djczas, sprawdziłem ten link i wyskoczył serwer pod warszawą(ale z firma z bielska), na drugim ip już bielsko(gts) :|
Kosmici nadaja przez CB-Radio
Zwiń
X
-
Kosmici nadaja przez CB-Radio
Witam
ostatnio zobserowoałem na usznie, ze moje radio zbiera za dużo róznych dzwieków
na poczatku myslałem ze to rozmowy przez CB gdzies na dalekich koncach mojego zasiegu - rozmowy połączone z szumem
dzis zatrzymałem sie przysłuchałem sie dokładniej
w radiu słysze jakies rozmowy po francusku, rosyjsku, niemiecku
mam wrazenie ze moje CB sciaga fale radiowe AM
myslałem, ze ktoś zakłóca kanał 19 ale okazuje sie ze na kazdym kanale słychac te głosy
na niektórych nawet wyraźniej...
mam co prawda Unidena ale to tylko nazwa prawnie nielubiana w polsce i antene sirio ML145 - wiec możliwości sprzet ma
spotkał sie ktoś z czyms takim?
-
-
dziś jak wracałem z Częstochowy to często mi wchodziły "Włosi" na fale... co chwilę coś tam przebijało, mimo mocno skręconego SQL...widocznie dziś była dobra propagacja... która ma mieć ponoć jakieś szczytowe osiągi w teraźniejszych czasach, jak dobrze pamiętam z tego co kolega Guguś na katowicki spontanie mówił? może to tego powód?
Komentarz
-
-
Hehe dobry temat postu
Ale na seria to się nazywa "propagacja" ->http://hamradio.pl/sq9jdo/_Kurs/Kurs...ki/4/z_07.html Lektura
TAK w wolnym czasie dla niedouczonych
Wywołane to jest miedzy innymi falami emitowanymi przez nasze słoneczko.
Komentarz
-
-
sebwiecz, To by się potwierdzało, bo mam też takie zjawisko w swoim Unidenie czasami. I nie wiem od czego to zależy. Są dni, że szumy i zakłócenia są tak duże, że trzeba Squelech rozkręcić ponad połowę. A czasami czyściutko odbiera.
Widocznie nadchodzi koniec świata :PAlfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Hehe koniec to może nie.
Mam kupla takiego maniaka cb który kiedyś śledził cykle wybuchów na słońcu i analizował to po względem propagacji fal radiowych
Najpopularniejszą sondą obserwującą te zjawiska jest SOHO można sobie zobczyć tutaj jak to wygląda SOHO
To zjawisko nie tylko ma wpływ na fale radiowe ale wręcz na wszystkie urządzenia.
Na tej podstawie stworzono na ziemi "bombe E" czyli elektromagnetyczną.
Komentarz
-
-
No to Was pociesze, że teraz będzie już tylko lepiej. :lol:
Wchodzimy w okres hiperaktywności słonecznej, gdzie jego max przypadnie w roku 2012. Wcale się nie zdziwię, jeżeli poza miastami (vide zakłócenia) na 27 MHz będziemy słyszeć inne kontynenty (jest to jak najbardziej możliwe!). Właśnie dzięki dobrej propagacji udało mi się w zeszłym roku zaliczyć najdalsze stacje z Grecji i Hiszpanii (i niestety tylko tyle przez smog elektromagnetyczny w centrum miasta). Mój dobry znajomy który mieszka kilka kilometrów ode mnie (poza ścisłym centrum miasta) robi Stany Zjednoczone i Kanadę na dzień dobry... :lol: Trochę więcej teorii na temat możliwości rozchodzenia się fali radiowej - możecie poczytać w poniższych linkach:
Wikipedia
Świat Radio
Strona klubu krótkofalowców z Konina - SP3KVE
Strona Jacka Tomczaka no i oczywiście kompendium wiedzy o krótkofalarstwie na stronie Andrzeja SQ9JDO 8)
Komentarz
-
-
W dawnych czasach gdy to jeszcze CB nie było popularne a na wakacje była "Inwazja Mocy" miałem CB-radio w domu (kabel wisi do dziś w sumie muszę go zdjąć ale mi się jakoś nie chce ) i tak się złożyło że w roku 1996r. motywem przewodnim Inwazji mocy były Gwiezdne Wojny (link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Inwazja_mocy ) Wtedy na CB zacząłem odbierać jakieś dziwne sygnały - najpierw jakaś gadanina (w niezrozumiałym języku) choć bardziej był to monolog a potem jak skończyło poleciała piosenka kilka nieznanych a potem amerykańska. Co ciekawe zawsze było to na jednym kanale. Jako że wszyscy wkręcili się w klimat Gwiezdnych Wojen to wiadomo: To są kosmici :!:
Niestety mit z kosmitami padł dość szybko gdy to okazało się że dziwna rozmowa jest w języku Portugalskim a to co odbieram to nic innego jak radio w Portugalii.
Tak więc takie rzeczy to nie jest koniec świataO ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Jako ciekawostkę dodam to,że wczoraj czyli 07-06-2010 na kanale 39 w radiu ,które mam zainstalowane w warsztacie miałem nasłuch ze Szczecina!!!(operator Marian),z Ełku oraz Dorohuska.Nie wspomnę o języku ,który kiedyś był nam bardzo ''bliski''.Po prostu były wyśmienite warunki propagacyjne co zdarza się bardzo rzadko.
Komentarz
-
-
Pisalem o tym wczoraj w watku o cb radiach. Propagacja byla konkretna bo gaina musialem skrecac znacznie zeby zachowac "uzyteczny dystans rozmow".
I na kazdym kanale ktos nadawal.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
Komentarz