Transmitter FM dla iPoda. Doswiadczenia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dwaoka
    Elegance
    • 2010
    • 927

Transmitter FM dla iPoda. Doswiadczenia?

Witam,

Mysle jak tu uzyc mojego starego iPoda 5G (30gb), ktory lezy od roku w szufladzie. Nie mam wejscia aux w podlokietniku, ani w schowku. Radio Stream.

Pomyslalem ze moze sprobowac takiego transmittera na ukf, uzywal ktos? Jakosc znosna?

myslalem o czyms takim:

Pozdrawiam.
    bkc+dsg

Komentarz

dwaoka, dlaczego nie założysz auxa w podłokietniku, jeśli nie chce Ci się rozbierać podłokietnika i robić dziury zawsze możesz pociągnąć kabelek do schowka

Komentarz

• dwaoka
        Elegance
        • 2010
        • 927

kross12, wiesz co, to chyba za duzo zabawy jest, poza tym musze go ladowac, bo bateria juz slabiutka jest....

ewentualnie takie cuś:

ma sztywne ramię...

interesuje mnie czy ktoś słuchał muzyki przez transmitter, bo jak to ma grać jak radio na am, to ja dziekuje
        bkc+dsg

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

dwaoka, transmiter gra gorzej niż normalne stacje FM w Stream ( czytaj kiepsko ). A masz zwykłego Stream-a czy tego z MP3?
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• dwaoka
            Elegance
            • 2010
            • 927

kowal 2002, zwyklego (bez mp3)
            bkc+dsg

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

No to słabo, bo w nim nie ma wejścia AUX IN na kostce z tyłu radia, trzeba by rozebrać radio i coś pokombinować.

Do Stream-a z MP3 dołączasz tylko z tyłu kabelek za 5-10 pln i masz normalny AUX IN.

Komentarz

• dwaoka
                Elegance
                • 2010
                • 927

kowal 2002, tak mi sie wlasnie wydawalo, pomimo opcji aux w menu...

to jakie sa moje opcje oprocz nadajnika na krotkie? zmiana radia? a jesli chcialbym cos lepszego, np z nawigacja, to zaraz sie okaze ze inne bebechy w aucie trzeba tez wymieniac na nowe....
                bkc+dsg

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Możesz kupić TAKIEGO "oszusta", którego podpina się pod złącze zmieniarki i wtedy zamiast zmieniarki podpinasz przez Jack 3,5mm zewnętrzne źródło audio ( np. Ipod-a ). Ta z aukcji jest akurat do starszego radia, ale pamiętam, że ten sprzedawca miał też kiedyś takie do Stream-a ( wtyczka Fakra / Quadlock ).

Dużo droższy ( 350 - 400 pln ) interes to urządzenie podpinane tez pod złącze zmieniarki, ale posiadające już czytnik USB / SD, wtedy mp3 możesz wrzucać bezpośrednio na kartę/pendraka ( max 594 utwory ).

EDIT.

Wygląda, że można to kupić taniej np. TUTAJ ale też musiał byś spytać o wersję do Stream-a.

Komentarz

• dwaoka
                    Elegance
                    • 2010
                    • 927

kowal 2002, czyli ta "zmieniarka" jest za radiem, a przedluzke usb i przedluzke 3.5jack wyciagam w schowku, albo za popielniczka np?

a przeprasZam, teraz doczytalem - w nia wpina sie karte z utworami i to dziala z poziomu radia jak zmieniarka 6cd (6 folderow), a aux jest osobno, takze urzadzenie musi byc na zewnatrz...
                    bkc+dsg

Komentarz

• rufus
                      Classic
                      • 2011
                      • 13

witam wszystkich

chciałbym odświeżyć temat ipoda w OII - linki do aukcji niestety już nieaktualne.

pytanie moje jest takie: czy można podpiąć pod zwykłego streama (nie stream mp3) w miejsce zmieniarki kabelek do ipoda (najlepiej jeszcze żeby od razu ładował akumulator w ipodzie) ??

pytam dlatego że takie rozwiązanie zastosowałem w OI tylko że tam zamiast fabrycznego radia był zamontowany pioneer deh 3600mp i udało mi się znaleźć pasujący kabel który odpowiednio podłączony przy okazji ładował ipoda - kabel kosztował ok 40-50 zł

teraz w OII szukam podobnego rozwiązania czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie i może zaproponować coś sensownego?? oczywiście fm transmiter nie wchodzi w grę

pozdrawiam

edit:

po przeszukaniu forum znalazłem sporo tematów odnośnie ipodów ale większość z nich niewiele podpowiada

z tego co zrozumiałem są 2 opcje:

- wyprowadzenie auxa
                      - droższe rozwiązanie MDI / czy innego typu urządzenia podpinane pod radio

gdzie szukać takich rozwiązań jakie koszty itp?, podobno któryś z użytkowników handluje tymi urządzeniami? - linki w istniejących tematach prowadzą do aukcji dawno już zakończonych

dodam że nie zależy mi na sterowaniu ipodem z poziomu radia ale najważniejsze to żeby było ładowanie

Komentarz

• dwaoka
                        Elegance
                        • 2010
                        • 927

rufus, ja też mam STREAMa (bez mp3) i u mnie prawdopodobnie nie ma AUXa (tzn. nie da się go wyprowadzić, pomimo istnienia w systemie opcji aux), jedyne co rozważałem to zakup emulatora zmieniarki, wejdź na allegro w car audio - zmieniarki i wpisz emulator, powinno ci wyskoczyć kilkanaście pozycji...
                        bkc+dsg

Komentarz

• rufus
                          Classic
                          • 2011
                          • 13

wiem że jako takiego wejścia aux w streamie nie ma ale tak jak pisałem chodzi mi o to żeby wyprowadzić kabel z wejścia na zmieniarkę jednocześnie podłączając zasilanie

(z jednej strony wchodzi wtyczka do gniazda zmieniarki w stream i od tego dodatkowy kabelek który podpina się pod dowolne zasilanie, na drugim końcu wtyczka do ipoda)

takie rozwiązanie zastosowałem w pioneer deh 3600 kupiłem kabel który został podpięty pod wejście do zmieniarki i pod zasilanie - w ten sposób podłączałem ipoda do radia bez możliwości sterowania z poziomu radia ale przynajmniej ładowanie było.

chodzi mniej więcej o coś takiego jak tutaj http://www.piloty.pl/TRACK66.html tylko z końcówką do ipoda i możliwością podpięcia do zasilania.

emulator zmieniarki o którym piszesz jest to dużo bardziej kosztowne rozwiązanie które dodatkowo daje ci możliwość sterowania ipodem z poziomu radia czego ja akurat nie potrzebuje - ale widzę że chyba nie ma innego wyjścia

gdyby ktoś był zainteresowany mogę wstawić foto tego kabla który mam podpięty w OI

Komentarz

• dwaoka
                            Elegance
                            • 2010
                            • 927

rufus, zapytaj gości co sprzedają te zmieniarki, może mają taki kabel... wiem, że kosztowniejsze rozwiązanie, dlatego ja się wstrzymałem, jednak najbardziej mi się to podoba... pozdrawiam.
                            bkc+dsg

Komentarz

• rufus
                              Classic
                              • 2011
                              • 13

a powiedz mi czy te emulatory zapewniają ładowanie ipoda?

chyba jednak bede musial w to zainwestowac nie pamietam juz kiedy ostatnio wypalilem jakas plyte a tym bardziej audio cd

Komentarz

Pracuję...