nawigacje Navi-Media vs Peiying

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcin_tor
    Classic
    • 2012
    • 11
    • Octavia III (5E3)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

cpt-diablo, turbina przestaje chodzić po wyłączeniu silnika, a wirnik i tak kręci się jeszcze przez kilka chwil jak nie dłużej :idea:
    więc nie rozumiem pojęcia nie działa turbina :lol:
    jeśli już to nie daje odpowiedniego ciśnienia
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71673
  • acegis
    Classic
    • 2011
    • 35

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Przymierzam się do zakupu nowej Octavii i chce zamontować w niej jakąś nawigacje (nie tak drogą jak fabryczna no i bardziej funkcjonalną).

Rozważam dwa modele:

- Peiying PY 9933 w cenie ok 2300pln (bez mapy). Rozdzielczość 480x234, WinCe.Net 6.0

- Navi Media SK7103G w cenie 2999pln (bez mapy) Rozdzielczość 800x480, WinCe 5.0

(lub tańszą wersję z ekranem o mniejszej rozdzielczości 480x234 Navi Media SK7103E w cenie 1999pln (bez mapy))

Z tego co pobieżnie przejrzałem to obie nawigacje mają podobną funkcjonalność, w sumie jedna z nich ma większą rozdzielczość ekranu. Do obu można podpiąć iPoda (tak mam w starym aucie).

No ale do konkretów - czy ktoś z forumowiczów może podzielić się doświadczeniami z użytkowania czy to jednej czy to drugiej nawigacji? Może jakieś podpowiedzi co lepiej kupić?

Na forum znalazłem kilka w sumie w miarę pochlebnych opinii o Peingu... a NaviMedia?

pozdrawiam
    Sławek

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

witaj.

ja mam Peiying PY 9933 radio działa dobrze, nie ma zakłóceń, ekran dotykowy działa sprawnie, szkoda, że nie ma numerowego wyboru stacji (1,2,3...itd)chyba był by praktyczniejszy niż dotykowy.
      Bardzo dobrze działa NAVI (ja mam wgraną na karte SD Auto Mapę) obsługa jak w noramalnym navi.
      Dodatkowo możesz jechać na samej navigacji lub ew radiu a w tle będziesz miał NAVI - w przypadku zmiany trasy navi samo sie przełączy.
      W nocy możesz wygasić całkowicie ekran a za dotknieciem palca ekran rozjaśni się ..i wiele tp dodatków.
      Spokojnie mozesz podpiąć kamerę cofania, radio jest do tego przystoswane i przy wbiciu wstecznego uruchamia się automatycznie kamera.
      Ekran jest czytelny nawet przy mocnym świetle. Wiadomo zawsze lepiej gdyby miał wyższą rozdzielczość.
      Jak dla mnie radio jest wystarczające , fakt cena jego powinna być na pozimie 1500 - 1600 zł.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Andrev3
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 6116

Navi Media wygląda prawie jak Columbus, bardziej mi się podoba
        RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez acegis
          Navi Media SK7103G w cenie 2999pln
          w tej cenie Columbus lepszy

Komentarz

• acegis
            Classic
            • 2011
            • 35

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
            Navi Media SK7103G w cenie 2999pln
            w tej cenie Columbus lepszy
            ale co może ten Columbus? Zainstaluje na nim dowolny soft do navi? Podepne ipoda i bede nim sterowal?

Komentarz

• phoneman
              RS
              • 2008
              • 3376
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ze strony skody

System nawigacji Columbus

Radio z systemem nawigacji DVD oraz zintegrowanym czytnikiem kart SD i MMC do odtwarzania plików audio CD, MP3 lub WMA. Napęd DVD odtwarza płyty z nawigacją w formacie DVD oraz CD, DVD-ROM, DVD±RW, CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD Audio oraz DVD Video, możliwość sterowania za pomocą kolorowego wyświetlacza dotykowego 6.5" (TFT); system nawigacji obejmuje cyfrowy procesor z equalizerem, zintegrowany twardy dysk o pojemności 30 GB (10 GB dla danych nawigacji, pozostałe 20 GB może służyć do zapisania plików w formacie MP3 i WMA) oraz dynamiczny moduł TMC do przekazywania informacji drogowych.
              Napęd DVD odtwarza płyty z nawigacją w formacie DVD oraz CD, DVD-ROM, DVD±RW, CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD Audio oraz DVD Video, możliwość sterowania za pomocą kolorowego wyświetlacza dotykowego 6.5" (TFT).

Wybierz Oryginalne Akcesoria dla swojej Škody i podnieś jej praktyczność lub podkreśl jej styl. Zobacz ofertę tutaj!
              .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• acegis
                Classic
                • 2011
                • 35

Zamieszczone przez phoneman
                System nawigacji Columbus
                Radio z systemem nawigacji....
                Znaczy nawigacja jest na pewno super - lepsza niż myślałem, no i wiadomo że fabryczne to gwarancje dopasowania 100%. Ale w cenie ok 2000 to tylko znajdę jakąś używana a mam do tego ostatnio awersję (moja navi Kenwooda ze starego auta też pewnie jest na rynku wtórnym, poszła na jakiejś giełdzie gdzie nikt się nic chwalił że ja zap... w nocy wybijając szybe)

Zaletą jednak tych navi o których pisze jest to, że można na nie wgrać soft taki jaki się lubi automape, TomToma itp...

Komentarz

• phoneman
                  RS
                  • 2008
                  • 3376
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

acegis, Pisz do kolegi Grygy on jest forumowym specjalistą od Columbusa
                  .

Komentarz

• tomil
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1179

phoneman, tylko że na Columbusa nie wrzucisz dowolnej mapy.
                    It doesn't matter what we're losing
                    It only matters what we're going to find!

Komentarz

• phoneman
                      RS
                      • 2008
                      • 3376
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

tomil, To fakt Są tu watki na forum o chińczykach najlepiej niech się wypowiedzą właściciele.
                      .

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez tomil
                        na Columbusa nie wrzucisz dowolnej mapy.
                        dokładnie a do Peiying PY 9933 pakuję każdą jaką mam :wink: wystarczy zmienić karty SD, podejrzewam, że na Navi Media też się tak spokojnie da zmienić karty.
                        Załączone pliki

Komentarz

• moskwicz
                          Drive
                          • 2011
                          • 42

Fajnie całkiem to wygląda. Kilka dni temu zamówiłem Octavię w salonie, wziąłem radio SWING. Tak jednak oglądam i coraz bardziej mnie kusi, żeby sobie coś takiego sprawić. Mam jednak kilka wątpliwości, nie znalazłem odpowiedzi (co najwyżej tropy) na forum, mam nadzieję że ktoś obeznany mi podpowie:
                          1. Czy jak zrezygnuje jednak ze SWINGa to będę miał w aucie zaślepkę i będę sobie mógł bez utraty gwarancji na samochód zamontować dowolne radio (np. PY9933)?
                          2. Czy PY9933 będzie współgrać z MaxiDot? Chodzi mi o wyświetlanie informacji z radia na wyświetlaczu MaxiDot?
                          3. Czy PY9933 obsługuje tylne czujniki parkowania (tak jak radio SWING) czy może będzie obsługiwać tylko kamerkę?
                          4. Jeśli obsługiwałoby tylko kamerkę to czy moge ją założyć i nie stracić gwarancji na samochód?
                          5. Czy PY9933 obsłuży 8 głośników (zamówiłem dodatkowe 4)? Wiem, że specyfikacja mówi o 4x40W, ale czy da się podłączyć tak by grały też te dodatkowe 4 głośniki w tylnych drzwiach?

Swing kosztuje 1600, kuszące jest dołożenie około 700 zł i posiadanie czegoś o znacznie większej funkcjonalności.
                          moskwicz

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

1. Tak - ale montaż w ASO
                            2. Raczej NIE - na 95% nie :roll:
                            3. Napewno obsługuje kamerę - ja nie chciałem czujników, więc nie odpowiem czy działają z w/w radiem
                            4. TAK w ASO ...niec nie kombinujesz kupujesz kamerkę do montażu i montujesz w miejscu oświetlenia tablicy z numerem rejestracyjnym...ciągniesz kable do przodu pod radio i podpinasz - działa bez problemu.
                            5. Mądry elektryk w ASO napewno tak podłączy. Nie powinno być problemów. Jedynie musisz poszukać tego ...mądrego :wink:

Może jednak być problem...coś mi się zdaje że przy braku zamówionego radia i próbie dołożenia Peiyinga lub innego radia ddykowanego - mogą być problemy - radio u znajomego z OCP po uruchomieniu co chwilę przestawało działać...nie wiem na ile to wina radia była a na ile instalacji...
                            Ja miałem Swinga fabrycznie - wyciągnąłem go i założyłem w ASO gratis przy odbiorze -montaż 5 minut - gra i działa do tej pory. Jestem z niego zadowolony.

Rozważyłbym też inne fajne radia które dedykowane są do Octavi. mogą być jeszcze fajniejsze.

Komentarz

• comando
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 244

Rozważam zakup urządzenia Navi-media i zastanawiam się czy czujniki parkowania będą "pikać" ??? Tego że nie będzie wizualizacji jestem świadomy.

Komentarz

• moskwicz
                                Drive
                                • 2011
                                • 42

Zamieszczone przez PAOLO ESCO

Może jednak być problem...coś mi się zdaje że przy braku zamówionego radia i próbie dołożenia Peiyinga lub innego radia ddykowanego - mogą być problemy - radio u znajomego z OCP po uruchomieniu co chwilę przestawało działać...nie wiem na ile to wina radia była a na ile instalacji...
                                Ja miałem Swinga fabrycznie - wyciągnąłem go i założyłem w ASO gratis przy odbiorze -montaż 5 minut - gra i działa do tej pory. Jestem z niego zadowolony.

Rozważyłbym też inne fajne radia które dedykowane są do Octavi. mogą być jeszcze fajniejsze.
                                Wielkie dzięki za rozjaśnienie tematu. Chcę być sprytny i od razu nie płacić za Swinga a za te pieniądze z lekką dopłatą mieć coś bardziej multifunkcyjnego. Oczywiście zawsze można dokonać podmianki trochę później, a swinga sprzedać na allegro. Finansowo wyjdzie pewnie gorzej, ale jak rozumiem mniejsze ryzyko, że coś nie będzie działać.
                                Chyba, że w twoim przypadku ASO wzięło wyciągniętego SWINGA i nie musiałeś za niego płacić?

Jeśli chodzi o inne urzdzenia (bo nie chodzi mi tylko o radio) to jeszcze zastanawiam się nad Phantom DVM 1320 (na allegro 1600 zł) lub Navi-media (z AM EU i montażem u Dealera 4600 zł!). Czy uważasz, że któreś z nich jest lepsze od PY9933? A może masz jeszcze jakiś lepszy typ? Nie wiem czy takie istnieją, ale super by było gdyby miały wbudowany tuner DVB-T.
                                moskwicz

Komentarz

• acegis
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 35

ja zamówiłem swoją Octavie bez żadnego radia i ASO wmontowuje mi właśnie navi od Chińczyka w to miejsce.

W cenie radia Swing mam teraz navi z kamerą cofania :-) - dziś odbiór auta.

Komentarz

• moskwicz
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 42

ja zamówiłem swoją Octavie bez żadnego radia i ASO wmontowuje mi właśnie navi od Chińczyka w to miejsce.

W cenie radia Swing mam teraz navi z kamerą cofania :-) - dziś odbiór auta.
                                    Taka opcja mnie właśnie interesuje. A co montujesz?
                                    moskwicz

Komentarz

• acegis
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 35

no myślałem o pyingu albo navi-media ale w końcu po przeczytaniu pozytywnych opinii tu na forum zamówiłem navi z kamerka cofania w rofaudio.com, koszt z przesylka 400usd, opłaty w pl 180zl.
                                      i czesia z navi stoi od 2 godzin pod domem

Komentarz

• moskwicz
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 42

i czesia z navi stoi od 2 godzin pod domem
                                        Jak już będziesz miał jakieś spostrzeżenia co do navi to opisz proszę pokrótce. Ja się cały czas łamię co zrobić.
                                        moskwicz

Komentarz

• acegis
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 35

napisze! ale na razie mam tylko 16km przebiegu i nie mialem czasu sie pobawic :-)

Komentarz

• rezon
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 1894
                                            • Volvo
                                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

acegis, napisz jak się sprawuje i jaki program wgrałeś. Ja jeżdżę na AM.

Komentarz

• acegis
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 35

po pierwsze to planuje odblokować navi aby dostać się do systemu i miec windowsy na desktopie, bede mogl sobie wtedy odpalac dowolny soft, zastanawiam sie czy nie wgrac jakiegos playera do mp3 bo ten co jest to cienizna, no i navigacyny soft byt tez z desktopu odpalal, mysle ze AM ale nie wiem... w poprzednim aucia ialem Garmina

update po 150km - mam trochę mieszane uczucia:
                                              negatywy:
                                              - po pierwsze to nie działa napęd DVD, nie da się wsunąć płyty, coś blokuje
                                              - nie przyciemna się ekran po włączeniu świateł
                                              - przycisk DIMM nie przyciemnia ekranu tylko go wyłącza / włącza
                                              - radio podaje listę częstotliwości a nie nazw stacji
                                              pozytywy:
                                              - działa reszta jako sprzęt :-P
                                              - działa pendrive 8GB
                                              - jakość dźwięku w sumie na zero, nie narzekam ale nie rewelacja - ujdzie

Nawigacji jeszcze nie testowałem, nie wiem jaką karte SD kupić, czy SDHC pójdzie...

Update po 300km:
                                              pozytywy:
                                              - DVD ma śrubki zabezpieczające na czas transportu więc trzeba je wykecić i działa :-)
                                              - NAvi chodzi idealnie, testowałem Automapę i jestem bardzo zadowolony, fixa też szybko łapie
                                              - do wyświetlania nazw stacji i częstotliwości trzeba się przyzwyczaić
                                              - przyciemnianie ekranu podobno można gdzieś zdefiniować
                                              - solidne wykonanie, w dotyku, przyciski itp -to nie wygląda na "chinolka"

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

po pierwsze to nie działa napęd DVD, nie da się wsunąć płyty, coś blokuje
                                                dwie małe śrubki z góry radia sa odkręcone? U mnie też blokowały- to zabezpieczenie mechanizmu DVD na czas transportu.

Komentarz

• rezon
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 1894
                                                  • Volvo
                                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

- nie przyciemna się ekran po włączeniu świateł - świeci jak choinka w nocy
                                                  - przycisk DIMM nie przyciemnia ekranu tylko go wyłącza / włącza
                                                  przycisk Ci wyłącza za pierwszym czy drugim naciśnięciem? Jeśli za drugim, to jest przyciemnianie za pierwszym naciśnięciem. Poziom jest ustawiany w setupie (tak jest w Outku).
                                                  radio podaje listę częstotliwości a nie nazw stacji, ten RDS jest niby ale jakby ślepy o kolorach pisał
                                                  u mnie wyświetla po prawej stronie na górze również nazwy
                                                  awigacji jeszcze nei testowałem, nie wiem jaką karte SD kupić, czy SDHC pójdzie...
                                                  pójdzie (mam 8GB miniSDHC) - SDHC nie chodzi w slocie na muzykę

Komentarz

Pracuję...