Czujki cofania na "nie fabrycznym" radiu Swing

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robak26
    Classic
    • 2012
    • 3

z ostatniego spotu :P
  • maciek_g7
    Classic
    • 2011
    • 16

Zainstalowałem w swojej O2 radio Swing. Radio było montowane w ASO lecz zakupione oddzielnie. Działa ściszanie na biegu wstecznym, GALA, wyświetlają się informacje z Climatronika ale nie wyświetla się informacja graficzna z czujek cofania.
    W ASO powiedzieli, że działa to tylko w przypadku fabrycznego montażu...

Może ktoś z Was wie czy jest jakiś sposób na wyświetlenie odległości z czujników na Swingu w moim przypadku?

Pozdrawiam
    M.

Komentarz

• Langusta
      RS
      • 2010
      • 1864
      • Seat

Re: Czujki cofania na "nie fabrycznym" radiu Swing

Zamieszczone przez maciek_g7
      W ASO powiedzieli, że działa to tylko w przypadku fabrycznego montażu...

Może ktoś z Was wie czy jest jakiś sposób wyświetlenie odległości z czujników na Swingu w moim przypadku?

Pozdrawiam
      M.
      Witam, przekładałem radio sam z BLUES na SWINGA i wszystko działa (grafika) OII FL Mint 2010r w ASO mogli podłączyć się pod kompa i sprawdzić błędy, chyba że wiedza im się skończyła. Pozdrawiam Zbigniew
      Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• maciek_g7
        Classic
        • 2011
        • 16

Zamieszczone przez Langusta
        przekładałem radio sam z BLUES na SWINGA
        Ale miałeś BLUES... Ja zamawiałem bez radia. Może to brak jakiegoś złącza?
        Pozdrawiam
        M.

Komentarz

• Langusta
          RS
          • 2010
          • 1864
          • Seat

Zamieszczone przez maciek_g7
          Zamieszczone przez Langusta
          przekładałem radio sam z BLUES na SWINGA
          Ale miałeś BLUES... Ja zamawiałem bez radia. Może to brak jakiegoś złącza?
          Pozdrawiam
          M.
          Złącza raczej są te same tylko jest jedna antena ale to nieprzeszkadza w odbiorze stacji. Trzeba podłączyć się pod kompa i sprawdzić jakie błędy pokazuje radio.

Komentarz

• K_R_I_S
            Ambiente
            • 2010
            • 128

Mam to samo z Bolero z Superba...
            Przycisza sie ładnie ale nie ma informacji graficznej.

Wie ktoś jak to "naprawić"?
            http://www.profi-it.pl
            Tanie laptopy, komputery i serwery poleasingowe, strony www, antywirusy, zdalne wsparcie informatyczne 24h...

Komentarz

• kropeck
              RS
              • 2009
              • 2319
              • Octavia II (1Z3)
              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Pewnie trzeba odpowiednio zakodować VCDS'em. Podjedźcie do kogoś z komputerem (ASO, kolega z podwórka) i niech sprawdzi i zakoduje.
              Pozdrawiam,
              Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• pasos
                Classic
                • 2011
                • 9

Podłączam się do tematu. Dzisiaj odebrałem O2FL. Radio Swing kupione poza salonem założone przez sewis. Ta sama sytuacja wszystko działa po za grafiką czujników cofania. Twierdzą że nie da się odpalić że konieczna wymiana modułu parkowania i kodowanie kompa. Nawet nie wiedzą ile za to powiedzieć
                OIIFL - rozbudowany MINT.

Komentarz

• Langusta
                  RS
                  • 2010
                  • 1864
                  • Seat

Zamieszczone przez pasos
                  Podłączam się do tematu. Dzisiaj odebrałem O2FL. Radio Swing kupione poza salonem założone przez sewis. Ta sama sytuacja wszystko działa po za grafiką czujników cofania. Twierdzą że nie da się odpalić że konieczna wymiana modułu parkowania i kodowanie kompa. Nawet nie wiedzą ile za to powiedzieć
                  No to widocznie zmieniony jest moduł od czujnikow cofania ( chyba tną koszty ), ale niech wypowie się znawca tematu.

Komentarz

• pasos
                    Classic
                    • 2011
                    • 9

Odpowiedni moduł to koszt ok. 150zł jak będzie konieczna wymiana, ale czy to na pewno wszystko czy jest konieczna ingerencja w instalacje?
                    I czy konieczne ponowne kodowanie radia czy wystarczy podmiana i po sprawie?

Komentarz

• kropeck
                      RS
                      • 2009
                      • 2319
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

pasos, odebrałeś Octavia FL, czy Octavia Tour??

Na PW mogę i podać szczegóły dotyczące roboty żeby na radio się pokazywały informacje z czujników.
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Komentarz

• pasos
                        Classic
                        • 2011
                        • 9

Odebrałem O2 po FL.

Jestem zainteresowany jak to odpalić, ale nowym Tourem również bo brat odebrał 2 tygodnie temu nowego Toura i u niego oprócz braku grafiki z czujników nie scisza się również radio po włączeniu biegu wstecznego co u mnie akurat działa.

Komentarz

• kropeck
                          RS
                          • 2009
                          • 2319
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BLF 1.6 FSI 115 KM

pasos, Jeśli nie działa poprawnie w O2 FL, to będzie kwestia zakodowania.
                          A co do TOUR'a to potrzebuję się podpiąć do takiego auta i zrobić auto-scan. Po analizie takiego auto-scan'a będę w stanie coś więcej powiedzieć na temat "zrobienia" tych czujników.
                          Pozdrawiam,
                          Michał

Komentarz

• pasos
                            Classic
                            • 2011
                            • 9

kropeck,
                            Serwis tłumaczy że moduł czujników nie podaje info do radia bo auto było zamawiane bez radia.

A po Twojej wypowiedzi mam rozumieć że albo nie chca mi tego kodowania zrobić albo nie potrafią.
                            A czy to jest bardzo czasochłonna i trudna rzecz czy nie?

Maja jeszcze dzisiaj do mnie w tej sprawie dzwonić. Czy jestes w stanie powiedzieć jak to jest trudne i ile moga mi za to powiedzieć ?

Bo ja myslę że albo chcą za to kasę albo nie potrafią tego zrobić bo w inny moduł to nie bardzo mi się chce wierzyć.

Jak możesz podać kodowanie to czekam na PW

Komentarz

• kropeck
                              RS
                              • 2009
                              • 2319
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez pasos
                              kropeck,
                              Serwis tłumaczy że moduł czujników nie podaje info do radia bo auto było zamawiane bez radia.

A po Twojej wypowiedzi mam rozumieć że albo nie chca mi tego kodowania zrobić albo nie potrafią.
                              A czy to jest bardzo czasochłonna i trudna rzecz czy nie?

Maja jeszcze dzisiaj do mnie w tej sprawie dzwonić. Czy jestes w stanie powiedzieć jak to jest trudne i ile moga mi za to powiedzieć ?

Bo ja myslę że albo chcą za to kasę albo nie potrafią tego zrobić bo w inny moduł to nie bardzo mi się chce wierzyć.

Jak możesz podać kodowanie to czekam na PW
                              Operacja włączenia to kwestia ok. 10 minut. Natomiast nie ma tak, że znam na pamięć jakie to kodowanie i które bity. Poza tym nie wiem jaki masz sterownik parktronic (są różne).

Zalicz najpierw inne ASO. Chociaż uważam, że gdyby chcieli od Ciebie kasę, to by Ci to wyraźnie powiedzieli. Uważam, że nie bardzo wiedzą jak się za to zabrać (wiem, że w większości ASO takie niestandardowe tricki są tak rzadko robione, że faktycznie nie wiedzą co i jak). Dlatego między innymi ludzie pytają mnie i innych forumowiczów o radę.
                              Pozdrawiam,
                              Michał

Komentarz

• dziadekk
                                Rider
                                • 2011
                                • 355
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeśli auto zamówione jest z pakietem optimum, tj razem z 8 głośnikami i czyjnikiem cofania, ale bez radia, to instalacja elektryczna/audio powinna chyba byc kompatybilna pod każde radio, skoro 8 glośnikow jest z optimum, to tylko uruchomic funkcje kompem. Źle kombinuję?

Komentarz

• kropeck
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2319
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

dziadekk, każde radio wyprodukowane dla skody (AMUNDSEN, BOLERO, SWING, COLUMBUS) - TAK. Chińczyki to inna historia.
                                  I faktycznie tylko uruchomić kompem.
                                  Pozdrawiam,
                                  Michał

Komentarz

• pasos
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 9

Powiem tak.

Byłem dzisiaj w ASO, dłubali ponad dwie godziny i powiedzieli że sterownik (moduł parktronika) nie wysyła informacji do radia, a radio jest zakodowane w porządku nawet sprawdzili czy mam najnowsze oprogramowanie w radiu.

Poprosiłem aby dali mi nr katalogowy tego modułu to sprwdzę czy nie obsługuje tej funkcji. Pozwolili mi wejść na halę, że mi wydrukują. I podczas drukowania zapytałem czy mogę zobaczyć programowanie tego modułu. Odpowiedzieli że tam nie programowali - żenada. Razem weszliśmy w programowanie sterownika i co się okazuje :

1. Funkcja OPS - nie zainstalowanio. (człowiek z ASO powiedział że nie wie co to jest - ręce mi opadły)
                                    2. PBC VOL (MUTE) - nie zainstalowano.

Kazałem sobie zmienić te dwa ustawienia i wszystko hula jak powinno .

Jak zapytałem co oni na to, to mi powiedzieli że oni programowali radio a myśleli że tu nie trzeba.

Jednym słowem : Nie dajcie sobie wcisnąć że macie nieodpowiedni moduł. ASO poprostu tego nie robi i nie wie jak to sie robi a opowiada takie historie żeby spławic klienta.

Wszystkim którzy pomogli dziękuję.

Komentarz

• dziadekk
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 355
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pasos, koparka mi opadła :shock: ASO, to aso, za to cennik mają najdroższy. Gratuluje, nie proponowali Ci pracy???

Komentarz

• pasos
                                        Classic
                                        • 2011
                                        • 9

dziadekk,

Myślę że tyle co ja bym chciał to oni nie są w stanie dać .

Ale tyle co mi nerwów i czasu zmarnowali to moje.

Komentarz

• zigzag
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 26

Podpinam się pod temat. Mam ten sam problem. O II FL Ambiente – nowa.
                                          Z radością założyłem radio swing. Satysfakcja jest ale czujniki cofania się nie wyświetlają. Dźwięk jest bo był, radio się ścisza ale na panelu nici…
                                          Miałem bluesa i w ASO wymienili mi na swinga którego zakupiłem osobno.
                                          Majster wymienił radia, mówi że zaprogramował, wyszedł powzruszał ramionami i mówi że nie ma pojęcia dlaczego czujniki się nie wyświetlają? Że to dłuższa akcja serwisowa i że będą jak co szukać i że nie wie ile to potrwa itp.
                                          A ponieważ coś mi zaświtało że tu na forum o tym już pisali powiedziałem aby sobie na razie dali spokój. Zwinąłem się i pojechałem.
                                          Proszę o pomoc… Co konkretnie trzeba zrobić aby się wyświetlały w radio odległości czujnika cofania? Jak to uruchomić? Bo nie mam zamiaru dawać im samochodu aby mi całe rozkopali, testowali i na ślepo szukali itp. Proszę np. o namiar serwisu gdzie wiedzą co trzeba zainstalować, albo może jak to zrobić inaczej. Jakieś podpowiedzi albo konkretne wskazówki. Czy jak to pisze kolega „pasos” Funkcja OPS i PBC VOL (MUTE) zainstalować i to wszystko? Cokolwiek to jest bo nie mam zielonego pojęcia… :shock:
                                          Do tej pory: Fiat Punto 1.2 Pb, rok 2000; VW Bora 1.6 16V LPG, rok 2003 teraz O II FL 1.6 LPG, rok 2010/2011 :-)

Komentarz

• pasos
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 9

zigzag,

wskazówki na pw

Komentarz

• Zientek
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 55

to i ja zapytam?

mam O2 w wersji Mint. chciałbym zakupić radio 2Din tak zeby działat wyświetlacz czujników parkowania.

Podpowiedzcie mi jakie to musi być radyjko i co jakie opcje za pomocą VASa trzeba zmienić

Octavia jest z roku 2008 przed FL

Komentarz

• zigzag
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 26

"pasos" - Dziękuję za wskazówki 4 kwietnia wybieram sie do ASO i zobaczymy co będzie. Może ktoś jeszcze coś dopowie....

[ Dodano: Wto 05 Kwi, 11 12:24 ]
                                                Dzięki wskazówkom „pasosa” w serwisie pomęczyli się trochę, pokombinowali i wskaźniki w radiu swing zadziałały i teraz cieszę się wizualizacją :lol:
                                                Wielkie Dzięki wszystkim za podpowiedzi i pomoc 8)
                                                Do tej pory: Fiat Punto 1.2 Pb, rok 2000; VW Bora 1.6 16V LPG, rok 2003 teraz O II FL 1.6 LPG, rok 2010/2011 :-)

Komentarz

• irka68
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 123

koledzy , ja ma ten sam problem :-( nie wyswietla mi wizualizacji w mojej Octavii Mint FL POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

Pracuję...