CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzony
    Ambiente
    • 2005
    • 111

Koledzy jeśli chodzi o kwestie wprowadzenia kabla do wewnątrz to ja zrobiłem tak: antene mam przykreconą do uchwytu zamocowanego w miejscu mocowania relingów wiec pusciłem kabelek bez przymocowywania po tej czarnej listwie na dachu do klapy pózniej idzie sobie tą rynienką pod siłownikem do podnoszenia klapy aż do tych plastików co poziomują klape one są mocowane na 3 sróbki wykręciłem pierwsza i tam wcisnołem kabel wchodzi ciasno co zapenia szczelność a zostały jeszcze 2 sróbki które w zupełnosci wystarczą

ps mam nadzieje ze nazbyt tego nie zamotałem :roll:
    "urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]

176Km 343Nm
    hamulce 312mm przód i 256mm tył

Komentarz

• ===Tomy===
      Rider
      • 2006
      • 552

W związku z tym, że wielu posiadaczy Octavek (jak i ja) na początku po podjęciu decyzji o montażu CB nie bardzo wie jak się do tego zabrać postanowiłem stworzyć mały poradnik.

W wolnych chwilach przy ulepszaniu całości zamieszczę nowsze fotki.

Zapraszam do lektury i mam nadzieję, że wielu użytkowników z niego skorzysta.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Bareq
        Rider
        • 2006
        • 272

wlasnie zamowilem z allegro Unidena 520xl + antenka Hustler IC100, po weekendzie pewnie juz bede mal ow zestawik w swoich lapach, rowniez opisze wrazenia jak juz uporam sie z montazem i podjade na strojenie
        Planujesz wakacje w Ustce?
        zobacz -> http://www.wenus.tp1.pl/

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Tak jak juz wczesniej pisalem u mnie ta antenka puki co dziala bez zarzutu. Wystrojona jest na 1.1-1.2 w calym zakresie i wg. tego co wyczytalem jest to wystarczajaco dobrze dla tej anteny.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• lamina
            Ambiente
            • 2004
            • 112

hmm... proponuje tym co szkoda miejsca na CB zastanowic sie nad ALAN 42. fajna alternatywa... jest to recznia, z adapterem ktory wpina sie w gniazdo zapalniczki i na wyprowadzenie pod antene zewnetrzxna... efektem tego jest ze mamy gruszke (mikrofon) ktory jest wielkosci zwykjlej gruchy a ma wszystkie opcje radyjka mam takie 2 jestem prz zadowolony, do tego daje czysty dzwiek i nie przeszkadza innym userom a dodatkowo w komplecie jest holder na aku, holder na baterie i antenka mala... czyli jak jedziemy na wakacje to mamy od razu reczne radio o niezlych parametrach

[ Dodano: Nie 04 Cze, 06 17:59 ]
            acha... i nie jest to moje pierwsze radyjko i nie mowie tego co uslyszalem... mam jeszcze starego jak swiat unidena ktore poprawial radioserwis znany wielu z was z lodzi .... i ten niepozorny alanik wcale nie jest taki zly ... jesli komus zalezy na poprawieniu jakosci dzwieku to mozna zawsze jeszcze na gniazdo zapalniczki zalozyc dodatkowy filtr zasilania.na malym presidencie mississipi magnetycznym nie ma wielkich problemow z rozmowa na 10km.
            1,9TDi ASV/VP - było - 117HP/252Nm, teraz jest ??? ALIGATOR

Komentarz

• michu
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2004
              • 235

Zamieszczone przez dzony
              Koledzy jeśli chodzi o kwestie wprowadzenia kabla do wewnątrz to ja zrobiłem tak: antene mam przykreconą do uchwytu zamocowanego w miejscu mocowania relingów wiec pusciłem kabelek bez przymocowywania po tej czarnej listwie na dachu do klapy pózniej idzie sobie tą rynienką pod siłownikem do podnoszenia klapy aż do tych plastików co poziomują klape one są mocowane na 3 sróbki wykręciłem pierwsza i tam wcisnołem kabel wchodzi ciasno co zapenia szczelność a zostały jeszcze 2 sróbki które w zupełnosci wystarczą

ps mam nadzieje ze nazbyt tego nie zamotałem :roll:
              śakieś foto, bo mnie bardzo interesuje ten uchwyt !!!
              - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

• dzony
                Ambiente
                • 2005
                • 111

ależ prosze uchwyt jest z nierdzewki ta rdza na zdjęciu to tylko nalot bez problemu można wyczyscić szmatką
                Załączone pliki

176Km 343Nm

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

Zamieszczone przez Maicroft
                  Tak jak juz wczesniej pisalem u mnie ta antenka puki co dziala bez zarzutu. Wystrojona jest na 1.1-1.2 w calym zakresie i wg. tego co wyczytalem jest to wystarczajaco dobrze dla tej anteny.
                  Ja właśnie stanąłem przed dylematem. Zadzwonił sprzedawca, u którego zakupiłem U510Pro, który po 3 dniach został zareklamowany i twierdzi, że radio jest sprawne. Kazał sprawdzić instalację. CB podłączyłem z wiązku zasilania przebiegające za schowkiem (ta sama linia co zestaw GSM), nad nogami pasażera z przodu. Masę podłączam do prawej listwy (element konstrukcji). Radio ładnie śpiewało. Miałem odbiór z 15 km. Niestety wszyscy odddaleni ode mnie o 5km i więcej twierdzili, że strasznie "charczę i pierdzę". Antena to opisywany na stronie Hustler IC-100 umieszczony centralnie blisko środka dachu z SWR 1.0-1.1
                  Nie wiadomo o co chodzi. Podłączenie na tej samej antenie Presidenta Harry'ego i słyszalność w obydwu kierunkach idealna, a inne auta słyszały mnie nawet w odległości 12-15km. Dodam, że drugie radio zasilałem z gniazda zapalniczki, zmieniałem tylko wtyk anteny. Dlatego stawiam, że coś na zasilaniu mam nie tak. Nie mam pojęcia co jest. President Hawaii już na dachu, Hustler sprzedany i mam nadzieję, że będzie OK.
                  Zaproponowałem Sprzedawcy dopłatę do innego modelu i wyrażając akceptację zaproponował mi model 520Pro. Pojutrze otrzymam nowe radio. Metoda podłączenia będzie ta sama. W dalszej rozmowie fachowiec doradził mi, abym zasilanie wyprowadził bezpośrednio z akumulatora. O w morde ... widziliście dostęp do wnętrza auta z komory silnika ? Komar ptaszka nie przeciśnie ...

Prośba .. kto wie jak i którędy najszybciej wejść kablem od akumulatora do środka auta ?
                  Jest możliwość pracy na kanale więc nawet z dołu mam opcję - pytanie czy jest szansa ?
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Od strony kierowcy jak otworzysz maske wchodzi wiazka, mozna tam wpychac kolejny przewod. Rozumie, ze bedziesz ciagnal plus/minus od akumulatora - to wrzuc jeszcze oprawke z bezpiecznikiem
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

Zamieszczone przez Maicroft
                      Od strony kierowcy jak otworzysz maske wchodzi wiazka, mozna tam wpychac kolejny przewod. Rozumie, ze bedziesz ciagnal plus/minus od akumulatora - to wrzuc jeszcze oprawke z bezpiecznikiem
                      Właśnie to samo powiedział mi kierownik w ulubionym ASO.
                      Tylko dodał, że nie jest to kurde łatwe, trzeba troszeczkę się pomęczyć, ale da radę

Komentarz

• michu
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 235

Zamieszczone przez dzony
                        ależ prosze uchwyt jest z nierdzewki ta rdza na zdjęciu to tylko nalot bez problemu można wyczyscić szmatką
                        gdzie wyczarowałeś taki fantastyczny/nierdzewny uchwyt do anteny ?? ja też taki chcę oczywiście.

gratuluje też wyprowadzenia kabelka bez niszczenia uszczelki
                        - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

• ===Tomy===
                          Rider
                          • 2006
                          • 552

Zamieszczone przez michu
                          Rozwiązanie dobre dla aut bez relingów i w modelach typu sedan. W kombi to odpada ze względu na siłowniki tylnych drzwi. Co do uszczelki. Nie ma potrzeby jej niszczenia. Można śmiało przełożyć kabel pod uszczelką i wprowadzić do wnętrza auta. Jedyny mankament to to, że w miejscu przełożenia uszczelki powstanie lekkie zgrubienie, które spowoduje cieższe domykanie i otwieranie bagażnika.

Komentarz

• dzony
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 111

Zamieszczone przez michu
                            gdzie wyczarowałeś taki fantastyczny/nierdzewny uchwyt do anteny ?? ja też taki chcę oczywiście.

ah dziekuje za słowa uznania uchwyt wykonałem sam, pracuje w warsztacie obróbki skrawaniem wiec nie miałem z tym problemów....nie to bym jakąś reklame se tu robiłe ale jak ktoś chce co moge zrobić taki uchwyt :wink:

176Km 343Nm

Komentarz

• Paweł T
                              Elegance
                              • 2006
                              • 784

Ja mam to samo radio plus antena pc4 na reling, zasilanie z zapalniczki w nie mam problemów z odbiorem. Jak przełożyłem zestrojony zestaw na skodę, to trochę miałem pisk przy nadawaniu w bliskiej odległości. Okazało się że trochę po zimie trzeba było przeczyścić styk anteny, a radio też oddawałem do reklamacji i było ok. Poszukaj więc u siebie problemu. Zmiana na Unidena 520 chyba nie poprawi odbioru.
                              TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• ===Tomy===
                                Rider
                                • 2006
                                • 552

Zamieszczone przez Paweł T
                                Ja mam to samo radio plus antena pc4 na reling, zasilanie z zapalniczki w nie mam problemów z odbiorem. Jak przełożyłem zestrojony zestaw na skodę, to trochę miałem pisk przy nadawaniu w bliskiej odległości. Okazało się że trochę po zimie trzeba było przeczyścić styk anteny, a radio też oddawałem do reklamacji i było ok. Poszukaj więc u siebie problemu. Zmiana na Unidena 520 chyba nie poprawi odbioru.
                                Kwestia jest chyba rozwiązana ... grunt to porządne zasilanie.

Komentarz

• michu
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 235

Zamieszczone przez dzony
                                  Zamieszczone przez michu

ah dziekuje za słowa uznania uchwyt wykonałem sam, pracuje w warsztacie obróbki skrawaniem wiec nie miałem z tym problemów....nie to bym jakąś reklame se tu robiłe ale jak ktoś chce co moge zrobić taki uchwyt :wink:
                                  no to podaj kolego cenę na pw lub jak chcesz to w topiku i do dzieła !!!!!!!!!!!

Komentarz

• Bareq
                                    Rider
                                    • 2006
                                    • 272

Juz mam swojego Unidena 520xl + hustler IC100, ale nie orientuje sie w tych redukcjach trzaskow SQ, RF Gain i ANL , ktos mnie oswieci jak tego uzywac zeby miec optymalny odbior?

Komentarz

• Paweł T
                                      Elegance
                                      • 2006
                                      • 784

anl musisz mieć włączony, sql kręcisz do góry aż odetnie ci słabe trzeszczące stacje, zwykle w mieście trzeba bardziej skręcić, podobnie rf im wyżej tym bardziej obcina słabe stacje czyli te trzeszczące
                                      TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Czyli generalnie:
                                        ANL - ON (w gore guzik w Unidenach)
                                        RF GAIN na wiecej niz 50%
                                        SQ zalezy czy chcemy slyszec tych z wiekszej odlegosci
                                        VOL wiadomo

Czy inaczej
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Bareq
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 272

ok, dzieki chlopaki

Komentarz

• howard7
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 1120

Zamieszczone przez dzony
                                            Zamieszczone przez michu

Jeśli istnieje taka mozliwość to również byłbym BARDZO zainteresowany takim uchwycikiem
                                            SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                            Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• michu
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 235

Zamieszczone przez howard7
                                              Zamieszczone przez dzony
                                              Zamieszczone przez michu

Jeśli istnieje taka mozliwość to również byłbym BARDZO zainteresowany takim uchwycikiem
                                              no to kolega Dzony wpadł po uszy :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• dzony
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 111

dobra Panowie...jeśli chodzi o uchwycik z nierdzewki to 1 szt> około 100zł ,jeśli ma być ze zwykłej stali to około 60zł..pisze około bo zależy ile czasu mi zajmie wykonanie ale wielkich odchyłek nie przewiduje...jeśli przybyło by chętnych koszt bedzie oczywiscie maleć :wink: (produkcja jednostkowa jest najmiej opłacalna i przez to najdroższa)
                                                zdecydowanych prosze o kontakt na priv

pozdrawiam

176Km 343Nm

Komentarz

• Bareq
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 272

a to jeszcze chcialbym zapytac jak sie nalezy odzywac, kiedy sie mowi "ogolny" a kiedy nie i moze jeszcze jakies inne podpowiedzi bylyby mile widziane

dla tych co sie nie moga zdecydowac to tu jest stronka gdzie mozna na zywo posluchac jak rozmawiaja kierowcy na 19-stce

Komentarz

• ===Tomy===
                                                    Rider
                                                    • 2006
                                                    • 552

Zamieszczone przez Bareq
                                                    a to jeszcze chcialbym zapytac jak sie nalezy odzywac, kiedy sie mowi "ogolny" a kiedy nie i moze jeszcze jakies inne podpowiedzi bylyby mile widziane
                                                    "Ogólne wywołanie dla mobilków prosi mobil (podajesz miasto)" na kanale 19-tym.
                                                    "Ogóle wywołanie prosi mobil (podajesz miasto)" na 28.

Ogóle czyli wołasz do wszystkich .. i czekasz, aż się ktoś zgłosi.
                                                    Często bez ogólnego na 19-tym wołasz "Mobilki jak tam dróżka od-do".
                                                    Pytając o drogę na kanale 19-tym również przekaż informacje ze swojej trasy.

Komentarz

Pracuję...