Chciałem przedstawić relację z montażu i początku użytkowania nawigacji Pioneer F9110bt.
Ten model jest odpowiednikiem F910bt, ale ma przednia ramkę dostosowaną tak, aby mieściła się w idealnie w samochodach VW, Skoda i Seat.
W moim przypadku radio miało kostkę iso, która musiałem przerobić na Quadlock. Antene podpiąłem przez seperator z wzmaczniaczem antenowym.
Okazało się, że nawigacja nie ma przycisku OFF, a w skodzie nie jest podciągnięty kabel zasilany po zapłonie do konsoli środkowej. Odkręciłem osłonę pod kierownicą i poprowadziłem sobie taki kabel z bezpieczników.
Kabel usb który wychodzi z tyłu urządzenia przeciągnąłem do schowka pasażera przez otwór wywiercony w schowku.
Kabel mikrofonu poprowadziłem tak jak kabel zapłonu, i wypuściłem przy słupku A, jest to dobre miejsce, ale może się okazać problematyczne, kiedy pasażer chce również prowadzić rozmowę.
Antenę GPS dałem na urządzenie, zasięg jest dobry.
W czwartek odbieram w ASO ramkę, aby wszystko ładnie zakryć.
Tyle na temat montażu urządzenia.
Uruchomienie nawigacji nie trwa długo, około 15-20 sekund, słyszałem narzekania ludzi u któych system startuje około minuty, u mnie narazię tego problemu nie ma.
Obsługa za pomocą ekranu dotykowego jest bardzo wygodna, ekran jest czuły i reaguje szybko.
W pierwszej kolejności połączyłem urządzenie z telefonem i przegrałem kontakty do urządzenia. Rozmowa jest wygodna, dobrze słychać rozmówcę i ja też byłem dobrze słyszalny.
Nawigacja to Igo 8.30, powiem tylko tyle, że działa szybko, czy dobrze i dokładnie prowadzi okaże się po dłuższym użytkowaniu.
Zaletą urządzenia jest obsługa formatów, włożyłem parę płyt cd i dvd z filmami, i wszystko zostało odtworzone. Odtwarzać filmy i muzykę można również z pendrive, lub karty SD.
Więcej o urządzeniu napiszę jak go trochę poużywam Na pierwszy rzut oka wszytko działa świetnie. Według mnie jest to dobra alternatywa do Columbusa, ma wbudowany dobry moduł bluetooth, obsługuje divx, ma 3 wyjścia na wzmaczniacze co ma znaczenie, jak ktoś chce rozbudować system. Myślę, że jakość dżwięku pioneera będzie lepsza niż columbusa.
Na wybrzeżu dziś już nie padało a czy foty zrobione?
Dla mnie ułomnością urządzenia jest: Kolorowy wyświetlacz TFT 5.8-calowy (tylko).
Wesoła - nie mylić z Wołominem lub Pruszkowem.
Wawa-Wesoła to najmłodsza dzielnica w mieście.
Mode by MR-MOTORS: Pwr 164,7KM @ 3764 rpm / Tq 384,6 Nm @ 2166 rpm
[ Dodano: Sob 07 Sie, 10 20:15 ]
Co do wielkości wyświetlacza, to dla mnie jest więcej niż wystarczający.
Wszystko jest bardzo czytelne, i wyraźne nawet w silnym świetle słońca.
Filmy da się wygodnie oglądać, choć z tego raczej rzadko będę korzystał.
Po ostatniej trasie zauważyłem, że nawet przy wysokich prędkościach, i dużym szumie w samochodzie, byłem dobrze słyszany przez rozmówcę.
Nawigacja się nie zawieszała, kiedy zjechałem z zaplanowanej trasy, bardzo szybko proponowała nową, a nie zawracanie
Według mnie znakomicie korzystam z nawigacji orginalnej urządzenia, ale mam wgraną jakąś nowszą mapę do niej. A jak odblokujesz urządzenie, to możesz wgrać dowolny program, automapę itd.
OK, urządzenie spokojnie wpisuje się w grafikę całej konsoli.
Najważniejsze, że jesteś zadowolony.
Gratuluję wyboru.
Wesoła - nie mylić z Wołominem lub Pruszkowem.
Wawa-Wesoła to najmłodsza dzielnica w mieście.
Mode by MR-MOTORS: Pwr 164,7KM @ 3764 rpm / Tq 384,6 Nm @ 2166 rpm
Komentarz