dr4Q, chyba to lepsze rozwiazanie , zdecydowanie na lato zostawiam separator, zima to raczej sobie odpuszcze.
nieprawidłowe kodowanie radia w O2
Zwiń
X
-
nieprawidłowe kodowanie radia w O2
Sterownik radia zgłasza u mnie błąd kodowania. Obecne kodowanie o ile dobrze pamiętam to 000200 (nie jestem pewien liczby zer na początku). Zasadniczo wszystko chyba działa, ale chciałbym pozbyć się tego błędu. Czy ktoś mógłby mi podrzucić prawidłowe kodowanie dla O2 Ambiente 2006 (rok modelowy 2007), z radiem Stream mp3, z kierownicą wielofunkcyjną, bez oryginalnego parktronica, z wejściem AUX, z obsługą zestawu głośnomówiącego, 6 głośników (przód 2+2 tweetery, tył 2).
-
-
C00,Radio (R) Coding
C01,00?xxxx: Treble Speaker Monitoring
C02,1 = Front and Rear Monitoring inactive
C03,2 = Front Monitoring active / Rear Monitoring inactive
C04,3 = Front Monitoring inactive / Rear Monitoring active
C05,4 = Front and Rear Monitoring active
C06,00x?xxx: Radio Configuration I
C07,0 = No CAN-Telephone Control
C08,2 = CAN-Telephone Control
C09,00xx?xx: Speaker Channels
C10,0 = No passive Speakers (Sound System)
C11,2 = 2 passive Speakers Front and 0 passive Speakers Rear
C12,4 = 4 passive Speakers
C13,00xxx?x: Sound System Correction
C14,0 = No Sound System (No Correction)
C15,1 = Sound System with Cloth Interior (with Open Circuit Recognition)
C16,2 = Sound System with Leather Interior (with Open Circuit Recognition)
C17,3 = Sound System with Cloth Interior (without Open Circuit Recognition)
C18,00xxxx?: Radio Configuration II
C19,+2 - CD-Changer
C20,+4 - CAN-Secondary Display (Board Computer/large Display)
Spróbuj najpierw 0002400 a jak dalej będzie błąd to 0042400Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
tompol, monitorowanie głośników wysokotonowych polega na tym, że na końcówkę mocy podawane są 3 do 5 okresów sygnału sinusoidalnego o wysokiej częstotliwości ( > 10 kHz zazwyczaj powyżej 20 kHz, więc nic nie słychać :wink: ) a końcówka wykonuje pomiar prądu jaki oddaje na głośniki. Przy zestawie dwudrożnym ( głośnik niskośredniotonowy + wysokotonowy ) dla sygnału wysokich częstotliwości głośnik niskośredniotonowy stanowi bardzo dużą impedancję więc sumaryczny prąd pobierany przez taki zestaw zależy głównie od głośnika wysokotonowego. Jeśli jest podłączony to popłynie jakiś tam prąd ( w wypadku tej końcówki ustawiony na ok. 500 mA ) jeśli jest odłączony lub uszkodzony to prąd jest wielokrotnie mniejszy. Tą różnicę wykrywa właśnie końcówka mocy, przekazuje info po magistrali I2C do procka a ten wystawia ją na szynę CAN.
Co do zestawu to kodowanie dotyczy oczywiście oryginalnego zestawu głośnomówiącego. Dokładane Nokia czy jakiekolwiek inne nie wymagają kodowania a tylko ewentualnie uruchomienia funkcji PHONE w radiu.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
kropeck, to albo masz "psie uszy" :diabelski_usmiech , albo zostawili częstotliwość w zakresie słyszalnym... Ja tam wogóle nie wiem po co to ma być. Przecież jak nie działa wysokotonowy to słychać to od razu i nie potrzeba do tego jakiś wymyślnych testów...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
Komentarz