Witam
Ja mam zamontowane w swojej OII FL Chiński kombajn MT-6501 firmy Maisun.
Te same radia robią firmy Waywell i Witson. Np Waywell oferuje sprzdaz bezpośrednią z płatnością Paypal - z transportem do Polski to około 400-430 USD (do tego cło +VAT)
Ja kupowałem na ebayu od pośrednika z UK (miał akrat promocję przed Świetami) np tu:link
Wolałem tak kupować, bo nie ma problemów z cłem Vatem itp - paczka z UK nie jest kontrolowana, nie podlega procedurze celnej. Poza tym pośrednik oferuje gwarancję i serwis - nie są to puste słowa - mi wysiadł panel dotykowy i dosłał mi nowy na wymianę.
Mam model Mk4 z wyjściem USB z tyłu (kolejne modele różnią się trochę wyposażeniem)
Podłączenie do autka - Plug&Play - sę odpowiednie przejściówki.
Działa z magistralą CAN w OIIFL (ale nie do końca)- tzn radio włącza się po przekręceniu kluczyka, podświetlenie włącza się w momencie włączenia świateł. Jeden feler - dołożyłem kierownicę multifunkcyjną i nie działają mi wszystkie przyciski. Chińczyki pracują nad tym i już podobno jest gotowy moduł CAN w 100% kompatybuilny z OIIFL i Golf 6 (włączając to współprace z Maxi Dot-em). Sprzedawca obiecał mi ten moduł na podmianę.
Krótka opinia (moja subiektywna)
- jakość dźwięku - średnia - gra na poziomie radia marketowego za 300 PLN (ale ja nie jestem audiofilem, radio w samochodzie jest mi potrzebne do umilania podróży)
- BT działa bez problemu, niektórzy twierdzą, że mikrofon jest kiepski - ale robiłem połączenia testowe i twierdzę że jakość jest OK. W nowszych wersjach jest dodatkowe wyjście na podłączenia zewnętrznego mikrofonu (ja tego niestety nie mam). Mozna importować książkę tel i wybierać numer z ekranu. Działa odbieranie rozmów z kierownicy.
- radio - podłączyłem zasilanie wzmacniacza antenowego i jest OK - jedyna wada- zbyt czułe AF - szukanie alternatywnych częstotliwości stacji - wyłączyłem to
- DVD - czyta wszystko - DVD, divx, xvid.... z napisami. Mozna oglądać podczas jazdy (dobre dla dziecka)
- kamera cofania - nie mam, ale z opisu wynika, że jest uruchamiana automatycznie przez CAN
- zmieniarka CD - sterowana z ekranu (nie mam, nie sprawdzałem)
- wejścia AUX-in - nie sprawdzałem
- I-pod - nie mam, nie sprawdzałem
- SD card - u mnie działa tylko do 2GB -ale nowsze wersje są do 32GB
- TV - mam DVBT - ale nie podłączyłem anteny - nie korzystam
- GPS - działa na WIN CE (ja mam 5.0) - mozna uruchomić wiekszość map - ja mam Automapa 6.2. Działa bezproblemowo - mozna miksować audio - mapa gada w tle np radia lub mapa wyłacza dźwięk radia i dopiero gada. Mozna odblokowć win CE i wtedy mamy mały komputr w autku - mozna podłączyć do portu USB klawiaturę.
Ogólnie fajny gadżecik - ładnie wygląda, sporo funkcji. Kupiem, bo miałem dosyć przylepiania nawigacji na szybę, zestaw głośnomówiący też się przydaje. Radio - miałem niefirmowe, które grało i tak kiepsko a w ramce wyglądało nieciekawie.
Mam identyczny model, nie chce psuć Ci nastroju, ale .... polecam sprawdzenie czy radio nie pobiera Ci na postoju zbyt dużego prądu ~250mA!!. Jeśli codziennie jeździsz autem, mogłeś tego nie zauważyć. Mnie zimą (3,5 doby nie korzystałem z auta w trakcie mrozów) okazało się, że radio totalnie rozładowało mi akumualtor. Poza tym, w pełni zgadzam się z Twoją opinią tego urządzenia, jakość dźwięku średnia, ale da się przeżyć. Funkcjonalność, dla mnie wyższa niż Columbusa, ja jednak muszę odłączyć radio od CANa, i podłączyć je elektrycznie tak, aby CAN nie wiedział, że ma radio. Dodam, że u mnie CAN Gateway i tak łapie błędy związane z brakiem komunikacji, z radiem
Witam. I ja mam coś takiego w swojej Octavce i jestem zadowolony. Montowałem w Krakowie w AUTODIO łącznie z kamerką cofania 2200 z montażem. Jest również tuner TV i antena klejona na przednią szybę. Ogólnie jestem zadowolony. Nie będe się dużo rozpisywał na temat tego kombajnu, ponieważ prawie wszystko powiedzieli rezon i kowaltom 99.
[ Dodano: Sro 31 Mar, 10 10:23 ]
A tak wygląda w nocy
Mam identyczny model, nie chce psuć Ci nastroju, ale .... polecam sprawdzenie czy radio nie pobiera Ci na postoju zbyt dużego prądu ~250mA!!. Jeśli codziennie jeździsz autem, mogłeś tego nie zauważyć. Mnie zimą (3,5 doby nie korzystałem z auta w trakcie mrozów) okazało się, że radio totalnie rozładowało mi akumualtor.
Faktycznie te radyjka miały ten problem - na forum Golfa5 link jest opisana cała historia zmian (chińczyki uczą się na błędach)
U mnie nie zaobserwowałem takiego zjawiska - mam model z Grudnia 2009 z portem USB z tyłu (na kabelku) i wg chińczyków poprawione zasilanie.
Działa z magistralą CAN w OIIFL (ale nie do końca)- tzn radio włącza się po przekręceniu kluczyka, podświetlenie włącza się w momencie włączenia świateł. Jeden feler - dołożyłem kierownicę multifunkcyjną i nie działają mi wszystkie przyciski. Chińczyki pracują nad tym i już podobno jest gotowy moduł CAN w 100% kompatybuilny z OIIFL i Golf 6 (włączając to współprace z Maxi Dot-em). Sprzedawca obiecał mi ten moduł na podmianę.
U mnie jest podobnie: nie włącza się przy wyłączonym zapłonie i nie da się płynnie regulować natężenia podświetlenia. Reszta łącznie z klawiszami z kierownicy chodzi bez najmniejszego problemu. Zresztą do ww niedogodności można się przyzwyczaić. Poza tym znalazłem firmę pod Wrocławiem, która wykonuje tłumacza do CANA. Być może kiedyś tam podjadę. Z tego co się orientowałem koszt ok 400 zł. To są namiary www.martos.com.pl
Robgold, Bć może i by się dało. Próbowałem szukać w różnych miejscach, łącznie z serwisem Skody, ale nigdzie nie mogli sobie dać rady. Pod Wrockiem robili coś podobnego w Fabii 2 i w swoim firmowym Golfie 5.
Odpowiedź warsztatu cyt:
Wykonywaliśmy taki tłumacz do Fabii.
Pozwalał na pracę radia w pozycji I oraz II oraz pozwalał na włączenie radia bez kluczyka - dodatkowym włacznikiem.
Do Octavii potrzebna będzie modyfikacji programu - sygnały CAN są inne niż w Fabii.
Jeśli chodzi o podświtetlenie - w Fabii nie było płynnej regulacji, więc nie próbowaliśmy tej funkcji.
Ponieważ magistrala w Pańskiej Octavi jest w 99% identyczna jak w naszym Golfie V, może Pan wysłać do nas radio parę dni wcześniej - dopiszemy i potestujemy program, a potem umówimy sie na miejscu na przetestowanie (maks 3 godziny).
Koszt urządzenia - 400zł
Mam identyczny model, nie chce psuć Ci nastroju, ale .... polecam sprawdzenie czy radio nie pobiera Ci na postoju zbyt dużego prądu ~250mA!!. Jeśli codziennie jeździsz autem, mogłeś tego nie zauważyć. Mnie zimą (3,5 doby nie korzystałem z auta w trakcie mrozów) okazało się, że radio totalnie rozładowało mi akumualtor. Poza tym, w pełni zgadzam się z Twoją opinią tego urządzenia, jakość dźwięku średnia, ale da się przeżyć. Funkcjonalność, dla mnie wyższa niż Columbusa, ja jednak muszę odłączyć radio od CANa, i podłączyć je elektrycznie tak, aby CAN nie wiedział, że ma radio. Dodam, że u mnie CAN Gateway i tak łapie błędy związane z brakiem komunikacji, z radiem
Jak ASO podchodzi do tego typu urządzeń i do ewentualnej utraty gwarancji na elektrykę/akumulator ?
Czy przy chińczykach trzeba zamawiac ramke taką jak do Columbusa ?
Niewiecie czy Columbus też potrafi miksować głos radia i nawigacji ?
Andys napisał/a:
Jak ASO podchodzi do tego typu urządzeń i do ewentualnej utraty gwarancji na elektrykę/akumulator ?
Czy przy chińczykach trzeba zamawiac ramke taką jak do Columbusa ?
Niewiecie czy Columbus też potrafi miksować głos radia i nawigacji ?
Przepraszam za to co powiem, ale mam gdzieś jak ASO do tego podchodzi, gdyż umówiłem się z nimi na montaż tego radia. Przyjechałem, Panowie zdziwili się, że nieoryginalne i że oni nie wiedzą czy im się uda i ile to będzie trwało. Więc jak usłyszałem, że może im to zająć cały dzień i zrobią to na moją odpowiedzialność, zabrałem radio i zamontowałem sam - na swoją odpowiedzialność :szeroki_usmiech
Ramka pasuje od Columbusa.
Lm4323, Witam serdecznie.Mam pytanko, czy dużo czasu to zajmuje? Może jeździsz po Polsce i mógłbyś pomóc kolegom, którzy nie wiedzą jak to zrobić? Oczywiście nie za frico.
No i mam zagwozdke. Znalazłem goscia w UK co handluje tym sprzetem dzieki temu mozna brać bez konieczności płacenia cła :diabelski_usmiech . Znalazłem też wersje do o1 http://cgi.ebay.pl/2-Din-Car-DVD-GPS...item3a5897b24a która jest bardzo atrakcyjna cenowo ale nie wiem jak w praktyce sie sprawuje. moze ma ktoś chinczyka w O1 i mógłby sie podzielić wrażeniami :?:
czmielek, wejdź sobie na link z chińczykiem. Co prawda zapłacisz opłąty celne (ok. 200zł) ale chyba lepiej mieć coś sprawdzonego, niż samemu badać czy jest coś warte. Ja i kilkanaście osób z Outlanderami mamy zamontowane i tylko jedna ma problemy z softem - nie chodzi AutoMapa, ale iGo chodzi mu bez problemów. Ja używam AM 6.2 jest OK. Ja ściągałem sobie od razu kamerę za 20USD.
Witam ponownie w tym poście. Może ktoś podpowie co się mogło stać w MT-6501 Maisun.
Otóż od pewnego czasu AutoMapa nie funkcjonuje w pełni, tzn pokazuje trasę i jej postęp, lecz niestety brak komunikatów głosowych. Po prostu zamilkła. Wcześniej na panelu można było osobno regulować siłę głosu radia i NAVI, a teraz jak jest włączona mapa to nie podgłaśnia się iformacja z NAVI tylko wzrasta głos radia. Czym może to być spowodowane?
[ Dodano: Sob 01 Maj, 10 11:48 ]
Koledzy naprawiło się. Zresetowałem radyjko i wszystko wróciło do normy.
Hej
Nie wiecie gdzie można tego rodzaju sprzęt kupić w jakimś e-sklepie w EU ?
Nie wiem czy ufać ebay-owi ... W koncu to prawie 2 klocki
Tomek
Wybieraj dostawce na ebay-u z opcją płatności paypal. Masz 100% ochronę.
Podałem w poprzednich postach dostawcę z UK od którego kupowałem sprzęt. Płaciłem Paypal - nie było żadnych problemów.
A czytałeś watek na forum Mitsu? Po co ściągać przez pośrednika jak można prosto od producenta? Z tego co czytałem to jest możliwość obejścia pełnego cła, jest opłata dla urzędu celnego ale o wiele mniej od pełnego cła. Zresztą popytaj tych co zamawiali. Ja ostatnio kupiłem na Al....o za całkiem dobrą cenę.
kowaltom99, dzieki
Jeszcze jedno pytanie - czy macie tuner DVB-T ? czy bedzie działać z naszym DVB-T (MPEG4 AVC) ?
Mój ma DVB-T ale tylko MPEG2 - dlatego nie zamontowałem anteny i nie odpalam TV.
[ Dodano: Sob 22 Maj, 10 00:04 ]
Zamieszczone przez Marcos75
A czytałeś watek na forum Mitsu? Po co ściągać przez pośrednika jak można prosto od producenta? Z tego co czytałem to jest możliwość obejścia pełnego cła, jest opłata dla urzędu celnego ale o wiele mniej od pełnego cła. Zresztą popytaj tych co zamawiali. Ja ostatnio kupiłem na Al....o za całkiem dobrą cenę.
Obejście cła i VAT - To zalezy od kuriera (np TNT jest strasznie "służbiaste" pod tym wzgledem - zgłaszaja wszystko na cło). Teraz urzędy celne nastawione sa na kontrolę paczek spoza Unii (szczególnie z USA, Chin i Hong Kongu) Nawet jak dostawca napisze, że to GIFT za kwote 50USD - to Urzad Celny może zarządać potwierdzenia przelewu lub płatności Paypal. I wtedy naliczają cło i VAT od zapłaconej kwoty a nie od faktury.
Mi ostatnio oclili częśc zamienną, która Taiwańcy wysłali za free jako uznaną reklamacje. Nie pomogły tłumaczenia i oświadczenia - na fakturze wartość celna była 20USD i przesyłka jako "Sample".
Generalnie wszystko zależy jak firma kurierska podejdzie do sprawy no i oczywiści zalezy bardzo duzo od celnika - czy pusci jako Gift czy nie.
Mi się udało kupić w UK w takiej cenie, jakbym kupował od chińczyka z cłem i vatem, w Grudniu wyszło mi to ok 1300PLN (ale dodatkowo funt stał nisko, teraz będzie znacznie drożej)
Czy to kolejny ten sam chińczyk sprzedawany pod inną marką ?
Kusi mnie: cena, zintegrowany zestaw bluetooth, obsługa divx i dual zone za ceną poniżej 3 tys z VAT....i podobno z gwarancją
Pytanię jak z jakością i deklarowaną obsługą CAN ?
Pytanie odnośnie CAN'a zadaj sprzedającemu. WIdziałem kilka "chińczyków" nieznacznie się od siebie różniących. Ja mam w Outlanderze zamontowanego chińczyka i jeśli nie będę musiał to na pewno nie wrócę do ori Mitsubishi Rockford Fosgate ze zmieniarką. Navi AutoMapa chodzi znacznie lepiej niż Nokia 500. Bluetooth to też baaaardzo przyjemne urządzenie. Z Outlanderowym CAN-em współpracuje bez problemów, ale w porównaniu do Octy to jest prymityw (np. brak wykrywania przepalonych żarówek)
Cena troszeczkę zaporowa. Za tyle dostaniesz Columubsa u Grygiego. Oczywiście funkcje inne ale sprzęt lepszy. Jakbyś kupił tego Chinola poniżej 2K to jest ok - sam go mam ale tyle bym nie dał. Podobno działa przez can i wszystkie funkcje z kiery działają jeśli takową posiadasz. Ja nie mam takiej kierownicy także nie mogę się wypowiedzieć.
Komentarz