Czy gałka zmiany biegów do octavii II pasuje od superb. W załączeniu przesyłam link do zdjęcie takiej gałki.
bt premium+multifunkcja bez phona
Zwiń
X
-
Re: bt premium+multifunkcja bez phona
Zamieszczone przez ppasztetnie znalazlem a szukalem dlugo. czy bluetooth III premium pójdzie pod kierą z multifunkcją ale bez obsługi telefonu. i czy radio swing moze byc czy musi byc lepsze? no i mam nadzieje ze jak sam zamontuje to mi gwarancji nie zabiorą. pomozcie koledzy
Ja mam kierownicę multifunkcyjną bez obsługi telefonu i BT Premium III u mnie działa. Telefon, za pomocą przycisków na kierownicy mogę obsługiwać z Maxi-dota. Dużo wygodniejsza jest oczywiście obsługa przez Columbusa (dzięki dużemu ekranowi). Nie wiem jak wygląda współpraca Swing<->telefon.
BTIII i Columbusa podłączyłem sam tuż po kupnie samochodu. O gwarancję się nie obawiam, bo w żaden sposób nie ingerowałem w elektrykę samochodu. Sprzęt kupiłem z wiązkami i wszytko odbyło się plug&play. Oczywiście potrzebne było jeszcze kodowanie VCDS-em.
Komentarz
-
-
kross12
gieu, Możesz napisać jak wygląda montaż BT III, przymierzam się do zakupu BT II ale zniechęca mnie rozbieranie połowy auta. Domyślam się że zaczynamy pod siedzeniem gdzie ląduje sterownik, potem ciągniemy mikrofony do podsufitki i wiązkę do radia?
Którędy ciągnąłeś kable? U Ciebie trzeba była chyba się jeszcze dostać do anteny ?
Mógłbyś nagrać filmik prezentujący możliwości BT III ?
Jak ze sparujesz telefon to telefon telefon trup, tzn. brak zasięgu i funkcje telefonu, przejmuje BTIII? Zastanawia mnie czy w czasie gdy telefon jest ze sparowany można korzystać z internetu w telefonie?
Komentarz
-
sliczne dzieki , o to mi wlasnie chodzilo, co do swinga to sprzedajacy z allegro mowi ze bedzie dzialac , najbardziej mnie martwila ta gwarancja bo ONI mogą się do wszystkiego przyczepic ale faktycznie skoro nie ma zadnego ciecia/lutowania to chyba nie powinno miec znaczenia
[ Dodano: Czw 30 Wrz, 10 11:13 ]
kross12 filmików jest troche na youtube np: http://www.youtube.com/watch?v=aR03sNJ-sl8
Komentarz
-
-
kross12
na filmiku nie jest pokazane jak wygląda puszczanie muzyki z tel. poza tym jest inne radio więc wolałbym zobaczyć jak wygląda to na Columbusie.
Komentarz
-
Zamieszczone przez kross12gieu, Możesz napisać jak wygląda montaż BT III, przymierzam się do zakupu BT II ale zniechęca mnie rozbieranie połowy auta. Domyślam się że zaczynamy pod siedzeniem gdzie ląduje sterownik, potem ciągniemy mikrofony do podsufitki i wiązkę do radia?
Którędy ciągnąłeś kable? U Ciebie trzeba była chyba się jeszcze dostać do anteny ?
Mógłbyś nagrać filmik prezentujący możliwości BT III ?
Jak ze sparujesz telefon to telefon telefon trup, tzn. brak zasięgu i funkcje telefonu, przejmuje BTIII? Zastanawia mnie czy w czasie gdy telefon jest ze sparowany można korzystać z internetu w telefonie?
- kabel z mikrofonem do podsufitki (w lampce jest specjalne miejsce na mikrofon). Trzeba go przeciągnąć za schowkiem i później przednim, prawym słupkiem do góry (żeby zdjąć obudowę słupka trzeba odkręcić śrubkę pod zaślepką "Airbag"). Kabel w słupku trzeba prowadzić ostrożnie i jakoś go przymocować, żeby nie przeszkodził kurtynom powietrznym, gdy, tfu tfu, dojdzie do wypadku i ich odpalenia. Podsufitki nie ściągałem, wyjąłem tylko lampkę i przez jej otwór, cieńkim drutem złapałem kabel z mikrofonem. Generalnie nic skomplikowanego.
- wiązka do radia: trzeba po prostu trochę pokaleczyć ręcę i ją przeciągnąć 40 centymetrów (jeżeli dobrze pamiętam to, żeby sobie pomóc, odkręciłem panel climatronica (strasznie ciasno tam z tyłu)
- antena: początkowo nie ciągnąłem żadnych kabli do BT. Gdy kupowałem sprzęt to sprzedawca dołożył mi antenę z Audi (taki mały modulik, który wygląda jak płytka scalona ~1cm x 2,5cm zakończona gniazdem do bezpośredniego wpięcia do BT). Sygnał był mniej więcej taki jak w telefonie. Z czasem zapragnąłem lepszej anteny GPS i wtedy trafiłem na rekinka z VW Golfa (GPS, GSM, FM). Musiałem przeciągnął dwa dodatkowe kable do GPS i GSM i z tym było trochę zabawy, bo chciałem je puścić tą samą drogą, którą idą dwa kable anteny radiowej. Rozbebeszanie samochodu szło łatwo. Później, żeby wszystkie plastiki powpinać na swoje miejsce nakląłem się jak szewc. Aaaa i musiałem dokupić kilka spinek/klipsów do montowania obudowy tylnego słupka (oryginalne podczas demontażu gdzieś mi powpadały i nie mogłem ich wyciągnąć).
Co do możliwości BTIII. Przejęcie karty SIM przez moduł w samochodzie oznacza, że
telefon działa i można korzystać z jego aplikacji, które nie komunikują się z kartą SIM (działa np. kalkulator, budzik, czytniki PDFów, excelów itp), ale nie dostaniesz się np. do SMSów. Nie wykonasz też żadnego połączenia (oprócz alarmowego). Twoim telefonem w 100 proc. staje się moduł w samochodzie. Plusy: zewnętrzna antena znacznie poprawia sygnał, bateria w telefonie wytrzymuje sporo dłużej, możliwość czytania smsów na Maxidocie (w BT I i II chyba nie ma takiej opcji, choć nie jestem pewien). Minus, po 7 miesiącach intensywnego korzystania widzę jeden: czasami BT odbierze SMSa, ale nie potrafi go wyświetlić (komunikat 'message can't be shown'), niestety nie da się go wtedy też skopiować do telefonu i treść wiadomości przepada :-((( Nie potrafie rozszyfrować dlaczego tak się dzieje, na razie domyślam się tylko, że powoduję to jakiś polski znak w treści smsa.
Komentarz
-
-
kross12
gieu, miejsce przeznaczone na moduł znajduje się pod siedzeniem pasażera, nie dostałeś w zestawie uchwytu i zaślepki na moduł?
Nie pokusiłeś się żeby zamontować drugi mikrofon?
Jest w ogóle miejsce w module na podpięcie 2 mikrofonów ?
Chciałem wszystko zrobić tak jakby wyjechało z fabryki, tylko nie wiem którędy ciągnąć kable. Z modułu, mikrofony przez przedni słupek do lampek - to wiem, ale którędy połączyć moduł z radiem :?:
Komentarz
-
Zamieszczone przez kross12gieu, miejsce przeznaczone na moduł znajduje się pod siedzeniem pasażera, nie dostałeś w zestawie uchwytu i zaślepki na moduł?
Nie pokusiłeś się żeby zamontować drugi mikrofon?
Jest w ogóle miejsce w module na podpięcie 2 mikrofonów ?
Chciałem wszystko zrobić tak jakby wyjechało z fabryki, tylko nie wiem którędy ciągnąć kable. Z modułu, mikrofony przez przedni słupek do lampek - to wiem, ale którędy połączyć moduł z radiem :?:
Drugi mikrofon? A po co?
Komentarz
-
-
kross12
Po to żeby reszta pasażerów mogła również rozmawiać, jest na to miejsce w lampce z tyłu.
Albo pakują te samą lampkę z oszczędności albo z zamiarem wsadzenia tam dodatkowego mikrofonu dla pasażerów. Jeśli można do modułu podłączyć 2 mikrofony to raczej druga opcja.
Komentarz
-
Zamieszczone przez kross12Po to żeby reszta pasażerów mogła również rozmawiać
ta lampka jest po prostu taka sama jak z przodu przed FL
ja mam nowy GSM III ktory pracuje juz w 2 trybach- rSAP i normalnie
widać to po wyświetlaczu- wyświetla sie napis GSM Premium jeśli jest w trybie rSAp albo samo GSM jak nie jest w tym trybieprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Re: bt premium+multifunkcja bez phona
Zamieszczone przez ppasztetnie znalazlem a szukalem dlugo. czy bluetooth III premium pójdzie pod kierą z multifunkcją ale bez obsługi telefonu. i czy radio swing moze byc czy musi byc lepsze?
[ Dodano: Pią 01 Paź, 10 11:56 ]
Zamieszczone przez ppaszteta jak sie odbiera przychodzącą rozmowę jeżeli w kierownicy nie ma przycisku ze sluchawką?
Komentarz
-
kross12
piotrek_gdy, czy mógłbyś podać numer modułu?
Znalazłem coś takiego:
Zapewne to masz w aucie?
W sumie najlepsza opcja, bo przy zmianie telefonu niema problemów zestawem. Można powiedzieć że mamy GSMII i GSMIII
Komentarz
-
kross12
Zamieszczone przez ppaszteta czy numery części mają jakieś znaczenie bo spotkałem się z rożnymi np: 3C8035730A, 7P6035730C i inne
Jak chcesz kupić zestaw to uderzaj do Miśka WRO, kupisz taniej niż na allegro
Obadałem temat i oczywiście Misiek ma najtaniej
Komentarz
-
kross12 a mogłbys tu: http://allegro.pl/vw-rns-510-rcd-3c8...1.html#gallery i tu: http://allegro.pl/vw-skoda-seat-blue...244253206.html zerknąć. Pomijając cenę to chyba okablowaniem się różnią. czy są różne zestawy w zależności od modelu radia?
Komentarz
-
-
kross12
Z tego co wiem to na drugiej (droższej aukcji ), jest zdjęcie poglądowe. Na pierwszej wydaje mi się że brakuje anteny, ale nie Triflexa tylko anteny do modułu.
Nie ma zestawów pod dane radio, jeśli natomiast nie masz Columbusa to sterowanie głosem nie będzie działać.
Zerknij sobie tutaj: http://www.octavia-vrs.com/cms/conte...ated-bluetooth
Co do kolesia z drugiej aukcji mam bardzo negatywne wrażenia, po telefonie do niego dowiedziałem się że konkurencja jest niekompetentna (nawet nie pytałem o konkurencje) a montaż będzie "super", na prośbę opisania jak chce poprowadzić kabelki, powiedział że będzie dobrze...Poza tym cena z kosmosu bo nowy zestaw kupisz 300-400zł taniej. Podsumowując przez tel. baaardzo negatywne odczucia.
Komentarz
-
kross12
piotrek_gdy, ja dodam że wg. Etki końcówka pozwala nam dobrać moduł do daty produkcji auta. Być może jest tak że od pewnego czasu czyli od danej końcówki moduły posiadają audio A2DP.
Komentarz
-
kross12
Komentarz