Montaż monitora lcd w zagłówku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mrykot
    Drive
    • 2005
    • 85

roLLo, ostatnio pierwszy raz widziałem, dopiero co wróciłem do Olsztyna po wakacjach
    No i znalazłem miejsce do trzymania fury:P
  • Subaru
    Rider
    • 2005
    • 640

Witam,
    Zakupiłem niedawno 2 monitory lcd 7" i postanowiłem je zamontować. Trochę było rzeźby, ale efekt jest super. Pozostało teraz wszystko podłączyć. Czy ktoś kiedyś przeciągał przewody przez fotel? Czy muszę go całego wyjąć, czy mogę zrobić to w jakiś inny sposób? Kable od monitorów wchodzą w metalowe pręty na których trzyma się zagłówek i dalej mają wchodzić w środek fotela.

W jaki sposób zdjąć gałki od regulacji foteli (pochylenie oparcia i ta druga co wysuwa podparcie w fotelu). Zastanawiam się czy muszę rozbebeszyć cały fotel czy jest szansa że zrobię to bez większego kłopotu
    Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 10960
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

pokrętła fotela ściągasz podważając je najlepiej z dówch stron szerokimi śrubokrętami
      jak wprowadziłeś przewody w prętach do fotela, to one są w gąbce i trudno będzie
      się do nich dostać nie zdejmując obicia z fotela
      wogóle dawaj fotki tego moda
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Subaru
        Rider
        • 2005
        • 640

Wrzucę wszystko pod koniec tygodnia. Mam zdjęcia jak to rzeźbiłem także będzie trochę cennych informacji dla innych

Komentarz

• moskwicz
          Drive
          • 2011
          • 42

Zamieszczone przez Subaru
          Wrzucę wszystko pod koniec tygodnia. Mam zdjęcia jak to rzeźbiłem także będzie trochę cennych informacji dla innych
          Czekamy czekamy...!
          moskwicz

Komentarz

• gachul
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 852

Subaru, nie musisz rozbierac foteli... mi montowali lcdeki i zrobili to w 20 min. Oczywiscie wczesniej zostawiłem im same zagłowki ale niestety nie widziałem samego momentu przeciągnia kabli. Wydaje mi sie że zrobili to przy pomocy pilota zrobionego z drutu stalowego
            gachul

czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum

Komentarz

• Subaru
              Rider
              • 2005
              • 640

Witam, przepraszam za opóźnienie - miałem ostatnio trochę spraw na głowie. Wszystko już podłączyłem.
              Foteli całych nie rozbierałem. Trzeba tylko zdjąć tylną część tapicerki na fotelu i wyjąć plastik w który wkładamy metalowy pręt z zagłówka. Mamy wtedy większy otwór. Kabli przez fotel nie da rady przeciągnąć od tak sobie. Jest tam trochę drutu, który napina całą tapicerkę na tym fotelu.

1) Najpierw podwinąłem część tapicerki z tylnej części fotela.
              2) Przełożyłem drut od górnej części fotela (wcześniej należy wyjąć ten plastik który trzyma zagłówek - ten z przyciskiem lub bez)
              3) Drut powinien wyjść od dołu bez większych problemów i zaczepiamy przewody do monitora
              4)Wciąganie drutu do góry razem z podczepionym kablem - i tu było najwięcej roboty. Najpierw ten drut owijamy wokół kabla do podłączenia, tak żeby wtyczka którą wciągamy szła pionowo w górę. Dzięki temu wyjdzie elegancko po drugiej stronie fotela. Z jednej strony wyciągamy ten drut a z drugiej musimy prowadzić ręką kabel pod tapicerką, ponieważ jak wcześniej pisałem tapicerka ma w sobie trochę żelastwa, które sprawia że jest ona cały czas napięta i się nie marszczy itp. Pierwszy fotel robiłem trochę ponad godzinę, bo za wszelką cenę chciałem go rozebrać. Z drugim poszło szybciej bo wiedziałem już co i jak.

MONTAŻ LCD W ZAGŁÓWKU

1) Najpierw rozbieramy zagłówek. Odpinamy od spodu materiał i zdejmujemy jak na zdjęciu 1

2) Rysujemy na tekturce wymiary otworu pod ramkę na monitor. Należy pamiętać, że ma on wchodzić na wcisk. (zdjęcie 2)

3) Wyjmujemy plastik wraz z metalowymi rurkami

4) Wycinamy otwór w piance. Najlepszy jest do tego taki mały plastikowy nożyk z tesco czy innego marketu i efekt widać na fotce numer 4

5) Wkładamy ramkę w otwór. Tutaj musimy spiłować rogi tych ramek, aby nie odstawały jak założymy materiał. Jak zrobimy to trochę krzywo to nic nie szkodzi, i tak materiał wszystko przykryje. Ja tego nie zrobiłem, ale jak będzie cieplej to właśnie tą rzecz poprawię, choć nie razi to bardzo. Ale jak ktoś będzie na tym poziomie to niech te rogi potraktuje pilnikiem.

6)Rozebrałem monitor aby odłączyć przewody (tam na dole była wpięta wtyczka zdjęcie numer 6). Wypiąłem całą wiązkę i wyjąłem z wtyczki każdy przewód. Następnie wywierciłem otwór w pręcie na którym jest zagłówek.

7) Poskładałem wszystko do kupy, i naciąłem materiał. Ja ciąłem wzdłuż, a później po bokach. Jak się materiał marszczył to trochę jeszcze podciąłem i było ok. Przełożyłem kable przez pręcik w zagłówku, podłączyłem wtyczkę, skręciłem obudowę - zdjęcie 7

8)Wsadziłem monitor w otwór "na wcisk" podwijając pod spód materiał

Jak zauważyliście nie stosowałem ani opasek zaciskowych, ani nie przykręcałem do plastiku w środku (brak miejsca na śruby). Potrząsałem zagłówkiem we wszystkie możliwe strony i trzyma się elegancko.

Przewody w fotelu puściłem od wewnętrznej strony (co wiąże się z tym którą rurką wypuszczamy) bo łatwiej je później schować. Kable chowałem w tunelu środkowym. Wystarczy podwinąć jeden plastik i je podłożyć. Trochę ciężko to wytłumaczyć, ale zrobię kolejne zdjęcia i wstawię. Wrzucę jeszcze fotki jak to wygląda w aucie, ale zapominam aparatu a ten w telefonie jest kulawy. Przy najbliższej okazji na pewno zrobię.

P.S. Jestem pół przytomny i jeśli coś napisałem nie jasno albo "po polskiemu" to z góry przepraszam

Poniżej fotki:

[ Dodano: Sob 25 Cze, 11 09:59 ]
              A tutaj fotka jak wygląda zamontowane w aucie:
              Załączone pliki

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2009
                • 10917
                • Fiat