Jestem na etapie wyboru radia do zamówionej nowej octavi tour. Z racji tego że fabryczne radio SWING jako opcja kosztuje 1600 zł ( uważam ze przesada ), postanowiłem ze kupię oddzielna jedenostkę. Aby ładnie wyglądało wykombinowałem sobie, że ładniej będzie sie komponowało 2 DIN-owe. Po przeszukaniu neta znalazłem JVC KW-XR611 ( ok. 600zł ). Audiofilem nie jestem więc myśle, że będzie ok.
Co o tym myślicie ? Dobry wybór ? Będzie sie dobrze komponowało z wnętrzem ?
Może ktoś ma już zamontowane i mógłby cos napisać wtym temacie.
Z racji tego że jeszcze nie mam auta ( dopiero w połowie grudnia odbiór ) i radio musze wybrać na podstawie obrazków w necie, zwracam sie do was o poradę.
Na Twoim miejscu rozejrzał bym się na Allegro - ceny Swingów to 550-800zł (ostatnio poszło kilku miesięczne za 540zł). Jak masz w aucie czujniki cofania Swing Ci to ładnie pokazuje na wyświetlaczu. Ja przy zamówieniu Octavii Tour II dostałem między innymi gratisami, Swinga za połowę ceny, podobnie jak czujniki. Swing też skomponuje się z deską i podświetleniem na pewno lepiej niż inne radio nie Skodowskie.
OT - Z ciekawości - kiedy zamawiałeś i na który tydzień miałeś/masz produkcję?
Też myslałem nad tym rozwiązaniem. Aktualnie na alegro swing oscyluje w granicach
700-800zł i biorąc pod uwagę fakt, że nie mam czujników cofania, ani klimatronica ( tylko manual ) to wydaje mi się duzo jak na radio które będzie mi służyć tylko do grania ( nawet wejścia USB nie ma ), dlatego szukam innych rozwiązań bo każde inne radio oferuje o wiele więcej niż firmowe.
Autko zamówiłem 20 października i ma być do odbioru 15 grudnia.
Zdecydowałem sie na JVC, zakupiłem ramke na allego za 59zł + separator i smiga jak z nut. Mi pasuje, mam nowe dobre radio z 2 letnia gwarancją, przyznam że zalezało aby nie pakować sie w używki. Moim zdaniem wygląda dobrze.
Wysłałem Ci mailem bo za dużą rozdzielczośc miały. Ramka tak jak zobaczysz na zdjęciu jest w kolorze radia i czarnego elementu z 3 pokrętłami. Jak bedziesz miał jakies pytania to daj znać.
Ja to radyjko już też wybrałem, teraz czekam na kasę. Ma dużo opcji (dopasowanie kolorystyczne, usb, iphone-usb, 2 din) - dokupię ramkę i może być lepiej niż oryginalne radio Skody. Na pewno dużo taniej.
ziemba,
Witaj!
Ja swoją tour 2 odbieram na przełome luty-marzec.Autko będzie bez radia.Dzisiaj oglądałem JVS KW XR 411.Proszę o foto Twojego radyjka zamontowanego w aucie.
Pozdrawiam
Janek
wstawcie fotę,,,co za problem zmniejszyć rozdzielczość zdjęcia?
To jvc wygląda ładnie, ja mam w Corsie 1dinowe jvc i muszę przyznać, że gra dobrze Myśle, że powinieneś być zadowolony :wink:
Witam, chcialem sie dolaczyc do tematu. Dopiero sie przymierzam do kupna Skody Octavii Tour, ale cena radia Swing za 1600zl mnie troche odstrasza i zastanawiam sie nad tym radyjkiem JVC XR611. Chcialem wziac pakiet Optimum, w ktorym montowane jest dodatkowe 6 glosnikow. Wiem jak samo radio wyglada, ale chciabym wiedziec jak sie komponuje z kokpitem i czy jest jakis problem z podlaczeniem (ew. czy potrzeba jakies przejsciowki)? Ma moze ktos wersje Octavii z 8 glosnikami i czy bedzie takie radyjko z tym wspolgrac? Moze jakas fota zamontowanego radia? Radio Swing jest dedykowane i ladnie wyglada i wiem ze na allegro mozna kupic za rozsadna cene, ale czy warto czy moze lepiej JVC? Lubie glosniej posluchac czarnych bitow
Wysłałem Ci mailem bo za dużą rozdzielczośc miały. Ramka tak jak zobaczysz na zdjęciu jest w kolorze radia i czarnego elementu z 3 pokrętłami. Jak bedziesz miał jakies pytania to daj znać.
pozdr
Jak masz problem to ze zdjęcie to mi przyślij mailem. Zimniejsze i wrzucę dla potomnych.
Re: Radio 2 DIN-owe JVC KW-XR611 do Octavi Tour II
Zamieszczone przez ziemba
Po przeszukaniu neta znalazłem JVC KW-XR611 ( ok. 600zł ).
Dla mnie kupowanie takiego radia w formacie 2DIN mija sie z celem - miejsce na panelu zmarnowane koncertowo - wyswietlacz jest w stanie pokazac minimalna ilosc informacji.
Moje radio 1DIN pokazuje duuuuzo wiecej info I do tego mam pod nim dodatkowa polke - dla mnie to wazne.
2DIN ma sens w przypadku czegos z nawigacja - wtedy duzy ekran jest wazny.
Dostałem fotki od kolegi ziemba zgodnie z obietnicą wstawiam dla zainteresowanych.
Sam nie wytrzymałem i odwiedziłem MediaMarkt. Na stojaku car audio znalazłem 411.
Gra naprawdę ładnie a porównywałem je z 1 din - owymi JVC, Kenwood , Pioneer i Alpine (oczywiście mniej więcej w tej samym przedziale cenowym).
Wiadomo jeszcze kwestia ustawień ale tu wybierałem optymalne pod moje "ucho" (wiadomo każdy ma inny odbiór audio). Sklep był z rana pusty wiec się trochę pobawiłem.
Gałkologia do opanowania, powiedział bym intuicyjna dla kogoś kto miał choć jedno radio w samochodzie powyżej Safari. Wiadomo, że przeczytanie instrukcji było by na miejscu po zakupie aby ustawić radyjko optymalnie.
Jedna rzecz która rzuciła mi się w oczy to wystająca op 1 cm dolna krawędź radia z ramki.
Na fotkach od kolegi ziemby nie widać tego tak rażąco jak na tablicy w sklepie.
Ogólnie miłe zaskoczenie co do radia, przede wszystkim w trakcie jazdy nie jest problemem zmiana kanału.
Ziemba, jak przebiegł montaż - serwis?
Skąd brałeś ramki z ASO czy allegro?
Czy montowałeś separator?
Czy wystarczyła półkieszeń dołączona do radia czy trzeba coś kombinować?
Odbiór autka już nie długo i do pełni szczęścia muszę jakieś audio wybrać.
Gra naprawdę ładnie a porównywałem je z 1 din - owymi JVC, Kenwood , Pioneer i Alpine (oczywiście mniej więcej w tej samym przedziale cenowym).
Wiadomo jeszcze kwestia ustawień ale tu wybierałem optymalne pod moje "ucho" (wiadomo każdy ma inny odbiór audio). Sklep był z rana pusty wiec się trochę pobawiłem.
Gałkologia do opanowania, powiedział bym intuicyjna dla kogoś kto miał choć jedno radio w samochodzie powyżej Safari. Wiadomo, że przeczytanie instrukcji było by na miejscu po zakupie aby ustawić radyjko optymalnie.
Jedna rzecz która rzuciła mi się w oczy to wystająca op 1 cm dolna krawędź radia z ramki.
Na fotkach od kolegi ziemby nie widać tego tak rażąco jak na tablicy w sklepie.
Ogólnie miłe zaskoczenie co do radia, przede wszystkim w trakcie jazdy nie jest problemem zmiana kanału.
Ziemba, jak przebiegł montaż - serwis?
Skąd brałeś ramki z ASO czy allegro?
Czy montowałeś separator?
Czy wystarczyła półkieszeń dołączona do radia czy trzeba coś kombinować?
Odbiór autka już nie długo i do pełni szczęścia muszę jakieś audio wybrać.
Ramkę kupiłem na allegro za 59,99zł, jak zapewniał sprzedawca jest najwyższej europejskiej jakości największego europejskiego producenta firmy ACV (nie chińszczyzna )
W celu lepszego odbioru radia, koniecznie trzeba zamontować separator. Przy montarzu dołaczona półkieszeń jest niepotrzebna, oddadzą Ci jak będą montowac 2 dinowe.
Co do ramek, to tutaj jest chyba jakis wynalazek pod JVC specjalnie.
Jesli ktos szuka ramki pod Columbusa (czy tez innego chinczyka albo Zeneca) to zupelnie nie ma sensu zawracac sobie glowy allegro. W ASO ramki te kosztuja 28zl.
Witam klubowiczów.
Podpinam się pod temat. Długo kombinowałem nad grajkiem do oczekiwanej octy. Dedykowane poległy w boju: Bolero za drogie i za bardzo kusi lepkich, Swing dla mnie nie odpowiada muzykalnie. Po dlugim namyśle zostały dwa modele: JVC KW-XR811 (duże możliwości rozbudowy, BurrBrown onboard, znośny wygląd i przyjemne brzmienie w sklepie) i Clarion CX501 (ew609) - ładny, wierność marce - jutro posłucham w sklepie.
Pytanie brzmi: czy ktoś ma te ustrojstwa u siebie w mobilku? Jak to gra z fabrycznymi głośnikami? Ewentualnie z bardziej rozbudowanym systemem?
Było:
126p 1980
Polonez Caro 1,5GLE 1991
Fiat Uno 1,4 1995
Polonez 1989 1,4Rover (SWAP)
Fiat Palio Weekend 1,2 HL 1999
Toyota Camry 3,0GX V6 1992
Renault Scenic 1,9 dTi 2000
Ford Fiesta 1,3 1998 (Pysi ;-)
Jest:
Skoda Octavia 1,2TSI Mint 2011
Mondeo 1,8Ghia 1998 (młodego)