cos mi sie wydaje ze tu o hamulce chodzi :P
Tryb serwisowy BOLERO
Zwiń
X
-
Tryb serwisowy BOLERO
Witam,
Bawiłem się dzisiaj radyjkiem - niestety na jednej antenie zasięgu w Bolero prawie nie ma - koszmar! Pisałem już o tym na forum - ale znikąd podpowiedzi co zrobić. Nawet na głupiej antenie w szybie zaoszczędzili - albo kupujesz Swinga (za 1600) i masz 2 anteny - albo bujaj się z 1. Taka SAP polityka! :twisted:
Mniejsza z tym - po dłuższym naciśnięciu przycisku SET UP wyskoczył mi tryb serwisowy radyjka z możliwością wyboru (AM - FM),
Po wybraniu FM wyskoczył ekran z kilkoma dodatkowymi danymi i paskiem (prawdopodobnie zasięgu) . Teraz pytanie - możecie sprawdzić jakie wartości mają dane przy "porządnym" odbiorze stacji? U mnie max sygnał miał siłę 25 (czegośtam na Jedynce. Pozostałe niestety 15 to max (czyli nawet nie ćwiartka długości "paska"),
Pozdrawiam,
-
-
kross12
Ja mam jedną antenę i przy 25-30 ładnie ściąga, mam też stacje które mają fulla. Zawsze możesz założyć drugą antenę, może nie będzie w szybie ale pewnie i tak coś da
Komentarz
-
Zamieszczone przez kross12Ja mam jedną antenę i przy 25-30 ładnie ściąga, mam też stacje które mają fulla. Zawsze możesz założyć drugą antenę, może nie będzie w szybie ale pewnie i tak coś da
Teraz pytanie - jaką "drugą" antenę założyć? Chodzi głównie o "nietypową" wtyczkę.
Komentarz
-
-
kross12
SKODAJACK, ta nietypowa wtyczka to fakra, możesz się też szarpnąć na coś takiego
http://www.skodateile.cz/index.php?pg=product&prod=148&menu=%C5%A0koda|Octa via%20II%28A5%29|Ant%C3%A9ny%20a%20kabely
Komentarz
-
kross12
SKODAJACK, nie przyjrzałem się, pewnie to przejściówka dla ludzi którzy nie maja fakry, tak czy inaczej możesz szukać jakieś anteny FM i schować ja gdzieś za schowkiem.
Komentarz
-
Sprawdź czy antena na dachu posiada wzmacniacz (jest w stopce anteny). Radio Bolero posiada wejścia na dwie anteny przez które podawane jest również napięcie stałe służące do zalania wzmacniaczy antenowych (sprawdź czy do anteny dochodzi napięcie - może po drodze zamontowany jest jakiś separator).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Grzegorz56Sprawdź czy antena na dachu posiada wzmacniacz (jest w stopce anteny). Radio Bolero posiada wejścia na dwie anteny przez które podawane jest również napięcie stałe służące do zalania wzmacniaczy antenowych (sprawdź czy do anteny dochodzi napięcie - może po drodze zamontowany jest jakiś separator).
Właściwie to najchętniej dołożył bym jeszcze jedną antenę "solo" do drugiego gniazda , tylko nie mogę ustrzelić żadnej z wtykiem fakro (i to pojedynczym - tym bardziej, że są wtyki przy tym gnieździe),
Komentarz
-
-
kross12
SKODAJACK, musisz coś mieć nie tak, ja mam jedną antenę i jakoś sygnału waha się w okolicach 50-60 dBuV, ostatnio robiłem testy z małym batem i 20dBuV mam bez beta. Moim zdaniem coś jest nie tak z anteną.
Komentarz
-
Zamieszczone przez kross12SKODAJACK, musisz coś mieć nie tak, ja mam jedną antenę i jakoś sygnału waha się w okolicach 50-60 dBuV, ostatnio robiłem testy z małym batem i 20dBuV mam bez beta. Moim zdaniem coś jest nie tak z anteną.
Komentarz
-
-
kross12
Komentarz
-
kross12, Niestety - radio kupione poza ASO - moje autko przyszło z zaślepką Swoją drogą faktycznie spróbuję umówić się z kimś z Bolerem i jedna anteną - staniemy w jednym miejscu i porównamy nasze odbiory,- good idea!
[ Dodano: Sob 12 Lut, 11 17:20 ]
Dorwałem dzisiaj trochę czasu i znowu zrobiłem kilka eksperymentów z cyklu "a może to to" - odbiór cały czas Zetka (na antenie normalnie ok 33-34 dBuV):
1. Odkręciłem bacik i wsadziłem tam kawałek miedzianego przewodu - czułość spadła z 34 na 27 dBuV - prawdopodobnie antena i wzmacniacz działają.
2. Za pomocą przelotki Fakra-zwykłe gniazdo antenowe (ISO?) podłączyłem taką zwykłą antenę przyklejaną na szybe kupioną za 5 zeta na szrocie (bez zasilania - nie bardzo widziałem gdzie się podpiąć a nie chciałem sobie popalić bezpieczników) - odbiór na ANT1 ok 27 dBuV (na gnieździe ANT2 trochę mniej!)
3. Podłączając sam kabelek do gniazda przy radiu - nie więcej jak 12-15 dBuV
4. Obydwóch anten na raz nie da się fizycznie połączyć - za ciasno upakowane gniazda koło siebie - dwie moje wtyczki nie wejdą. A inna sprawa , że podobno działa to na zasadzie - radio przełącza na tę która lepiej odbiera w danej chwili.
Teraz kilka pytań dla Kolegów obeznanych z tematem:
- Czy można dokupić i założyć w ASO ORI antenę montowaną na szybie tylnej bocznej w Combi?
- Czy jest szansa ,że za mój kiepski odbiór odpowiedzialne jest radio?
- Czy oddając radio na gwarancji trzeba mieć jakiś dowód zakupu - czy data produkcji jest wystarczającym dowodem na mniejszy niż 24 miesiące żywot radyjka? (Pytam bo kupiłem go na Allegro bez żadnych papierów - ale od sprawdzonego Sprzedawcy - z tego co widziałem sprzedał już kilka takich radyjek i wszyscy zadowoleni)?
Jeśli ktoś może i potrafi pomóc to dajcie znać - ja już nawet nie wiem gdzie i czego szukać :cry:
Komentarz
-
-
Mimo iż mam radyjko Amundsen, też się bujam z tematem jednej anteny. U mnie również radio odbiera fatalnie (poza radiem Zet, którego nadajnik mam u siebie w mieście).
Pozostałe stacje na każdym innym radiu działają super, w moim Amundsenie fatalnie... Ciągle działają w MONO i potrafią trzeszczeć przy przejeżdżaniu obok większego budynku. Po odkręceniu masztu z dachu sytuacja się pogarsza, więc podejrzewam, że instalacja antenowa jest sprawna.
Wykopałem i zamówiłem na allegro takie cudo:
link
Pracuje w firmie telekomunikacyjnej, nasz firmowy elektronik (spec od elektroniki telekom. i anten) powiedział mi, że to nie ma prawa działać poprawnie, bo "niedopasowania, etc, etc". Ma mi przerobić to gówienko, żeby straty na każdym z torów antenowych nie przekroczyły ~3 dBm, jeśli to pomoże - dam znać i wrzucę schemat na forum.
Jeśli jednak nie pomoże, to tanio sprzedam Amundsena z papierami i kompletem 10 map V2 :-).
Kupię sobie jakieś dedykowane radio z navi, np. JVC i będę miał w nosie liczbę torów antenowych ;-).
Komentarz
-
-
kross12
zamlynny, to gówienko to home made, do tego jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. w ASO taki kabelek kosztuje 40-50zł - są dwie wersje, zależności ile anten chcesz podłączyć 2<>2 lub 2<>1.
[ Dodano: Wto 15 Lut, 11 07:07 ]
Zamieszczone przez SKODAJACKCzy można dokupić i założyć w ASO ORI antenę montowaną na szybie tylnej bocznej w Combi?
Zamieszczone przez SKODAJACK- Czy jest szansa ,że za mój kiepski odbiór odpowiedzialne jest radio?
Ja bym próbował dołożyć drugą antenę.
Komentarz
-
kross12
zamlynny, może trafi Ci się lepiej złożony niż mi
Poza tym ten kabelek nie wpłynie na jakość sygnału FM, dzięki tej przejściówce pozbędziesz się tylko błędu.
Komentarz
-
Jestem po rozmowie z elektrykiem z ASO, ustaliłem:
1. Skoda nie ma żadnych przelotek rozdzielających sygnał z jednej anteny na dwie.
2. Radio ma grać normalnie z jedną anteną (może gra dobrze tylko w mieście gdzie do nadajników jest max 10 km??).
U mnie gra fatalnie (mieszkam 60 - 80 km od większości nadajników FM), przełącza się na stereo baaardzo rzadko i tylko na moment. Antenę mam podłączoną do ANT2, może pod ANT1 będzie grało normalnie??
Powiem szczerze, że troszeczkę zaczynam się wkurzać całą sytuacją, ale poczekam jeszcze na przelotkę na dwie anteny.
Komentarz
-
-
kross12
Zamieszczone przez zamlynny1. Skoda nie ma żadnych przelotek rozdzielających sygnał z jednej anteny na dwie.
Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
PS. Proponuję poszukać kabla FM zakończonego końcówką FAKRA i będziesz miał drugą antenę, może to pomoże
Komentarz
-
kross12
zamlynny, nie mam pojęcia, jak założysz kabel z Allegro to będzie widziało ale to nie ma żadnego wpływu na jakość sygnału, da Ci to tyle że podczas autoscana nie wyskoczy błąd. Nic poza tym
Numerek na pw
Komentarz
-
Oryginalne Radia podają napięcie na przewodzie antenowym, żeby zasilić wzmacniacz który jest w podsufitce. Sprawdzałeś czy jest zasilanie na wyjściu antenowym z radia? Może tu jest przyczyna?Sprzedam czarnulkę...
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez machuOryginalne Radia podają napięcie na przewodzie antenowym, żeby zasilić wzmacniacz który jest w podsufitce. Sprawdzałeś czy jest zasilanie na wyjściu antenowym z radia? Może tu jest przyczyna?
Jeszcze nie sprawdzałem, jak będę miał komplet gratów do zabawy, wtedy wyjmę radyjko. Pewnie nie sprawdzę tego zasilania bez wyjmowania radia, np. mierząc gniazdo antenowe na dachu?
Komentarz
-
-
Moim zdaniem na dachu już nie. Trzeba wyjąć radyjko z konsoli.Sprzedam czarnulkę...
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063
Komentarz
-
-
Koledzy - ja borykam się z tym samym problemem. Dzisiaj razem z kolegą KROPECKIEM porównywaliśmy nasze sygnały na bolerach w tym samym miejscu i mieliśmy rozbieżności nawet do 15 dBuV.
A ja zauważyłem, że sygnał mam nawet całkiem dobry ale pod warunkiem ręcznego dostrojenia. AF praktycznie nie działa - prawdopodobnie brakuje mu sygnału z 2 anteny.
Dokupiłem kiedyś przejściówkę z FAKRY na DIN ale pojedynczą - żeby ją podpiąć z inną anteną muszę trochę "obrobić" obudowę tej wtyczki - inaczej nie mieszczą się z fabrycznym wtykiem ANT2 (dachowej).
Pozostaje jeszcze kwestia zasilania (nie wiem gdzie podpiąć kabelek żeby było napięcie 12V) na zasilaczu tej drugiej NIE-ORI anteny.
Komentarz
-
Komentarz