zamowiony na allegro uniden 520XL dzis przyszedl 8) , antenki jeszcze nie mam (caly czas mysle o triflexie, zakup planuje w nastepnym miesiacu :P ), jak je (radio) sprawdzic? mozna chyba podlaczyc, tylko nie nadawac, jak wloze jakis drucik to i tak nic nie sciagne co nie?
Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.
zamowiony na allegro uniden 520XL dzis przyszedl 8) , antenki jeszcze nie mam (caly czas mysle o triflexie, zakup planuje w nastepnym miesiacu :P ), jak je (radio) sprawdzic? mozna chyba podlaczyc, tylko nie nadawac, jak wloze jakis drucik to i tak nic nie sciagne co nie?
nie wydurniaj sie eR, tylko kup antene :!:
a zeby sprawdzic czy w ogole dziala, mozesz radyjko zalaczyc, tylko nie probuj nadawac :idea:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
szkoda, bezduszny, nie bede podlaczal :P zaczekam :lol:
[ Dodano: Sro 25 Paź, 06 19:47 ]
no dobra a jak juz bede mial antene to taka nie zestrojona na aucie moge? (majac ja w lapce - postaram sie nie zaswiecic :wink: )
Chyba tylko stroi sie normalnie antene CB a FM potem samo sie dostosowuje, z drugiej strony przeciez tu duzo zalezy od dlugosci anteny. Moze ma ktos jakis blizszy kontakt z kims kto sprzedaje produkty Lemma
zapytalem jedna osobe co to kupila na allegro, odpowiedz:
"Z radiem FM nie ma zadnych problemow, dziala nawet lepiej, bo jest dluzsza
antena. Poza tym CB tez dziaja bardzo dobrze, a nawet lepiej bo nie ma tylu
szumow jak przy bezposrednim podlaczeniu anteny i jest czysty odbiór wiec
polecam."
Zastanawia mnie czemu tylko jedna osoba to sprzedaje na calym Allegro i czy ta cena jest normalna, czy wlasnie przez to ze mamy do czynienia z rodzynkiem to odpowiednio wieksza
Chyba tylko stroi sie normalnie antene CB a FM potem samo sie dostosowuje, z drugiej strony przeciez tu duzo zalezy od dlugosci anteny. Moze ma ktos jakis blizszy kontakt z kims kto sprzedaje produkty Lemma
Dokładnie tak. Jest to po prostu trójnik z filtrem. Jedno wejście - dwa wyjścia. Przy czym wyjście na radio FM jest zabezpieczone filtrem przed emisją z nadajnika CB - czyli żegnajcie stacje AM. Wyjście na CB jest w splitterze po prostu przelotowe. Cena sklepowa splittera to od 25 do 50 pln a jakość to już loteria.
Kilku znajomych ma to założone i chwalą sobie ( zakładali w jednym , sprawdzonym warsztacie ) . Osobiście poszedłem inną drogą i kupiłem triflexa. Szału nie ma ale niż załuję. Na moje potrzeby wystarcza.
Pod koniec tygodnia zapodam fotexy CB w popielniczce.
W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Tak, ale triflex ma ok 30cm, a fizyki i dlugosci fali nie da sie oszukac :roll:
Chciałem nieśmiało zauważyć, że Triflex ma 50cm :P
Powiem tak - jak mi Rudi ją zachwalał, to mu nie wierzyłem, że mi wystarczy. Kobminowałem z dziurawieniem dachu pod PC-4. Na szczęście ... zginęła uszczelka od PC-4 i do dziurawienia nie doszło. Teraz mam wrażenie, że Triflex na dachu lepiej ściąga niż PC-4 na klapie. Co się tyczy nadawania, to nie wiem, bo nie pytałem ludzi gdzie mnie słychać ani z jedną ani z drugą. Jak ktoś chce bić rekordy zasięgów, to wiadomo - trzeba mieć porządnego bata. Jak chce na drogi, to naprawdę Triflex styka. To jest moja opinia po 5000km i to wbrew temu, że sam nie wierzyłem :lol:
Wkleiłeś już może manuala?
Kiedyś OI Liftback
Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
Maicroft - OK. Przeoczyłem, bo nie w tym miejscu co trzeba patrzyłem. Spodziewałem się nowego wątku Twojego autorstwa, a na długie szukanie ostatnio nie mam czasu .
Przy okazji - spojrzenie nowicjusza. Jam tu nowy, więc mieszanie w strukturze chyba nie wskazane, ale mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, jak coś zasugeruję. Proszę rzuć okiem na http://nubira.autokacik.pl/ ; wejdź w porady i kliknij na jednym z dwóch obrazków. Tak jakoś się złożyło, że jak ktoś z Nubiraków miał dobry pomysł lub ochotę do grzebania, a nie bał się aparatu i worda, to robił Manuala ku dobru ludzkości. Żeby takiego manuala nie trzeba było szukać, to było właśnie takie wydzielone miejsce, o bardziej przejrzystej strukturze i z obrazkiem mówiącym o temacie. Szybkość odnajdowania jest wówczas o wiele większa. Tutaj w zasadzie ten właśnie kącik ma spełniać takie zadanie, ale jak dla mnie tamten pomysł jest troszkę lepszy, choć oczywiście zmusza do posiadania webmajstra. Żeby mój manualik nie zaginął w 32 stronach tego wątku na dziś, a może w 100 jutro, to wyciągnę go jako osobny wątek (podlinkuję). Jeżeli się to kłóci z przyjętymi zasadami, to go usuń - nie obrażę się :lol: Chcę żeby ktoś kto będzie miał ochotę, łatwo to znalazł i zadawał pytania. Postaram się pomóc w czym mogę, ale zapewne jest kilka osób, które w oparciu o moje zdjęcia lepiej jeszcze wytłumaczą co robić.
Kiedyś OI Liftback
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
OK. Temat CB chyba nie ma "jedynie słusznej" opcji. Można to robić na wiele sposobów, więc zawsze będzie rozwojowy. Podobnie tuning. Co innego z naprawami - te trzeba zwykle wykonać tak a nie innaczej. Skoda jest służbowa, ja mam mało czasu, więc nie zdążyłem jeszcze przeczytać całego forum :wink: Postaram się jednak poudzielać w kilku tematach.
Kiedyś OI Liftback
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
Teraz mam wrażenie, że Triflex na dachu lepiej ściąga niż PC-4 na klapie. Co się tyczy nadawania, to nie wiem, bo nie pytałem ludzi gdzie mnie słychać ani z jedną ani z drugą.
Na pewno Triflex lepiej odbiera niz Hustler'rze na klapie lub na dachu.... i to o wiele lepiej. Ostatnio ćwiczyłem Hustlera a A8 i sie załamałem ilością szumów i kiepskim odbiorem. Pozostanie kupić fajna antenkę i niestety wywalić dziurę w aluminiowej budzie...
Co do nadawania i "jak słuchać".... to słychać czysto i wyraźnie Zasięg jest wystarczający.
Na pewno Triflex lepiej odbiera niz Hustler'rze na klapie lub na dachu.... i to o wiele lepiej. Ostatnio ćwiczyłem Hustlera a A8 i sie załamałem ilością szumów i kiepskim odbiorem.
Nie uogólniaj charakterystyki pracy tych anten na podstawie jednego ćwiczenia na Twoim A8, bardzo Cię proszę... Ja bym takiego osądu absolutnie nie wydał, miałem możliwość testowania tego cuda all-in-one. Wilson (a to się równa hustler), niestety zmartwię Cię, sprawuje się lepiej od antenki co wszystko może. Zaczynam powoli czuć się osaczony przez te niesamowite możliwości triflex'a . Każdy bierze na dach to co lubi i mu się podoba biorąc pod uwagę te wszystkie skomplikowane wymogi co do "wystarczającego" odsłuchu i nadawania, więc proszę, tak dla przyzwoitości - przestańmy już gloryfikować "tego" triflexa... Naprawdę dużo już o nim wiemy.
CB świat przysłania mi obraz triflexa co przed oczami tkwi... :roll: peace
aczkolwiek... NajtFukinPatrol North-West Techno-destroyed by dobrygrzeswawa WhitePride :smokedevil
bernardo - byłeś dość stonowany w swojej krytyce. Na cb-radio "dziurawcy" chcieli od razu zjeść mnie żywcem, jak tylko poleciłem rozwiązanie z uchwytem na klapę :lol: Co ja jednak mogę zrobić, że mi wystarczało? :roll: Teraz zaś okazało się, że ta nowa antenka jest lepsza i tak jak piszę - na drogowe potrzeby wystarczy i jest "poręczna". Duży minus to tylko cena. bezduszny a z jakim radyjkiem miałeś takie szumy na Hustlerze? Czy testowałeś obie antenki na tym samym autku, z tym samym radiem i po optymalnym zestrojeniu? Dopiero wtedy na 100% można wydać osąd. W moim Taylorze III ASC spisuje się naprawdę dobrze i przypuszczam, że najlepsza antenka z jakimś tanim Alanem schowa się przy Triflexie i Taylorze. Gdyby jednak ktoś podpiął Hustlera, to może by dostał lepsze wyniki. Jakby w dziurę wrzucić porządnego bata, to dopiero by wymiatało
Kiedyś OI Liftback
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
szkoda zależy co jest priorytetem :wink: Oczywiście że zawsze lepiej mieć czysty odbiór przy dużym zasięgu, niż zaszumiony przy małym zasięgu :diabelski_usmiech Kiedy jednak mówimy o dużym zasięgu i strasznych szumach, lub niedużym zasięgu ale czystym odbiorze, to będą zwolennicy jednego i drugiego. Ja nie chcę mieć hałasu więc wolę drugie z dwoja złego.
Ad rem - pamiętaj co było meritum mojego stwierdzenia!!! jeżeli "bezduszny" testował Hustlera z Alanem 199 to MUSIAŁ mu szumieć. Jeżeli Triflex-a słyszał z porządnym radyjkiem, na innym aucie, to mógł go powalić czystością odbioru. Pamiętaj, że jak ktoś słucha radyjka przez 5 minut to słyszy szumy, a zasięgu i wpływu terenu zwykle nie pozna. Co mnie jeszcze teraz zastanawiam, to ... "aluminiowa buda". Może to śmieszne, ale nie wiem czy A8 jest aluminiowe czy to jakiś slang (nazwanie Audi aluminowym). Jeżeli jednak jest to zrobione z aluminium, ty chyba już wiadomo czemu szumiało :wink:
Kiedyś OI Liftback
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
Komentarz