Problem ze wzmacniaczem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daroo211
    Classic
    • 2010
    • 22

Problem ze wzmacniaczem

Hm nie wiem, nie mam VCDS.
  • adrianst5
    Drive
    • 2009
    • 68

Problem ze wzmacniaczem

Witam może posiada ktoś wiedze jak podłączyć wzmacniach crunch p480 tak żeby zagrał pod tubą... Prawde mówiąć to wszystko podłączyłem tak jak powinno być mam radio pionner i pod wzmacniacz podłączam sie przez czincze... po polsku mówiąć podłączyłem je w gniazda input-ch.1-czerwony i ch2-czarny w zmacniaczu są 4 kanały jak ktoś by wiedział jak zmostkować taki wzmacniacz też było by miło no ale najpierw musze go uruchomić
    Pamiętaj-Serwis to ostatecznosć...

Komentarz

• locaj85
      Rider
      • 2009
      • 482

może nie powinienem pytać, ale nie napisałeś nic o tym...

czy podłączyłeś wzmacniacz pod napęcie? :diabelski_usmiech

co do mostkowania to + z+, a - z -

Komentarz

• smug
        Ambiente
        • 2009
        • 160

No i jeszcze trzeba podłączyć "wzbudzenie" do wzmaka. We wzmacniaczu jest to przeważnie "REM". A w radiu trzeba by zerknąć na kable co z kostki wychodzą.
        Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• adrianst5
          Drive
          • 2009
          • 68

:/

Zamieszczone przez locaj85
          może nie powinienem pytać, ale nie napisałeś nic o tym...

czy podłączyłeś wzmacniacz pod napęcie? :diabelski_usmiech

co do mostkowania to + z+, a - z -

Jasne wszystko podłączone tak jak powinno być... zasilanie z akumulatora kabel od radia który uruchamia wzmaka no i masa prąd na wzmaku jest bo sie dioda świeci... czincze podłączyłem pod ch.1 i ch. 2 a tube próbowałem pod każdy z kanałów i nic. Ciekawostką jest że wzmacniacz jakby załącza sie kiedy go odłączam od zasilania tzn. trzymam zasilanie jest cisza a kiedy je odłączam to przez pół sekundy działa aż sie prąd skończy ;/ czego to może być oznaka ?? jak ktoś sie zna i chce fotke jakąś to niech powie to dołoże

[ Dodano: Sro 02 Cze, 10 16:51 ]
          tak to podłączyłem dokładnie jak na fotach

Komentarz

• jaro_trn
            Classic
            • 2010
            • 35

te kabelki od głośnika jakieś cieniutkie ...

Komentarz

• adrianst5
              Drive
              • 2009
              • 68

Zamieszczone przez jaro_trn
              te kabelki od głośnika jakieś cieniutkie ...
              a to może przeszkadzać ?? ja sie nie znam ale do głośników z tego co wiem to właśnie mogą cienkie być... spróbuje inne a jeszcze jakaś inna podpowiedz ??
              no to nie kable do głośnika sprawdziłem podłączyłem dużo grubsze i nadal nic... pomocy !!!

Komentarz

• Adamu
                L&K
                • 2006
                • 1384

podłącz na próbę remote (ten cieniutki) z plusem zasilania wzmaka tak aby na remote było połączone na stałe.
                zastanawia mnie ten moment w którym piszesz że jak wyłączysz to zaczyna grac

Komentarz

• Michal_ts
                  Drive
                  • 2009
                  • 74

Czasem radio ma opcje remote ON/OFF - zobacz czy przypadkiem nie jest wyłączona ta opcja, inaczej wzmak się nie uruchomi.

Komentarz

• Tomek_dx
                    Rider
                    • 2008
                    • 398

A kręciłeś potencjometrem Input Level? Może jest ustawiony na min?
                    Tomek

Komentarz

• adrianst5
                      Drive
                      • 2009
                      • 68

dzięki problem rozwiązany... okazało sie że te pokrętło input było ściszone. Powiedzcie mi tylko jeszcze jakim kablem powinienem podłączyć się pod wzbudzenie REM?? dzięki wszystkim

Komentarz

• Adamu
                        L&K
                        • 2006
                        • 1384

Zamieszczone przez adrianst5
                        dzięki problem rozwiązany... okazało sie że te pokrętło input było ściszone. Powiedzcie mi tylko jeszcze jakim kablem powinienem podłączyć się pod wzbudzenie REM?? dzięki wszystkim
                        możebyc najtańszy, byleby izolację miał trwałą. grubosc dowolna - nie ma znaczenia.

Komentarz

• adrianst5
                          Drive
                          • 2009
                          • 68

Zamieszczone przez Adamu
                          możebyc najtańszy, byleby izolację miał trwałą. grubosc dowolna - nie ma znaczenia.
                          a powiedz mi kolego jeszcze czemu jak zmostkuje REM z przewodem z akumulatora to nie chce mi sie wyłączyć wzmacniacz... a bez tego zmostkowania gra jakoś cicho ;/

Komentarz

• bradley
                            L&K
                            • 2008
                            • 1465

a powiedz mi kolego jeszcze czemu jak zmostkuje REM z przewodem z akumulatora to nie chce mi sie wyłączyć wzmacniacz...
                            Bo tak to dziala. Dopoki jest napiecie na wejsciu remote wzmacniacza to wzmacniacz jest wlaczony i gra.

Jesli wejscie remote jest odlaczone wzmacniacz nie ma prawa byc wlaczony a tymbardziej grac (nawet cicho).
                            VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                            Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                            Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Tomek_dx
                              Rider
                              • 2008
                              • 398

adrianst5, Zastanów się jak działa REM. REM to skrót Remote czyli zdalne sterowanie. REM powinno byc podłączone do wyjścia remote z radia albo pod sterowanie 12V ze stacyjki. Jak włączasz radio lub przekręcasz kluczyk w stacyjce na kablu rem pojawia się napięcie 12V które włącza wzmacniacz. Wyłączenie radia daje stutek odwrotny przez kabel rem nie płynie prąd czyli wzmacniacz się wyłącza.

Zmostkowanie tego kabla z plusem z akumulatora powoduje ciągłe napięcie na kablu czyli wzmacniacz cały czas jest włączony. Bez podania plusa na rem wzmacniacz nie powinien grać wcale! ponieważ powinien być wyłączony. Cuda sie jakieś dzieją że Ci gra albo wtedy prąd przeplywa jakoś przez wzmacniacz ale bez wzmocnienia sygnału. Masz jakiś wskaźnik diodę "power"? jeśli tak to podłącz pod rem jakiś kabelek, włącz radio i dotknij kabelkiem do plusa dochodzącego z aku. Powinno to załączyć wzmacniacz. Przerwanie obwodu czyli niepodanie prądu na rem powinno go wyłączyć.

Tylko do tego słuzy rem i dlatego nie ma znaczenia jakim kablem będzie podłączone. Odpowiada tylko za podanie impulsu włączającego tak więc nie plynie tam żaden duży prąd
                              Tomek

Komentarz

• adrianst5
                                Drive
                                • 2009
                                • 68

dzięki chłopaki już wszystko gra i przewody do tuby za cienkie i rem źle podłączyłem a nawet input był ściszony... wszystkie nieszczęście naraz hehe. ale mam jeszcze pytanko czy kiedy włączam pauze w radiu to taki jakby buczenie z tej tuby słychać i czasami tak jakby huknie troche mimo że muzyka jest zatrzymana niby mi to nie przeszkadza bo po cichu nie jeżdże ale jak ktoś by wiedział od czego to może być niech podrzuci. Dzięki wszystkim za w/w pomoc pozdro szczególne dla Tomek_dx i bradley pozdrawiam

Komentarz

• Tomek_dx
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 398

Wygląda to na zakłócenia.
                                  1) Po pierwsze kable sygnałowe (chinche) masz min potrójnie ekranowane grube i jakiejś dobrej firmy?
                                  2) Kable sygnałowe i głosnikowe powinny być pociągnięte w pewnej odległości od kabli zasilajacych a nie np zczepione z nimi opaskami!! Kable zasilające tworzą wokół siebie mocne pole zakłócające
                                  3) Kable zasilajace powinny mieć przekrój min 20mm2 i dobrze stabilnie podłączone
                                  Tomek

Komentarz

Pracuję...