Niewiem co jeszcze będzie potrzebne do podania właściwego kodowania?
"columbusa"kodujesz poprzez zaznaczenie w vcds-ie lub vag-u w grupie 09(centralny zespół elektryki),17(instruments),że taki sprzęt masz,potem wystarczy w nawigacji zaznaczyć ilość głośników,na końcu twardy reset poprzez odłączenie "-" klemy akumulatora i odczekania paru sekund(15 wystarczy) i po sprawie,
pisałem z głowy na szybkiego jak ktos może wrzucić screeny to by koledze ułatwiło,zresztą zobacz w temacie o rns-ie(to jest to samo co columbus)
Najlepiej wrzuc caly autoscan. Na pewno musisz zaznaczyc navigacje w 19: CAN Gateway.
1. Możesz mi podpowiedzieć jaki to bajt i bit?? Mam dostęp tylko do VASa z końca 2008 roku, który czyta i może edytować moje auto tylko w trybie ręcznym, bez podpowiedzi...
2. Czy czynność kodowania radia jest aż tak skomplikowana, że trzech miejscowych elektroników samochodowych i dwa okoliczne ASO nie wiedzą za bardzo o co chodzi i jak się do tego zabrać??
3. Może jest ktoś na forum kto ma, lub wie kto ma VCDSa w woj. lubelskim i chciałby zakodować mi tą navi?
[ Dodano: Sro 09 Mar, 11 18:45 ]
Byłem dzisiaj w ASO Skoda CRH Auto Żagiel w Lublinie. Radyjko zostało zakodowane bez żadnego problemu, co więcej nie zapłaciłem za usługę ani 1 zł, została wykonana GRATIS. :lol: Jak widać, czasami nie warto samemu kombinować :-)
Komentarz