Amundsen czy Columbus do O2FL pomocy, pilne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cliford
    Classic
    • 2010
    • 3

heyah alacz

zakupiłem u Kolegi olej i bardzo podobał i się sposób przeprowadzenia "operacji" jeden e-mail i po 2 dniach paczka w domu

polecam
  • olsze
    Drive
    • 2009
    • 58

Kupuję wreszcie Octavię Combi i teraz pytanie jak w temacie, co jest lepsze, jest w niej zamontowany Amundsen + sound system :lol: + zmieniarka 6 płyt , ale salon proponuje mi za dopłatą 3000zł Columbusa :twisted: Doradźcie czy jest sens, dokupywać columbusa i czy różni się czymś więcej niż możliwość odtwarzania filmów i dysk :?: czy jest jakaś różnica w jakości dźwięku w tych dwóch odbiornikach :diabelski_usmiech
    Proszę o szybką odpowiedź bo do jutra do 14.00 muszę dać odpowiedź i albo wyjeżdżam z salonu w tym tygodniu z Amundsenem albo z Columbusem :roll:
    Jest Peugeot 407SW 2.0HDI 140KM
    W rodzinie-Octavia I 1.6 102KM+lpg

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

Weź Amundsena, za 3000 kupisz spokojnie u Grygiego Columbusa a Amundsena sprzedasz i bedziesz jeszcze do przodu. Lepiej zapytać czy zejdą tyle z ceny ile kosztuje Amundsen jakbyś nie chciał od nich radia... :lol: :diabelski_usmiech
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• olsze
        Drive
        • 2009
        • 58

Zamieszczone przez Enriquez
        Weź Amundsena, za 3000 kupisz spokojnie u Grygiego Columbusa a Amundsena sprzedasz i bedziesz jeszcze do przodu. Lepiej zapytać czy zejdą tyle z ceny ile kosztuje Amundsen jakbyś nie chciał od nich radia... :lol: :diabelski_usmiech
        Nie zejdą teraz mam wogole mieć zamontowanego swinga Bo miał być Amundsen, jest zamontowany Columbus i teraz mają zdjąć Columbusa, założyć Swinga i zamówić Amundsena i jak przyjdzie to mi go zamontują :shock: Ale nie uśmiecha mi się jeździć ze Swingiem jak płacę za Amundsena :evil: Powiem żeby zostawili do wymiany Columbusa moze się zgodzą :lol:

[ Dodano: Wto 25 Maj, 10 23:00 ]
        Enriquez dzięki za odpowiedź, punkcik dodany

Komentarz

• wk007
          Classic
          • 2010
          • 5

Witam "olsze".
          Juz teraz gratuluje wyboru -Skody Octavii... i wiele frajdy podczas jazdy. Mam nadzieje, ze Twoj wybor multimedialny rowniez byl (bedzie) trafny. Na Twoje pytanie: Columbus czy Amundsen:
          - po pierwsze: musisz byc swiadom, iz przy zakupie setu "Columbus" mapy, ktore sa tam wtlaczane nie beda co roku gratisowo update'owane. W czasach bezustannej budowy drog i autostrad - mapy sa dzisiaj "odswiezane" przynajmniej raz w roku... a to oznacza, iz nagle podczas jazdy na obcym terenie Twoja nawigacja traci na aktualnosci. Mapy kosztuja - i to slono kosztuja.
          - po drugie: jezeli jestes samochodowym "Marco Polo" i objezdzasz nieustannie Europe wzdluz i wszerz - to wybor "Columbus'a" uwazalbym za wlasciwy.... pod warunkiem aktualizacji map.
          - po trzecie: jezeli nie jestes "freak'iem" medialnym, ogladajacym podczas jazdy filmy DVD z Hollywood and Co - to wydatek ca. 3000 zlotych bylby dla mnie osobiscie nonsensem. Jak juz wspomnial "Enriquez"- za oszczedzone pieniadze przemyslalbym inny gadzet ze stajni Skoda.
          - po czwarte: roznice wielkosci display'ow obydwu systemu przemawiaja co prawda za wersja "Columbus" - ale wierz mi - rowniez przy rozmiarach "Amundsena" trafisz bez problemow do celu.
          - i "last not least" - mapy do Amundsena sa juz coraz bardziej popularne (Web... :lol: ). W przeciwienstwie do map Columbus'a sa (i beda) duzo latwiej dostepne.

Zycze Ci udanego wyboru. :

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

olsze, a u kogo dostałes tak oferte jaki dealer

Komentarz

• aniam111
              Rider
              • 2009
              • 436

Trochę to dziwne. Kupujesz nowe auto czy już stojące na placu???
              Bo nowe przyjeżdża już w pełni skonfigurowane z fabryki i niczego się potem nie dokłada. Chyba ze wynegocjowane gratisy lub niefabryczne rzeczy.
              Sound System chyba nie jest taki prosty w montażu bo już we wcześniejszych wątkach koledzy pisali o swoich przejściach z ASO i SS. Więc tym bardziej bałabym się grzebania. Jak już się zdecydujesz na czekanie i późniejszą podmiankę to wymagaj podania konkretnej daty na piśmie żeby się nie okazało że będziesz czekał nie wiadomo ile.
              AniaM
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
              O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• olsze
                Drive
                • 2009
                • 58

Zamieszczone przez djczas
                olsze, a u kogo dostałes tak oferte jaki dealer
                Auto Wimar Jerozolimskie :wink:
                Zamieszczone przez aniam111
                Trochę to dziwne. Kupujesz nowe auto czy już stojące na placu???
                Stojące na placu :lol: Ma już Fabryczny Sound System + zmieniarke, w ofercie był Amundsen a jest Columbus ale chyba zostanę przy tym Columbusie zeszli trochę z ceny więc biorę z Columbusem :twisted: dzięki za odpowiedź.

Komentarz

• arekban
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 208

Polecam szczerze Amundsen-a !
                  Mam od kilku dni i naprawde super sprzęt który można kupic lekko używany za niewielkie pieniądze.

Co z tego że ma wyświetlacz tylko 5 cali. Mapy i nawigacja działa wyśmienicie, ładnie integruje się z MAXIDOT , climatronic i czujnikami cofania.
                  Ostatnie mapy Polski bardzo dokładne, wiele punktów POI.
                  Jedyna wada do której można sie przyzwyczaić - brak języka polskiego w menu i navi no i może brak możliwości uzupełnienia POI.

Dla osób którzy potrzebują nawigację a nie skrzynke multimedialną do dłubania - dobry sprzęt.

Jak ktoś ma pytania odnosnie amundsen - pomoge na PW.

Komentarz

• exportsubripp
                    Rider
                    • 2010
                    • 304

Zamieszczone przez arekban
                    Polecam szczerze Amundsen-a !
                    Mam od kilku dni i naprawde super sprzęt który można kupic lekko używany za niewielkie pieniądze.

Co z tego że ma wyświetlacz tylko 5 cali. Mapy i nawigacja działa wyśmienicie, ładnie integruje się z MAXIDOT , climatronic i czujnikami cofania.
                    Ostatnie mapy Polski bardzo dokładne, wiele punktów POI.
                    Jedyna wada do której można sie przyzwyczaić - brak języka polskiego w menu i navi no i może brak możliwości uzupełnienia POI.

Dla osób którzy potrzebują nawigację a nie skrzynke multimedialną do dłubania - dobry sprzęt.

Jak ktoś ma pytania odnosnie amundsen - pomoge na PW.
                    .
                    Sory że odgrzewam starego kotleta ale mam pytanie w tej samej sprawie
                    Ja tez wlasnie biore teraz w Wimarze o2 fl i w aucie jest swing i zastanawialem sie czy wsadzic sobie bolero czy moze wziąć amundsena bo kosztuje bardzo podobne pieniadze a ma nawigacje itp. Tylko mam pytanie, co prawda amundsen nie posiada dysku twardego, ale ma slot na karty, ale
                    1. do jakiej pojemnosci karty on obsługuje,
                    2. czy czyta jakiekolwiek pliki wideo, mozna cos pokombinowac z rozszerzeniami i jednak wrzucic jakies bajki lub cos w tym stylu i z karty puszczac?
                    3. Czy jakosc dzwieku przy sluchaniu muzyki jest tak samo dobra jak w swingu i w bolero
                    4. Czy czujniki parkowania przod i tyl są wyswietlane graficznie na amundsenie tak samo jak to jestb w swingu ?
                    Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• kapi
                      L&K
                      • 2009
                      • 1174
                      • Fabia combi

ad.1 - > klik <
                      Czytnik Kart SD, SDHC do 32Gb
                      OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• exportsubripp
                        Rider
                        • 2010
                        • 304

aha, i jeszcze jedno , w cenniku sa dwa rodzaje amundsena jeden za 2100 a drugi za 2500 , ten droższy ma dopisek " + DAB " co to oznacza? jakies dodatki ma ?

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Musisz miec FV na to, albo inaczej czy musisz to kupowac z autem. Za okolice 2500 to masz przeciez Columbusa.

Dla mnie najwieksza roznica to chyba dostepnosc map, do colubusa duzo latwiej o aktualne mapy niz do Amundsena.

Po drugie dowiedz sie czy jak zamowisz Amudsena to czas realizacji auta nie wydluzy sie do ponad 6 miesiecy
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• BADYL
                            RS
                            • 2011
                            • 2396
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

exportsubripp, może lepiej zamówić soundsystem z radiem bolero sprzedac bolero i kupić później (np. z forum) columbusa?
                            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Nexus6
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4847
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez exportsubripp
                              aha, i jeszcze jedno , w cenniku sa dwa rodzaje amundsena jeden za 2100 a drugi za 2500 , ten droższy ma dopisek " + DAB " co to oznacza? jakies dodatki ma ?
                              DAB - cyfrowe radio, dziala na sporej czesci terytorium Niemiec :diabelski_usmiech
                              With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• ketivv
                                L&K
                                • 2011
                                • 1155

ten droższy ma dopisek " + DAB " co to oznacza?
                                "Digital Audio Broadcasting (DAB) – technologia pozwalająca nadawać programy radiowe w formie cyfrowej, używana w kilkunastu krajach, głównie w Europie. Ocenia się, iż w 2006 roku używało jej około 1000 nadawców. Stacją nadającą po polsku w DAB jest PRL24 – Polskie Radio Londyn w Wielkiej Brytanii."

Komentarz

• exportsubripp
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 304

Zamieszczone przez BADYL
                                  exportsubripp, może lepiej zamówić soundsystem z radiem bolero sprzedac bolero i kupić później (np. z forum) columbusa?
                                  .
                                  samochod biore z placu, jest w nim juz swing + przygotowanie pod tel gsm II +MAXIDOT, juz wiem co zrobie , kupie auto, pozniej kupie na forum lub na allegro amundsena i dam gdzies do zamontowania. Columbus jest za drogi dla mnie, nie dam 2600 za radio samochodowe, a amundsena za 1200 pln są na allegro stan jak spod igły. Dealer jeszcze mnie namawia na jakis zestaw niefirmowy gdzies z jakiejs firmy z Torunia , podobno ma wszystko to co columbus, plus kamera cofania , tv i inne bajery i jest kompatybilne w pełni z vw i skodą i nowe kosztuje 2600 brutto , nie wiem czy ktos juz tego próbowal u siebie...

Komentarz

• BADYL
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2396
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

exportsubripp, to se kup i napisz jak się sprawuje....może kiedyś takiego moda sobie sprawię
                                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Octavianski
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 49

....
                                      Dealer jeszcze mnie namawia na jakis zestaw niefirmowy gdzies z jakiejs firmy z Torunia , podobno ma wszystko to co columbus, plus kamera cofania , tv i inne bajery i jest kompatybilne w pełni z vw i skodą i nowe kosztuje 2600 brutto , nie wiem czy ktos juz tego próbowal u siebie...
                                      Firma z Torunia zaproponuje Tobie zapewne sprzet z Chin.
                                      Zobacz tu:

Do wyboru, do koloru za $300 - 360 + przesylka ok $80. Sam sprowadzisz i to za 55% ceny torunskiej (oni nauczyli sie chyba od wielebnego Torunczyka ciac (latwo)wiernych na czym tylko sie da)
                                      Poszukaj w archiwum OCP watkow o 2 DIN car dvd gps. Jest sporo informacji o produktach chinskich. Glowna ich zaleta to system operacyjny Windows. Wgrywasz Holka z AutoMapa i masz najlepsza mawigacje na polskie drogi.
                                      Powodzenia.
                                      Wesoła - nie mylić z Wołominem lub Pruszkowem.
                                      Wawa-Wesoła to najmłodsza dzielnica w mieście.

Mode by MR-MOTORS: Pwr 164,7KM @ 3764 rpm / Tq 384,6 Nm @ 2166 rpm

Komentarz

• dato
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1431

Dealer jeszcze mnie namawia na jakis zestaw niefirmowy gdzies z jakiejs firmy z Torunia , podobno ma wszystko to co columbus, plus kamera cofania , tv i inne bajery i jest kompatybilne w pełni z vw i skodą i nowe kosztuje 2600 brutto , nie wiem czy ktos juz tego próbowal u siebie...
                                        Nówkę Columbusa dostaniesz u Martina dokłądnie za te same pieniądze, a sprzęt pewny i mapy łatwodostępne. Jedyny faktyczny plus Chińczyków to automapa na Polskę.

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Mam mape Columbusa ktora jest sprzed realnie 1,5 roku. Jak 1 czerwca otwarli A1 od Pyrzowic do Gliwic to trasa byla juz zaznaczona, jednak jeszcze jako nieaktywna
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• dato
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1431

Na Polskę Automapy i TomTom wychodzą szybciej i są faktycznie ciut lepsze. Ale Columbus również sobie bezproblemowo radzi - jako ciekawostkę powiem, że starsza odrobinę mapa West jest w Wawie dokładniejsza niż nowsza (nie najnowsza zwalona) East. Ja jestem z urządzenia bardzo zadowolony - nic się nie wiesza, robi swoje, a ze stabilnością Chińczyków bywa różnie. Brat Małżonki się chwali, że ma taką masę złączy (od Chińczyka) w schowku i jemu też może wyświetlać na multi dot "tylko" zawsze cośtam akurat nie chodzi, bo coś, bo oprogramowanie trzeba dograć, bo złe dograł, etc...

A Columbus po prostu działa .

Jestem z niego na tyle zadowolony, że Żonie do Leona też od razu zakupiłem, a jeździ głównie po mieście - będzie to samo, święty spokój, jedne mapy do ogarnięcia, etc, etc.

Komentarz

Pracuję...