CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bareq
    Rider
    • 2006
    • 272

dzieki, juz sie obcykalem z CB mniej wiecej, jesli ktos sie zastanawia nad sensem kupna owego sprzetu to mowie ze nie ma sie co zastanawiac, jest to tak genialna w swej prostocie sprawa ze az nie do uwierzenia jaka jest przydatna, i nie chodzi tylko o role antyradaru (ktora nota bene spelnia znakomicie)
    Planujesz wakacje w Ustce?
    zobacz -> http://www.wenus.tp1.pl/

Komentarz

• Qulek
      RS
      • 2005
      • 1630
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No i w naszej skodzie od wczoraj siedzi Uniden 520xl + President 150 cm ( ale jaka to nie pamiętam ).. no to jedziemy na FALI : :diabelski_usmiech
      BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Tymon
        RS
        • 2004
        • 2970

Qulek k
        Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
        Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
        BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Bareq
          Rider
          • 2006
          • 272

kurcze co moze byc przyczyna ze inni mnie slysza bardzo dobrze a ja innych userow slysze najwyzej jakies 7km? oczywiscie nie jestem az takim barankiem i mialem rf odkrecone na max a sq na min :wink:
          Planujesz wakacje w Ustce?
          zobacz -> http://www.wenus.tp1.pl/

Komentarz

• Marks
            Classic
            • 2006
            • 1

Czy w oklicach Krakowa jest firma, która montuje i zestraja radio z antenką? Chodzi mi o full serwis zamontowanie, podłączenie i strojenie. Ile to może kosztować?
            M.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Ten koles sprzedaje i jak sadze, reszte tez robi. Jak szukalem radia to dzwonilem do niego i wygladalo ze nie bedzie problemu, ale nie mial wtedy anten i kupilem gdzie indziej, a zestroilem i zamontowalem sam
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Czy ktos moze sie pochwalic jaki ma uchwyt w reling do combi i gdzie kupowal. Bo mocowanie anteny z kabelkiem to rozumie jak dziala
                Spritmonitor.de

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

Zamieszczone przez Maicroft
                  Czy ktos moze sie pochwalic jaki ma uchwyt w reling do combi i gdzie kupowal. Bo mocowanie anteny z kabelkiem to rozumie jak dziala
                  Nie kombinuj, rób tę dziurę
                  Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                  Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Jabar1975
                    RS
                    • 2006
                    • 3331

Zamieszczone przez Bareq
                    kurcze co moze byc przyczyna ze inni mnie slysza bardzo dobrze a ja innych userow slysze najwyzej jakies 7km
                    ale 7 km to naprawde niezly wynik - i w zupelnosci wystarczajacy
                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

Zamieszczone przez Jabar1975
                      Zamieszczone przez Bareq
                      kurcze co moze byc przyczyna ze inni mnie slysza bardzo dobrze a ja innych userow slysze najwyzej jakies 7km
                      ale 7 km to naprawde niezly wynik - i w zupelnosci wystarczajacy
                      Ważne jest, aby mieć dobrze zestrojony SWR przy nadawaniu. Nawet rozregulowany sygnał nie ma wpływu na odbiór innych stacji. To, że kolega nie słyszy z odległości większej niż 7km może być spowodowany tym, iż nadający używają słabych anten. 7km to wynik w zupełności wystarczający.

Rozwiązaniem jest zakup i montaż tzw. przedwzmacniacza (podłącza się go przed zasilaniem.
                      Daje to zwiększenie czułości sygnału odbieranego i nadawanego o kilkanaście dB co na pewno poprawi wartości odsłuchowo/nadawcze.

PS. Pomiędzy autami mam zasięg max 6-8km, z bazą 12-14km na 80cm antenie President hawaii. W zupełności wystarcza.
                      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• Paweł T
                        Elegance
                        • 2006
                        • 784

Ja słyszę jeszcze na 12-15km, antena Midland PC4
                        TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• daneczek76
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 3642
                          • Toyota

Panowi bardzo dobra antena midlant ml-145 prawi 20 km ale pamiętajcie najlepsy razultat to zesrojony SWR i antenka na środku dachu samochodu
                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• ===Tomy===
                            Rider
                            • 2006
                            • 552

Zamieszczone przez daneczek76
                            Panowi bardzo dobra antena midlant ml-145 prawi 20 km ale pamiętajcie najlepsy razultat to zesrojony SWR i antenka na środku dachu samochodu
                            Na Hustlerze również magnesowym osiągnąłem stałe i czytelne wywołanie na odległości 17 km z mobilem uzbrojonym w antenę Santiago (blisko 2m długości). Oczywiście magnes im bliżej środka tym lepszy SWR wyjściowy przy fali odbitej.

Komentarz

• Jabar1975
                              RS
                              • 2006
                              • 3331

zesrojony SWR i antenka na środku dachu samochodu
                              tyle tylko ze przy magnesowce stawianie anteny na srodku dachu to najwiekszy blad jaki mozna popelnic. Lakierownie dachu po kilku miesiacach takiego jezdzenia to mala przyjemnosc. Fakt jest taki ze czy postawisz antene na srodku czy na boku to roznica owszem jest ale nie sadze zeby rzutowala ona w jakikolwiek sposob na komfort uzywania (chyba ze ktos robi zawody w tym jak daleko go slychac) zmieni sie troche kierunkowosc anteny i to wszystko.
                              Mialem u siebie tylko przez dwa dni antene stawiana na srodku dachu i skonczylo sie na specjalnym wosku zeby nie bylo widac tych malych rysek - fakt ze na czarnym widac najbardziej. Antena na srodku to jak najbardziej dobre rozwiazanie pod warunkiem ze kabel wychodzi przez dziure w dachu a nie przez drzwi badz bagaznik.
                              Co prawda gdy ktos ma sluzbowy samochod to moze ja sobie stawiac gdzie tylko chce - problem naszych skodziawek to bardzo miekki lakier ktory sie szybko rysuje - a (nawet wstepnie naprezony) kabel przy 150km/h miotajacy sie po dachu moze zrobic kuku.
                              Co do mojej anteny to President Missouri - zasieg tak jak pisalem okolo 7 km (praktycznie zawsze) w b. trudnym terenie spada do 4-5, ale zdarza sie ze mozna swobodnie pogadac z kims oddalonym o 12km (ale to nie jest regula).
                              Antena moim zdaniem bdobra - jedyna wada to kiepski magnes oryginalny spada przy predkosci 180km/h - nawet jadac spokojnie np 110km/h ciezarowka jadaca z przeciwka potrafila ja zdmuchnac. Polecam wymienic na tzw.krowi placek

[ Dodano: Sro 05 Lip, 06 10:05 ]
                              Zamieszczone przez ===Tomy===
                              Rozwiązaniem jest zakup i montaż tzw. przedwzmacniacza (podłącza się go przed zasilaniem
                              to jest legalne rozwiazanie?

Komentarz

• ===Tomy===
                                Rider
                                • 2006
                                • 552

zesrojony SWR i antenka na środku dachu samochodu
                                tyle tylko ze przy magnesowce stawianie anteny na srodku dachu to najwiekszy blad jaki mozna popelnic. Lakierownie dachu po kilku miesiacach takiego jezdzenia to mala przyjemnosc. Fakt jest taki ze czy postawisz antene na srodku czy na boku to roznica owszem jest ale nie sadze zeby rzutowala ona w jakikolwiek sposob na komfort uzywania (chyba ze ktos robi zawody w tym jak daleko go slychac) zmieni sie troche kierunkowosc anteny i to wszystko.
                                Z tego co się orientuję antena magnesowa potrzebuje z definicji masę, którą zapewniasz jej dzięki metalowej powierzchni dachu. Im większa powierzchnia dachu tym lepsze zdecydowanie lepsze zestrojenie fali odbitej SWR.

Zresztą trzeba dokonać wyboru - montuję magnes dla krótkich zasięgów z wygodą na chowanie i łatwy demontaż anteny bez stałych rozwiązań, czy decyduję się na coś większego ze stałym mocowaniem do auta.

Mialem u siebie tylko przez dwa dni antene stawiana na srodku dachu i skonczylo sie na specjalnym wosku zeby nie bylo widac tych malych rysek - fakt ze na czarnym widac najbardziej. Antena na srodku to jak najbardziej dobre rozwiazanie pod warunkiem ze kabel wychodzi przez dziure w dachu a nie przez drzwi badz bagaznik.
                                Dlatego i ja dałem sobie spokój z kombinowaniem, przestawianiem anteny, układaniem kabla w tylenej klapie (zawsze znajdzie się kawałek ocierający lakier) i zdecydowanie zrobiłem dziurę

Co prawda gdy ktos ma sluzbowy samochod to moze ja sobie stawiac gdzie tylko chce - problem naszych skodziawek to bardzo miekki lakier ktory sie szybko rysuje - a (nawet wstepnie naprezony) kabel przy 150km/h miotajacy sie po dachu moze zrobic kuku.
                                Nic dodać nic ująć. Są metody zabezpieczenia kabla, który ma kontakt z powłoką lakierniczą, ale nie tędy droga.

Co do mojej anteny to President Missouri - zasieg tak jak pisalem okolo 7 km (praktycznie zawsze) w b. trudnym terenie spada do 4-5, ale zdarza sie ze mozna swobodnie pogadac z kims oddalonym o 12km (ale to nie jest regula).
                                Liczy się te 7 km. Bez stresów za każdym razem kiedy łapię za gruchę wiem, że mam w zasięgu wszystko i wszystkich nawet w kiepskich warunkach propagacji fali odbitej.

BTW: kiedyś za czasów CB, kiedy w Polsce posiadanie telefonii komórkowej wówczas Centertela dopiero co raczkowało miałem 2 metrowy bat i 100W dopał w mobilu. Z domem rozmawiałem przy S2-R3/4 z odległości 65km

Antena moim zdaniem bdobra - jedyna wada to kiepski magnes oryginalny spada przy predkosci 180km/h - nawet jadac spokojnie np 110km/h ciezarowka jadaca z przeciwka potrafila ja zdmuchnac. Polecam wymienic na tzw.krowi placek
                                Spadająca antena magnesowa przy prędkości 180km/h ? Przecież można sobie kuku zrobić. Zdecydowanie na nie.

to jest legalne rozwiazanie?
                                Tak jeśli kupisz przedwzmacniacz antenowy, a nie wzmacniacz
                                Przedwzmacniacz daje czasem poprawę odbieranych słabych stacji nawet kilkukrotnie
                                Koszt około 50,00 zł.

Komentarz

• daneczek76
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 3642
                                  • Toyota

panowie mam w pracy przyżądzik do badania SWR reflektometr, a magnesik ma kondonik i jak narazie powiem wam ze trzmam antenke przy antenie od radia na dachu SWR jest super i lakier też jest ok po 2 latkach naprawde nie widze problemu z tym magnesem a panowie jak często i jak długo jedziecie prędkoscią 180 km/h bo ja żadko najcząsciej to jwst 140 - 150 i jest ok.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Jak ktos chce jezdzic szybko, to trzeba robic dziure w dachu, albo jakis konkretny uchwyt zalozyc - innej mozliwosci nie ma.

Moj Hustler IC100 ma SWR 1,1 i jest w rogu dachu, kabel nic nie rysuje itd. Ale wyciagam tylko jak gdzies jade, co mnie czasem wkurza i dlatego mam plan na zmiane czegos w uchwyt od relingu. W najblizszym czasie cos wymysle
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

jestem zielony w tym temacie, ale widzialem, ze niektorzy koledzy np bernardo maja na dachu jakies fachowe przezroczyste naklejki i na tym antene (magnes) - podobno problem rysowania nie istnieje :roll:
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

panowie jak często i jak długo jedziecie prędkoscią 180 km/h bo ja żadko najcząsciej to jwst 140 - 150 i jest ok.
                                        ]
                                        pisalem o swojej antenie i o tym ze ma tendencje do spadania (a raczej miala) zeby miec predkosc 180km/h - na samej antenie wcale wiele nie trzeba - wystarczy przylozyc twoja predkosc (np 110 km/h) oraz predkosc samochodu gnajacego z przeciwka o duzej powierzchni czolowej (ciezarowka lecaca 90km/h) czasami do tego dojedzie jeszcze wiatr i masz sile uderzenia wiatru w antene ponad 200km/h - wiec to zadna abstrakcja.
                                        Problem nie lezy w tym jak dlugo jedziesz z ta predkoscia tylko czy w danym momencie te predkosci sie naloza mozna jechac godzine 180 km/h i nic sie nie stanie, albo 10 s i antena zleci.
                                        Co do predkosci z jakimi sie jezdzi to nie bede ukrywal ze predkosci powyzej 180 km/h rowniez nie sa mi obce :diabelski_usmiech zreszta przy max speed teraz tez nie spadnie (220 km/h) byloby hipokryzja gdybysmy tutaj zaczeli rozpatrywac czy to madre jezdzic tak szybko - bo sa miejsca na tym swiecie (nie w polsce) gdzie da sie jechac szybciej.

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

nie no spoko kazdemu kto co lubi i co mu pasuje życie jest kwestią wyboru i nudno by było jakby wszyscy mieli to samo ale jak narazie magnes nie spada i jest ok

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Macie jakies sluchaweczki do CB?? Bo niestety nie da sie czasem jezdzic, jak gadaja w CB i w srodku siedza osoby, ktore moga przez 10godzin klachac non stop.

Tam z tylu jest jakis wtyk w Unidenie, tylko nie wiem czy to zwykly jack, czy jakis inny :?:
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

Maicroft, tylny wtyk jest do głośnika zewnętrznego i jest to mono jack
                                              co do anteny na dachu można zrobić tak jak ma luca antene do radia klejoną na szybe a w miejsce anteny radiowej wpakować CB lub zrobić samą cb z separatorem fal radiowych

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

djczas, Czyli musze sobie poszukac takiej malej sluchaweczki, zeby pakowac do ucha i miec samemu nasluch, reszta nie musi slyszec co dzieje sie na drodze :diabelski_usmiech
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 9612

Maicroft, tak to można w skrucie ale to nie jest polecane z powodów zdrowotnych

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Any other idea :?: Tak, zebym ja slyszal, a reszta nie sapala, ze cos tam ciagle gadaja i klna jeden na drugiego :idea:
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...