Skoda II FL - zamawiac z radiem swing czy nie i navi oddziel

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • appk
    Drive
    • 2010
    • 42
    • Octavia II (1Z3)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Niezłe. A jak wygląda kwestia sterowania z kierownicy, czujników parkowania, sterowania klimą itp.
    Wyczytałem gdzieś, że moga wystąpić problemy.
    No i ponieważ to auto salonowe jak wygląda kwestia gwarancji? (w przypadku niefirmowego radia)
    Są różne opinie na ten temat a dzisiaj salon w którym kupiłem autko nie pracuje
    Skoda Octavia II FL ELEGANCE, 1.8 TSI 160KM/250Nm@223KM/350Nm - kolor: beż cappucino

Komentarz

• fermik
      Ambiente
      • 2010
      • 157

Ja podejrzewam że fabryczne czujniki parkowania nie będą działać na tym

Komentarz

• voytek
        Rider
        • 2010
        • 480
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

To ja kilka słów odnośnie gwarancji. Dwa tygodnie temu padł mi akumulator (w półrocznym aucie). Okazało się, że radio (Swing) z powodu wadliwego softu powodowało rozładowywanie akumulatora. Jest cicha akcja serwisowa z tym związana i w ramach tej akcji wgrali nowy soft radia i wymienili akumulator na nowy. Wszystko w kilka godzin bez słowa. Ale radio mam z fabryki. Obawiam się, że w razie jakichkolwiek jaj z elektryką w aucie, jeśli zobaczą, że w aucie siedzi radio niewiadomego pochodzenia (nawet montowane w ASO), będą mieli punkt zaczepienia, żeby odmówić naprawy gwarancyjnej (no bo winne radio, a radio nie jest fabryczne).
        A już zdecydowanie odradzałbym jakiekolwiek roszady z radiem we własnym zakresie. W książce serwisowej jest napisane wyraźnie, że jakakolwiek ingerencja w elektrykę auta poza ASO powoduje utratę gwarancji.

Komentarz

• appk
          Drive
          • 2010
          • 42
          • Octavia II (1Z3)
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Tak też poinformował mnie serwis
          Dodatkowo chcąc w salonie wymienić radio koszt jest niesamowity.
          Bolero wycenili na... 3900pln.
          Za Swinga wezmę na aukcji ok 1-1.2k więc i tak pozostaje ponad 2,7k za radio bez DVD.

Zostaję więc przy Swingu.
          Co do decyzji przed zakupem:
          wyboru wielkiego nie miałem bo brałem auto dostępne "na placu" więc żadnych pakietów dobrać nie mogłem.
          Z silnikiem jaki chcialem dostępna była tylko Elegance. Fajnie wyposażony (bez dodatków poza kolorem) ale tylko z radiem Swing.

A może nie ma co wybrzydzać???
          Skoda Octavia II FL ELEGANCE, 1.8 TSI 160KM/250Nm@223KM/350Nm - kolor: beż cappucino

Komentarz

voytek, nie wiem czy wymiana radia jest ingerencja w elektrykę, tym bardziej że radio jest oryginalne - rozumiem jakbyś wsadził sobie jakiś no name. Panowie popadacie w paranoje z tą gwarancja, przecież dokładacie oryginalne akcesoria Skody.

Komentarz

• voytek
              Rider
              • 2010
              • 480
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kross12
              voytek, nie wiem czy wymiana radia jest ingerencja w elektrykę, tym bardziej że radio jest oryginalne - rozumiem jakbyś wsadził sobie jakiś no name. Panowie popadacie w paranoje z tą gwarancja, przecież dokładacie oryginalne akcesoria Skody.
              Miałem na myśli to coś z Allegro. Jeśli oryginalne, i zamontowane w ASO (a nie samemu), to problemu być nie powinno co do gwarancji na samochód. Może być jednak kłopot z gwarancją na samo radio, jeśli nie będzie na nie faktury z sieci sprzedaży Skody, a nie będzie, jeśli sprzedaje ktoś, kto wymontował je ze swojego auta (o tak zwanych mniej legalnych źródłach pochodzenia sprzętu nawet nie wspominam). O tym też warto pomyśleć, bo jak się wyda kaskę na Bolero czy Columbusa i za tydzień przestanie działać, to trochę kicha.

Komentarz

• appk
                Drive
                • 2010
                • 42
                • Octavia II (1Z3)
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

kross12 nie do końca się z Tobą zgodzę.
                Jeśli kupujesz radio i nie było one modyfikowane to jest OK.
                Ale jeśli kupisz "gorącą" używkę, która była modyfikowana ze względu na PIN radia to masz pozamiatane.

Pojawia się więc pytanie - jaką masz gwarancję zakupu radia bez modyfikacji?
                Problem z uznaniem gwarancji na elektrykę dotyczy również nieoryginalnych akcesoriów.

Tak więc "chińczyki" są fajne ale raczej nie w okresie gwarancji :?

Komentarz

• Mihau
                  RS
                  • 2009
                  • 7460
                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

A czemu od razu modyfikowane ze względu na PIN? Od razu czarne myśli.
                  Ja tam kupiłem używkę z PINem, który został dostarczony przez ASO do właściciela i wymieniłem sobie sam. Przecież nie zabiorą mi gwarancji na samochód za to, że zamieniłem sobie ORI radio na ORI radio, gdzie wymiana to przepięcie 2 kabelków.
                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• DANIEL1987
                    Rider
                    • 2010
                    • 286

Zamieszczone przez appk
                    Tak też poinformował mnie serwis
                    Dodatkowo chcąc w salonie wymienić radio koszt jest niesamowity.
                    Bolero wycenili na... 3900pln.
                    Za Swinga wezmę na aukcji ok 1-1.2k więc i tak pozostaje ponad 2,7k za radio bez DVD.

Zostaję więc przy Swingu.
                    Co do decyzji przed zakupem:
                    wyboru wielkiego nie miałem bo brałem auto dostępne "na placu" więc żadnych pakietów dobrać nie mogłem.
                    Z silnikiem jaki chcialem dostępna była tylko Elegance. Fajnie wyposażony (bez dodatków poza kolorem) ale tylko z radiem Swing.

A może nie ma co wybrzydzać???
                    slaboz nimi negocjowałeś albo może poprostu ja miałem takie szczeście....mi swinga wymontowali bez gadania....odliczyli jego cene....i za free włożyli Bolero kupione za okazyjne pieniadze poza aso na tym forum.
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=42786

Komentarz

Pracuję...