skrzynia basowa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toro102
    Drive
    • 2011
    • 72

skrzynia basowa

Zamieszczone przez fernando
    piramida, weź mi powiedz, która z modyfikacji zawieszenia dała największą poprawę w kwestii podskakiwania przedniego zawieszenia podczas startu? Wczoraj nie zmieściłem się przed jakąś borą przez to, na mokrym to jest masakra, mierzi mnie to strasznie :evil:
    jezeli masz na mysli eibacha plus gumy z cupry to jest lepiej, przód nie podskakuje na mokrym, oczywiscie mieli ale nie skacze
    Grunge is not death
  • Mickul
    RS
    • 2010
    • 2847

skrzynia basowa

Na początku dodam, że przejrzałem około dziesięciu tematów dotyczących basu w aucie i większość tematów jest bardzo stara, a linki tam zamieszone są już nieaktualne - dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy temat.

Otóż nie jestem żadnym audiofeelem i nie zależy mi na jakości granej muzyki, lecz bardzo, ale to bardzo lubię bass. W mojej O1 posiadam dwa głośniki, które nie wydzielaną żadnego basu z powodu braku wytłumienia drzwi. Siedziałem również w Skodach, które owe drzwi mają wytłumione i powiem szczerze, że ten bass nie jest dla mnie wystarczającym.
    Od dłuższego czasu chodzi za mną skrzynia basowa do bagażnika, lecz jestem laikiem w tej dziedzinie - dlatego mam kilka pytań.
    1. Czy skrzynię mogę podłączyć bez wzmacniacza do radia 4x45W?
    2. Czy mogę zakupić sam głośnik po czym wkomponować go w tapicerkę bagażnika? Będą odczuwalne jakieś efekty?
    3. Czy mogę uzyskać bas instalując dwa głośniki na tylnej półce? (niskotonowe)
    4. Jaka skrzynia/głośniki są najlepsze? Doczytałem tylko, że JBL trzeszczy.
    Załóżmy, że limit cenowy to 300-500zł. Oczywiście rozdaję pomógłki. Mile widziane również linki z allegro.

Komentarz

• ahmed799
      RS
      • 2009
      • 6910
      • Ford

Mickul, jezeli chcesz zainwestować w car audio to mozesz w to kłaść kasy i nie bedziesz mial efektu. Jestem teraz w temacie bo szykuje moda audio w mojej oci. I napisze tak: Nie inwestuj w glosniki tylne pieniedzy tylko skup sie na przodzie (tez chcialem na tyl glosniki ale mi odradzono) zacznij od wygluszania drzwi matami bo to podstawa, zmien dystanse na takie z MDFu i połóż porzadna instalacje do głośników. Jezeli chodzi o glosniki ja zainwestowałem w
      VIBE LiteAir 6

jezeli chcesz tansza alternatywe to duzo ludzi montuje glosniki Helix

skrzynka basowa to ja mam do zainstalowania
      Alpine SBE-1243BP

Do tego musze dobrac wzmacniacz i bedzie gralo moze nie z wielkim szałem ale juz naprawde fajnie puka.
      A sugerowalem sie tym co ma kumpel w swoim aucie wlasnie glosniki VIBE i skrzynke Alpine posluchalem zrobilo na mnie wrazenie i czekam teraz na cieple dni zeby cos takie zamontowac sobie.
      Najlepiej wlasnie jest posluchac jak u innych gra audio i co maja wstawione i wtedy brac sie do kombinowania

филип
      Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• locaj85
        Rider
        • 2009
        • 482

ja posiadam aktywny subwoofer marki FLI TRAP 12 active, odłam wspomnianego VIBE

gra bardzo ładnie nie dudni, lusterka sie trzesa przy crunku kierownica drży, plecy są mają masaż

w rocku ładnie uzupełniają bas, wszystko kwestia ustawień, ja mam cięty na ok 50

na alledrogo wyrwałem nówke za ok 400zł

kolega kruk też taki ma

Komentarz

• PanX89
          Rider
          • 2010
          • 345

Zamieszczone przez Mickul
          1. Czy skrzynię mogę podłączyć bez wzmacniacza do radia 4x45W?
          tak ale bedzie grało bardzo słabo i pierdziało przy wiekszej głosnosci. Odradzam!
          2. Czy mogę zakupić sam głośnik po czym wkomponować go w tapicerkę bagażnika? Będą odczuwalne jakieś efekty?
          pomysł niezły o ile wkomponowanie go w tapicerke bedzie na zasadzie zbudowania skrzyni basowej pod kształt boczkow czy w miejsce koła zapasowego. głosnik zagra dobrze tylko w obudowie nieco zabawy z tym jest ale mozna zlecic to firmie zajmującej sie tym lecz przekroczysz budzet.
          3. Czy mogę uzyskać bas instalując dwa głośniki na tylnej półce? (niskotonowe)
          jezeli masz pułke sztywno zamocowana z mdf to jak najbardziej lecz bedzie to duzo słabiej grało.
          4. Jaka skrzynia/głośniki są najlepsze? Doczytałem tylko, że JBL trzeszczy.
          osobiscie nie słyszałem aby JBL trzeszczał proponuje skusic sie na FLI Trap Sub ciekawy i ze wzmacniaczem wbudowanym: http://www.pro-sound.sklep.pl/produk...rap10-act.html
          na alegro mozesz wyłapac uzywany za połowe ceny ewentualnie jak chcesz cos nowego to moze byc cos takiego: http://allegro.pl/blaupunkt-emb-1200...410286302.html
          niedrogo całkiem przyzwoicie gra na początek w sam raz :]
          Na twoim miejscu wybrał bym sie do sklepu typu Media Markt i przesłuchał tego typu sprzet napewno cos sobie wybierzesz :diabelski_usmiech
          Jesli chodzi o wygłuszanie drzwi to mozesz sobie zostawic to na czas gdy bedzie kasa na wymiane głosnikow na przodzie odseparowany system najlepiej ;D
          odrazu dodam ze Radio tez odgrywa tu duza role.
          Wrazie pytan jak to podłonczyc wal smiało Pozdrawiam 8)
          Było O1 1.6
          Jest Toledo VR5

Komentarz

• vince123
            Elegance
            • 2009
            • 923

a jakie masz radyjko :?:

ad 1. mialem to u siebie przez pewien czas..nie zdalo to egzaminu dlatego kupilem wzmacniacz.
            ad3 nie.

Ja na Twoim miejscu poszedlbym w wytlumienie..ten temat walkowany byl wiele razy... sam nie bardzo w to wierzylem..zrobilem u siebie i powiem ze gra na tyle przyzwoicie ze wzmacniacz chyba bedzie trzeba sprzedac 8) ...za maty dalem cos kolo 150zl ...nawet z fabrycznych glosnikow dalo sie wydusic ladny bas..
            maty boll'a , wystarczy dobrze podgrzac i przykleic :wink:
            a jesli wytlumienie Ci nie wystarczy to kup sobie suba i wzmaka...przynajmniej jak podglosnisz to nie bedzie Ci przod trzeszczal :P
            sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
            nadkole nowe LP
            kontakt PW

Komentarz

• Mickul
              RS
              • 2010
              • 2847

Gruba propozycja! Tego będę szukał. :P

Komentarz

Mickul kup wzmacniacz i glosnik a skrzynie zrob sam, jak nie masz wygorowanych potrzeb to Ci wystarczy. Ja mam w mojej 8 glosnikow, odkupilem od kumpla wzmacniacz magnata i tube, ale tuba troche dudnila a malo dawalo miekkiego basu, wlasnie robie skrzynie pod ten glosnik (30 cm) jutro ja wykoncze. nie mam wytlumionych drzwi, poprostu na glosnikach seryjnych wyciaszam bas a na wzmaka podkrecam. nie jest to szczyt car audio, ale dla mniej wymagajacego jak ja wystarcza. Jutro sie okaze co bedzie warta skrzynia. Aha koszt skrzyni 40 zl.

Komentarz

• Ficu
                  Rider
                  • 2010
                  • 395

Jeśli chcesz bassu, to nie tuba, żadna tuba nie da tego efektu co dobrej marki, i wykonania Skrzynka Osobiście siedziałem, i jechałem spory kawałek na zlot z kolegą, który posiada Skrzynię JBL'a i powiem, jak przypierdzieliło, to się zakochałem i choruje teraz na bass, bo to naprawde świetny masaż pleców :mrgreen: Ja na Twoim miejscu położył lepszą instalacje głośnikową, jakieś głośniczki (skupiłbym się na przodzie) Sony XPLOAD naprawde miło gra Jakieś Twettery są nie najgorszym pomysłem
                  Wzmaczniacz? Łatwo dostać, jakiś Crunch albo Alipne, Blakpunkt nie jest zły No i warto pamiętać, bezpiecznik od kabla, jak najbliżej akumulatora
                  Przepraszam za błędy i pozdrawiam
                  Auto-shop4x4
                  Klinika4x4.com

NOWE OPONY WSZYSTKICH MAREK! Okazyjne ceny! info PW.

Komentarz

i kto pisze o tubie

Komentarz

• Ficu
                      Rider
                      • 2010
                      • 395

Tuba a skrzynia trochę się róznią?!
                      Auto-shop4x4
                      Klinika4x4.com

Komentarz

no raczej , ale nadal pytam kto pisze o tubie, bo ja nie polecam Mickulowi tuby przeciez :szeroki_usmiech tylko pisze ze robie skrzynie pod glosnik ktory byl w tubie

Komentarz

• Ficu
                          Rider
                          • 2010
                          • 395

A ja napisałem że nie polecam tuby :mrgreen:
                          Więc nieporozumienie małe wystąpiło ops:
                          Auto-shop4x4
                          Klinika4x4.com

Komentarz

• Adam204
                            Rider
                            • 2008
                            • 454

tuba to jest dobra ale dla dzieci za kierownica co chcą zaszpanować a skrzynia jest dla ludzi lubiących posłuchać dobrego dźwięku

Komentarz

Zamieszczone przez Ficu
                              A ja napisałem że nie polecam tuby :mrgreen:
                              Więc nieporozumienie małe wystąpiło ops:
                              no a tylko ja wspomnialem o tubie i myslalem ze pijesz do mnie bo zle zrozumiales, ale juz ok :wink:

Komentarz

• Ficu
                                Rider
                                • 2010
                                • 395

Ja do niekogo nie pije :P
                                Ale koniec OT
                                Ogólnie nie polecam Tuby i tak powiem Tube miałem zamiar wstawić pod biurko, ale jakoś się zniechęciłem, i poluje na Skrzynię JBL'a
                                Auto-shop4x4
                                Klinika4x4.com

Komentarz

Zamieszczone przez Ficu
                                  Ogólnie nie polecam Tuby i tak powiem
                                  tu sie zgadzam, wlasnie wczoraj skonczylem swoja skrzynie, glosnik 30 cm przelozony z tuby, nie liczylem na super efekt bo ogolnie sprzet grajacy w moim aucie jest standardowy, ale mialem nadzieje uzyskac choc troche lepszy bas na tym glosniku i musze powiedziec ze bylo warto. Skrzynia bass reflex ktora zrobilem to niebo a ziemia porownujac do tuby w ktorej siedzial glosnik. Bas gra zarowno twardo jak i ladnym glebokim tonem, potrafi ladnie zagrzmic i przeniesc to na plecy, porownujac te same plyty ktorych sluchalem wczesniej na tubie i teraz to...nie ma porownania.
                                  Mickul piszesz ze nie jestes audiofilem i wydaje mi sie ze takie cos powinno Cie zadowolic.
                                  Moze jutro zamieszcze pare zdjec w swoim temacie jak robilem skrzynie.

Komentarz

• sew1981
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2009
                                    • 10986
                                    • Fiat

"tuba to jest dobra ale dla dzieci za kierownica co chcą zaszpanować a skrzynia jest dla ludzi lubiących posłuchać dobrego dźwięku"....
                                    Dobry dźwięk w aucie uzyskuje się bez tuby, subwoofera itp...wiem ze autorowi chodzi wyłącznie o bas, więc ok. Ale masażu pleców nie można nazwać dobrym dźwiękiem
                                    Dobry dźwięk w aucie to: dobra jednostka sterująca, pożądne wytłumienie, jakościowe kable, wzmak zewnętrzny (moze nawet 2), bardzo dobre głośniki ( typu dls,morel , a nie jakiś sony xplod). Oczywiście autorowi chodzi o sam bas, a nie dobry dźwięk. A dobry dźwięk nie polega na dudnieniu z subwoofera, wszystko inne musi iść w parze i grać czysto i mocno Sorry za mały OT
                                    ps. a dobry bas to taki, który słyszymy uszkami , a nie czujemy dupskiem i to daje właśnie dobry głośnik :szeroki_usmiech
                                    Dlatego moja skromna rada brzmi - powoli zbierać siano i zainstalować dobry przód, a ewentualnie później dołożyć do tego wzmaka i skrzynkę dobrą, jak jesteś już tak "addicted to bass" i masowania pleców.

Komentarz

Sew no tak masz racje i mysle ze wielu to wie, ale niestety czasem brakuje kasy i samozaparcia wiec ludzie kombinuja. A bas wlasnie czuje sie tez cialem (nie lupanie na zewnatrz auta), wiec nie zgodze sie ze tylko uszami :P. wiadomo podstawa wytlumienie i dobry sprzet na przod tralalala, ale jesli kogos nie stac to niech robi tak jak mu brzmi, mysle ze jesli ktos ma ucho to predzej czy pozniej bedzie sie staral robic coraz lepiej.

Komentarz

• sew1981
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 10986
                                        • Fiat

Golas27, ok, moje osobiste zdanie brzmi:
                                        - muzyke się słucha, a jak dobry sprzęt poczujesz głeboki bass bez masowania pleców,
                                        - jak ma się dobre ucho, to czegoś takiego się nie instaluje, bez dobrych pozostałych podzespołów "tralalala"
                                        - a więc - inna kolejność rozbudowania audio
                                        - kazdy robi jak chce, dla mnie to przeczy idei dobrego dźwięku poprostu

Komentarz

Zamieszczone przez sew1981
                                          muzyke się słucha, a jak dobry sprzęt poczujesz głeboki bass bez masowania pleców,
                                          wlasnie bas jest dzwiekiem ktory moze odczuc narzadowo, w srodku i potwierdzone to jest medycznie :wink:
                                          nie pisze po to by sie przegadywac
                                          Zamieszczone przez sew1981
                                          jak ma się dobre ucho, to czegoś takiego się nie instaluje, bez dobrych pozostałych podzespołów "tralalala"
                                          musze sie nie zgozdzic bo w naszych realiach nie kazdy moze sobie odrazu pozwolic, wiec jakis substytut trzeba miec. widzisisz mi na chwile obecne wystarczy moje granie, ale pewnie sie znudzi za jakis czas.
                                          Doznania we wlasnym aucie traktuje subiektywnie, wiec mimo ze znam podstawowe zasady "car audio" to narazie robie to wlasnymi silami i nie koniecznie kupujac zestawy glosnikowe za 300 - 400 zl (ktore i tak z dolnej polki) chce tylko powiedziec ze poprostu kazdy ma jakas droge i jedno to prawdziwe audio a drugie to osobiste odczucia "dzwiekowe".

Komentarz

• sew1981
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2009
                                            • 10986
                                            • Fiat

Golas27, ok wszystko zrozumiałe
                                            Tylko z tym basem to się nie zgadzam, oczywiście niskie częstotliwości są przenoszone na różne elementy. Ale moim zdaniem im więcej rzeczy wpada w drgania- siedzenia, plastiki, rejestracja itp. tym mniej ma to wspólnego z czystą muzyką. A co do narządowego odczuwania basu to prawda - ale w kolumnach koncertowych np. gdzie stając nawet w dużej odległości od kolumny czujesz jak niskie częstotliwości "rozwalają ci klatę", i wcale nie ma to nic wspólnego z "lataniem wszystkiego w około". To taki mały OT.

Komentarz

:wink:

Komentarz

• ziutsane
                                                RS
                                                • 2007
                                                • 2376

sew1981, troszke poleciales z tematem ponizej pewnej czestotliwosci basu nie uslyszysz tylko go wlasnie poczujesz. Dobrze zestrojony system uzupelniony basem, ktory schodzi nisko, gra na prawde swietnie i tam bas czuc w tym, ze zgrywa on sie swietnie z przodem.
                                                Pozdro.
                                                Radio: C90r+XDP210EQ
                                                Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                                Wzm:XES M1+FP 1.800
                                                Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• sew1981
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2009
                                                  • 10986
                                                  • Fiat

ziutsane, oczywiście zgadzam się. Autorowi chodzi o to i się dogadaliśmy. Ja tylko się nie zgadzam, że takie coś ma cokolwiek wspólnego z bardzo dobrym dźwiękiem.
                                                  Tak jak piszesz, jeśli jest zainstalowany dobry zestaw audio (cały) to sub może odgrywać swoją rolę (jako uzupełnienie niskich częst. dla wymagających tego)
                                                  Ale moje zdanie jest takie, że tak jak w dobrych zestawach domowych, sub ma tylko uzupełniać ewentualnie. Przykład kino domowe z subem - który instalowany jest do efektów specjalnych i podkreślenia głębi mowy tak naprawdę podczas oglądania filmu.
                                                  Jeśli ktoś chce słuchać naprawdę dobrego dźwięku to kupuje dobry wzmacniacz (nawet lampowy) i dobre kolumny 2.0. Dla mnie takie samo przełożenie jest w car audio (chociaż wiadomo warunki inne, zasady te same). Dobry dźwięk to dobre głośniki i inne "bajery" (typu kable, wzmaki itp.).Sub tylko może to uzupełnić ewentualnie. Zresztą democary i zainstalowane w nich głosniki niskotonowe często korzystają z atrybutów karoserii i jej przystosowania, a nie montuje się w nich subów w osobnych skrzyniach.
                                                  Zresztą doskonale się na tym znasz przecież :wink:
                                                  p.s. inną kwestią są nasze predyspozycje słuchowe. Poprostu niektórzy są bardziej wyczuleni i więcej słyszą, niektórzy mniej - tak już nasz obdarzyła natura

Komentarz

Pracuję...