A ja bym tam dla żonki silniczka turbo nie brał. Motory te jednak wymagają odpowiedniego podejścia. A u świeżych kierowców bywa z tym różnie.
Alpine serii CDA
Zwiń
X
-
Alpine serii CDA
Witam,
po tym jak otrząsnolem sie z zakupu samochodu, mysle w perspektywie kilkutygodni nad zakupem przywoitego CA.
Wiem ze zestaw głosników szt 8 jaki fabryka dała jest podstawowy, do nasłuchu a nie słuchania w zwiazku z tym, moje plany to Helix Blue B62C do przodu, pozostałe moze na razie bez zmian natomiast radio chcialbym podtrzymac linie Alpine jedynie wskoczyć w wyższą klase w CDA. Czytam o bezwzględnej rozniczy w jakości pomiedzy kalsą CDA a resztą czyli CDE. Wiem, ze jakościowo lepsze podzespoły, funkcje np.: MediaXpander (b przeze mnie porządane), korekcje dzwięku m,in czasowe. i tu zaczyna się pod górkę.
Na szczescie nie kupilem a jedynie czytałem dosć haotyczne posty ludzi rozgoryczonych, rozczarownaych na Alpine ze implementuje funkcje dość ciekawe czy innowancyne rozwiązania nie informując jasno, że kupując radio nie ma możliwości wykorzystania ich. Obecne CDA nie posiadają procesorów dzwieku przez co NIEZBĘDNE są dodatkowe zakupy niewinne PXA-H100 i KTX-H100 w sumie ok 750-850 PLN !!!!
Jezeli radio kosztuje ok 950-1100 PLN plus owe dodatki niezbędne aby czuć było róznice między fabrycznym cykadełkiem to.. to mozna wymięc albo.... albo co??? Przeszła mi przez głowe myśl zakup CDA z strszej serii z juz zaimplementowanymi owymi funkcjami, gdyż podobno kiedyś tak było, powiedzmy 2-3 lata temu.
Najpierw łudziłem sie ze owa kalibracja i Imprint plus mikrofon do kalibracji zgodnie z nazwa służą tylko do kalibracji, na start aby zoptymalizować, zdefiniować parametry głośników w stosunku do wnętrza, wiec moze by jednorazowo podjechac do kogoś, zaplacić powiedzmy 200-250 PLN a nastepnie rozblokowane owe funkcje bedą na podstawie uruchoemienia niewinnych dodatków aktywne... i reszte pociagnie CDA tymczasem jak czytam nie tak różówo.
Czy miał ktoś z aktualnymi CDA jakies doswiadczenia bo kupić konia niepodkutego aby połowe swych możliwości niepokazywał to juz lepiej miec dwa kucyki... kazdego na inny dzień.
Bede wdzięczny za konstruktywna pomoc ludzi, którzy przeszli przez to lub otrząsneli sie i wybrali inną drogę, rozwiązanie...OI Combi 1.6 LPG BFQ
-
-
Zamieszczone przez EFENDIotrząsnolem
teraz CDA jest tak wyższą linią od CDE jak toledo od ibizy.
Zarówno nowe CDA jak i CDE grają jak kupa, natomiast CDA ma AiNeta, cudowną magistralę pozwalającą podłączyć procesor czy zmieniarkę.
możesz pomyśleć nad kupnem starego poczciwego np CDA-9835R ale bez wzmacniacza będzie on dobrze podkutym koniem trzymanym tylko i wyłącznie w zagrodzie.
kup najpierw te głosniki na przód.
zrób dobrze drzwi
kup wzmaka
na końcu zmien radio jesli efekt cie nie zadowoli.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamuZamieszczone przez EFENDIotrząsnolem
teraz CDA jest tak wyższą linią od CDE jak toledo od ibizy.
Zarówno nowe CDA jak i CDE grają jak kupa, natomiast CDA ma AiNeta, cudowną magistralę pozwalającą podłączyć procesor czy zmieniarkę.
możesz pomyśleć nad kupnem starego poczciwego np CDA-9835R ale bez wzmacniacza będzie on dobrze podkutym koniem trzymanym tylko i wyłącznie w zagrodzie.
kup najpierw te głosniki na przód.
zrób dobrze drzwi
kup wzmaka
na końcu zmien radio jesli efekt cie nie zadowoli.
Wzamcniacz?- póki co nie mysle az tak daleko, na razie ważne abym odróżniał głos w radio Rydzyka od OwsiakaOI Combi 1.6 LPG BFQ
Komentarz
-
-
A słyszałeś CDA ? Podoba Ci się dzwięk ? Miałem Alpine bodajże 9851 CDA (tylko jeden model był wyżej) i niestety była to moja ostatnia Alpinka, fatalna korekcja dźwięku, dzwiek płaski, nijaki - dla mnie była to naprawdę wielka lipa - dałem się podpuścić przez niby specjalistów... Teraz mam Pioneer P88RS II, nie wiem jak to nawet porównać (może jak malucha do Porche) Jakość, moc, barwa, DSP, dzień i noc. Kumpel też nasłuchał się o Alpinkach i też próbuje sprzedać podobne radyjko bo nijak nie pasuje mu barwa dźwięku.
Obecnie mam go w pudełeczku gdyż odebrałem samochodzik na Swingu, a nie chce mi się znowu bawić z maskowaniem rayjka. Swinga i Pionka na dniach będę miał na sprzedaż. Pozdrawiam i posłuchaj u kogoś szukanych przez Ciebie radyjek bo możesz się bardzo rozczarować. Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez driven22A słyszałeś CDA ? Podoba Ci się dzwięk ? Miałem Alpine bodajże 9851 CDA (tylko jeden model był wyżej) i niestety była to moja ostatnia Alpinka, fatalna korekcja dźwięku, dzwiek płaski, nijaki - dla mnie była to naprawdę wielka lipa - dałem się podpuścić przez niby specjalistów... Teraz mam Pioneer P88RS II, nie wiem jak to nawet porównać (może jak malucha do Porche) Jakość, moc, barwa, DSP, dzień i noc. Kumpel też nasłuchał się o Alpinkach i też próbuje sprzedać podobne radyjko bo nijak nie pasuje mu barwa dźwięku.
Obecnie mam go w pudełeczku gdyż odebrałem samochodzik na Swingu, a nie chce mi się znowu bawić z maskowaniem rayjka. Swinga i Pionka na dniach będę miał na sprzedaż. Pozdrawiam i posłuchaj u kogoś szukanych przez Ciebie radyjek bo możesz się bardzo rozczarować. Pozdrawiam
Mysle nad nizszym jednak poziomem i zastanawiam sie and Clarionem CZ390EOI Combi 1.6 LPG BFQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EFENDI..i szczerze powiem, ze tak mysle zrobić, tyle ze na razie bez wyciszania, bo gwarancja a niewiem czy by zakumali o co mi chodzi. Wystrczy ze pojde i poprosze montaż radia + głośników i juz boje sie aby nie przerosło to kogoś...... i aby mnie nie zabił koszt znajać ASO. Aso bo nówka
Wzamcniacz?- póki co nie mysle az tak daleko, na razie ważne abym odróżniał głos w radio Rydzyka od Owsiaka
Możesz sobie zrobić instalacje w zakładzie car audio bez utraty gwarancji, nie ma potrzeby angażowania aso, które i tak mało sie zna na takiej robocie (tj drzwi ci ni wygłuszą).
Komentarz
-
-
podepnę się...
Używałem radyjko z serii Alpine CDA-9887R + KTX-100EQ...
radyjko ma w swojej palecie barw podświetlenie koloru zielonego co idealnie pasuje do reszty podświetlenia w naszych czeszkach...samo radio Alpine CDA-9887R z KTX-100EQ jest zablokowane (brak regulacji tonów niskich i wysokich oraz pieca z poziomu radia) oczywiście reszta funkcji jak choćby opóźnienie czasowe którym można bawić się samemu jest aktywna ale moim zdaniem zestaw KTX-100EQ zrobiło to za mnie zdecydowanie lepiej i odpowiednio oraz milej dla ucha dostroiło tony wysokie i niskie...
sama zabawa z interfesem radia jest intuicyjna oraz przyjemna w obsłudze...samo radyjko zdziwiło mnie tym że podczas skakania na przejazdach kolejowych czy jeździe po "kocich łbach" nie zacinało co przemawia wielkim plusem w strone tego modelu radia...wyświetlacz Biolite sprawia wiele frajdy i zachwyca jego przejrzystość...
dla podsumowania osobiście radyjko ocenił bym na 5+ w skali do 5 jak dla mnie opisywany prze ze mnie model przypadł mi bardzo do gustu i gdyby nie fakt że sprzedałem O1 i w O2 nie mam jak go założyć to dalej bym je użytkował..osobiście polecam!!!
a tu kilka danych...http://www.alpine.com.pl/produkty/pr...cda-9887r.html
Mam do sprzedania swoją Alpinkę jak wyżej opisywaną w stanie B.dobrym...zmieniłem auto i została mi po O1
Dla zainteresowanych mogę podesłać fotki...Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
...
A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"
Komentarz
-
Komentarz