Witam
Jestem przed montażem mat wygłuszających w Oct I i mam pytanie czy do ich montażu konieczny był demontaż mechanizmu opuszczania szyb? Czy też jest to mozliwe bez tej czynności? Za kilka miesięcy postaram się wrzucić kilka fotek z instalacji audio w mojej Skodzie, który rozpoczynam (Blaupunkt MP 72 Los Angeles, Genesis Stereo 100 do wzmocnienia przedniego systemu DLS UR6 oraz DLS A2 wzmocnienia subwoofera MW12 w skrzyni z bassrefleksem oraz kondensator 1 F - może te dwa wzmacniacie zamienię przy montażu na DLS A5 Big Three, który także posiadam - okablowanie oczywiście DLS-a). Dla zainteresowanych fotki z przeróbek maskownic głosników wysokotonowych (umordowałem się jak pies ale kąt jest teraz inny). Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedź dot. wygłuszenia drzwi.
Wątek ten był poruszany przeze mnie jako odpowiedź na temat wygłuszenia drzwi w
Skodzie Oct I. Poradził mi jeden z Szanownych Kolegów abym założył osobny temat co też
czynię. Opisujcie proszę swoje uwagi na temat montażu i ewentualnych trudności, miejsc
typowych i nietypowych do montażu. Myślę, że możemy dojść do ciekawych wniosków.
PS. Właśnie ukończyłem lakierowanie trókącików przy lusterkach gdzie będą siedziały
1 calowe głośniki wysokotonowe UR 1 firmy DLS. Jeszcze dziś wyślę fotki...
[ Dodano: Nie 05 Gru, 04 12:04 ]
Oto efekt mojej pracy... Surowce jakie uzyłem do tego to oprócz elementów tapicerki gdzie "siedziały" fabryczne głośniki to tkanina szklana, żywica epoksydowa, szpachlówka, podkład w sprayu (Motip) i lakier w sprayu (czarny półmat firmy nie pamiętam. Przyznam, że miałem do tego cierpliwość. Drugi raz nie wiem czy skusiłbym się na zrobienie tego....
arci9, Tak ja mowilem zeby zalozyl i jak widac cos z tego bedzie ;P Jak bedzie caly topic to sie ladnie ulozy jak co od A do Z i bedzie przykladowa zabudowa CA w Oactavii od poczatku do konca. O ile kolega olok28 dostarczy nam duzo fotek.
olok28, Niby pomalowales pol-matem a wyglada jak blyszczacy. Ogolnie podaba mi sie, ale mam pytanie ukierunkowanie tych wysokotonowek dokonywales na ucho(oko) czy jakos bardziej specjalistycznie.
Same mechanizm szyby w Octavii nie wyjmowalem ale w Toledo gdzie byla tez elektryka i nie jest to trudne. Na pewno dostep jest latwieszy, a jesli planujesz wygluszyc bardzo dokladnie to moze Ci to pomoc.
Roboty jest na pewno i trzeba miec troche zdolnosci manualnych troche wolnego czasu, dobre wzory w postaci fotek (wiedzy) i mozna robic. No i miejsce bo w pokoju to raczej odpada szczegolnie ze farby troche smierdza i kurzy sie przy szlifowaniu co nie miara.
Jedyne co u mnie jest to ..miesce..a, no i może chęci...ale raczej dwie lewe ręce mam do tego...
Chociaż wydaje mi się że lepiej było by (ze względów muzycznych) aby jak już coś dorabiać to zrobić panele w miejscu przednich słupków, o co zresztą na forum pytałem.
Wtedy scena napewno ulegnie poprawie, ale za to będą się bardziej rzucać w oczy
tak czy siak kolega Olok28 pewnie sporo pracy włożył...czekamy na zdjecia i relację (przede wszystkim z odsłuchów) po zamontowaniu
Witam
(Blaupunkt MP 72 Los Angeles, Genesis Stereo 100 do wzmocnienia przedniego systemu DLS UR6 oraz DLS A2 wzmocnienia subwoofera MW12 w skrzyni z bassrefleksem oraz kondensator 1 F - może te dwa wzmacniacie zamienię przy montażu na DLS A5 Big Three, który także posiadam - okablowanie oczywiście DLS-a).
Juz raz Ci gdzieś pisałem, żebyś przód zasilił z A2 - efekt będzie lepszy niz z Gienkiem S100
:szeroki_usmiech
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Co do kąta zwrócenia głosników wysokotonowych to zostały one skierowane by osie krzyżowały się pomiędzy fotelem pasażera i kierowcy - lekko ku górze (nie idealnie w poziomie). A co do lakieru to na fotce wygląda ona na półpołysk i rzeczywiście takie wrażenie sprawia, choć błysk lampy od cyfrówki to nieco potęguje.
Komentarz