CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djczas
    RS
    • 2005
    • 9612

Maicroft, głośnik zewnętrzny ustawiony niedaleko kierowcy tak aby on miał najlepszyą słyszalności a inni już mniejszą

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

To prawie tak mam teraz, bo radio mam po lewej stronie i praktycznie tylko ja powinienem go slyszec. Musze cos pokombinowac.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

wiesz zawsze morzesz zapodać tą słuchawke ale jak sie fale nałoża a co sie często zdarza to sam tą słuchawke wywalisz

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

djczas, Wiem o czym mowisz Normalnie mozna zwariowac, a co dopiero jak bedzie to przy uchu.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• howard7
            L&K
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1120

wystarczy maly glosnik do CB umiescic na slupku kolo ucha kierowcy wtedy slyszy praktycznie tylko on (oczywiscie po malej wprawie w galkologii)
            SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
            Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• huwe
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2005
              • 976

Maicroft, proste i krótkie hasło : albo wyłączasz radio, i towarzystwo w razie czego płaci (tylko te punkty...) , albo siedzą cicho, i dają spokojnie słuchać kierowcy.
              Nie wiem, czy słuchawka to dobry pomysł: w jednym uchu cb, na drugie słuchwa od komóry ( blutuć - jak synek to nazywa) i jazda na maksa :diabelski_usmiech
              Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• luky8
                Rider
                S_OCP Member
                • 2004
                • 623

Zamieszczone przez Marks
                Czy w oklicach Krakowa jest firma, która montuje i zestraja radio z antenką? Chodzi mi o full serwis zamontowanie, podłączenie i strojenie. Ile to może kosztować?
                przecież w Chrzanowie na szpitalnej jest gościu co sie tym zajmuje, ponoć jest spoko, pytałeś może ??
                Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Dobra to jaka antene stacjonarna czyli w otwor o wysokosci do 1,4-1,5 najlepiej zeby byla lamana, bo z pewnych wzgledow moze byc ciut dluzsza tzn do tych 1,5m, ale trzeba ja pochylic. Bo tak przegladam i sam juz nie wiem.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• ===Tomy===
                    Rider
                    • 2006
                    • 552

Zamieszczone przez Maicroft
                    Dobra to jaka antene stacjonarna czyli w otwor o wysokosci do 1,4-1,5 najlepiej zeby byla lamana, bo z pewnych wzgledow moze byc ciut dluzsza tzn do tych 1,5m, ale trzeba ja pochylic. Bo tak przegladam i sam juz nie wiem.
                    Wczoraj wracałem znad morza. Jechałem w korkach i w trakcie długiego oczekiwania poznałem na radiu kierowcę Volvo V40 kombi, który miał zamontowane coś takiego:

Bardzo ciekawie miał zastosowane mocowanie - uchwyt na klapie i idealnie nadałby się do Octavii. Z lewej strony górnej części klapy. Zapytałem czy uchwyt nie niszczy lakieru. Kolega twierdził, że wszystko jest OK. Odszedłem od niego na jakieś 12-15km w trasie i słyszeliśmy się na dobrą 3-4kę.

Natomiast znajomy zajmujący się montażem CB twierdzi, że bardzo udane są Lemmy i szkoda przepłacać za droższe Presidenty. Coś takiego: http://www.allegro.pl/item115105646_..._f_ra_vat.html

Maicroft ja nadal twierdzę, że zakup anteny nawet 2m dającej zasęg pow. 30km jest bezsensu jeśli będziesz słyszalny na taką odległość, a Ty nie będziesz słyszał słabszych mobili. 10-12km to spokojny wynik i ja idąc za ciosem polecam President Hawaii o idealnych właściwościach strojenia dzięki pierścieniom wokół ceweki. 80cm a potrafi pociągnąć
                    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

cholera temat zdominowany przez ojedynkowców , a ma ktos pomysl na rozsadne zamocowanie malego radia (uniden 510\520) w O2???
                      foty mile widziane
                      dodam jeszcze, ze wolalbym montaz nie na stale a tak, zeby mozna bylo radyjko swobodnie i szybko wyjmowac i zakladac...

Jabar jak to masz u siebie?
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

===Tomy===, Dzieki za linki, ale mnie z dlugiej anteny wyleczylo cos zupelnie innego, a mianowicie - nie podjade pod dom, a tez nie bede zbierac kazdego drzewa jak jade na dzialke :twisted: Dlatego te wymiary to jest max, co moglbym zalozyc, nawet blizej mi do 1,3m niz do 1,4m.

szkoda, Kolega NICO ma antenke sirio 3 systemowa i radyjko wrzucone po prawej stronie tunelu, albo pod podlokietnikiem juz nie pamietam. Pisz do niego rowniez.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• ===Tomy===
                          Rider
                          • 2006
                          • 552

Dzieki za linki, ale mnie z dlugiej anteny wyleczylo cos zupelnie innego, a mianowicie - nie podjade pod dom, a tez nie bede zbierac kazdego drzewa jak jade na dzialke :twisted: Dlatego te wymiary to jest max, co moglbym zalozyc, nawet blizej mi do 1,3m niz do 1,4m.
                          Gdybym nie zrobił dziury w dachu i gdybym nie był zawierzył antence Presidenta również wybrałbym coś długiego z mocowaniem na klapie kombicy. Coś max 1.50m. Jako, że zależało mi na poprawnym nadawaniu (najlepszy SWR jest tam gdzie antena ma najwięcej masy) i to co miał kolega Tymon bardzo mi podpasowało. Pozatym nie widzię siebie w kombi z batem dłuższym od auta umieszonym na dachu - kobylaste to jak nie ma co i wjazd do garażu wiązałby się z każdorazowym zdejmowaniem bata, nie wspomnę o parkingach pod budynkami Czasy kiedy robiłem rozmowy z 40-50km już bezpowrotnie minęły, gdzie nikt nie przejmował się wyglądem i estetyką auta również :diabelski_usmiech

Maicroft jeśli tak mocno chcesz mieć coś dużego uważam, że szkoda robić dziurę.
                          Pomyśl nad klapą. Ponoć te uchwyty nie zostawiają po dłużym zamocowaniu żadnych śladów na lakierze (kiedyś w latach 90-tych uchwyty bardzo szybko korodowały i pomimo uszczelek podkładek powierzchnia styku z klapą lekko się perforowała). Antenka z lewej, lub prawej strony narożnika i będzie ok.

szkoda, Kolega NICO ma antenke sirio 3 systemowa i radyjko wrzucone po prawej stronie tunelu, albo pod podlokietnikiem juz nie pamietam. Pisz do niego rowniez.
                          Bałbym się polecać te patenty 3-systemowe. Zasięg max. 3-5km przy dobrej propagacji.
                          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• Paweł T
                            Elegance
                            • 2006
                            • 784

1,2m antena Midland PC4, ja jestem zadowolony, robię dużo trasy. Mocowanie na reling.
                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez ===Tomy===
                              Bałbym się polecać te patenty 3-systemowe. Zasięg max. 3-5km przy dobrej propagacji.
                              antena to spoko, chodzi mi o sensowne zamocowanie radyja, no i zastanawialem sie, czy sa jakies uchwyty antenowe na reling, a jeszcze lepiej na belke bagaznika dachowego :roll:
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• ===Tomy===
                                Rider
                                • 2006
                                • 552

Zamieszczone przez szkoda
                                antena to spoko, chodzi mi o sensowne zamocowanie radyja, no i zastanawialem sie, czy sa jakies uchwyty antenowe na reling, a jeszcze lepiej na belke bagaznika dachowego :roll:
                                Tak, są uchwytu na reling, ale chcesz mieć zwisający z relinga kabel ? IMHO mało estetyczne i z tego co słyszałem masa uchwytów po jakimś czasie koroduje.

PS. Moja sugestia - jeśli masz sedana - uchwyt na klapę przy przyszybiu. Możesz też zamontować na klapie bagażnika pośrodku magnesówkę i tutaj 1.50m mile wskazane. Na pewno nie będzie ryzyka, że przy dużych prędkościach odpadnie jak w przypadku mocowania na dachu. Dodatkowo antenkę możesz chować do bagażnika.

Jeśli masz kombi tak jak pisałem koledze Maicroft - uchwyt na klapę.

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

no dobra, to jeszcze wam popierdze, bo jak znam zycie za chwile kupie cos na pale i potem bede zalowal: chce kupic unidena 510/520 bo jest male i podobno niezle (i ma je Maicroft, berni i howie i chyba xekon ), ale priorytetem jest dla mnie wielkosc, czy mozecie polecic cos jeszcze mniejszego a rownie dobrego (niestety slyszalem, ze im mniejsze tym gorsze :roll: )
                                  rozumiem, ze radyjka "reczne" odpadaja w przedbiegach...
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

szkoda, mmożesz jakiegoś ręczniak z wyściem an zewnętrzną antene zapodać i z adapterem samochodowym tak jak ma kolega Lamina

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez djczas
                                      szkoda, mmożesz jakiegoś ręczniak z wyściem an zewnętrzną antene zapodać i z adapterem samochodowym tak jak ma kolega Lamina
                                      a jakies konkretne modele :?:
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• djczas
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 9612

powiem ci jutro jak sie dowiem który jest dobry a który lapszy

Komentarz

• howard7
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 1120

propozycje dj czasa ym od razu odrzucil najlepszym przykladem jest kol. karol, ktory sam sie wyleczyl z reczniaka z wywalona antenka na zewnatrz
                                          mial jakiegos midlanda (o ile mnie pamiec nie myli) mimo ze nawet dobry model to niestety jest to szumofon
                                          teraz przesiadl sie na unidena ktorego moge z czystym sercem polecic
                                          szkoda nic mniejszego ale rozsadnego niestety nie znajdziesz
                                          SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                          Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

oki, dzieki, poczytalem jeszcze i zdecyduje sie na unidena 510/520
                                            pzdr!
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bernardo
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 1083

Zamieszczone przez szkoda
                                              oki, dzieki, poczytalem jeszcze i zdecyduje sie na unidena 510/520
                                              pzdr!
                                              I to jest bardzo dobra decyzja i proszę Cię bardzo nie kombinuj nic z tymi ręczniakami.
                                              A mniejszego radyja i lepszego w tej klasie nie znajdziesz.
                                              Bieri fluz i do cbshopa fruń!
                                              aczkolwiek...
                                              NajtFukinPatrol North-West
                                              Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
                                              WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• Qulek
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 1630
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja polecam 520 w skodzie siedzi i dobrze sie sprawuje do tego u nas w sumie 520XL.. do tego antenka ml-145 Unidena na magnesie :diabelski_usmiech dajeeee radeeee
                                                BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

szkoda, Kupuj 520, chyba na te 50zl wiecej Cie stac :wink: Ja mam i nie narzekam, ale obecnie jestem na etapie wywalenia magnesu i montazu czegos na stale, tylko ciagle jest pytanie co w srednim wymiarze wlozyc.

Linki ktore koledzy podali poczytalem i dalej nie wiem, chyba cos zaryzykuje :diabelski_usmiech
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Ostatnio zamieniłem Unidena 520 na President'a Johny II.

Antena: http://www.sirioantenne.it/prodotti_...171169&idp=128

Ocena.
                                                    Po za lepszym samopoczuciem, że mam president'a z ASC... żadnych odczówalnych różnic w odbiorze na trasie. President ma więcej bajerów... ale nie odbiega jakością odbioru od Uniden'a 520. Może President ma subiektywnie bardziej cichy głośnik..

Za sobą mam już radia Intek MB-45 (14 dni) i Alan 48+ Excel (21 dni).... Fakt, bajerancko wyglądają i extra czyta sie ich opisy techniczne.... ale żadno z tych nie dorównuje jakością odbioru do Uniden'a 520

Komentarz

Pracuję...