CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

A czy one sie czyms roznia. Bo wg pewnej informacji od osoby ktora siedzi w tym temacie, wiem ze te dwa radia to jest to samo w inne obudowie - roznia sie tylko cena.

Na jaka odleglosc mozesz ocenic odbior/nadawanie na tej antenie :?:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• Zamieszczone przez Maicroft
      A czy one sie czyms roznia. Bo wg pewnej informacji od osoby ktora siedzi w tym temacie, wiem ze te dwa radia to jest to samo w inne obudowie - roznia sie tylko cena.

Na jaka odleglosc mozesz ocenic odbior/nadawanie na tej antenie :?:
      Radia różnią się trochę (niczym istotnym na dobrą sprawę). Więcej możliwości ma President, można w nim ustawiać "połówki" na różne państwa w łatwy sposób, ma ASC, pikanie przy zmianie kanałów, ma też szybką 19-tkę (Uniden ma szybką 9-tkę...która jest już martwa)....

Uniden też ma przełącznik AM/FM... President już tego nie ma.

Ale to są tylko bajery...

Moim zdaniem. Jak nie ma się kasy, nie ma po co szarpać się na Presidenta.

Antena. Dobrze wykonana jakościowo. Podstawowa zaleta to taka..... że wygląda jak oryginalna skody... co jest zaletą. Jest zamontowana na stałe, więc nie ma problemu z "masowaniem" i aby wiedzieć, że to jest CB trzeba z bliska ją obejrzeć (regulacja długości fali w szytówce). Świetnie się stroi, bez najmniejszych problemów. Nie ma potrzeby dostrajania co jakiś czas. Nie ma potrzeby zdejmowania czy odkręcania na myjni automatycznej

Jak odbiera ?
      W zależności od pogody.... 5-10 km. Chełm nie jest jakimś gigantycznym miastem ale spokojnie całe obejmuje.
      Na trasę w zupełności wystarcza i nie wygląda wieśniacko....
      Jedna uwaga. Wymaga zamocowania od razu wzmacniacza antenowego do FM. Mocno ogranicza czułość w stosunku do oryginalnej.

Testowałem długie anteny ale mi nie odpowiadały. Przypominało to zwiększenie słuchu człowieka x10.... jeden pisk nakłądania się i jazgot. Trzeba było skaracać jej czułość do 1/3 czy nawet 1/4 w miastach aby normalnie słuchać i rozmawiać.

Po cholere mi słyszeć wszystko w zasięgu 20 czy 30 km ? Może jak bym był kierowcą TIR'a...

No i jeszcze jedna sprawa....... można nawtykać komuś od najgorszych będąc anonimowym :diabelski_usmiech bo nie widać masztu CB

Komentarz

• Samiec
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4287
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez bezduszny
        [Antena. Dobrze wykonana jakościowo. Podstawowa zaleta to taka..... że wygląda jak oryginalna skody...
        Jaki kosz takiej antenki ?
        I jak sie ma ten wzmacniacz antenowy do zamontowanego juz separatora? :roll:
        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Okolo 240-270zl z tego co ogladalem.
          Spritmonitor.de

Komentarz

Okolo 240-270zl z tego co ogladalem.
            Tak.

Zamontowanie w serwisie 50 pln brutto.

Wzmacniacz kupiłem w punkcie z radiami CB i sprzętam car-audio. Kosztował 20 pln z zamontowaniem (5 minut wszystko trwało)

Komentarz

• ===Tomy===
              Rider
              • 2006
              • 552

Radia różnią się trochę (niczym istotnym na dobrą sprawę).
              <ciach>

Dokładnie. Uniden kooperuje z Presidentem. Stosują te same obudowy i komponenty. President jest znacznie bardziej podbajerowany (0 i 5-tki), i co ważne ma bardziej czułe filtry.
              IMHO nie ma lepszego wyboru jak Uniden w kwestii cena/wydajność.
              Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
              Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
              Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• A czy to przypadkiem President nie wydzielił się z Unidena ?

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

A czy to przypadkiem President nie wydzielił się z Unidena ?
                  Tego nie wiem, musiałby zapytać znajomego krótkofalowca. W każdym razie Uniden na pewno robi bardzo profesjonalny sprzęt krótkofalaraski i celuje w rynek, na którym President zupełnie się nie liczy (radia UKF, odbiorniki GPS, inne).
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• Podumowując wątek....... jak kupować radio do samochodu to najlepiej Unidena 520.

Komentarz

• howard7
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1120

A czy to przypadkiem President nie wydzielił się z Unidena ?
                      obydwa radia maja identyczna plyte główna i jest to plyta UNIDENA
                      a pozatym reszta to tylko kwestia zainstalowania na niej odpowiednich peryferii
                      u mnie w unidenie niedługo bedzie szybka 19 zamiast 9 jest to tylko kwestia zamiany jakiegos jednego elementu (nie wiem nie znam sie na tym ale osoba ktora mi to robi z pewnoscia sie zna :diabelski_usmiech )
                      SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                      Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• Mi się w Presidencie podoba pewna funkcja a właściwie napis... "Automatic ANL" ....

W Unidenie jest przełącznik, w Presidencie walneli taki napis i połączili ścieżki na płycie :diabelski_usmiech
                        No ale jak to ładnie wygląda....

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

cb radyjo mam i ja

no i u mnie od dzisiaj uniden 520
                          wielkie dzieki dla howarda7 :!: :!: :!:
                          oraz bernardo i karolaz za przyjemnego nielegala przy okazji zakupu.
                          na razie sie ucze, wiec wrazenia potem.
                          howard7 - mysle, ze to miejsce "na wcisk" przy fotelu jest idealne :idea:
                          pzdr!
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

No kilka batow widze, tylko ten sam zainteresowany w zlotym szkodniku nie pokazal co ma :twisted:

Ja tez jak czas pozwoli w tym tygodniu przerobie radio do wersji mam nadzieje finalnej, lub takiej ktora juz duzo modyfikacji nie bedzie obejmowac :szeroki_usmiech
                            Spritmonitor.de

Komentarz

Ja tez jak czas pozwoli w tym tygodniu przerobie radio do wersji mam nadzieje finalnej, lub takiej ktora juz duzo modyfikacji nie bedzie obejmowac
                              Kawę będzie to radio parzyło i podawało ? :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

No bedzie w miejscu, gdzie powinien znajdowac sie jakis uchwyt na napoj, a go nie ma :diabelski_usmiech

BTW Kawy nie lubie, wole dobra mocna herbate w kolorze kawy :twisted:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

No bedzie w miejscu, gdzie powinien znajdowac sie jakis uchwyt na napoj, a go nie ma
                                  ooo... tego nie widziałem i nie słyszałem o czyms takim. Fakt, tego uchwytu nie używa się wcale...(przynajmniej ja)

Jak juz zrobisz to wstaw opis i jakieś foty. Skoro udało ci się unidena upchnąć to i president też wejdzie

Głośnik jak rozumiem jest zewnętrzny...

Komentarz

• howard7
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1120

Zamieszczone przez Maicroft
                                    No kilka batow widze, tylko ten sam zainteresowany w zlotym szkodniku nie pokazal co ma :twisted:
                                    w zlotym szkodniku pojawil sie Uniden 520xl wraz z magnesem Hasler'a
                                    ale z tego co wiem to nie ostatnie słowo kol.szkoda przynajmniej jak chodzi o antenke :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez howard7
                                      Zamieszczone przez Maicroft
                                      w zlotym szkodniku pojawil sie Uniden 520xl wraz z magnesem Hasler'a
                                      ale z tego co wiem to nie ostatnie słowo kol.szkoda przynajmniej jak chodzi o antenke :diabelski_usmiech
                                      chyba tak, juz mi glupio medzic howardowi na GG, bo co chwila zmieniam zdanie, ale chyba jednak (i to jest trzecia zmiana zdania - zwiazana z coraz lepszym poznawaniem tematu ) we wtorek sprobujemy zapodac cos bardziej "doroslego", ale co to juz wie howard (MLka? ops: ), glupi bylem, ze od razu tego nie zrobilem, no ale pierwsze koty za ploty...
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Planuje wstawić coś większego ?

Takie 2,5m z wieeelką cewką może wyglądać imponująco :twisted:

Komentarz

• howard7
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 1120

szkoda nie przesadzaj po to sa koledzy by pomoc jesli maja taka mozliwosc
                                          a antenka ktora byla alternatywa dla haslera to ML145 jak na moj gust i srednie obeznanie w temacie to akorat jest najlepsze rozwiazanie dla ciebie pozdrawiam i do wtorku

[ Dodano: Nie 23 Lip, 06 12:46 ]
                                          kolegobezduszny, nie popadajmy w skrajnosci :diabelski_usmiech

Komentarz

• ===Tomy===
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 552

Zamieszczone przez szkoda
                                            glupi bylem, ze od razu tego nie zrobilem, no ale pierwsze koty za ploty...
                                            Pisałem w swoim poradniku, że jeśli Hustler nie ma dobrej podstawy (im więcej blachy tym lepsze strojenie i tym samym radio nie dławi mocy na końcówce) nie będzie się sprawdzał.
                                            Zobacznie w swoich Hustlerach jak mocno poprawicie zasięg montując antenę po środku dachu. Różnica jest kolosalna.

Ja wiem jedno - montaż anteny na stałę i już nikomo nie będzie się chciało kombinować :szeroki_usmiech

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez ===Tomy===
                                              Ja wiem jedno - montaż anteny na stałę i już nikomo nie będzie się chciało kombinować :szeroki_usmiech
                                              tez o tym mysle, jezeli oczywiscie beda mieli jakis rozsadny uchwyt - do dziury w dachu jeszcze nie doroslem ops:
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

szkoda, To jak jeszcze myslisz to Ci mowie kup Alaske na magnesie, a jak bedzie Cie wkurzac zakladanie tego to magnes zostawisz jako rezerwe, a sama antena dasz w reling i po sprawie.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Znajomi co mają anteny na relingach i w tym samym miejscu najczęsciej puszczony kabel twierdzą, że po jakimś czasie uszczelka gumowa w drzwiach zaczyna odkształcać się i przepuszczać wodę...

Najszybciej widzi się to na myjni kiedy myjka ciśnieniową jest spłukiwany samochód. Woda leje się do środka.

Komentarz

Pracuję...