Demontaż podsufitki/Zmiana anteny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hranek
    Classic
    • 2011
    • 6

możliwy jest również napinacz paska.
  • dominikp
    Classic
    • 2010
    • 29

Witam,
    czy może ktoś mi udzielić informacji jak rozebrać tylnią podsufitkę w O2 FL Combi? Mam zamiar założyć antenę Sirio Triflex w miejsce ORI anteny i nie za bardzo wiem jak się za to zabrać a nie chcę połamać jakiś uchwytów montażowych.
    Mile widziane szczegółowe informację lub jak znacie kogoś kto to robił i wie jak taką antenkę zamontować i może pomóc.
    Pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Demontaż podsufitki/Zmiana anteny

Zamieszczone przez dominikp
      Witam,
      czy może ktoś mi udzielić informacji jak rozebrać tylnią podsufitkę w O2 FL Combi? Mam zamiar założyć antenę Sirio Triflex w miejsce ORI anteny i nie za bardzo wiem jak się za to zabrać a nie chcę połamać jakiś uchwytów montażowych.
      Mile widziane szczegółowe informację lub jak znacie kogoś kto to robił i wie jak taką antenkę zamontować i może pomóc.
      Pozdrawiam
      nie ma potrzeby zdejmowania podsufitówki. Zdejmujesz tylko ten plastik co masz na samym tyle przy dachu (szarpnieciem ku dołowi) - reszte juz widzisz..... :diabelski_usmiech
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• zys
        Ambiente
        • 2007
        • 196

Dokładnie sam ten Plastik zdejmiesz i jest miejsce na rękę żeby wymienić antenę tak sam u siebie robiłem
        Octavia II 1.9 TDI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
        Octavia II RS 2.0 TFSIhttp://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
        Hurtownia Hydrauliczna http://www.eska.biz.pl

Komentarz

• Spili
          Drive
          • 2010
          • 63

Witam,
          Pozdrawiam
          Wczoraj właśnie kupowałem antenkę 2 w jednym Presidend Vermont. A uparłem się właśnie na Triflexa ale gość mi zdecydowanie ją odradzał jako że NIBY się beznadziejnie sprawuje. Słaby zasięg i duże szumy.

Dałem się przekonać chociaż Vermont to długi bat - co akurat mi się nie podoba...
          Używałeś wcześniej tego Triflexa? masz jakieś doświadczenia?

Bo póki co tylko demontaż podsufitki mnie blokuje przed jej montażem. A zdejmując tylko ten plastik to dopiero połowa roboty bo jeszcze trzeba poprowadzić kabelek od CB. Jak i którędy.

Do tego dokupiłem Johnego III, który pójdzie w lewy schowek pod przełącznikiem świateł.

Komentarz

• zys
            Ambiente
            • 2007
            • 196

Co do prowadzenia kabla to słupkiem przy lampie i jesteś już w bagażniku a później pod wykładziną mi cała instalacja anteny zajęła 10 min

Komentarz

• dominikp
              Classic
              • 2010
              • 29

Zamieszczone przez Spili
              Witam,
              Pozdrawiam
              Wczoraj właśnie kupowałem antenkę 2 w jednym Presidend Vermont. A uparłem się właśnie na Triflexa ale gość mi zdecydowanie ją odradzał jako że NIBY się beznadziejnie sprawuje. Słaby zasięg i duże szumy.

Dałem się przekonać chociaż Vermont to długi bat - co akurat mi się nie podoba...
              Używałeś wcześniej tego Triflexa? masz jakieś doświadczenia?

Bo póki co tylko demontaż podsufitki mnie blokuje przed jej montażem. A zdejmując tylko ten plastik to dopiero połowa roboty bo jeszcze trzeba poprowadzić kabelek od CB. Jak i którędy.

Do tego dokupiłem Johnego III, który pójdzie w lewy schowek pod przełącznikiem świateł.
              Mój kolega ma tą antenę i parokrotnie z nim jechałem. Wcześniej jak miał radio Alan to bardzo mu szumiało z Triflexem. Teraz zmienił na takie radio jak ja mam (Uniden XL 520) i moim zdaniem jest to OK. Ze spokojem możesz dopytać o drogę więc jako antymiśkowe jest w zupełności wystarczające. Realny zasięg to max 6 km.

[ Dodano: Sob 15 Sty, 11 12:58 ]
              piotrek_os, zys dzięki za informację.
              Ten plastik co jest u góry to wystarczy pociągnąć w dół?? Nie ma tam żadnych śrub? Trochę się boję żeby czegoś nie połamać. Jak wam się sprawuje Triflex? Zauważyliście np że radio FM Wam gorzej odbiera czy jest porównywalnie z ORI anteną? Czy do podłączenia FM potrzeba jakiś przejściówek czy wszystko jest P&P?
              Pozdrawiam

Komentarz

• zys
                Ambiente
                • 2007
                • 196

ja triflexa nie mam ale mam taka ze wygląda jak triflex ale jest tylko od CB ale z tego co wiem będzie potrzebna przejściówka bo złącze Skody jest inne niż standardowe

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dominikp, poczytaj toszku temat na forum o cb - to sie wszystkiego dowiesz o triflexie - nie znam osoby niezadowolonej po jej zamontowaniu - najgorsi są teoretycy.....co coś tam słyszeli.... :diabelski_usmiech

Komentarz

• dominikp
                    Classic
                    • 2010
                    • 29

Zamieszczone przez piotrek_os
                    dominikp, poczytaj toszku temat na forum o cb - to sie wszystkiego dowiesz o triflexie - nie znam osoby niezadowolonej po jej zamontowaniu - najgorsi są teoretycy.....co coś tam słyszeli.... :diabelski_usmiech

Też tak uważam, dlatego chcę go zamontować. Obecnie mam Midland ML 145 i już mnie denerwuje ściąganie jej i chowanie do samochodu. Wiem, że nie będę miał już takich osiągów na Triflexie ale zależy mi na funkcjonalności, informacji antymiśkowych i o sytuacji na drodze a do tego Triflex wystarcza.

Komentarz

• zys
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 196

zdecydowanie wystarcza a jest bardzo praktyczny

Komentarz

Mam pytanie do ludzi którzy ciągnęli kabel, czy rzeczywiście trzeba ściągnąć podsufitkę, w sumie można zdemontować lampki i przez te otwory jakoś przeciągnąć kabel?
                        Próbował ktoś takiego sposobu? Co jest pod podsufitką? Czy tunel łączący lampki jest pusty?

Komentarz

• rrysio
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 493

Ja nie ściągałem podsufitki tylko przeciągnąłem kabel drutem - przymocowałem kabel do dość sztywnego druta i przepchnąłem go z tyłu do przedniego słupka. Poszło bez problemów.

Komentarz

rrysio, a co jest między podsufitką a dachem? Pustka?
                            Właśnie miałem taki sam plan na poprowadzenie kabla.

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja w 01 górą kabel przpeychałem i zeszło mi duzo dłuzej - o wiele szybciej dolnym progiem go przeciagnac

Komentarz

• Spili
                                Drive
                                • 2010
                                • 63

Jaką macie przelotkę łączącą Triflexa z oryginalną wtyczką octy?
                                Czy prowadziliście kabel do FM ten co był razem z Triflexem?

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8162
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Spili
                                  mozesz prowadzic 2 kabel - ale szybciej ucinasz kabelek z ori anteny w 0II i koncowke z kabla co masz w zestawie do FM - łaczysz to i gotowe :diabelski_usmiech

Komentarz

• Spili
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 63

Zamieszczone przez piotrek_os
                                    Zamieszczone przez Spili
                                    mozesz prowadzic 2 kabel - ale szybciej ucinasz kabelek z ori anteny w 0II i koncowke z kabla co masz w zestawie do FM - łaczysz to i gotowe :diabelski_usmiech
                                    He, he
                                    No właśnie to obcinanie chciałem pominąć

Komentarz

• rrysio
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 493

Zamieszczone przez kross12
                                      rrysio, a co jest między podsufitką a dachem? Pustka?
                                      Jest jakieś mata tłumiąca - ale kabel przechodzi bez problemu.
                                      Zamieszczone przez Spili
                                      Ja też uciąłem oryginalny kabel do radia i dolutowałem wtyczkę z zestawu dołączonego do Triflexa.

Komentarz

• dominikp
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 29

Witam,
                                        samochód to Octavia 2 FL Combi z radiem Swing. Kupiłem antenę 3 funkcyjną Sirio Triflex. W skodzie powiedzieli że Swing ma dwie anteny i może być problem z montażem Triflexa bo radio może łapać błędy ale mogą spróbować zamontować ale nie dają gwarancji, że to będzie działać i zaproponowali sporą cenę za tą usługę. Czy montował ktoś taką antenę w O2 FL ze Swingiem??
                                        Może mi ktoś pomóc z montażem lub zaproponować kogoś kto wykona taką usługę z Poznania i okolic.
                                        Będę wdzięczny za informację i pomoc.

Komentarz

dominikp, po co zakładasz nowy temat? Jeden nie wystarczy?

Co do Twojego problemu to fakt że w OII są dwie anteny z tym że jedną masz w szybie i drugą na dachu, nie bardzo wiem jakie błędy ma łapać radio? Jak odłączysz jedną antenę to po prostu będzie błąd anteny który w niczym nie przeszkadza, z tym że nie wiem poco odłączać antenę?

Co do miejsca montażu anteny ASO sobie odpuść, cena w żaden sposób nie przekłada się na jakość usługi. Będą robić jedno i zepsują drugie

Komentarz

• dominikp
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 29

Dzięki za odpowiedź, faktycznie niepotrzebnie założyłem 2 tematy.
                                            Możesz mi powiedzieć do kogo mogę podjechać żeby zamontował mi ta antenę??
                                            Masz może jakieś namiary na kogoś kto by się tego podjął, ja za bardzo nie chce się brać za to żeby czegoś nie spaprać

Komentarz

dominikp, namiarów na Ci nie podam bo nie mam
                                              W związku z tym że nigdy nie bawiłem się w lutowanie (nawet nie mam lutownicy), ja bym poszukał jakieś przejściówki i zrobił to sam - mimo że mam dwie lewe ręce

W sumie musisz ściągnąć jeden plastik, wymienić antenę i jakimś drutem przepchnąć kabel pod podsufitką Dalej lecisz słupkiem, za schowkiem i do CB

Komentarz

• dominikp
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 29

Też o tym myślałem, na pewno nie chce ciągnąć przewodu antenowego do samego radia, wolałbym użyć istniejącego i podpiąć Triflexa natomiast nie wiem jakiej przejściówki użyć. Jeżeli chodzi o wyprowadzenie przewodu do CB to nie muszę go układać żeby był niewidoczny. Mogę go wypuścić przy tylnym słupku i ułożyć go luzem. Boje się że mogę coś połamać lub uszkodzić podsufitkę przy odkręcaniu ORI anteny i montażu Sirio bo tam chyba nie ma zbyt dużo miejsca. Wolałbym jednak żeby wykonał to ktoś kto już to robił i ma jakieś doświadczenie.

Komentarz

Zobacz sobie na foty z linka poniżej, jedyne co możesz uszkodzić to spinki które możesz kupić nowe i wymienić. Jak ściągniesz tylni i boczny plastik trudno będzie Ci odkształcić podsufitkę. Masz jakiś garaż? Podobno lepiej takie operacje robić w wyższych temperaturach

DIY - Whip-Type to (OEM) Shark-Fin Type Antenna Swap I ordered my US spec GTI with Package 0. Although I had no issues with the whip-type (aka bee-sting) antenna that came with it, I felt that the shark-fin antenna looked better (and more appropriate for this generation). However, in...

Komentarz

Pracuję...