedzy jednym a drugim. U mnie niskie wprawiaja w wibracje wszystkie lusterka i nic nie charczy przy 90% glosnosci. Z czego to wynika, czy głosniki w elegance sa inne niz w mincie, czy moze w elegance teraz wygluszaja drzwi? Pomijam fakt roznicy, ze w elegance jest 8 glosnikow, bo je wylaczalem i nie bylo wiekszej roznicy dla siedzacych z przodu.
      Slyszalem rowniez, ze w RNS-510 jest bardzo dobry wzmacniacz.
      Pytanie jakie mnie nurtuje, to czy columbus nie bedzie grał gorzej niz swing, bo zamierzam zrobic podmiane. Jesli chodzi o ustawienia audio, to w columbusie nie znalazlem opcji loudness. Obawy jeszcze bardziej sie wzmagają po wczesniejszych doswiadczeniach, jak w o2 przed fl zmienialem strema na MFD2. Stream grał wyraznie lepiej.
      Prosze o opinie.

Pozdrawiam
      ali
      Ja zmieniałem Swinga na Columbusa i nie zauważyłem/usłyszałem różnicy w jakości dźwięku.
      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
      -------------------------------------------------------------------------
      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Wlasnie zamienialem Streama na Columbusa w Octavii Elegance przed FL i moje wnioski co do zrodel dzwieku narazie sa nastepujace :

- Zdecydowana poprawa dzwieku jesli chodzi o radio. Sklada sie na to lepsza dynamika oraz bardziej czuly tuner wiec stacje sa odbierane bez trzaskow jak sie zdazalo w Stream
        - DVD - tu nie ma oczywiscie porownania ze Streamem ale w Columbusie jest to najlepsze zrodlo dzwieku, dzwiek ktory wtedy generuje jest przestrzenny
        - CD Audio i MP3 - brak wiekszych roznic w jakosci dzwieku i dynamice w stosunku do Streama. Jest natomiast roznica w charakterystyce dzwieku. W Streamie mialem wlaczone podbijanie basow a w Columbusie nie znalazlem tej funkcji. Wydaje sie wiec ze dzwiek jest mniej dynamiczny ( jak na razie slucham na ustawieniach domyslnych ) niz w Streamie ( mniej niskich tonow ) i takie bylo moje 1 odczucie ze w Columbusie jest gorzej. Jednak mysle ze jest to kwestia sluchu i przyzwyczajenia. Columbus gra jednak czysciej i posiada rozne ustawienia ktorych jeszcze do siebie nie dopasowalem, wiec mysle ze bedzie jeszcze lepiej jak zapoznam sie ze wszystkimi ustawieniami.
        - Wez tez pod uwage ze sztuszne podbijanie niskich tonow stosuje sie glownie w sprzecie nizszej klasy gdyz poza poprawa dynamiki niesie to takze znieksztalcenia dzwieku
        - Jezeli chodzi o jakosc glosnikow seryjnych to mysle ze sie zmieniala przez lata, rozni dostawcy i rozne glosniki w zalezonosci od wersji auta. Kolega ma wersje Ambiente i u niego Stream ( ten sam co ja mialem gdyz mu go sprzedalem ) gra duzo gorzej niz u mnie.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• ali7
          Ambiente
          • 2008
          • 179

Zamieszczone przez voltar
          - Jezeli chodzi o jakosc glosnikow seryjnych to mysle ze sie zmieniala przez lata, rozni dostawcy i rozne glosniki w zalezonosci od wersji auta. Kolega ma wersje Ambiente i u niego Stream ( ten sam co ja mialem gdyz mu go sprzedalem ) gra duzo gorzej niz u mnie.
          Ale tutaj różnica w wieku aut wynosi 2 miesiące :lol:
          @200KM

Komentarz

• voltar
            L&K
            • 2009
            • 1107
            • Octavia II (1Z3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez ali7
            Ale tutaj różnica w wieku aut wynosi 2 miesiące :lol:
            Wiec tutaj ma zastosowanie zapewne ten drugi warunek czyli inna wersja wyposazeniowa.

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

ali7, słuchałeś w mint-cie a z definicji to ma byc tanie

Komentarz

• bohen
                L&K
                • 2009
                • 1260
                • Audi
                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

w mincie mogły być tylko 4 głośniki, a w elegance jest już 8. I tu bym upatrywał różnicy w ilości basu we wnętrzu. Ja osobiście odczułem tą różnicę jak słuchałem radia w autach testowych.

Komentarz

• ali7
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 179

Zamieszczone przez bohen
                  w mincie mogły być tylko 4 głośniki, a w elegance jest już 8. I tu bym upatrywał różnicy w ilości basu we wnętrzu. Ja osobiście odczułem tą różnicę jak słuchałem radia w autach testowych.
                  Pisałem, ze przy wylaczonym tyle nie bylo slyszalnych roznic.
                  @200KM

Komentarz

• bzyq_74
                    RS
                    • 2008
                    • 3467
                    • Volkswagen
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

U mnie w Elegansie po wymianie na Columbusa dźwięk taki sam :szeroki_usmiech , może rzeczywiście te 4 głośniki nie dają rady. :roll:
                    MARCIN
                    Mój szkodnik

Komentarz

• voltar
                      L&K
                      • 2009
                      • 1107
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
                      U mnie w Elegansie po wymianie na Columbusa dźwięk taki sam :szeroki_usmiech , może rzeczywiście te 4 głośniki nie dają rady. :roll:

Przy kazdym zrodle dzwieku masz taki sam ?
                      Tak jak napisalem najbardziej zblozony jest w przypadku CD Audio i MP3 ale zblizony to nie znaczy ten sam. Moze po prostu tego nie slyszysz ? To czesto kwesta indywidualna

[ Dodano: Pią 12 Mar, 10 12:42 ]
                      Zamieszczone przez bohen
                      Pozwole sie nie zgodzic. U siebie porownywalem 8 tych samych glosnikow na Streamie i na Columbusie wiec mniejsza ilosc basow nie jest zwiazana z iloscia glosnikow.
                      Jest to spowodowane brakiem podnicia basow w Columbusie i inna charakterystyka dzwiekowa urzadzenia. Postarajcie sie pobawic ustawieniami Columbusa, a druga sprawa to sluch musi miec czas by sie przyzwyczaic.

Komentarz

• gieu
                        Rider
                        • 2009
                        • 607
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Voltar w Columbusie jest opcja podbicia basów (loudness - jeżeli o to Ci chodzi). Dostępna jest jednak tylko z poziomu ukrytego menu (trzymasz przycisk Setup kilkanaście sekund: najpierw wchodzi w zwykłe ustawienia, po chwili pojawiają się ustawienia am/fm, a po kilku kolejnych sekundach uruchamia się owe ukryte manu).
                        Żeby mieć do tego dostęp trzeba wcześniej jedną opcję Vagiem ustawić.
                        Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Pewności nie mam, ale na 90 % mogę powiedzieć, że w tych radiach są montowane takie same wzmaki, więc nie będzie pomiędzy nimi w jakości dźwięku żadnej różnicy (w każdym przypadku będzie kupa).

Komentarz

• voltar
                            L&K
                            • 2009
                            • 1107
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez gieu
                            Voltar w Columbusie jest opcja podbicia basów (loudness - jeżeli o to Ci chodzi). Dostępna jest jednak tylko z poziomu ukrytego menu (trzymasz przycisk Setup kilkanaście sekund: najpierw wchodzi w zwykłe ustawienia, po chwili pojawiają się ustawienia am/fm, a po kilku kolejnych sekundach uruchamia się owe ukryte manu).

gieu : Dzieki za info - juz biegne sprawdzic czy to mam ...

[ Dodano: Pią 12 Mar, 10 19:34 ]
                            Zamieszczone przez loyd
                            Pewności nie mam, ale na 90 % mogę powiedzieć, że w tych radiach są montowane takie same wzmaki, więc nie będzie pomiędzy nimi w jakości dźwięku żadnej różnicy (w każdym przypadku będzie kupa).

loyd: : Dlaczego miałyby być takie same wzmacniacze ? Przeciez to 2 rozne radia 2 roznych producentów : Continental i Visteon.

Komentarz

• loyd
                              RS
                              • 2010
                              • 2342

voltar, jeżeli producenci różni to wzmaki też różne, sądziłem, że to jeden producent. Ale tak czy inaczej gra to jak

Komentarz

• voltar
                                L&K
                                • 2009
                                • 1107
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez loyd
                                voltar, jeżeli producenci różni to wzmaki też różne, sądziłem, że to jeden producent. Ale tak czy inaczej gra to jak
                                Ja tam jestem zadowolony a dopiero sie wgryzam w ten sprzęt.
                                Producentem RNSa był Siemens VDO A. ale fabryke w Czechach wykupił Continental A.

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

Kiedyś kupiłem auto z firmowym radiem, a potem włożyłem alpine z 16 bitowym przetwornikiem, xetek wzmak, głośniki hertz i dopiero zobaczyłem jak może brzmieć audio w samochdozie.

A sprzęt który włożyłem to naprawdę niższa półka klasy średniej.

Teraz czekam na odbiór O2 ze swingiem (+ 8 głośników) i wiem, że będzie grało jak kupa. Ale cóż, człowiek się starzeje, zakłada rodzinę i bagażnik jest potrzebny do innych celów niż przestrzeń na "elektrownię" :evil:.

Komentarz

• voltar
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1107
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez loyd
                                    Loyd : : Jeszcze jedno ... Ja mowilem o producentach Stream i Columbus . Jezeli chodzi o Swinga to nie wiem kto to robi.

Komentarz

• Ostlander
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 163

Swinga produkuje Blaupunkt.
                                      Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• ali7
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 179

Zamieszczone przez loyd
                                        Teraz czekam na odbiór O2 ze swingiem (+ 8 głośników) i wiem, że będzie grało jak kupa. Ale cóż, człowiek się starzeje, zakłada rodzinę i bagażnik jest potrzebny do innych celów niż przestrzeń na "elektrownię" :evil:.
                                        Możesz się miło zdziwić co do tej kupy, kupe to wlasnie slyszalem w mincie + columbus. Ale prawda jest taka, ze super audio to to nie jest :evil:
                                        @200KM

Komentarz

• voltar
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1107
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez ali7
                                          Zamieszczone przez loyd
                                          Możesz się miło zdziwić co do tej kupy, kupe to wlasnie slyszalem w mincie + columbus. Ale prawda jest taka, ze super audio to to nie jest :evil:

To pewnie byl jakis Columbus z Allegro na czesciach sprzed 3 lat ...

Komentarz

• fan
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 760

Ja mam SWINGA + 8 GLOSNIKOW oryginalnie zamontowanych i uwazam,ze gra wystarczajaco dobrze jak na samochod.Za taka cene jest ok,a jak ktos jest audiofilem i chce sluchac muzyki to niech kupi sobie porzadny sprzet audio do domu.W samochodzie nigdy nie uzyskasz takiego efektu co w zwyklym pomieszczeniu,nawet jaki kupisz sprzecik za gruba kase.p.s.Mysle,ze projektanci skody nie po to wymyslili tak duze bagazniki,zeby pakowac tam tuby i wzmacniacze i smigac autem z otwartymi szybami przy walacej muzyce :lol:
                                            Respect All,Fear No One!

Komentarz

• voltar
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1107
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez gieu

Sprawdzalem i niestety tylko menu FM/AM po parunastu sekundach , ale potem ukryte menu juz sie nie uruchamia .

Komentarz

• jago7270
                                                Elegance
                                                • 2008
                                                • 815

niestety tylko menu FM/AM
                                                bo tylko wtedy jest reszta jak ustawisz przez vag lub vcds
                                                Jacek

Komentarz

• voltar
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1107
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez jago7270
                                                  niestety tylko menu FM/AM
                                                  bo tylko wtedy jest reszta jak ustawisz przez vag lub vcds
                                                  Dowiadywalem sie o ten loudness i ta funkcja jest juz fabrycznie wlaczona.

Komentarz

Pracuję...