Nie czyta cd...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CASKP
    Rider
    • 2005
    • 263

Nie czyta cd...

Mam wyrzuty bo.... 12 - tkę rozpijam ,.... znaczy sie........ Glenfiddich -a ...... 12- stkę rozpracowuję ...., łeeech ale ...... ma.... smak :P zdrówko :satan
    [center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
    ****** > www.audiocar.pl < ******
    Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;]
    [/center:f683551993]
  • Antek_amb
    Ambiente
    • 2005
    • 127

Nie czyta cd...

Witam
    Mam radyjko JVC KD-SH99 czarne, problem jest taki ze nie odczytuje płyt jak dawniej... tzn po włożeniu płyty (nagranej na najmniejszej prędkości) męczy się z 5 min żeby ją odczytać i albo ją w końcu odczyta lub pokaże cd error 1, 4 lub 5. Nie wiem co one oznaczają. Laser jest brudny? Czy może już swoję przepracował i czas kupić nowe radio...

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

oddać radio do serwisu, celem konserwacji
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Samiec
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4287
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ewentualnie zastosowac polsrodek i uzyc plyty czyszczacej Jesli nie pomoze to dopiero serwis :wink:
        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

W takich CD w autach mozna w ostatecznosci uzyc takiej plyty, ale wg mnie to malo daje. Najlepiej recznie wyczyscic.

Za to w komputerach w ZADNYM wypadku nie uzywac tej plyty, bo cd kreci sie z taka predkoscia przy rozpoznaniu, ze predzej porysuje laser niz go wyczysci
          Spritmonitor.de

Komentarz

• maniek TDI
            Drive
            • 2005
            • 71

Miałem podobny problem z nowym Sony,ale było to w duży mróz,a nie wyłączyłem cd na radio.Po pownym włączeniu nie czytał płyt.Wstaczyło odłączyć radiu kostkę z tyłu i czyta.

Komentarz

• Antek_amb
              Ambiente
              • 2005
              • 127

Rzeczywiście problem istnieje od czasu tych silnych mrozów...

Komentarz

• henio
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 631

Nie sądze żeby samo odłączenie pomogło , myslę że poprostu soczewka lasera zaparowała albo zamarzła i tak się stało.Możliwe że trzeba przeczyścić ale w żadnym wypadku płytą bo wtedy może wogóle nie odczytywać, tylko ręcznie.Jakby było bliżej to bym Ci gratis zrobił , chyba że wysyłka. :wink:

Komentarz

• Antek_amb
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 127

Dzięki henio Pójdę do kumpla żeby to zrobił, przy okazji odłączy je bo ja wolę tego nie ruszać - później źle podłącze i spale wzmak albo coś... ops:
                  Czym to czyścić ? Spirytusem?

Komentarz

• henio
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 631

Nie masz co bać się o rozłączenie radia , kostki są standardowe ISO inaczej ich nie wsadzisz.Co do płynu to ja używam( wstyd sie przyznać biedronkowy ops: ) ale to jest obojętne , chodzi o to by był spirytus .Najlepiej to zrobić patyczkiem do uszu , lekko wycierając soczewkę (lekko).Potem trochę odczekać i jeśli to było to to raczej zadziała laser.Oczywiście są różne płyny w sprayu i inne ,ale i tak chodzi o to by rozpuściś tłuszcz i pył z soczewki i praktycznie najlepszy by był spirytus :szeroki_usmiech .Decyzja należy do Ciebie ...

Komentarz

• Sokół
                      Classic
                      • 2006
                      • 21

Dobra nie chcę opowiadać głupot, ale najlepszym środkiem czyszczącym oczka laserów jest ludzka ślina. Połowa serwisów tak robi. Nikt się nie przyzna, ale tak naprawdę jest to najlepszy sposób na doczyszczenie soczewki i jej konserwację. Niestety większość oczek laserów jest dziś robiona z plastiku a ten ma tendencje do utleniania się i śniedzenia, co ogranicza przenikalność optyczną :evil: . A ostre mrozy i upalne lata nie pomagają temu sprzętowi. Ślina ma enzymy rozpuszczające tłuszcz, i zabezpiecza przed parowaniem (nawet po wyschnięciu). Dlatego mały śrubokręcik trochę waty na koniec poślinić i przetrzeć tak jak by się wkręcało śrubkę, potem zdjąć wacik i założyć nowy suchy i wytrzeć do sucha. To a’propos konserwacji. Czasem jednak problemy z czytaniem daje nie sam laser, lecz silnik napędu. Jak silnik kręci za szybko płytą, lub za wolno to też jest taki objaw jak by laser nie działał. Wtedy trzeba zdiagnozować czy to sam silnik czy układ sterujący. Jeśli to sam silnik to jest prosto go zregenerować (trzeba go strzelić) to znaczy potraktować znacznie wyższym napięciem niż jest mu to przypisane. 4,5V dajemy około dwa razy wyższy np. 9-11V. Około znaczy z wyczuciem, na zasilaczu można stopniowo zwiększać napięcie. A i oczywiście bardzo ważna kwestia : Silnik można regenerować tylko wtedy kiedy go wylutujemy z układu, bo jeśli podamy na wlutowany silnik tak wysokie napięcie to spalimy układ sterujący silnikiem jeśli nie całe radio. Tak czy inaczej to są główne przyczyny nie czytania płyt jeszcze jest opcja samej mechaniki lasera, ale to pomijam, no i to, że laser może być już po prostu kiepski. A poza tym nie zalecał bym korzystania z CD na mrozie lepiej poczekać trochę aż auto się rozgrzeje w środku i dopiero wtedy załączyć CD. (mądrala ze mnie :szeroki_usmiech ) Pozdrawiam
                      Ceska Lipa

Komentarz

Pracuję...