Na początek lista posiadanego sprzętu Alpina CDA 9830 dwa wzmacniacze 2 i 4 kanałowy.
Jak z tego sterować każdy głośnik oddzielnie. 4 kanałowy posiada tylko filtr HP i LP oczywiście płynnie. I tu rodzi się dylemat czy dokupić zwrotnice elektroniczną czy zamienić wzmacniacz 4 kanałowy na taki z aktywną zwrotnicę. Czy podłączyć każdy głośnik przez wzmacniacz na osobne wyjście z radia , czy opóżnienia czasowe w tym przypadku coś dadzą ? Wzmacniaze to carpower wanted 2/300 i 4/320 głośniki z przodu zostają , może coś poradzicie w doborze subwofer? Muzyka , niech gitara gra jak gitara , poważnie , koncert Dire Strise ma dawać wrażenie byća tam a gwizd tłumu ma być słyszalny jako pojedyńcze jednostki. To chyba tyle. Bardzo proszę Nexusa i Herdiego też o radę.
Głośniki kicx pd i jedwabny gwizdek , teraz kondensator i zwrotnica dls na midwofer. Montaż pierścień z MDF i stalowy pierścień pod głośnik. Gwizdek standardowe miejsce . Samochód octavia combi.
Jak z tego sterować każdy głośnik oddzielnie. 4 kanałowy posiada tylko filtr HP i LP oczywiście płynnie. I tu rodzi się dylemat czy dokupić zwrotnice elektroniczną czy zamienić wzmacniacz 4 kanałowy na taki z aktywną zwrotnicę. Czy podłączyć każdy głośnik przez wzmacniacz na osobne wyjście z radia , czy opóżnienia czasowe w tym przypadku coś dadzą ?
w zależności od tego czy wykorzystujesz wbudowaną zwrotnicę odtwarzacza CD lub wzmacniacza podłączasz każdy głośnik pod osobny kanał wzmacniacza bezpośrednio
lub przez zwrotnicę pasywną (gdy nie korzystasz ze zwrotnic wbudowanych we wzmak lub odtwarzacz)
Zamieszczone przez piotr
Wzmacniaze to carpower wanted 2/300 i 4/320 głośniki z przodu zostają , może coś poradzicie w doborze subwofer? Muzyka , niech gitara gra jak gitara , poważnie , koncert Dire Strise ma dawać wrażenie byća tam a gwizd tłumu ma być słyszalny jako pojedyńcze jednostki.
sub - 8" lub 10" w obudowie zamknietej,
nic wiekszego - ponieważ ma to zagrać szybko i czysto, bez mulącego zejścia
napisz jeszcze jaką kwote przeznaczasz na tego suba
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Ok znam teorie , pytanie moje jest następujące w jaki sposób sterować gwizdkiem ? jak zrealizować podział pasma na midwofer? Sub na pewno 10" kwota ok 1 tys zł. CD ma tylko filtr HP i LP . Ja nie chcę aby w dzwiach grało mi całe pasmo , ma grać bez góry, z dołem sobie potrafie poradzić . Już teraz potrafię pobawić się sceną , instrumenty są na wysokości deski , muzycy grają oddzielnie , tłum z koncertu nie jest masą , gwizdy dochodzą z różnych miejsc . Rozmieszczenie muzyków to cała deska a nie głośniki , określenie jakie słyszałem od znajomych to gra ci cały przód a dzwięk nie wychodzi z głośników tylko z kratek wentylacyjnych. Sub jaki mam to lighting audio 10" i słychać go z przodu. Potrafię się bawić korekcją czasu. Ale co można zrobić aby byłojeszcze lepiej?
Ok znam teorie , pytanie moje jest następujące w jaki sposób sterować gwizdkiem ? jak zrealizować podział pasma na midwofer? CD ma tylko filtr HP i LP . Ja nie chcę aby w dzwiach grało mi całe pasmo , ma grać bez góry, z dołem sobie potrafie poradzić .
do tego celu służą zwrotnice pasywne :diabelski_usmiech
najprostsze czyli cewka dla woofera i kondesator dla tweetera ograniczają odpowiednio górę i dół pasma dla tych przetworników (jest to mocny skrót :diabelski_usmiech )
otrzymujemy w ten sposób filtry, odpowiednio dolno- i górnoprzepustowy
rozbudowa tych filtrów o dalsze elementy LC prowadzi do "ostrzejszego" cięcia głośników
polecam lektórke FAQ k
co do suba to z tańszych rozwiązań polecam głosniki PolkAudio db104, ewentualnie Polk MOMO 1004 w zamknietej obudowie
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
:lol: i otrzymujemy filtry .... rzedu ,o stromości 6dB,12dB,18dB,24dB gdzie w ideale 18dB na sub , 6dB górno lub 12dB dolno wofer , tweeter 12dB a jak dodam rezystor to będę mógł wyciszyć tweeter lub będę miał .... Ale mi nie oto chodzi poważnie pytam się o fizyczne realizację . Dokupować zwrotnice aktywną czy zasilać kazdy głośnik przez " zwrotnice" tzn przez elementy RLC.
OK , to zaczynamy etapy
I każdy głośnik oddzielnie za wzmacniaczem słynne elementy LC chyba obędzie się bez R mam nadzieję( koszt przewody do tweetera 1 lub1,5mm2)
II zwrotnica elektroniczna przed wzmacniaczem za żadnych elementów ( zobaczymy ile i czy przeżyją tweetery i jak to bedzie grało , koszt ok 200zł zwrotnica )
III może się zdarzyć powrót do stanu pierwotnego pasywnie
IV wyrzucenie wszystkiego z samochodu nowe wzmacniacze i głośniki zostanie tylko jednostka sterująca( koszt kilka tyś ).
No i nie jestem mądrzejszy czyli jak się nie przewrócisz lub na własnej skórze.
[ Dodano: Sro 08 Lut, 06 15:22 ]
No i może jeszcze w I etapie podłącze tweeteri i midbasy osobnymi interkonektorami , zobaczymy co da zabawa korekcją czasu?
Komentarz