Posiadam Octavię która przyjechała z fabryki bez radia (tylko zaślepka + szufladka w miejscu radia) i mam taki problem - kupiłem używane Bolero wymontowane z nowego Superba - jednak okazało się, że to Bolero ma zupełnie inny kształt niż w Octavii.
Radio jest sporo węższe i po montażu są szpary po bokach między radiem a ramką.
Pytanie jest następujące - co trzeba dokupić/zmodyfikować żeby radio pasowało?
Byłem w ASO i stwierdzili, że ramka na konsolę środkową (z Climatikiem - półautomat) jest jedna i powinna pasować do Bolero i nie ma co zmieniać. Podobno trzeba zmienić cały przód radia z Superba i będzie ok - ale jak patrzę na fotki to coś mi to nie pasuje niestety
Miał ktoś taką sytuację? A może jednak istnieje jakaś ramka lub sama tylko "przejściówka" między radiem o dziwnym kształcie a standardową ramką Octavii?
Te radia mają zupełnie rożny kształt i Bolero z Superba ukrywa w sobie jeszcze dodatkowo lampkę od poduszki powietrznej. Moim zdaniem nie da się go rozsądnie zamontować do OII.
Kolega shado nie ma racji. Problem z lampką od airbaga występuje tylko w Swingu. A Bolero od Superba ma taki kształt jak Columbus i będzie pasował do OII. Potrzebna jest tylko odpowiednia ramka (taka jak do Columbusa).
Może to i racja.
Jeśli radio ma taki kształt jak na tym zdjęciu co podałeś to rzeczywiście kształt jest taki sam jak Columbusa. Ja pamiętam, że widziałem radio Bolera (byłem przekonany, że to z Superba), które miało już kontrolkę w sobie. W związku z tym, rzeczywiście mogę nie mieć racji.
W ASO powiedzieli, że nie sprzedają ramek do Columbusa osobno tylko w zestawie z navi Prawdę mówiac z jednej strony - wyśmiałem ich... ale z drugiej cholera mogę mieć kłopot.
Prośba do posiadających dostęp do ETKI - dało by radę sprawdzić kod tej części?
martinex nie wiem jaką masz wersję wyposażenia, ale jeśli chodzi o numery ramki to:
MINT - 1Z0 858 069 CB 1AR
AMBIENTE - 1Z0 858 069 BH 2AU lub 1Z0 858 069 AB BE9
Jeśli masz Ambiente to musisz sprawdzić jaki masz numer na obecnej ramce i porównać trzy ostatnie znaki z tymi co podałem wyżej (muszą być takie same) i wtedy będziesz wiedział czy trzeba ci ramkę z końcówką BH czy AB.
Chyba że ktoś z kolegów wie jaki kolor ma ramka w Ambiente...?
Komentarz