CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez Krokiet
    bezduszny a z jakim radyjkiem miałeś takie szumy na Hustlerze? Czy testowałeś obie antenki na tym samym autku, z tym samym radiem i po optymalnym zestrojeniu? Dopiero wtedy na 100% można wydać osąd. W moim Taylorze III ASC spisuje się naprawdę dobrze i przypuszczam, że najlepsza antenka z jakimś tanim Alanem schowa się przy Triflexie i Taylorze. Gdyby jednak ktoś podpiął Hustlera, to może by dostał lepsze wyniki. Jakby w dziurę wrzucić porządnego bata, to dopiero by wymiatało
    To samo radio...President Johny II

Zamieszczone przez bernardo
    Nie uogólniaj charakterystyki pracy tych anten na podstawie jednego ćwiczenia na Twoim A8, bardzo Cię proszę... Ja bym takiego osądu absolutnie nie wydał, miałem możliwość testowania tego cuda all-in-one.
    Chcesz następny ? Ta sama magnesówka, radio Uniden 520, samochód Opel Vivaro... , to samo Skoda SuperB i jeszcze 2 Sprintery 412....
    Efekt ten sam.

bernardo, przejedź się z dobrze zestojoną i zmasowaną anteną (producent dowolny) ale zamontowaną na stałe a nie na jakieś goowniane uchwyty czy magnesy... a sam usłyszysz różnicę.

Krokiet, jedyny Alan jakiego miałem to 48+ Excel.... i po za bajeranckim wyglądem nie ma nic godnego uwagi.... moim zdaniem dużo gorzej odbiera niz Uniden 520.

Komentarz

• Krokiet
      Drive
      • 2006
      • 77

bezduszny Alan 48+ Excel jest lepszy od 100 czy 199, ale faktycznie to żadna rewelacja. Znawcy mówią, że jakiś stary Alanek to było to (chyba 18). Jest jeszcze jeden, który się wyłamuje z szeregu, chyba 87. Jeżeli się mylę to nie bijcie. Chyba właśnie jego używał gość montujący mi antenkę. Brykało ładnie, ale duuuuuże jest.

Wiele osób ma właśnie takie zdanie jak Ty o Alanach - lepiej kupić Unidena 520-tkę lub Presidenta. Ja po zasłyszeniu tego przerzuciłem się na Presidenta (skusiło mnie ASC).
      Kiedyś OI Liftback
      Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
      Potem OII 1.9 TDI
      Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• bernardo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1083

Zamieszczone przez bezduszny
        Chcesz następny ? Ta sama magnesówka, radio Uniden 520, samochód Opel Vivaro... , to samo Skoda SuperB i jeszcze 2 Sprintery 412....
        Efekt ten sam.

bernardo, przejedź się z dobrze zestojoną i zmasowaną anteną (producent dowolny) ale zamontowaną na stałe a nie na jakieś goowniane uchwyty czy magnesy... a sam usłyszysz różnicę.
        dzięki Ci bezduszny, że mnie w porę wyprowadziłeś z ciemnogrodu, może mnie nauczysz przy okazji jeszcze jak dzieci robić, bo jakiś niekumaty jestem.
        Twoje doświadczenie i wiedza mnie po prostu przerasta.
        Powodzonka.
        aczkolwiek...
        NajtFukinPatrol North-West
        Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
        WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• howard7
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1120

kol. bezduszny juz od jakiegos czsu czytam te twoje "wypociny" i zachwyt nad Triflexem i przeraz mnie to jak bardzo ignorujesz prawa fizyki twierdzac cos zupelnie przeciwnego
          na szczescie w warszawie mielismy "przyjemnosc" porównania triflexa do kilku innych anten i wyszlo ze ta antena to PORAZKA
          auto nadajace z triflexa juz bylo nieslyszalne
          a autka majace hustlera lub alana 9plus jeszcze bez problemu przebijaly sie przez prawie calkowicie skrecony rf gaine
          wiec PROSZE cie BARDZO przyjmij do wiadomosci ze niezawsze to co ci sie wydaje lub to co posiadasz jest najlepsze bo bardzo czesto tylko ci sie to wydaje
          SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
          Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

ja sobie do fabki wsadziłewm teraz unidenka 510 oraz ml145 i jestem w szoku

Komentarz

• Purchawa
              Admin
              S_OCP Member
              • 2004
              • 8007

Jest takie powiedzenie, jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. :P

Jak komus wzgledy estetyczne przeszkadzaja, to niech nie montuje CB.
              Ja tam wole poltora metrowy bacik na dachu i mozliwosc pogadania z chlopakami na dwoch koncach Wawy, niz jakies nie wiadomo co.

Misiek chyba ma ta triplex czy jak jej tam i chyba do konca zadowolony nie jest, ale jemu chodzilo przede wszystkim o wyglad.
              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• howard7, nie mam a miałem triflexa... i jest do dobra antena do komunikacji na drodze w odległości około 5 km a nie do gadania "przez Warszawę" która ma rozpiętość około 35 km... to zasdnicza różnica. Przy tej antenie nie liczy się zasięg a możliwość komunikacji bez oszpecania wyglądu samochodu.

Do tego nie kaleczy optycznego wyglądu samochodu. Jest to jednak jakiś kompromis.

Skoro się komuś nie podoba "all in one" to jest jeszcze Sirio Tajfun...

Dla tych co tego nie czytali.... a warto.
                Войдите на Facebook, чтобы общаться с друзьями, родственниками и знакомыми.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Ale noca komunikacja 5km to jest duzo za malo :|
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Zamieszczone przez Maicroft
                    Ale noca komunikacja 5km to jest duzo za malo :|
                    Nie wiem jak inni userzy tych anten, mi jak ją miałem nie zabrakło nigdy.... może dla tego, że nie jestem skory do pogadanek na 19

Ale niech się wypowiedzą też inni co mają ta antenę.

Jak patrze na tych co maja radia na zapalniczki i magnesową Floryde na dachu... to jestem dopiero pełen podziwu.... a im to jednak wystarcza i dają sobie radę.

Komentarz

• eR_
                      Rider
                      • 2005
                      • 411

Przymierzalem dzis mojego unidena520 gdzie by go w niedalejkiej przyszlosci zamontowac w aucie. Wybor padl obok gniazda interfejsu dokladnie pod ta kieszenia w desce rozdzielczej z lewej strony kierowcy.
                      Przyszlo mi do glowy, ze jakby bylo go troche widac z jakiegos kata to mozna ww kieszen otworzyc i powinien zostac calkowicie zakryty :idea:

Kurcze za dlugi ten uniden (szerokosc jest ok), jak by byl o 1/3 krotszy to by idealnie wlazl do tejze kieszeni po lewe stronie :idea: . Bez wiercenia, kabelek zasilania i anteny mozna by poprowadzic przechodzac przez fabryczne dziury...
                      Fajnie na jego pokretla widac jak jest w kieszeni :P , no i wystarczylo by zamknac kieszen i wtedy: jakie radio? ja nie mam zadnego radia, co to sibiradio 8) :P
                      Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                      Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• Lukasso
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 611

dobrze przeczytałem cały wątek i na pierwsze moje radyjko wybrałem Alana 48+ i antenę Hustler lub little Wil 1m, sposób montowania na magnes lub na tylną klapę (combi), jako że w tej kwestii jestem całkowicie ciemny powiedzcie czy dobrze wybrałem, sumka w której chciałbym się zmieścić to 400, góra 500 zł ...... kupować będę albo u Pana Sylwka polecanego przez howard'a7, lub tu http://www.mikar.com.pl/ :szeroki_usmiech

Komentarz

• Paweł T
                          Elegance
                          • 2006
                          • 784

Zamieszczone przez Lukasso
                          sposób montowania na magnes lub na tylną klapę (combi),
                          magnes to zły pomysł, klapa albo w kombi uchwyt na reling jest dobry
                          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• eR_
                            Rider
                            • 2005
                            • 411

Rozmawialem dzis z kolega nt. CB i powiedzial mi cos ciekawego. Mial Unidena ale go spalil, poniewaz mikrofon byl tak nieszczesliwie ulozony, ze radio nadawalo jakies 30min, po tym zdarzeniu inni go jakos gorzej slyszeli.... Skonczylo sie na tym ze zmienil radio.
                            Moglo sie CB spalic? (znaczy koncowka mocy). Radio mialo podlaczona antene.

Komentarz

• Zamieszczone przez eR_
                              Moglo sie CB spalic? (znaczy koncowka mocy). Radio mialo podlaczona antene.
                              Jaka antena ?

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

eR_, mogła sie końcówka spalic jak antena była zle zestrojona i miała duzy swr oraz jak radio nie miało dobrego chłodzenia

Komentarz

• Kiepski SWR jest najczęściej na magnesówkach. Tam nawet jak ustawimy na 1.1-1.2 to przemieszczenie anteny o jakieś 10cm.... powoduje już bardzo duże jego zwiększenie.

W przypadku stałych anten to ryzyko jest o wiele niższe.

Komentarz

• eR_
                                    Rider
                                    • 2005
                                    • 411

bezduszny, magnesowka

Komentarz

• Zamieszczone przez eR_
                                      bezduszny, magnesowka
                                      No to czytaj wyżej

Dodatkowo każde uszkodzenie kabla (a w magnesówkach jest to normalne) tak samo ma wpływ na jakość odbioru i sygnału.

Wystarczy kupić miernik za jakieś 40-50 pln i pobawić się z antenką... Na pewno wyniki dają do myślenia.

Komentarz

• Adrian
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 662
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam,

proszę o pomoc. Posiadam antenę mocowaną na magnes. Pod anteną lakier jest zabezpieczony ale boje się że kabel może podczas dużych prędkości troszkę porysować dach. Czy istnieją jakieś uchwyty na magnes które by trzymały ten kabel w "powietrzu" tak by nie dotykał dachu??
                                        PerfectService by DGW
                                        Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                                        Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                                        Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Adrian, To gdzie dales antene, ja mialem z tylu w narozniku z SWR-em 1.1-1.2 i nie bylo zadnych problemow z kablem. A teraz to juz wogole jest super :diabelski_usmiech
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Adrian
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 662
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

ja mam centymetr przed anteną radiową. z tego względu że cały zestaw jest też przekładany do innego autka i w jednym i drugim mam pewne miejsca zaznaczone w którym jest dobre SWR.
                                            PerfectService by DGW
                                            Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                                            Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                                            Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• howard7
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 1120

Zamieszczone przez Adrian
                                              Czy istnieją jakieś uchwyty na magnes które by trzymały ten kabel w "powietrzu" tak by nie dotykał dachu??
                                              kolega szkoda zastosowal do tego przyssawki (mozna naprzyklad takie nabyc w sklepie z akcesoriami do akwarii)
                                              SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                              Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• eR_
                                                Rider
                                                • 2005
                                                • 411

Bezduszny
                                                2. łatwo ja spalić, szczególnie jak jest źle zestrojona, rozmawia się długo na kanałach w okolcy 40 i 1
                                                po czym poznasz ze juz ja spaliles? (triflex)

Komentarz

• Jabar1975
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3331

Zamieszczone przez Adrian
                                                  proszę o pomoc. Posiadam antenę mocowaną na magnes. Pod anteną lakier jest zabezpieczony ale boje się że kabel może podczas dużych prędkości troszkę porysować dach. Czy istnieją jakieś uchwyty na magnes które by trzymały ten kabel w "powietrzu" tak by nie dotykał dachu??
                                                  dwie mozliwosci:
                                                  okleic dach folia transparentna :0
                                                  stawiac antene na brzegu dachu - tak aby kabel nie mial mozliwosci niczego porysowac - ta druga mozliwosc IMO zdecydowanie lepsza - strata sygnalu jest - ale ma mniejsze znaczenie niz porysowany dach - zwlasza w ciemnym aucie jak u ciebie
                                                  nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• a ja mam na stałę na klapie i rewela..kabel tak puściłęm sobie zeby szedł i rewela.

Komentarz

Pracuję...